Jakie przyprawy najbardziej pasują do żurku? Z tymi wyjdzie idealny
AdobeStock
Newsy

Jakie przyprawy najlepiej pasują do żurku? Wielu zapomina o dodaniu łyżki 1 produktu

Nie wiecie, czym przyprawić żurek, by był aromatyczny i doskonały w smaku? Podpowiemy wam!

Trudno sobie nawet wyobrazić Wielkanoc bez żurku. Najlepiej przygotować go według tradycyjnej receptury, bez korzystania z gotowego zakwasu w butelce albo co gorsza - z żurku w proszku.

W czym tkwi sekret idealnego żurku? Jakie najlepiej dodać do niego przyprawy? Przeczytajcie nasz tekst i sprawdźcie, czy wasza własna receptura różni się czymś od tej klasycznej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekret idealnego żurku

Sekretem idealnego żurku jest odpowiedni balans smaków. Ten nie będzie możliwy bez należytych propozycji składników. Najlepszy żurek to oczywiście ten zrobiony na tradycyjnym domowym zakwasie. Jeśli wolicie kupić gotowy zakwas, nie szukajcie go w supermarkecie.

O wiele lepiej jest wybrać się do sklepu ze zdrową żywnością – sprzedawany tam zakwas będzie nieco droższy, ale na pewno nie  będzie zawierał tylu szkodliwych składników, co ten sklepowy. 

Chcąc uzyskać idealny w smaku żurek, musimy pamiętać o dobrym zakwasie, czosnku, chrzanie i mocno mięsnym wywarze - do żurku najlepiej użyć wędzonych kości, wędzonki, szynki, smażonej kiełbasy, białej kiełbasy czy żeberek.

W żurku powinna się też znaleźć marchewka, która nada mu nieco słodkiego smaku oraz ziemniaki, dzięki którym żurek jest smaczniejszy i jeszcze bardziej sycący.

Przygotowując żurek korzystajcie z dobrych składników i trzymajcie się odpowiednich proporcji, a na pewno wyjdzie wam idealny w smaku.

Zobacz także
żurek przepis

Dodajecie do żurku chrzan na początku czy pod koniec gotowania? Jedna z tych metod fatalnie wpływa na jego smak

żurek przepis

Zróbcie 1 trik z białą kiełbasą i wrzućcie ją do gotującego się żurku. Prosta metoda, która genialnie podkręci jego smak

Czym przyprawić żurek?

Dobry żurek to ten, który powstaje na tradycyjnym zakwasie i wędzonce.  Każdą zupę trzeba jednak na koniec doprawić. Jakie przyprawy najlepiej pasują do żurku?

Są to:

  • majeranek
  • czosnek
  • łyżka chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie (dodajemy je na początku gotowania)
  • liście laurowe (dodajemy je na początku gotowania)

Źródło: msn.com.pl

żurek
Gotujmy.pl
Newsy
3 proste wskazówki, by ugotować najlepszy żurek. Gdy je poznacie, wasza zupa będzie zachwycać smakiem
Sekret dobrego żurku? Podpowiemy wam, że istnieje nie jeden, tylko trzy! Gdy zastosujecie te wskazówki, wasz żurek będzie naprawdę zachwycający!

Choć żurek kojarzy się ze świętami wielkanocnymi, to nic nie stoi na przeszkodzie, by ugotować go nawet teraz! To niezwykle sycąca zupa o bardzo wyrazistym smaku, która często gości na polskich stołach. I nic dziwnego – żurek jest po prostu pyszny! Jeżeli chcecie się dowiedzieć co zrobić, by wasz żurek był jeszcze lepszy, to koniecznie przeczytajcie ten artykuł! A może już stosujecie te wskazówki? Jeśli tak, to wasi domownicy są prawdziwymi szczęściarzami! Żurek z zakwasem czy bez zakwasu? Najlepszy żurek to oczywiście ten robiony na domowym zakwasie. Odpowiednio kwaśny i gęsty jest absolutnym przebojem każdych świąt. Co jednak, jeśli nie mamy domowego zakwasu? Zawsze można go kupić w sklepie. Prawdą jest, że trudno jest znaleźć dobry zakwas w supermarkecie i czasami trzeba to robić metodą prób i błędów. Warto sprawdzić ofertę sklepów ze zdrową żywnością – sprzedawany tam zakwas do żurku będzie droższy, ale za to będziemy mieć pewność, że został wyprodukowany bez dodatku chemii i innych szkodliwych składników. Możemy też poratować się… octem winnym! Jedyne co musicie zrobić, to dodać do zupy jedną lub dwie łyżki octu, by nadać jej kwaśnego smaku. Pamiętajcie, że dobry żurek musi być kwaśny! Co zrobić, żeby kiełbaski nie pękały? Co to za żurek bez białej kiełbasy domowej roboty? To właśnie jej zupa zawdzięcza wyjątkowy smak i zapach. Żurek gotujemy na bazie surowej, białej kiełbasy. Jednak zwykle podczas gotowania kiełbasa pod wpływem temperatury pęka i danie nie wygląda już tak spektakularnie. Jak temu zaradzić? To bardzo proste! Wystarczy przed gotowaniem za pomocą wykałaczki lub widelca ponakłuwać kiełbasy. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nie pękną w trakcie gotowania i zachowają swój kształt. Jakie przyprawy do żurku? Na czym...

Żurek na zakwasie
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Super przepis na wielkanocny żurek z tajnym składnikiem. Wyjątkowy smak to jego zasługa
Przepis na żurek idealny istnieje! Zróbcie go w ten sposób, a zachwyci wszystkich!

Nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez żurku, prawda? Jeśli macie sprawdzony przepis na naturalny żur, być może dostaliście go od waszych mam lub babć. Mimo że to bardzo klasyczna zupa, wiele osób dalej nie wie jak zrobić żurek według tradycyjnej receptury, bez korzystania z gotowego zakwasu w butelce albo żurku w proszku. Poznajcie tę metodę, a wasz żur na domowym zakwasie będzie po prostu przepyszny i zawsze udany. Z tego przepisu korzysta też Magda Gessler! Domowy żurek na zakwasie Składniki na zakwas Litr wody 350 g mąki razowej, najlepiej żytniej 3 ząbki czosnku Kilka ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe Słoik na zakwas Przygotowanie zakwasu Wodę zagotujcie. Mąkę wsypcie do słoika. Wrzątkiem zalejcie mąkę i wymieszajcie, aby powstała gładka zawiesina bez grudek. Dodajcie przyprawy – ziele angielskie i liście laurowe. Ziele angielskie możecie rozkruszyć w moździerzu, czosnek pokroić na połówki lub ćwiartki. Przykryjcie mieszaninę gazą, uszczelnijcie je gumką do włosów lub gumką recepturką. Postawcie zakwas w ciepłym miejscu na co najmniej 3-4 dni. Im dłużej będzie odstawiony, tym bardziej wyrazisty smak żurku. Składniki na żurek Ok. 5 grzybów leśnych – mrożonych, świeżych lub suszonych 2 ząbki czosnku Łyżka masła Litr bulionu warzywnego 300 g białej kiełbasy 4 jajka do podania Sól Pieprz Chrzan 250 g śmietanki Przygotowanie tradycyjnego żuru na zakwasie W żurze z tej receptury znajdują się leśne grzyby . To one odpowiadają za przepyszny, głęboki smak zupy i są sekretnym składnikiem w tym przepisie. Jeśli korzystacie z grzybów świeżych, pokrójcie je. Jeśli korzystacie z suszonych, zalejcie je wrzątkiem i odczekajcie do napęcznienia zachowując wodę z moczenia. Jeśli...

zakwas na żurek przepis
Flickr
Newsy
Tak wygląda wasz zakwas na żurek? To znaczy, że się zepsuł. Niestety, musicie go wylać
Spróbowaliście sami zrobić zakwas na żurek i po jakimś czasie zaczął wyglądać nieciekawie? Sprawdźcie, jak temu zapobiec.

Najlepszy żurek wielkanocny wychodzi z zakwasu domowej roboty! Jego przygotowanie jest bardzo proste, dlatego szczerze zachęcamy do tego, byście w tym roku nie kupowali gotowego zakwasu w sklepie i zamiast tego przyrządzili go samodzielnie. Podajemy wam poniżej przepis na domowy zakwas oraz kilka porad. Przydadzą się na pewno tym, którzy będą robić zakwas pierwszy raz w życiu! Przepis na domowy zakwas na żurek wielkanocny Do przygotowania smacznego, domowego zakwasu do zrobienia idealnego wielkanocnego żurku, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Litr ciepłej wody 1 szklanka żytniej mąki 3 ząbki czosnku Ziarna ziela angielskiego Liście laurowe Jedna piętka chleba na zakwasie Przygotowanie: Do słoika wsypcie szklankę mąki i zalejcie ciepłą wodą (nie gorącą!) Lekko rozgniećcie ząbki czosnku i dodajcie do słoika wraz z kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi i piętką chleba na zakwasie. Przykryjcie słoik ściereczką i odstawcie na kilka dni w ciepłe miejsce – najlepiej do szafki w kuchni. Po 3-5 dniach zakwas powinien być gotowy! Poznacie to po charakterystycznym, kwaśnym zapachu. Tak przygotowany zakwas należy wlać do przygotowanej wcześniej bazy do żurku. Jak długo można przechowywać domowy zakwas? Zakwas domowej roboty należy zużyć maksymalnie w ciągu dwóch tygodni , choć jeśli ma dobre warunki przechowywania, to wytrzyma nawet miesiąc. Najważniejsze, byście regularnie sprawdzali to, jak wygląda i pachnie zakwas. Po czym poznać, że zakwas się zepsuł? Jeśli nie zużyjecie zakwasu od razu i odstawicie go na później, dobrze jest wiedzieć jak sprawdzić, czy nie jest już zepsuty. To bardzo proste, ponieważ zepsuty zakwas rozpoznacie od razu! Będzie miał bardzo silny i nieprzyjemny zapach , a na jego powierzchni może wytworzyć...

Żurek
bubu45/Adobe Stock
Triki kulinarne
Nigdy nie zapominajcie o 2 trikach robiąc żurek. Oniemiejecie jak spróbujecie. Niebo w gębie
Sekret przepysznego żurku leży w odpowiednio przygotowanym zakwasie. Przygotowaliśmy wskazówki pomocne przy jego robieniu. Od tej pory będziecie gotowali żurek nie tylko od święta!

Nie pomidorowa , nie rosół , nie krupnik czy barszcz. To właśnie żurek uważany jest za „najbardziej polską” z polskich zup. Mało tego. Spośród dań polskiej kuchni, żurek stanowi prawdziwy ewenement na skalę światową. Dlaczego? Co sprawia, że żurkiem zachwycają się cudzoziemcy? Jego wyjątkowość kryje się w sposobie przygotowywania. Podczas gdy różnego rodzaju pierogi  czy gołąbki przygotowuje się właściwie pod każdą szerokością geograficzną, tego typu pierwsze danie gotuje się głównie nad Wisłą. Skąd bierze się smak żurku? Cały sekret żurku kryje się w zakwasie. Bez niego ta potrawa nie istnieje. Podczas gdy większość narodów ogranicza wykorzystanie zakwasu z mąki pszennej lub żytniej do wypieku chleba, pomysłowi Polacy (albo raczej słowiańscy przodkowie Polaków) zaczęli na bazie takowego zakwasu gotować smaczne i pożywne zupy. Warto dodać słówko o pochodzeniu nazwy tej naszej narodowej potrawy. Otóż nazwa „najbardziej polskiej” z polskich zup ma… niemieckie pochodzenie! Tak, tak, nic na to nie poradzimy – słowo „żur” pochodzi od staroniemieckiego „sur” (obecnie „sauer”), które oznacza nie mniej, ni więcej jak „kwaśny”. Dość już tych ciekawostek, czas na przejście do meritum. Tak jak obiecaliśmy, przedstawimy wam dwa tricki, dzięki którym wasz żurek zawsze będzie perfekcyjny. Na początek mała uwaga porządkowa – kiedy robimy żurek, lepiej nie korzystajmy z gotowych zakwasów z butelki. Warto postawić na swój własny, naturalny zakwas, świeżo przygotowany tuż przed gotowaniem zupy. Jak poprawnie zrobić zakwas na żurek? Pierwszą radą, która sprawi, że wasz zakwas na żurek na pewno się uda jest przechowywanie naczynia z roztworem w ciepłym miejscu. W...