Zazwyczaj ciasto na naleśniki przygotowuje się z mleka, mąki i jajek. Ostatnio w modzie jest także mieszanie mleka z gazowaną wodą.
Gazowana woda lub piwo sprawiają, że ciasto naleśnikowe zyskuje na delikatności. Nie jedliście jeszcze jednak tak delikatnego ciasta naleśnikowego, jak to zrobione z dodatkiem mleczka kokosowego.
Mleko kokosowe to coraz popularniejszy produkt w polskich kuchniach. Przybyło z dalekiej Azji, ale coraz częściej wykorzystywane jest do różnych dań obiadowych i deserów. Niekoniecznie azjatyckich.
Tak jest właśnie z naleśnikami. Kremowe mleczko kokosowe jest wręcz stworzone do naleśników. Odrobina mleczka wystarczy, by uzyskać maksymalny efekt puszystości.
Zobacz także:
Jak wybrać dobre mleczko kokosowe do naleśników?
O smaku lepiej nie będziemy mówić, by przedwcześnie nie pociekła wam ślinka. Pamiętajcie tylko o jednym szczególe.
Chodzi o wybór odpowiedniego rodzaju mleczka kokosowego. Powinniście nabyć mleczko o jak największej procentowej zawartości ekstraktu kokosowego.
Dobre mleczka zawierają ponad 80% ekstraktu. Dzięki temu są gęste i przede wszystkim smaczne, bez metalicznego posmaku.
Mleczko nie powinno mieć też zbyt długiego składu. W najlepszych mleczkach zawarty jest wyłącznie ekstrakt z miąższu kokosa, woda i ewentualnie stabilizator w postaci gumy guar.
Przepis na naleśniki na mleku kokosowym
Składniki
- 1 szklanka gęstego mleka kokosowego (powyżej 80% ekstraktu z kokosu)
- 1 szklanka wody, najlepiej gazowanej
- Półtorej szklanki mąki pszennej
- Łyżeczka cukru waniliowego
- 3 jajka
- Masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
- Wymieszajcie razem mleko i jajka.
- Dodajcie następnie mąkę, wodę i cukier i wszystko razem wymieszajcie trzepaczką, rózgą lub zmiksujcie mikserem lub blenderem.
- Rozgrzejcie na patelni odrobinę masła klarowanego.
- Smażcie naleśniki, wylewając na patelnię jedną miarkę ciasta i równomiernie rozprowadzając je po powierzchni patelni.
- Kiedy ciasto naleśnikowe „złapie” kolor z jednej strony, podważcie je delikatnie drewnianą lub silikonową łyżką i przewróćcie na drugą stronę do wysmażenia.
- Patelnię należy od czasu do czasu smarować tłuszczem do smażenia – dzieje się tak, gdyż do masy naleśnikowej niedodany został tłuszcz poza mleczkiem kokosowym.
- Gotowe naleśniki perfekcyjnie będą smakowały z twarogiem, ale także z innymi dodatkami, np. z konfiturami i dżemami.
- Smacznego!