jakie schabowe na kotlety
AdobeStock
Newsy

Jakie mięso wybrać na schabowe? Zwróćcie w sklepie uwagę na te szczegóły

Sekretem smacznych schabowych jest dobre mięso. Dowiedzcie się, jak wybrać najlepsze!

Każdy uwielbia kotlety schabowe! By wyszły idealnie soczyste i smaczne, warto trzymać się kilku uniwersalnych wskazówek. Dzięki nim kotlety będą naprawdę przepyszne!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak rozpoznać dobry schab?

Dobre kotlety wyjdą tylko wtedy, gdy użyje się do nich odpowiedniego mięsa. To absolutna podstawa tego dania, ponieważ jeśli schab będzie niesmaczny, to nawet najlepsze przyprawy nie poprawią jego smaku. Komu się zdarzyło trafić na niezbyt dobry kawałek schabu, ten dobrze wie, że ma on bardzo silny i niezbyt przyjemny zapach. By uniknąć takiej wpadki w przyszłości, warto się nauczyć, jak można rozpoznać świeży schab, który będzie dobrze smakował:

  • Kolor – świeży schab ma soczystą i różową barwę.
  • Zapach – nie powinien być mocny ani ostry. Zapach dobrego schabu jest bardzo delikatny i ledwo wyczuwalny.
  • Tłuszcz – znajdujący się na krawędziach schabu tłuszcz powinien mieć ładny, biały kolor. Jeżeli jest szary lub żółty, to znaczy, że mięso jest nieświeże.
  • Konsystencja – zwarta i elastyczna, bez suchych brzegów.
  • Wygląd – dobry kawałek schabu powinien być lekko błyszczący i wilgotny, ale nie mokry! Mięso pływające we własnych sokach jest już stare i takiego nie wybierajcie.

Uwaga na te sztuczki!

Niestety, sprzedawcy mięsa czasami nieco oszukują klientów, by sprzedać wszystkie produkty. Kończy się to później tak, że wracacie do domu z niezbyt świeżym kawałkiem mięsa. Oto, jakie sztuczki są stosowane w sklepach mięsnych:

  • Kawałki są układane jeden na drugim tak, by nie można było ocenić koloru wszystkich kawałków. Te najświeższe i najładniejsze są układane na samej górze, a gorsze na dole. Zwróćcie uwagę na to, które sprzedawca wam podaje!
  • Odcina się przesuszone brzegi albo tłuszcz, który już zżółkł albo poszarzał
  • Na plastikowych opakowaniach etykiety są naklejane w taki sposób, by maksymalnie utrudnić przyjrzenie się zawartości.
jak wybrać dobry schab
AdobeStock
Newsy
Jak wybrać najlepsze mięso na schabowe? Zwróćcie uwagę na jeden szczegół. Jest kluczowy
Gwarancją, że kotlety schabowe wyjdą smaczne jest dobre mięso – sprawdźcie, jak rozpoznać smaczny schab!

Trudno wyobrazić sobie polski dom, w którym w ogóle nie przyrządza się kotletów schabowych. To jest jedno z podstawowych polskich dań, zaraz obok rosołu i kotletów mielonych! Każdy ma swój sposób na schabowe, choć podstawowy przepis na to danie cały czas pozostaje taki sam. Sprawdźcie, jak rozpoznać najlepsze mięso na schabowe i jakiego unikać. Jaki schab jest najlepszy? Tylko smaczny schab jest gwarantem dobrych kotletów! Niestety, nawet najlepsza marynata ani dobrze zrobiona panierka nie uratują schabowych, jeśli mięso jest niedobre. A co gorsza – zepsute! Najważniejszy jest kolor mięsa - w ten sposób od razu rozpoznacie, czy schab jest świeży. Koniecznie zwracajcie na to uwagę! Poniżej zebraliśmy dla was więcej porad, dzięki którym nigdy nie zdarzy się wam już kupić nieświeżego schabu. Kupujcie ze sprawdzonego źródła – najlepiej w prawdziwym mięsnym sklepie. Możecie na własne oczy zobaczyć wtedy cały kawałek schabu, a nawet poprosić sprzedawcę, żeby pokazał wam mięso z każdej strony. To bardzo ważne, ponieważ schab sprzedawany w supermarketach albo już jest pokrojony na kotlety, albo tak ułożony na ladzie, że inne kawałki mięsa go przykrywają i nie możecie ocenić jakości schabu. Kolor – dobry i świeży schab powinien mieć ładny, głęboki różowy kolor. To właśnie w ten sposób najłatwiej jest rozpoznać świeży schab – nawet, jeżeli jest już zapakowany! Jeśli mięso jest blade, to kotlety wyjdą suche i twarde, dlatego lepiej nie kupować takiego schabu. Z kolei jeśli jego kolor jest bardzo ciemny albo widać na nim ciemne plamy, absolutnie go nie kupujcie! Takie mięso jest już zepsute. Struktura – świeży i smaczny kawałek schabu będzie lekko wilgotny, zwarty i sprężysty. Z wierzchu powinien się delikatnie błyszczeć. Z kolei...

idealny schabowy
Autor Flickr/Pepsol P
Newsy
Znamy sposób na perfekcyjnie soczyste i kruche schabowe. Sekret? Ten 1 wyjątkowy trik
Pyszny, soczysty i kruchy schabowy to ulubiony kotlet Polaków. Co zrobić, by zawsze smakował idealnie? Ten sekret wam w tym pomoże.

Z czym najbardziej smakuje wam schabowy? Najczęściej podajemy go w towarzystwie ciepłej, kiszonej kapusty i ziemniaków. Obłędnie smakuje również z mizerią czy marchewką z groszkiem. Pomysłów na jego podanie jest tyle, ile gustów smakoszy. Jednak jest tylko jeden trik, by nasz kotlet po prostu rozpływał się w ustach.   Bardzo ważnym etapem, który prowadzi do idealnego kotleta jest wybór mięsa w sklepie. Zanim kotlety trafią na patelnię, musimy kupić dobry schab. Schab powinien być ,,chudy”. Jest wtedy duża szansa, że będzie to młoda wieprzowina i mięso będzie miękkie. Raczej unikajmy pakowanego schabu, ponieważ producenci często wkładają tam gorsze jego plastry. Przygotowanie mięsa na kotlety schabowe  By schab był miękki, dobrze zamarynować go w ulubionych przyprawach i soli na kilkanaście godzin przed smażeniem. Świeży czosnek nada mięsu niepowtarzalny charakter. Nie pożałujecie. Przyprawione mięso najlepiej włożyć do lodówki. Tam „przegryzą” się jego smaki. Potem rozbijamy je energicznie tłuczkiem i zabieramy się za panierowanie w mące, jajku i bułce. Smażenie kotletów schabowych Smażenie kotletów schabowych to najlepszy moment w ich przyrządzaniu. Zapach, który wydobywa się w kuchni podczas tej czynności, rozbudza wszystkie kubki smakowe. Zgodzicie się z nami? Teraz pytanie. Jaki tłuszcz wybrać? Znawcy kulinarni powiedzą, że smalec, ale spokojnie możemy użyć oleje roślinne, jak rzepakowy lub słonecznikowy. Tak wysmażony kotlet leżący na talerzu kusi by spróbować, oderwać choć kawałek. My tak mamy za każdym razem. Sposób na soczyste i kruche schabowe  Zdarza się czasem, że coś jednak nie wyjdzie i zamiast soczystego mięsa mamy twarde, trudne do rozgryzienia kotlety.  By temu zaradzić jest bardzo prosty trik, żeby...

Schab ze śliwką
patunia87/gotujmy.pl
Newsy
Soczysty schab ze śliwką na świąteczny stół. Rewelacyjny na zimno i na ciepło
Święta to nie jest dobry moment na eksperymenty z szynkami ze sklepu. Na bożonarodzeniową ucztę wybierzmy klasyczny schab ze śliwką!

Konserwanty, polepszacze, mnóstwo wstrzykniętej wody – tak prezentuje się cała masa oferowanych nam w sklepach produktów wędliniarskich. Po wizycie w sklepie mięsnym aż odechciewa się jedzenia kanapek z takimi wyrobami. Rozwiązaniem jest przygotowanie pieczeni, np. schabu w swoim piekarniku. Wystarczy zaopatrzyć się w ładny kawałek mięsa wieprzowego, a także w obowiązkową suszoną śliwkę i po prostu przystąpić do roboty! Efekty będą zachwycające. Tak przygotowany schab nada się i na świąteczny obiad na ciepło, a także potem, do kanapek podczas długiego biesiadowania z członkami rodziny. Kluczem będzie wybór odpowiedniego mięsa. Dobrze byłoby wybrać się do znajomego rzeźnika albo zaopatrzyć się w schab u gospodarza na wsi. Taki będzie oczywiście najlepszy na wytworną pieczeń. Schab jest mięsem z natury dość suchym. Dlatego też nie możemy przesadzić z czasem jego pieczenia. Nieco sprężystości zapewni naszemu mięsu śliwka, którą umieścimy w środku. Ponadto schab serwowany na ciepło powinien pojawić się na talerzu wraz z gęstym, zawiesistym ciemnym sosem. Takiemu daniu nikt się nie oprze! Przepis na soczysty schab ze śliwką Składniki: Ok. 1,5 kg schabu wieprzowego 25 dag suszonych śliwek 1 szklanka bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka czosnku w proszku albo 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Sól i pieprz Przygotowanie: Schab oczyszczamy, ewentualny tłuszcz zostawmy – wytopi się podczas pieczenia i nada aromat naszemu mięsu. Przy użyciu długiego, ostrego noża wykonujemy nacięcie przez środek schabu – następnie wciskamy  w nie nasze śliwki. Przyprawy suche mieszamy z olejem, następnie dokładnie nacieramy nim nasz kawałek schabu. Odkładamy mięso do...

Soczyste schabowe
Gotujmy.pl/mkieblesz
Newsy
Nigdy nie zapominajcie o 1 triku podczas smażenia schabowych. Wtedy wyjdą niesamowicie soczyste
Rumiany i chrupiący kotlet schabowy, porcja ziemniaczków z koperkiem, a do tego mizeria – czyż nie brzmi to wspaniale?

By tak smaczny scenariusz na obiad mógł się ziścić, nie można popełnić ani jednego błędu podczas przygotowania schaboszczaków. Nawet początkujący kucharze poradzą sobie z gotowaniem kartofli i ogórkami bez problemów. Schody zacząć mogą się podczas zabierania się za mięso. Czystość przede wszystkim I to jest słowo klucz. Schab na mięso powinien być odpowiednio świeży, najlepiej od zaufanego rzeźnika. To czy kawałek mięsa będzie z kością, czy bez ma już mniejsze znaczenie. Eksperci w tym zakresie zgodnie stwierdzili, że kostka nie ma przełożenia na smak kotleta. No dobrze, macie już w rękach kawałek schabu. Czas dobrze go ubić, na dość cienki kotlet. Koniecznie tłuczkiem z kwadratową końcówką. Wykorzystajcie do tego folię spożywczą. Wszystko po to, by cząsteczki mięsa nie walały się potem po całej waszej kuchni. Marynowanie. Tak czy nie? Ubite kotlety doprawcie solidnie pieprzem i solą i zanim zabierzecie się do panierowania, pomyślcie jeszcze o czymś. Tym czymś jest oczywiście marynata. Część z doświadczonych gospodyń marynuje kotlety schabowe w mleku i cebuli. Taki zabieg sprawia, że kotlety po usmażeniu są mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Smak mięsa może jednak delikatnie różnić się od tych tradycyjnych. Dlatego decyzję o marynowaniu kotletów musicie podjąć we własnym zakresie. Jednym marynata przypadnie do gustu, innym niekoniecznie. Tak nakazuje tradycja Co z panierką? Tutaj obowiązkowym punktem programu jest mąka i jajko. Zamiast tradycyjnej bułki tartej możecie użyć śmiało sezamu, wiórek kokosowych, płatków kukurydzianych. W każdym z tych wariantów, kotlet będzie smakował perfekcyjnie. Pod warunkiem, że nie popełnicie błędu w najważniejszym momencie. Mamy na myśli oczywiście smażenie. Sznycel po...