Jakie przyprawy dodać do kapuśniaku z kiszonej kapusty? Te najlepiej podkreślą jego smak
Adobe Stock
Newsy

Jakie przyprawy dodać do kapuśniaku z kiszonej kapusty? Te najlepiej podkreślą jego smak

Kapuśniak może być przygotowywany na wiele sposobów w zależności od odmiany kapusty. Jego smak zależy także w dużej mierze od przypraw, które do niego dodacie.
Aleksandra Zaborowska
kwiecień 13, 2021

Kapuśniak to tradycyjna wschodnioeuropejska zupa, która przygotowywana jest na białej, czerwonej, włoskiej, świeżej, młodej, a nawet kiszonej kapuście. Wywar przygotowywany jest także na mięsie z kością, który nadaje całości intensywnego smaku. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie przyprawy warto dodać do kapuśniaku? 

Większość kucharzy gorąco poleca kapuśniak wzbogacony o podstawowe przyprawy takie jak sól, pieprz i kminek. Często jednak dodaje się również ziele angielskie i liście laurowe, które wzbogacą zupę o głęboki, intensywny aromat. Jeśli chcecie podkreślić mięsny smak, warto dodać też do dania przypieczoną nad ogniem lub palnikiem cebulę. To stary trik naszych babć, który dodaje potrawom wielowymiarowego posmaku i aromatu. Metoda ta wywodzi się z czasów, kiedy dostępna była znacznie mniejsza ilość przypraw, ale do dziś nie traci na skuteczności i aktualności.

Zobacz także

Jak ugotować kapuśniak z kapusty kiszonej?

Kiszona wersja kapusty jest łatwo dostępna, ponieważ znajdziecie ją w każdym supermarkecie przez cały rok. To dlatego kapuśniak przygotowuje się najczęściej właśnie na tym rodzaju kapusty. Powstała w ten sposób zupa to tzw. kwaśnica. Składa się ona właściwie z zaledwie kilku składników: wody, kapusty kiszonej, mięsa oraz ziemniaków. Aby uzyskać znacznie bardziej nasycony, ciekawszy smak, warto dodać także wędzony boczek, marchewkę, pietruszkę oraz garść przypraw. Jak przygotować kwaśnicę krok po kroku?

Przepis na kwaśnicę z boczkiem, kminkiem i zielem angielskim

Składniki: 

  • kapusta kiszona, 
  • ziemniaki,
  • mięso z kością (np. golonka),
  • boczek wędzony,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • sól,
  • pieprz,
  • kminek,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.

Przygotowanie:

  1. Warzywa obierzcie i pokrójcie na mniejsze kawałki.
  2. Mięso umieśćcie w garnku razem z surowymi warzywami i zalejcie zimną wodą.
  3. Boczek pokrójcie w paski, podsmażcie na patelni i dorzućcie do zupy.
  4. Całość gotujcie ok. pół godziny, po czym dodajcie odsączoną i opłukaną z nadmiaru kwasu kapustę. 
  5. Zupę doprawcie i gotujcie do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Czytaj też:

Komentarze