W czym tkwi sekret idealnie chrupkiego i soczystego schabowego? Na początku powinniśmy oczywiście zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. Kiedy już zakupimy świeży schab i pokroimy go na plastry, powinniśmy dobrze rozbić je z obu stron tłuczkiem a następnie oprószyć solą i pieprzem. Tak przygotowane kotlety maczamy w mące, a następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Mięso smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu – oleju lub smalcu. Czy zastanawialiście się kiedyś, czym poza solą i pieprzem, można przyprawić schabowe? Podpowiadamy!

Najlepsze przyprawy do schabowych

W wielu polskich domach do przyprawienia kotletów schabowych używa się jedynie soli i pieprzu. To błąd! Warto poeksperymentować również z innymi przyprawami, takimi jak ziołowy pieprz, czosnek czy majeranek. A co powiecie na schabowego z dodatkiem słodkiej lub ostrej papryki?

Schabowy w słodkiej papryce

Słodka papryka świetnie podkręca smak tradycyjnych kotletów schabowych. Jeżeli jesteście fanami nieco ostrzejszych smaków, możecie użyć wersji ostrej. Fajnym pomysłem będzie także uzupełnienie tych przypraw łyżeczką ostrej musztardy.

Plastry mięsa obsypujemy przyprawami lub dodajemy je do rozkłóconego jajka. Wielu szefów kuchni poleca, by kawałki mięsa pozostawić na kilka godzin w mleku wymieszanym z przyprawami, dzięki czemu kotlety są bardziej soczyste.

Zobacz także:

Kolejnym pomysłem jest zamoczenie schabowych w mleku i cebuli, którą usuwamy tuż przed panierowaniem. Spróbujcie tak przygotowanych schabowych, a na pewno pokochacie ich niebanalny smak!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też: