Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane
Adobe Stock/Gotujmy.pl
Newsy

Jakie ziemniaki najlepiej nadają się na placki ziemniaczane? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół. Od razu rzuci wam się w oczy

Wybór ziemniaków do placków ziemniaczanych, musi być przemyślany. Bez tego wasze placki nie będą smakowały tak, jak należy.

Stare kulinarne prawidło mówi wprost – jeśli dysponujecie dobrymi składnikami, z pewnością ugotujecie dobre danie.

Nie inaczej jest z plackami ziemniaczanymi. Ukochane przez wszystkich danie, które jak Polska długa i szeroka je się ze śmietaną wymaga dobrego surowca.

Chodzi więc o odpowiedni dobór ziemniaków, które potem zetrzecie na tarce. Jakie kartofle więc wybrać podczas zakupów na targu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakich ziemniaków unikać podczas przygotowania placków?

Jeśli traficie na zbyt słodką odmianę, placki nie będą smakowały tak jak należy. Być może przypadną co najwyżej do gustu tym, którzy lubią eksperymenty z jedzeniem placków na słodko.

Nie ma mowy o udanych plackach ziemniaczanych z wodnistych ziemniaków. Dlatego też placków zwykło się nie przygotowywać choćby z młodych ziemniaków.

Co prawda, sprytne gospodynie po starciu takich ziemniaków odsączają wodę i z powrotem wrzucają do placków skrobię, ale nawet taki patent nie zastąpi dobrych, zwartych ziemniaków.

Jakie więc ziemniaki wybrać do smażenia placków ziemniaczanych. Spróbujemy pomóc wam w poszerzeniu wiedzy w tym zakresie.

Jakie ziemniaki wybrać na placki ziemniaczane?

Najprościej byłoby powiedzieć, że do placków konieczne będą ziemniaki typu B. Ani nie za bardzo mączyste, ani nie wodniste.

Ziemniaki typu B to tak zwany typ ogólnoużytkowy, o średniej twardości, który po starciu na tarce, nie rozpadnie się podczas smażenia.

Tego rodzaju odmiany będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku po usmażeniu. Jednak sama literka „B” niewiele większości osób mówi.

O jakich więc kartoflach mowa? Ziemniaki typu B to między innymi takie odmiany jak flaming, irga, sante czy orlik i irys.

Nazwy pomogą wam w odnalezieniu odpowiedniego rodzaju na bazarze. Co jednak zrobić, gdy nie ma za dużego wyboru?

Musicie zdać się na rozpoznanie odmiany na własną rękę, a raczej za pomocą własnych oczu. Wspomniane ziemniaki odmian typu B łączy jedna cecha.

Chodzi tutaj o ich barwę. Ziemniaki nadające się na placki ziemniaczane są zazwyczaj o ładnym, żółtym kolorze.

Kiedy już zaopatrzycie się w odpowiedni surowiec, przystąpcie niezwłocznie do przygotowania placków.

Przepis na placki ziemniaczane:

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • Jajko
  • 1 cebula
  • Pół łyżki soli
  • Szczypta pieprzu
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o średnich lub małych oczkach.
  2. Podobnie postąpcie z cebulą.
  3. Nadmiar wody możecie z garnka odlać.
  4. Dodajcie do masy ziemniaczanej odrobinę mąki, jajko, sól i pieprz i dokładnie wymieszajcie.
  5. Rozgrzejcie dobrze patelnię i wlejcie na nią sporą ilość oleju.
  6. Smażcie placki na złoty kolor z obu stron i odsączajcie na talerzach wyłożonych ręcznikami papierowymi.

Smacznego!

Chrupiące placki ziemniaczane? Odciskanie wody to strata czasu. Błąd leży gdzie indziej
Adobe Stock
Newsy
Chrupiące placki ziemniaczane? Odciskanie wody to strata czasu. Błąd leży gdzie indziej
Marzą się wam chrupiące placki ziemniaczane. Nie popełnijcie prostych błędów i skupcie się na kilku szczegółach. Dzięki temu wychodzą nawet początkującym!

Dla doświadczonych pań domu zrobienie smacznych i chrupiących placków ziemniaczanych to pestka. Niektóre gospodynie zrobią je obudzone „w nocy o północy” bez mrugnięcia okiem. Dla młodszych adeptów sztuki kulinarnej nawet takie proste danie może przysporzyć sporo problemów. Wielu łasuchów marzy o smacznych plackach ziemniaczanych, ale ich marzenia trafiają w próżnię wtedy, gdy okazuje się, że ich wyrób nie jest wystarczająco chrupiący. W czym może leżeć problem? Postaramy się rozwikłać tę zagadkę. Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Na początek kwestia wyboru ziemniaków . Nie trzeba nikomu przypominać, że placki ziemniaczane mają prawo udać się tylko z jesiennych, dojrzałych ziemniaków. Zbyt wodniste młode ziemniaki wykorzystywać należy do innych celów. Wybór ziemniaków to jednak nie wszystko. Po starciu góry ziemniaków często wydaje się, że nadmiar wody pogrzebie szanse na smaczne i chrupiące placki. Nic z tych rzeczy. W wodzie ze startych ziemniaków znajduje się sporo skrobi – jeśli starliście stare, mączyste ziemniaki, wylewanie z nich nawet kropli wody nie ma sensu. Lepiej dodać do masy ziemniaczanej kilka łyżek mąki pszennej – tak zresztą przewidują przecież wszystkie przepisy na to ukochane przez Polaków danie. Przed wlaniem porcji masy ziemniaczanej na patelnię dokładnie wymieszajcie zawartość miski, by utrzymać właściwą konsystencję. Jak dużo oleju używać do smażenia placków ziemniaczanych? Kolejny krok na drodze do chrupiących placków ziemniaczanych to mocno rozgrzana patelnia. Smażenie musi odbywać się w wysokiej temperaturze. To jednak nie wszystko. Niestety placki ziemniaczane są daniem, które wymagają sporych ilości oleju. Nie oszczędzajcie oleju i dość obficie...

placki ziemniaczane
Wikipedia Commons
Newsy
Genialna sztuczka na chrupiące placki ziemniaczane. Wystarczy pamiętać o 1 szczególe
Nie znamy nikogo, kto nie przepada za plackami ziemniaczanymi. Zwłaszcza takimi, które chrupią w ustach przy jedzeniu!

Jeśli ktoś twierdzi, że nie przepada za plackami ziemniaczanymi to albo zmyśla i kręci, albo zasłania się przed skosztowaniem tego kalorycznego dania. Nie mamy co do tego wątpliwości. O tym, że placki ziemniaczane to naprawdę fantastyczne i perfekcyjne danie, świadczy ich międzynarodowa sława. Niemal wszędzie tam gdzie popularność zdobył ziemniak, w ślad za nią poszła moda na placki z tartych ziemniaków.  Czy placki ziemniaczane je się w innych krajach? Żydzi od setek lat smażą swoje latkes, Niemcy zajadają się kartoffelpuffer, a Szwajcarzy pękają z dumy podczas podawania rösti. Placki ziemniaczane za swoją pierwszorzędną i podstawową potrawę narodową uznają także i nasi białoruscy sąsiedzi. Sposób przygotowania białoruskich draników niczym nie różni się od tego, w który swoje placki przygotowują Polacy. Niezależnie od tego, gdzie smaży się placki, konieczne jest zadbanie o jeden szczegół. Chodzi o wodę z kartofli. Często zbyt wodniste ziemniaki po starciu na tarce, wypuszczają zbyt duże ilości płynu Odsączcie kartofle z wody, a do masy ziemniaczano-mącznej wrzućcie z powrotem skrobię, która wytrąciła się z ziemniaczanego osadu. To właśnie ten szczegół sprawia, że placki po usmażeniu są chrupiące jak należy. By nie zawalić sprawy, pamiętajcie jeszcze o właściwym smażeniu. Placki potrzebują odpowiednio dużej ilości oleju . Przepis na placki ziemniaczane Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko kilka łyżek mąki pszennej sól pieprz olej do smażenia ręcznik papierowy do odsączania placków z tłuszczu Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o małych oczkach. Placki wyjdą także po starciu na trochę większych oczkach – wtedy będą smakowały ciut inaczej, ale za...

Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami. Najprostszy przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami? Najprostszy przepis
Jedliście kiedyś placki w taki sposób? Podobno jeszcze kilkanaście lat temu, właśnie tak swoje ziemniaczane cuda podawały niektóre babcie.

Niecodzienność tego przepisu polega nie tylko na podaniu placków ziemniaczanych z mięsnym dodatkiem w postaci skwarków. Cała tajemnica ich smaku leży w innym miejscu. Chodzi o ich upieczenie zamiast tradycyjnego smażenia. Pieczenie po babcinemu, w idealnym świecie, powinno odbyć się w piecu na kuchni kaflowej opalanym tradycyjnie węglem czy najlepiej drewnem. W dzisiejszych czasach tego typu gotowanie niestety odchodzi do przeszłości. Mimo wszystko, warto jednak przetestować ten przepis chociażby w normalnym elektrycznym piekarniku. Różnica w smaku może być dla niektórych całkiem zaskakująca. Jeżeli polubicie pieczone placki ziemniaczane, nie wahajcie się także wypróbować przepisu na babkę ziemniaczaną. Przepis na pieczone placki ziemniaczane ze skwarkami Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 ząbek czosnku Mała cebula 30 dag boczku Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o małych oczkach. W razie potrzeby odciśnijcie nadmiar wody z ziemniaków. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę, a cebulę zetrzyjcie na tarce tak jak ziemniaki. Dodajcie do startych warzyw jajko, mąkę, doprawcie solą i pieprzem i dobrze wymieszajcie. Przygotujcie blachę i obficie wysmarujcie ją olejem lub smalcem. Kiedy blacha z tłuszczem dobrze nagrzeje się już w piecu lub w piekarniku, wyłóżcie na nią masę ziemniaczaną małymi porcjami, tak jak podczas tradycyjnego smażenia placków na patelni. Pieczcie placki z obu stron na ładny, złoty kolor. Boczek pokrójcie w drobną kostkę i podsmażcie na patelni. Placki podawajcie na talerzyku z podsmażonym boczkiem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj także: Przepis na chrupiące placki...

kluski
Gotujmy.pl/dayzi
Newsy
Genialny trik, który w sekundę zdradzi, czy ziemniaki nadają się na pyzy i kluski ziemniaczane
Kluski ziemniaczane, puree czy dodatek do sałatki, wszystkie z tych potraw mają w swoim składzie ziemniaki, jednak nie wszystkie odmiany będą odpowiednie dla każdego dania. Oto trik, aby sprawdzić, która z nich idealnie sprawdzi się na przykład do kopytek czy klusek.

Na rynku w sprzedaży jest wiele rodzajów ziemniaków, a każdy z nich jest idealny do innej potrawy. Przed udaniem się na zakupy warto zapoznać się z dostępnymi gatunkami, aby wybrać odpowiedni.  Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane, a jaki na kluski? Przed przygotowaniem potrawy i zakupem ziemniaków, warto zapoznać się z ich odmianami. Należy zauważyć, iż dzielą się ona na trzy główne grupy. Pierwsza z nich jest twarda, czyli idealna do sałatek, smażenia bądź grillowania. Druga to kartofle średniotwarde. Są dość charakterystyczne, gdyż pod koniec gotowania stają się kruche, a przy smażeniu miękkie wewnątrz, zaś ich skórka jest chrupiąca. Ten rodzaj świetnie sprawdza się do placków ziemniaczanych, frytek czy też zup. Ostatnia grupa to ziemniaki mączyste. Są dość delikatne, dlatego sprawdzają się podczas przygotowywania wszelkiego rodzaju klusek, puree, babek ziemniaczanych czy farszu do pierogów ruskich.  Cenne właściwości ziemniaków Ziemniaki są bardzo cennym warzywem w diecie człowieka. W swoim składzie zawierają wiele wartościowych witamin i mikroelementów, które pozytywnie wpływają na organizm. Wśród nich możemy znaleźć takie składniki jak potas, żelazo, fosfor, sód, mangan, cynk, fluor, karoten czy witaminy, takie jak K, B1, B2 czy C. Patent na odpowiedni dobór Każda odmiana ziemniaka charakteryzuje się czymś innym, każda z nich ma inne właściwości. Z tego też powodu niektóre rodzaje będą lepsze do konkretnych dań. Nie wszystkie sprawdzą się przy przygotowywaniu tych samych potraw. Dzięki odpowiedniemu patentowi będziecie mogli sprawdzić, czy dana odmiana ziemniaków sprawdzi się przykładowo do przyrządzenia klusek czy pyz. Podczas zakupu możecie przetestować, czy oferowany w sprzedaży rodzaj kartofli nada się do waszego...