Stare kulinarne prawidło mówi wprost – jeśli dysponujecie dobrymi składnikami, z pewnością ugotujecie dobre danie. Nie inaczej jest z plackami ziemniaczanymi. Ukochane przez wszystkich danie, które jak Polska długa i szeroka je się ze śmietaną wymaga dobrego surowca.

Chodzi więc o odpowiedni dobór ziemniaków, które potem zetrzecie na tarce. Jakie kartofle więc wybrać podczas zakupów na targu?

Jakich ziemniaków unikać podczas przygotowania placków?

Jeśli traficie na zbyt słodką odmianę, placki nie będą smakowały tak jak należy. Być może przypadną co najwyżej do gustu tym, którzy lubią eksperymenty z jedzeniem placków na słodko.

Nie ma mowy o udanych plackach ziemniaczanych z wodnistych ziemniaków. Dlatego też placków zwykło się nie przygotowywać choćby z młodych ziemniaków. Co prawda, sprytne gospodynie po starciu takich ziemniaków odsączają wodę i z powrotem wrzucają do placków skrobię, ale nawet taki patent nie zastąpi dobrych, zwartych ziemniaków.

Zobacz także:

Jakie więc ziemniaki wybrać do smażenia placków ziemniaczanych. Spróbujemy pomóc wam w poszerzeniu wiedzy w tym zakresie.

Jakie ziemniaki wybrać na placki ziemniaczane?

Najprościej byłoby powiedzieć, że do placków konieczne będą ziemniaki typu B. Ani nie za bardzo mączyste, ani nie wodniste.

Ziemniaki typu B to tak zwany typ ogólnoużytkowy, o średniej twardości, który po starciu na tarce, nie rozpadnie się podczas smażenia. Tego rodzaju odmiany będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku po usmażeniu. Jednak sama literka „B” niewiele większości osób mówi.

Jaką odmianę ziemniaków wybrać na placki ziemniaczane?

O jakich więc kartoflach mowa? Ziemniaki typu B to między innymi takie odmiany jak flaming, irga, sante czy orlik i irys. Nazwy pomogą wam w odnalezieniu odpowiedniego rodzaju na bazarze. Co jednak zrobić, gdy nie ma za dużego wyboru?

Musicie zdać się na rozpoznanie odmiany na własną rękę, a raczej za pomocą własnych oczu. Wspomniane ziemniaki odmian typu B łączy jedna cecha.

Chodzi tutaj o ich barwę. Ziemniaki nadające się na placki ziemniaczane są zazwyczaj o ładnym, żółtym kolorze. Kiedy już zaopatrzycie się w odpowiedni surowiec, przystąpcie niezwłocznie do przygotowania placków.

Przepis na placki ziemniaczane:

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • Jajko
  • 1 cebula
  • Pół łyżki soli
  • Szczypta pieprzu
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o średnich lub małych oczkach.
  2. Podobnie postąpcie z cebulą.
  3. Nadmiar wody możecie z garnka odlać.
  4. Dodajcie do masy ziemniaczanej odrobinę mąki, jajko, sól i pieprz i dokładnie wymieszajcie.
  5. Rozgrzejcie dobrze patelnię i wlejcie na nią sporą ilość oleju.
  6. Smażcie placki na złoty kolor z obu stron i odsączajcie na talerzach wyłożonych ręcznikami papierowymi.

Smacznego!