czy można dodać mleko kokosowe do naleśników
Adobe Stock
Newsy

Jakie mleko do ciasta na naleśniki? To doda mu cudownego smaku

Marzą wam się naleśniki jak z rajskiej wyspy? Wcale nie będzie to trudne do zrobienia. Po dodaniu tego mleka do ciasta, nie opędzicie się od próśb o dokładkę!

Zazwyczaj ciasto na naleśniki przygotowuje się z mleka, mąki i jajek. Ostatnio w modzie jest także mieszanie mleka z gazowaną wodą.

Gazowana woda lub piwo sprawiają, że ciasto naleśnikowe zyskuje na delikatności. Nie jedliście jeszcze jednak tak delikatnego ciasta naleśnikowego, jak to zrobione z dodatkiem mleczka kokosowego.

Mleko kokosowe to coraz popularniejszy produkt w polskich kuchniach. Przybyło z dalekiej Azji, ale coraz częściej wykorzystywane jest do różnych dań obiadowych i deserów. Niekoniecznie azjatyckich.

Tak jest właśnie z naleśnikami. Kremowe mleczko kokosowe jest wręcz stworzone do naleśników. Odrobina mleczka wystarczy, by uzyskać maksymalny efekt puszystości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wybrać dobre mleczko kokosowe do naleśników?

O smaku lepiej nie będziemy mówić, by przedwcześnie nie pociekła wam ślinka. Pamiętajcie tylko o jednym szczególe.

Chodzi o wybór odpowiedniego rodzaju mleczka kokosowego. Powinniście nabyć mleczko o jak największej procentowej zawartości ekstraktu kokosowego.

Dobre mleczka zawierają ponad 80% ekstraktu. Dzięki temu są gęste i przede wszystkim smaczne, bez metalicznego posmaku.

Mleczko nie powinno mieć też zbyt długiego składu. W najlepszych mleczkach zawarty jest wyłącznie ekstrakt z miąższu kokosa, woda i ewentualnie stabilizator w postaci gumy guar.

Przepis na naleśniki na mleku kokosowym

Składniki

  • 1 szklanka gęstego mleka kokosowego (powyżej 80% ekstraktu z kokosu)
  • 1 szklanka wody, najlepiej gazowanej
  • Półtorej szklanki mąki pszennej
  • Łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • Masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Wymieszajcie razem mleko i jajka.
  2. Dodajcie następnie mąkę, wodę i cukier i wszystko razem wymieszajcie trzepaczką, rózgą lub zmiksujcie mikserem lub blenderem.
  3. Rozgrzejcie na patelni odrobinę masła klarowanego.
  4. Smażcie naleśniki, wylewając na patelnię jedną miarkę ciasta i równomiernie rozprowadzając je po powierzchni patelni.
  5. Kiedy ciasto naleśnikowe „złapie” kolor z jednej strony, podważcie je delikatnie drewnianą lub silikonową łyżką i przewróćcie na drugą stronę do wysmażenia.
  6. Patelnię należy od czasu do czasu smarować tłuszczem do smażenia – dzieje się tak, gdyż do masy naleśnikowej niedodany został tłuszcz poza mleczkiem kokosowym.
  7. Gotowe naleśniki perfekcyjnie będą smakowały z twarogiem, ale także z innymi dodatkami, np. z konfiturami i dżemami.
  8. Smacznego!
Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Znamy 1 prosty
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Znamy 1 prosty trik
Jak zrobić idealne naleśniki? Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Jak przygotować najlepsze ciasto? Przeczytajcie a wasze naleśniki zawsze wyjdą genialne!

Naleśniki to domowy klasyk, który sprawdza się w każdej sytuacji. To proste danie jest nie tylko smaczne, ale również tanie i proste w przygotowaniu Jak zrobić naleśniki idealne? Na czym je smażyć? Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Poznajcie nasze triki a wasze naleśniki będą smakowały fenomenalnie! Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Podczas przygotowywania naleśników niezwykle ważne są proporcje. Ciasto naleśnikowe jest niezwykle proste, ale trzeba trzymać się kilku zasad. Ale zacznijmy od składników. Do przygotowania naleśników będziecie potrzebować: 1 pełną szklankę i 2 łyżki mąki pszennej 3 średnie jajka 1 szklankę  mleka 1 szklankę  wody (najlepiej gazowanej) 4 łyżki oleju roślinnego szczyptę soli Wracając do zasad – przed wbiciem jajek do ciasta, wcześniej warto wyjąć je z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Jeżeli zaś chodzi o mleko – to warto je lekko podgrzać, ale nie należy przekraczać temperatury 40 stopni. Wszystkie składniki wsypujemy do miski i dokładnie ze sobą łączymy przy pomocy miksera. Ciasto należy miksować przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej masy (nie powinno w nim być żadnych grudek). Zanim zaczniecie smażyć naleśniki, warto odstawić ciasto na 30 minut, by „odpoczęło” i nabrało idealnej konsystencji. Na czym najlepiej smażyć naleśniki? Ponieważ w cieście na naleśniki znajduje się już olej, nie wymagają one użycia dodatkowej porcji oleju . Przed przystąpieniem do smażenia naleśników, dobrze rozgrzejcie płaską patelnię , ustawiając palnik na średnią moc. Następnie należy wylać na patelnię taką ilość ciasta, by przykryła ona powierzchnię patelni. Niektórzy podnoszą patelnię nad palnik przy każdym nalewaniu...

Czy ciasto na naleśniki powinno odpocząć przed smażeniem
Flickr
Newsy
Czy naleśniki można smażyć od razu czy ciasto powinno trochę odpocząć? Odpowiedź zaskakuje
Naleśniki kochają i mali, i duzi. Delikatne ciasto naleśnikowe nie jest trudne do wykonania. Ale czy powinno trochę postać przed smażeniem?

Smażenie naleśników uwielbiają wszyscy. To nie tylko zapowiedź pysznego posiłku z ulubionymi dodatkami na słodko lub słono, ale też cała masa dobrej zabawy. Z pewnością próbowaliście już niemal cyrkowych sztuczek i kugli z podrzucaniem naleśników, które w powietrzu robią kilka salt, zanim wylądują na właściwej stronie. Zanim jednak przejdziecie do smażenia, kluczowe jest przygotowanie odpowiedniego ciasta. A tutaj pojawiają się już pewne rozbieżności i dylematy. Czy powinno się odstawiać ciasto naleśnikowe do wypoczęcia? Między innymi takim dylematem jest to, jakiej konsystencji powinno być ciasto na naleśniki. Nasza odpowiedź? To zależy. Jedni wolą naleśniki cieniutkie jak papier i usmażone na minimalnej ilości oleju. Drudzy wolą konkretne, lekko grube naleśnikowe ciasto. I to właśnie z grubością i gęstością ciasta związane jest odpoczywanie ciasta po jego przygotowaniu za pomocą miksera czy trzepaczki. Kiedy odstawicie ciasto na ok. pół godziny lub godzinę po zmiksowaniu składników, w cieście zacznie pracować gluten zawarty w mące pszennej. Dzięki temu ciasto delikatnie zgęstnieje, co przypadnie do gustu zwolennikom grubszych naleśników. A więc, czy powinno się pozwalać odpocząć ciastu naleśnikowemu? Decyzja należy do was. Jeżeli bardzo wam się spieszy, możecie zagęścić ciasto poprzez dosypanie do niego odrobiny mąki. W ten sposób obędzie się bez „odpoczynku”. Zdecydowanie ważniejsze jest dodawanie do ciasta na naleśniki oleju, który zapobiegnie przypalaniu. Jak poprawić smak naleśników? Jeśli chodzi o smak ciasta naleśnikowego, kluczowa jest sól. Bez niej ciasto na naleśniki będzie sprawiało wrażenie pustego, bez wyrazu. Teraz przechodzimy już do naleśnikowego finiszu. A więc pozostaje kwestia tego, z czym można je...

naleśniki
Adobe Stock
Newsy
Kremowe i rozpływające się w ustach naleśniki na śmietance. Doskonałe na obiad i deser
Uwielbiają je mali i duzi, można je podać na słodko bądź słono, a przede wszystkim są niezwykle puszyste i delikatne. Mowa oczywiście o naleśnikach. Ciasto naleśnikowe przygotowane z dodatkiem śmietanki zdecydowanie biją na głowę te z tradycyjnego przepisu. Koniecznie je zróbcie i zaskoczcie bliskich.

Myśląc o sobotnim bądź niedzielnym śniadaniu, pierwsze co przychodzi na myśl to naleśniki. To danie, które większości kojarzy się głównie z weekendem i porannym lenistwem. W tygodniu, kiedy nie ma zbyt dużo czasu z samego rana, zazwyczaj na stole królują kanapki. Najszybsza i najprostsza forma posiłku. Natomiast w weekend jest czas by nadrobić dobre oraz smaczne rozpoczęcie dnia. Naleśniki idealnie wówczas wkomponowują się w ten plan! Jakie nadzienie do nalesników? Naleśniki dzięki swojemu uniwersalnemu cieście, idealnie sprawdzają się na każdy posiłek. Można je nadziać zarówno farszem słodkim, jak i słonym. Ze względu na tę  różnorodność,  wszyscy znajdą coś dla siebie. W wersji wytrawnej najczęściej występują jako krokiety bądź nadziane szpinakiem z serem feta. Natomiast słodka wersja tego dania nie  ma końca. Jednak, aby naleśniki były smaczne, należy pamiętać o dobrze przygotowanym cieście. Ciasto na naleśniki ze śmietanką Taka wersja naleśników to prawdziwy hit. Dzięki dodatkowi śmietanki, usmażone naleśniki są niezwykle delikatne i puszyste. Są tak pyszne, że można je jeść bez żadnych dodatków. Świetnie komponują się ze wszelkimi różnymi słodkimi farszami jak biały ser, dżem, krem orzechowo- czekoladowy czy serek homogenizowany. Wystarczy dodatek świeżych owoców i pyszny posiłek gotowy. Jeśli jednak będziecie chcieli przygotować wersję wytrawną, pamiętajcie, by podczas przygotowywania ciasta pominąć cukier. Przepis na ciasto naleśnikowe ze śmietaną Składniki: 125 g mąki pszennej 325 ml mleka 100 ml śmietany kremówki 2 jajka szczypta soli 15 g cukru masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Mąkę, mleko, śmietanę kremówkę, jajka, szczyptę soli oraz cukier...

Na jakim oleju smażyć naleśniki?
Adobe Stock
Newsy
Chcecie, żeby naleśniki były lekkie i aksamitne? Użyjcie tego oleju a będą naprawdę wyjątkowe
Z pewnością większość z was smaży naleśniki na oleju rzepakowym lub słonecznikowym. To błąd. Jeśli chcecie, by wasze danie było naprawdę lekkie i aksamitne, użyjcie innego tłuszczu.

Naleśników po prostu nie da się nie kochać – są smaczne, pożywne i dziecinnie proste w przyrządzeniu. Ich niekwestionowaną zaletą jest również fakt, że potrzebne składniki zawsze macie pod ręką. W końcu należą do nich mąka, jajka oraz mleko czyli produkty uznawane za absolutną podstawę w kulinarnym świecie. Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia naleśników? Prawdopodobnie większość z was smaży swoje naleśniki na oleju słonecznikowym lub rzepakowym. Zdarzają się również tacy, którzy używają do tego masła. Okazuje się jednak, że żadne z tych rozwiązań w rzeczywistości nie jest poprawne. Najznamienitsi szefowie kuchni twierdzą, że najlepsze naleśniki – lekkie i aksamitne, powstają na oleju kokosowym. Produkt nie tylko odpowiada za walory estetyczne i smakowe dania, ale również ma niesamowicie pozytywny wpływ na wasze zdrowie. Cenne wartości odżywcze oleju kokosowego Olej kokosowy ma postać białej, twardej masy. Rozpuszcza się dopiero pod wpływem wysokiej temperatury, czyli na przykład umieszczony na patelni.  Jego regularne spożywanie nie tylko wspomaga walkę z nadwagą i korzystnie wpływa na skórę, ale również dodaje energii, reguluje poziom cholesterolu, działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo oraz łagodzi objawy wielu chorób, w tym choroby Alzheimera. Przepis na naleśniki na oleju kokosowym Będziecie potrzebować: 250 gramów mąki pszennej 100 ml wody gazowanej  250 ml mleka 2 jajek Szczypty soli i kurkumy Oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: W dużej misce umieśćcie wszystkie składniki – mąkę, mleko, wodę, jajka, kurkumę oraz sól, pamiętając, by te które są sypkie przesiać wcześniej przez sitko (dzięki temu naleśniki będą bardziej puszyste). Całość połączcie przy...