Pieczeń rzymska z jajkiem to proste danie, które kojarzy nam się głównie z Wielkanocą. Możecie też przygotować je na co dzień. Doskonale się sprawdzi zarówno na gorąco, z tłuczonymi ziemniakami i surówką oraz jako wędlina na kanapki. Jak ją przygotować?
Jak zrobić idealną pieczeń rzymską? W pieczeni rzymskiej najważniejsze jest mięso. Chodzi tu oczywiście o mięso wieprzowe. Pieczeń przygotowywana tylko z jednego rodzaju mięsa smakuje wprost wybornie. Ważne jest, żeby odpowiednio przyprawić masę mięsną ziołami i przyprawami.
Jakie mięso najlepiej nadaje się na pieczeń rzymską?
Do upieczenia smacznej pieczeni rzymskiej z jajkiem, najlepiej jest użyć łopatki bez kości, karkówki lub mniej tłustej biodrówki. Jeśli zamierzacie użyć szynki, warto wymieszać ją pół na pół z łopatką, dzięki czemu wasza pieczeń nie będzie za sucha.
Przepis na pieczeń rzymską z jajkiem
Pieczeń rzymska z jajkiem to proste danie, które w sam raz sprawdzi się na obiad lub jako mięso na kanapki. Jak ją przygotować?
Zobacz także:
Składniki:
- 1 kg mięso mielonej wieprzowiny
- 5 jajek
- 1 sucha bułka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 mała marchew
- 1 papryka czerwona
- sól
- pieprz mielony
- bułka tarta
Przygotowanie:
- Ugotujcie 3 jajka na twardo.
- Ostudźcie je i obierzcie.
- Cebulę pokrójcie w kostkę i podsmażcie na złoty kolor w małej ilości tłuszczu.
- Bułkę namoczcie w wodzie.
- Marchew obierzcie i pokrójcie w paski. To samo zróbcie z czerwoną papryką.
- Do dużej miski włóżcie mięso oraz wyciśniętą z wody bułkę.
- Wbijcie dwa jaka i dodajcie podsmażona cebulkę, pokrojoną marchew i paprykę oraz zmiażdżony czosnek oraz przyprawy.
- Dobrze wyróbcie na gładką masę.
- Tak przygotowane mięso rozłóżcie na stolnicy w kształt prostokąta.
- Na środku mięsa ułóżcie ugotowane jaka i zwińcie brzegi do siebie.
- Formujcie pieczeń mokrymi dłońmi.
- Jak już jest uformowana wysypcie na stolnicę trochę bułki tartej i obtoczcie całą pieczeń dookoła.
- Przełóżcie na blaszkę do pieczenia.
- Nagrzejcie piekarnik na 160 stopni i włóżcie pieczeń do pieca.
- Pieczcie około 40 minut.
- Pokrójcie w grube kawałki i podawajcie.
Źródło: gotujmy.pl