Jakie przyprawy dodać do kapuśniaku z kiszonej kapusty? Te najlepiej podkreślą jego smak
Adobe Stock
Newsy

Jakie przyprawy dodać do kapuśniaku z kiszonej kapusty? Te najlepiej podkreślą jego smak

Kapuśniak może być przygotowywany na wiele sposobów w zależności od odmiany kapusty. Jego smak zależy także w dużej mierze od przypraw, które do niego dodacie.

Kapuśniak to tradycyjna wschodnioeuropejska zupa, która przygotowywana jest na białej, czerwonej, włoskiej, świeżej, młodej, a nawet kiszonej kapuście. Wywar przygotowywany jest także na mięsie z kością, który nadaje całości intensywnego smaku. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie przyprawy warto dodać do kapuśniaku? 

Większość kucharzy gorąco poleca kapuśniak wzbogacony o podstawowe przyprawy takie jak sól, pieprz i kminek. Często jednak dodaje się również ziele angielskie i liście laurowe, które wzbogacą zupę o głęboki, intensywny aromat. Jeśli chcecie podkreślić mięsny smak, warto dodać też do dania przypieczoną nad ogniem lub palnikiem cebulę. To stary trik naszych babć, który dodaje potrawom wielowymiarowego posmaku i aromatu. Metoda ta wywodzi się z czasów, kiedy dostępna była znacznie mniejsza ilość przypraw, ale do dziś nie traci na skuteczności i aktualności.

Zobacz także
jak pokroić cebulę

Jak pokroić cebulę w piórka bez użycia noża? Ta metoda totalnie was zaskoczy

Trzymacie ziemniaki obok cebuli? Lepiej tego nie róbcie

Trzymacie ziemniaki obok cebuli? Sprawdźcie, dlaczego lepiej tego nie robić 

Jak ugotować kapuśniak z kapusty kiszonej?

Kiszona wersja kapusty jest łatwo dostępna, ponieważ znajdziecie ją w każdym supermarkecie przez cały rok. To dlatego kapuśniak przygotowuje się najczęściej właśnie na tym rodzaju kapusty. Powstała w ten sposób zupa to tzw. kwaśnica. Składa się ona właściwie z zaledwie kilku składników: wody, kapusty kiszonej, mięsa oraz ziemniaków. Aby uzyskać znacznie bardziej nasycony, ciekawszy smak, warto dodać także wędzony boczek, marchewkę, pietruszkę oraz garść przypraw. Jak przygotować kwaśnicę krok po kroku?

Przepis na kwaśnicę z boczkiem, kminkiem i zielem angielskim

Składniki: 

  • kapusta kiszona, 
  • ziemniaki,
  • mięso z kością (np. golonka),
  • boczek wędzony,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • sól,
  • pieprz,
  • kminek,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.

Przygotowanie:

  1. Warzywa obierzcie i pokrójcie na mniejsze kawałki.
  2. Mięso umieśćcie w garnku razem z surowymi warzywami i zalejcie zimną wodą.
  3. Boczek pokrójcie w paski, podsmażcie na patelni i dorzućcie do zupy.
  4. Całość gotujcie ok. pół godziny, po czym dodajcie odsączoną i opłukaną z nadmiaru kwasu kapustę. 
  5. Zupę doprawcie i gotujcie do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Kwaśnica kontra kapuśniak. Czym się różnią? To bardzo znaczące
AdobeStock
Newsy
Wiecie, czym różni się kwaśnica od kapuśniaku? Różnica w smaku jest kolosalna
Wydaje wam się, że kwaśnica i kapuśniak to to samo? Górale byliby urażeni. Między tymi potrawami jest znacząca różnica.

Kapuśniak i kwaśnica to kultowe potrawy kuchni polskiej. Używacie tych wyrażeń zamiennie? To nieprawidłowe. Kwaśnica i kapuśniak zostały przygotowane z kapusty, ale potrawy te różnią się mocno od siebie. Prawdziwi górale na pewno wiedzą jak odróżnić od siebie te dwie zupy, choć ktoś, kto nie interesuje się kuchnią, pewnie nie potrafiłby podać różnicy. Kapuśniak - charakterystyka Kapuśniak to nic innego jak zupa z kapusty , gdzie część, lub całość użytej kapusty stanowi ta kiszona. W kapuśniaku mogą znajdować się różne warzywa i dodatki. Przepisów na kapuśniak jest naprawdę wiele. Najczęściej kapuśniak składa się z: Kiszonej kapusty Zalewy z kiszonej kapusty Mięsa – mogą być to różne rodzaje Warzyw – dowolnych, często jest to włoszczyzna, cebula, por, marchewka, kawałki selera i pietruszki Ziemniaków – nie jest to obowiązkowy element kapuśniaku, ale często przygotowuje się go właśnie z dodatkiem tych popularnych bulw Grzybów – opcjonalny dodatek do kapuśniaku, który jednak niesamowicie podkręca jego smak Sposobów na podawanie kapuśniaku jest dużo. Niektórzy dodają do niego też różnorodne przyprawy: Liście laurowe Kminek Ziele angielskie Pieprz w ziarnach Czosnek i cebulę Koncentrat pomidorowy lub inne dodatki Pamiętajcie, ze kapuśniak jest zupą, nie powinien mieć więc konsystencji bigosu. Czym jest kwaśnica? Przy przygotowaniu kwaśnicy trzeba się kierować bardziej sztywnymi zasadami. Prawdziwa kwaśnica jest przygotowana z baraniny. Często gotuje się ją na wieprzowinie, ale według tradycyjnych receptur to kwaśnica na baranie jest jedyną oryginalną wersją tego dania. Kwaśnicę przygotowuje się właśnie z baraniny, kapusty kiszonej i zalewy. Można do niej dodać ziemniaki i grzyby. W kwaśnicy nie ma jednak miejsca na...

Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Gotujmy.pl/kucharka_1991
Newsy
Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Szybki przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Jeśli szukacie pomysłu na pyszną zupę, koniecznie zróbcie ją z tego przepisu. Wystarczy wam aż na 2 dni. Kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty będzie gotowy w 40 minut.

Sezonowe warzywa to wspaniałe składniki do zrobienia pysznych dań. Są smaczne i delikatne. Jednym z nich jest młoda kapusta, którą w sezonie wiosennym możemy kupić na targach lub bazarkach. Z młodej kapusty możecie przyrządzić wiosenną wersję kapuśniaku, który zachwyci was swoim smakiem. Młoda kapusta już po kilku minutach gotowania staje się miękka, chrupiąca i bardzo aromatyczna. Jeśli macie ochotę na inne dania z młodej kapusty, koniecznie wypróbujcie przepis na młodą kapustę z podsmażoną kiełbasą i koperkiem . Jest po prostu przepyszny.  Przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty Kapuśniak to bardzo pożywna i smaczna zupa. Możecie urozmaicić ją dodatkiem ziemniaków, żeberek, kiełbasy lub wędzonym boczkiem. My proponujemy wam przyrządzić go z dodatkiem młodej kapusty. Tę pyszną zupę koniecznie trzeba zrobić, póki sezon na młodą kapustę trwa. Młoda kapusta ma więcej witaminy C niż biała, dlatego warto jeść jej jak najwięcej. Składniki: włoszczyzna pół główki kapusty młodej 30 dag kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 liść laurowy 8 ziarenek pieprzu 25 dag boczku wędzonego 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz ewentualnie: kostka rosołowa Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty? Włoszczyznę i młodą kapustę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Kiszoną kapustę pokrójcie drobno. Cebulę i boczek pokrójcie w kosteczkę.  Do garnka przełóżcie startą młodą kapustę i włoszczyznę. Dolejcie 1,25 l wody. Dodajcie ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty. Gotujcie około 10-12 minut. Do drugiego, większego garnka przełóżcie pokrojoną kapustę kiszoną, zalejcie ją 1 l wody i ugotujcie.  Na suchej patelni podsmażcie boczek. Kiedy tłuszcz wytopi się z...

Kapuśniak
gotujmy.pl/msewka
Newsy
Najpyszniejsza polska zupa. Kapuśniak na żeberkach. Ewa Wachowicz radzi, by na końcu dodać 1 składnik
Kwaśnica to tradycyjne danie z Podhala. Na pozostałych obszarach Polski to po prostu kapuśniak. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza kiszonej kapuście. Ewa Wachowicz zdradza, co należy dodać do gotowania, aby zupa była jeszcze lepsza.

Kapuśniak to jedna z najpyszniejszych polskich zup. W górach stanowi jedno z podstawowych dań, gdzie jest nazywana również kwaśnicą. Jest nie tylko pysznie kwaśna, ale także treściwa, dzięki czemu spokojnie może zastąpić dwudaniowy obiad. Zazwyczaj sycący kapuśniak jest przygotowywany na bazie wędzonych żeberek bądź boczku oraz włoszczyzny. Przepis na kwaśnicę Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz zdradza swój sekret, co zrobić, aby kapuśniak był jeszcze pyszniejszy. Według byłej Miss Polonii cały smak tkwi z soku z kiszonej kapusty, który należy dodać tuż pod koniec gotowania. To właśnie przez to zupa będzie odpowiednio kwaśna, a sok nada aromat całej potrawie. Składniki: ½ kg żeberek wędzonych marchewka korzeń pietruszki kawałek selera 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kawałek kiełbasy wiejskiej 1 łyżka smalcu gęsiego 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ kg ziemniaków ½ kg kiszonej kapusty ½ szklanki soku spod kapusty 1 łyżeczka kminku sól natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Żeberka podzielcie na mniejsze kawałki, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Dodajcie do nich włoszczyznę, czyli marchewkę, korzeń pietruszki i kawałek selera, a także liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość posólcie, przykryjcie pokrywką i gotujcie na małym ogniu. Na patelni rozgrzejcie smalec. Kiełbasę wiejską pokrójcie na mniejszą kostkę, a cebulę w piórka. Najpierw podsmażcie kiełbasę, a później dodajcie cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ugotowane żeberka i warzywa wyjmijcie z wywaru. Do garnka włóżcie obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Ponownie przykryjcie i gotujcie. W międzyczasie mięso z żeberek oddzielcie od kości,...

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Pyszny, wiosenny obiad
kloruś/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty z wędzonym boczkiem. Pyszny, wiosenny obiad
Kapuśniak z młodej kapusty z dodatkiem wędzonego boczku jest delikatniejszy i lżejszy od tradycyjnego kapuśniaku z kiszonej kapusty. Ten jest delikatnie słodkawy z interesującą nutą wędzonki. Wypróbujcie koniecznie.

Zupy z dodatkiem kapusty są wyjątkowo aromatyczne. Z tego powodu warto ugotować na przykład rosół z kilkoma liśćmi kapusty , by nabrał głębszego smaku! Jednak przyznacie, że nie ma to jak prawdziwy, swojski kapuśniak . Świetnie smakuje ten z kiszonej kapusty , ale gdy przychodzi sezon na młodą kapustę, to zbrodnią jest jej nie wykorzystać! Kapuśniak z młodej kapusty to wspaniała zupa sezonowa pełna witamin. A do tego jak smakuje… Ugotujcie go z dodatkiem boczku i posypcie na koniec koperkiem, a wyjdzie idealny! Wypróbujcie przepis na kapuśniak z młodej kapusty autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kapuśniak z młodej kapusty Do przygotowania pysznego kapuśniaku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 200 g boczku wędzonego Pół główki młodej kapusty 2 ćwiartki z kurczaka 2 duże marchewki 4 ziemniaki 2 pietruszki 1 większy seler 1 cebula Biała część pora Kilka gałązek lubczyku Majeranek Ziele angielskie Liście laurowe Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie kurczaka w zimnej wodzie. Włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. W trakcie gotowania zbierzcie szumowiny Następnie obierzcie wszystkie jarzyny, a cebulę opalcie nad palnikiem kuchenki (jeżeli macie kuchenkę indukcyjną, wystarczy przeciąć cebulę na pół i podsmażyć na suchej patelni). Dodajcie do kurczaka poza ziemniakami – te ugotujcie osobno. Doprawcie zupę kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, lubczykiem, pieprzem i solą. Gotujcie na małym ogniu przez 40 minut. Po ugotowaniu odcedźcie zupę. Ziemniaki i boczek pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka. Gotujcie 5 minut. Kapustę poszatkujcie drobno i wrzućcie do zupy. Gotujcie, aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie dodajcie do zupy...