Kotlety mielone
Gotujmy.pl/ewaeu
Newsy

Jakie mięso jest najlepsze na mielone? Wybierajcie tylko takie. Inne sprawi, że kotlety będą twarde jak guma

Zrobienie doskonałych kotletów mielonych to nie lada sztuka. Najważniejsze rzeczą, jaką możecie zrobić na początek, jest wybranie odpowiedniego mięsa na kotlety.

Kotlety mielone nadziewa się suszonymi pomidorami, oliwkami, serem oraz niezliczonymi ziołami. W gąszczu różnorodnych, internetowych przepisów, zdarza się zapomnieć o prawdziwym, domowym mielonym. On też może być pyszny i to bez udziwnień.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety mielone

Powinien być taki, jak kiedyś. Ma być jak u babci. Nie ma lepszego towarzystwa do dobrze usmażonego mielonego, jak buraczki na ciepło i ziemniaki tłuczone z masłem. To obiadowy klasyk Polaków. Smażenia mielonych trzeba się jednak nauczyć.

Przepis na kotlety mielone nie należy do tych trudnych, ale poznanie kilku ważnych trików jest niezbędne, aby stworzyć kotlet mielony doskonały – chrupiący na zewnątrz, a miękki i soczysty w środku. Jak zrobić mielone? Po pierwsze, należy kupić dobrej jakości mięso. 

Mięso na mielone ma znaczenie

Od tego, jakie mięso kupicie na mielone, zależy wasz kulinarny sukces w sprawie kotletów. Mięso mielone bywa wykorzystywane do wielu dań. Choć jego wybór w sklepach spożywczych jest duży, niełatwo trafić na mięso dobrej jakości. Szczególnie jeśli macie do zrobienia konkretne danie, np. mielone. 

Mięso mielone możecie oczywiście przygotować sami w domu. Najlepszym mięsem na mielone będzie kawałek łopatki wieprzowej, który należy zmielić za pomocą popularnych maszynek do mięsa. Dzięki temu wiecie, co znajduje się w mięsie i możecie być przekonani co do jego świeżości.

Zobacz także
Jak rozpoznać dobrą wędlinę? Te 3 rzeczy mają decydujące znaczenie

Jak rozpoznać dobrą wędlinę w sklepie mięsnym? Koniecznie zwróćcie uwagę na te rzeczy

olej się pali co robić

Co zrobić, gdy tłuszcz na patelni zacznie płonąć? Pod żadnym pozorem nie róbcie tej rzeczy, bo tylko pogorszycie sprawę

Jeśli nie macie czasu na mielenie, kupcie gotowy produkt. Przed zakupem przeczytajcie dokładnie etykietę lub zapytajcie rzeźnika o świeżo mieloną porcję.  Dobry wybór to mięso, na którym jest napisane z jakiej części zostało wyprodukowane, najczęściej jest to szynka lub łopatka. 

Odpowiednim wyborem będzie produkt o składzie: 99% mięsa i 1% soli. Taki zapis świadczy o tym, że opakowanie pozbawione jest sztucznych dodatków i spulchniaczy, a mięso jest dobrej jakości. Z pewnością kotlety mielone z takiego produktu będą miękkie i soczyste.

Jakiego mięsa unikać?

Paczka zatytułowana "mięso garmażeryjne" powinna wzbudzić wasze wątpliwości. Jest to jeden z najgorszych jakościowo produktów i należy go unikać. Zwykle zawiera maksymalnie 90% mięsa. Pozostałe składniki w takim produkcie to woda, białko roślinne, błonnik, regulatory kwasowości i przeciwutleniacze. To nic innego, jak tanie uzupełniacze produktu. Po co ryzykować?


 

Nie popełniajcie tego błędu podczas smażenia mięsa mielonego. Będzie suche i wiórowate (przyciskanie łopatką mięsa do patelni)
AdobeStock
Newsy
Nie popełniajcie tego błędu podczas smażenia mięsa mielonego. Będzie suche i wiórowate
Mięso mielone można łatwo zepsuć. Jeden błąd i będzie suche, niesmaczne lub wręcz wiórowate. Skorzystajcie z naszych porad, a zawsze będzie soczyste i smakowite.

Mięso mielone to podstawa wielu polskich dań. Przygotowujemy z niego pyszne kotlety , pulpety, burgery oraz zapiekanki. Dużą popularnością cieszy się również w Polsce włoskie spaghetti , czyli podsmażone na patelni mięso mielone oblane pomidorowym sosem i dodane do makaronu . Jak przygotować mięso mielone, by było dobre w smaku? Podpowiadamy. Jak wybrać dobre mięso mielone? Żeby zrobić pyszne danie z mięsa mielonego , na początku powinniśmy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. To podstawa, od której zawsze powinniśmy wychodzić podczas przygotowywania mięsnych dań. Wybór mięsa mielonego w sklepach jest duży, ale trudno trafić na dobrej jakości mięso. Najlepszym mięsem na mielone będzie kawałek łopatki wieprzowej, który należy zmielić za pomocą maszynki do mięsa. Dzięki temu wiecie, co znajduje się w mięsie i możecie być przekonani co do jego świeżości. Możecie też poprosić ekspedientkę w sklepie, aby zmieliła dla was kawałek mięsa. Wtedy macie pewność, że mięso jest świeże i nie przeleżało nie wiadomo jak długo na sklepowej półce. Jeżeli już zdecydujecie się na gotowy produkt, przed zakupem przeczytajcie dokładnie etykietę. Najlepsze mięso to takie, na którym jest napisane z jakiej części zostało wyprodukowane - najczęściej jest to szynka lub łopatka. Dobrym wyborem będzie produkt o składzie: 99% mięsa i 1% soli. Zapis ten świadczy o tym, że opakowanie pozbawione jest sztucznych dodatków i spulchniaczy, a mięso jest dobrej jakości. Gdy zrobicie z niego kotlety mielone, na pewno będą smaczne i soczyste. Jak prawidłowo usmażyć mięso mielone? Jeśli kupiliście już dobrej jakości mięso mielone, przeczytajcie, jak prawidłowo je usmażyć, by zachowało soczystość, miękkość i niepowtarzalny smak. Grunt, to dobrze rozgrzana patelnia. Wylejcie na patelnię odrobię...

mielone
Pixabay
Newsy
Jak odsmażyć kotlety mielone z wczoraj? Zróbcie tak, a będą tak soczyste jak te świeżo przygotowane
Odgrzewanie posiłków w kuchence mikrofalowej nie do końca jest zdrowe, a poza tym potrawy nie są już tak smaczne. Sprawdźcie, jak podgrzać kotlety mielone, aby były tak samo pyszne jak te na bieżąco przygotowane!

Kotlety mielone to jedno z popularniejszych polskich potraw. Występuje na stołach zamiennie razem ze schabowym. Wiele osób jednak nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez tego dania. Odpowiednio przyrządzone jest niezwykle aromatyczne oraz soczyste. Jakość to podstawa Aby przygotować tą potrawę należy zaopatrzyć się przede wszystkim w dobrej jakości mięso. Zazwyczaj kotlety są wykonywane z mięsa wieprzowego, gdyż jest odpowiednio tłuste. Niektóre osoby jednak decydują się na wybór mięsa drobiowego czy nawet wołowiny. Najlepiej jest zaopatrzyć się w ten produkt bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Dzięki temu będziecie mieć pewność iż mięso jest dobrej jakości, a przede wszystkim jest świeże. Jeśli jednak kupujcie je w markecie, warto wówczas przyjrzeć się etykiecie czy przypadkiem produkt nie zawiera zbędnych dodatków bądź ulepszaczy.  Klasyka polskiej kuchni Przyrządzenie mielonych nie jest zbyt skomplikowane, a składniki potrzebne do ich przygotowania są łatwo dostępne w każdym sklepie. Najważniejsze jest mięso. Jak wyżej wspomnieliśmy, powinno być dobrej jakości. Dodatkowo należy przygotować cebulę, jajko, bułkę tartą, sól oraz pieprz. Uformowane kotleciki smaży się na niewielkim ogniu na rozgrzanej patelni. Wiadomo, że najpyszniejsze są świeże, soczyste i ciepłe. Wówczas idealnie rozpływają się w ustach. Jak podgrzać mielone, które zostały na następny dzień, aby były równie smaczne? Sposób na idealne kotlety dnia następnego  Często obiad jest przygotowywany na dwa dni. To znacznie ułatwia życie, kiedy można wyciągnąć posiłek z lodówki i jedynie go podgrzać. Wydaje się to bardzo banalne, gdyż wiele osób korzysta najczęściej z kuchenki mikrofalowej. Niestety, odgrzewanie w niej jedzenia nie jest do końca zdrowe, a poza...

kotlety mielone
Adobe Stock
Newsy
Mielone rozpadają się na patelni? Jest coś, co zlepi je znacznie szybciej niż jajko. Zgadniecie?
Rozpadające się kotlety mielone podczas formowania czy na patelni, to zmora wielu osób. Podczas przygotowania, warto dodać do masy sekretny składnik, który idealnie scali je w całość. Sprawdźcie ten patent!

Kotlety mielone są przygotowywane do ziemniaków na obiad, zamiennie ze schabowym. Idealnie komponują się z sałatką z buraczków czy mizerią. Swoją wyjątkowość zapewniają delikatności, soczystości oraz smakowi, który jest jedyny w swoim rodzaju. Są uwielbiane nie tylko przez Polaków, ale i przez turystów odwiedzających Polskę.  Idealne mięso do kotletów mielonych Mielone charakteryzują się swoją soczystością po obróbce termicznej. Zawdzięczają to odpowiednio wybranemu mięsu. Podczas zakupów należy wybrać to tłustsze. Im będzie chudsze, tym większe prawdopodobieństwo, że po usmażeniu kotlety będą suche w środku oraz niesmaczne. Dlatego też bez obaw warto kupić mięso wieprzowe. Idealnie sprawdzi się karkówka czy łopatka. Jeśli jednak kupiliście chude mięso, to do środka podczas mielenia możecie dodatkowo dołożyć słoninę, która nie zmieni smaku potrawy, ale wzbogaci ją poprzez nadanie mięsu soczystości. Przygotowanie mielonych  Przyrządzenie kotletów mielonych nie jest zbyt skomplikowane. Do ich zrobienia wystarczy wam kilka składników, z których możecie przygotować pyszny obiad. Podczas zakupów warto jest zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso wieprzowe. Najlepiej jest je nabyć bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym, gdzie będziecie mogli wybrać sobie konkretny kawałek łopatki bądź karkówki i zmielić mięso na miejscu. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że produkt jest świeży i najwyższej jakości. Poza tym, należy przygotować cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Z prostych składników wyczarujcie pyszny i smaczny posiłek. Smażenie kotletów mielonych  Wiele osób ma trudność w obróbce termicznej mielonych, gdyż nieraz wychodzą zbyt twarde lub mocno spieczone z...

Kolety mielone rodem ze Lwowa. Koniecznie dodajcie do masy mięsnej ten składnik
AdobeStock
Newsy
Kolety mielone rodem ze Lwowa. Koniecznie dodajcie do masy mięsnej ten składnik
Jak przygotowuje się kotlety mielone u naszych wschodnich sąsiadów - we Lwowie? Przeczytajcie!

Kotlety schabowe to nie jedyne ulubione kotlety Polaków. Ogromną popularnością cieszą się również kotlety mielone. Jak zrobić idealne kotlety mielone? Największym sekretem tradycyjnych kotletów mielonych jest przede wszystkim dobrej jakości mięso oraz przyprawy. Nie bez znaczenia jest też staranne wyrabianie masy i powolne formowanie kotletów dłońmi. Najlepsze kotlety to te, które przygotowuje się z łopatki wieprzowej, najlepiej świeżo zmielonej. Kotlety nie będą doskonale w smaku, jeśli zapomnimy o pewnym ważnym dodatku. Chodzi o podsmażaną cebulę. Gotowe kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Danie idealnie komponuje się z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, buraczków lub marchewką z groszkiem na ciepło. Czy słyszeliście, jak przygotowuje się kotlety mielone we Lwowie? Tamtejsi kucharze dodają do nich pewien bardzo nieoczekiwany składnik. Jaki? Jak przygotować kotlety mielone po lwowsku? We Lwowie do mielonych dodaje się tarty żółty ser. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Składniki: 500 g drobiowego mięsa mielonego 70 g startego żółtego sera (najlepszy będzie aromatyczny, np. masdamer) łyżka masła klarowanego 2 żółtka czerstwa kajzerka pół szklanki mleka mała cebula bułka tarta sól pieprz gałka muszkatołowa masło klarowane lub smalec do smażenia Przygotowanie: Kajzerkę moczcie w mleku przez co najmniej 30 minut, a następnie lekko odciśnijcie i dodajcie do mielonego mięsa. Największym sekretem kotletów mielonych po lwowsku jest dobrej jakości aromatyczny żółty ser, który powinno się zetrzeć na tarce. Zetrzyjcie na niej także cebulkę i oba te składniki dodajcie do mięsa. Do masy dodajcie też...