Pieczeń rzymska z jajkiem to proste danie, które kojarzy nam się głównie z Wielkanocą. Możecie też przygotować je na co dzień. Doskonale się sprawdzi zarówno na gorąco, z tłuczonymi ziemniakami i surówką oraz jako wędlina na kanapki. Jak ją przygotować?

Jak zrobić idealną pieczeń rzymską? W pieczeni rzymskiej najważniejsze jest mięso. Chodzi tu oczywiście o mięso wieprzowe. Pieczeń przygotowywana tylko z jednego rodzaju mięsa smakuje wprost wybornie. Ważne jest, żeby odpowiednio przyprawić masę mięsną ziołami i przyprawami.

Jakie mięso najlepiej nadaje się na pieczeń rzymską?

Do upieczenia smacznej pieczeni rzymskiej z jajkiem, najlepiej jest użyć łopatki bez kości, karkówki lub mniej tłustej biodrówki. Jeśli zamierzacie użyć szynki, warto wymieszać ją pół na pół z łopatką, dzięki czemu wasza pieczeń nie będzie za sucha.

Przepis na pieczeń rzymską z jajkiem

Pieczeń rzymska z jajkiem to proste danie, które w sam raz sprawdzi się na obiad lub jako mięso na kanapki. Jak ją przygotować?

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 kg mięso mielonej wieprzowiny
  • 5 jajek
  • 1 sucha bułka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1  cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała marchew
  • 1 papryka czerwona
  • sól
  • pieprz mielony
  • bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie 3 jajka na twardo.
  2. Ostudźcie je i obierzcie.
  3. Cebulę pokrójcie w kostkę i podsmażcie na złoty kolor w małej ilości tłuszczu.
  4. Bułkę namoczcie w wodzie.
  5. Marchew obierzcie i pokrójcie w paski. To samo zróbcie z czerwoną papryką.
  6. Do dużej miski włóżcie mięso oraz wyciśniętą z wody bułkę.
  7. Wbijcie dwa jaka i dodajcie podsmażona cebulkę, pokrojoną marchew i paprykę oraz zmiażdżony czosnek oraz przyprawy.
  8. Dobrze wyróbcie na gładką masę.
  9. Tak przygotowane mięso rozłóżcie na stolnicy w kształt prostokąta.
  10. Na środku mięsa ułóżcie ugotowane jaka i zwińcie brzegi do siebie.
  11. Formujcie pieczeń mokrymi dłońmi.
  12. Jak już jest uformowana wysypcie na stolnicę trochę bułki tartej i obtoczcie całą pieczeń dookoła.
  13. Przełóżcie na blaszkę do pieczenia.
  14. Nagrzejcie piekarnik na 160 stopni i włóżcie pieczeń do pieca.
  15. Pieczcie około 40 minut.
  16. Pokrójcie w grube kawałki i podawajcie.

Źródło: gotujmy.pl