Każdy uwielbia kotlety schabowe! By wyszły idealnie soczyste i smaczne, warto trzymać się kilku uniwersalnych wskazówek. Dzięki nim kotlety będą naprawdę przepyszne!

Jak rozpoznać dobry schab?

Dobre kotlety wyjdą tylko wtedy, gdy użyje się do nich odpowiedniego mięsa. To absolutna podstawa tego dania, ponieważ jeśli schab będzie niesmaczny, to nawet najlepsze przyprawy nie poprawią jego smaku. Komu się zdarzyło trafić na niezbyt dobry kawałek schabu, ten dobrze wie, że ma on bardzo silny i niezbyt przyjemny zapach. By uniknąć takiej wpadki w przyszłości, warto się nauczyć, jak można rozpoznać świeży schab, który będzie dobrze smakował:

  • Kolor – świeży schab ma soczystą i różową barwę.
  • Zapach – nie powinien być mocny ani ostry. Zapach dobrego schabu jest bardzo delikatny i ledwo wyczuwalny.
  • Tłuszcz – znajdujący się na krawędziach schabu tłuszcz powinien mieć ładny, biały kolor. Jeżeli jest szary lub żółty, to znaczy, że mięso jest nieświeże.
  • Konsystencja – zwarta i elastyczna, bez suchych brzegów.
  • Wygląd – dobry kawałek schabu powinien być lekko błyszczący i wilgotny, ale nie mokry! Mięso pływające we własnych sokach jest już stare i takiego nie wybierajcie.

Uwaga na te sztuczki!

Niestety, sprzedawcy mięsa czasami nieco oszukują klientów, by sprzedać wszystkie produkty. Kończy się to później tak, że wracacie do domu z niezbyt świeżym kawałkiem mięsa. Oto, jakie sztuczki są stosowane w sklepach mięsnych:

  • Kawałki są układane jeden na drugim tak, by nie można było ocenić koloru wszystkich kawałków. Te najświeższe i najładniejsze są układane na samej górze, a gorsze na dole. Zwróćcie uwagę na to, które sprzedawca wam podaje!
  • Odcina się przesuszone brzegi albo tłuszcz, który już zżółkł albo poszarzał
  • Na plastikowych opakowaniach etykiety są naklejane w taki sposób, by maksymalnie utrudnić przyjrzenie się zawartości.