Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Na zakupach zwróćcie uwagę na 1 szczegół
Własne
Newsy

Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Na zakupach zwróćcie uwagę na 1 szczegół

Zabrakło wam mięsa na gulasz? Okazuje się, że jest o wiele większy wybór w tej kwestii, niż mogło się wam dotychczas zdawać.

Gulasz to sprawdzone i stosunkowo mało pracochłonne danie, które praktycznie robi się samo. Tym, czego najbardziej potrzebuje smaczny gulasz, jest czas - danie to wychodzi najlepsze wtedy, gdy mięso ma możliwość długo dusić się z przyprawami. I tu pojawia się pytanie - jakiego mięsa użyć? Jakie będzie najlepsze do gulaszu? Odpowiedź może was zaskoczyć. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie mięso dodać do gulaszu?

Tradycyjnie gulasz przyrządza się z mięsa wołowego lub, w wersji bardziej budżetowej - z wieprzowego. Można też nawet pokusić się o wymieszanie dwóch gatunków mięsa. To pozwoli wydobyć głębię smaku i aromatu z potrawy i zaoszczędzić kilka złotych na drogiej wołowinie.

Możecie się jednak zdziwić, że gulasz wyjdzie również wtedy, gdy użyjecie do niego zupełnie innego mięsa. Na przykład drobiu. Co prawda drób nie jest tak aromatyczny jak wołowina czy wieprzowina, ale ma inną zaletę - mięso to świetnie wchłania smaki i zapachy innych składników. Nie musicie się więc martwić o to, że gulasz drobiowy wyjdzie wam mdły. W dodatku z pewnością posmakuje on dzieciom, którym nie zawsze odpowiada smak wołowiny i wieprzowiny. 

Co ciekawe, w tradycyjnych przepisach na gulasz węgierski wcale nie jest powiedziane, że należy użyć do tego dania tylko jednego, konkretnego rodzaju mięsa. W tej kwestii panuje duża dowolność, dlatego gulasz możecie śmiało robić na przykład na baraninie, cielęcinie, dziczyźnie, a nawet rybach!

Z jakich części mięsa zrobić gulasz?

Jeżeli zdecydujecie się na dowolny rodzaj wieprzowiny lub wołowiny, zwróćcie uwagę na wygląd mięsa. Dobrze, jeżeli znajdują się w nim kawałki tłuszczu - właśnie takie mięso na gulasz jest najlepsze! Dzięki temu będzie kruche, miękkie i bardzo smaczne. 

Nie bez znaczenia jest też fragment wołowiny czy wieprzowiny - w zależności od tego, jakie mięso wybierzecie. W przypadku wołowiny najlepiej sprawdzi się pręga, łopatka i karkówka. Jeżeli chodzi o wieprzowinę, zdecydujcie się na łopatkę, szynkę albo karkówkę. 

Zobacz także
Gulasz wyszedł zbyt tłusty? Uratuje go chochla do zupy i jeszcze 1 rzecz

Gulasz wyszedł zbyt tłusty? Uratuje go chochla do zupy i jeszcze 1 rzecz

Zupa gulaszowa Karola Okrasy z ciecierzycą. Zróbcie tak, a nie będzie trzeba trzymać jej w wodzie całą noc

Zupa gulaszowa Karola Okrasy z ciecierzycą. Zróbcie tak, a nie będzie trzeba trzymać jej w wodzie całą noc

Z czym zrobić gulasz? 

Można więc powiedzieć, że podstawą gulaszu jest mięso dobrej jakości, a jego rodzaj jest sprawą drugorzędną i zależy od waszych osobistych preferencji. Nie mniej ważne są warzywa i przyprawy użyte do gulaszu, ponieważ to one nadają mu smak (zwłaszcza, jeśli robicie gulasz drobiowy). W tym daniu koniecznie muszą się znaleźć poniższe składniki:

  • papryka czerwona
  • cebula
  • czosnek
  • marchew

Opcjonalnie, warto dodać do gulaszu świeże pomidory (oczywiście bez skóry) i trochę koncentratu pomidorowego. 

Nie zapomnijcie też o przyprawach. Przyda się wam mielona ostra i słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy oraz sól i pieprz. Dla przełamania goryczy, jaką może oddać papryka, wsypcie do gulaszu nieco cukru.

Przepis na gulasz wołowy, dzięki któremu mięso smakuje idealnie, a nie jak guma do żucia. Mocno rozgrzewa
Adobe Stock
Przepisy
Rozgrzewający gulasz wołowy. Zróbcie tak, a mięso będzie mięciutkie, a nie jak guma do żucia
Porządny gulasz wołowy to wbrew pozorom żadna bułka z masłem. Podpowiemy wam jak sprawić, żeby mięso smakowało idealnie, a nie jak guma do żucia!

Problem z twardością mięsa wołowego w przeróżnych sosach i gulaszach jest stary jak świat. Zwykle scenariusz jest następujący. Chcemy zachwycić domowników nietuzinkowym daniem i wybieramy się do sklepu po kawałek wieprzowiny. Z radością przystępujemy do gotowania wykwintnego dania, a komplikacje zaczynają się już podczas gotowania. Mięso po prostu nie chce zmięknąć! Jak to zmienić? Dlaczego mięso wołowe jest twarde? Kluczem do poradzenia sobie z tym problemem jest wybór mięsa. Niestety w przeważającej większości wołowe mięso polskiego pochodzenia będzie po ugotowaniu twarde i gumowate. Dlaczego? W Polsce w powszechnej sprzedaży są raczej tańsze części tuszy wołowej. Warto zainwestować w lepsze mięso u zaufanego rzeźnika albo w dobrym sklepie mięsnym. Jak gotować mięso wołowe, żeby nie było twarde? Ponadto gotowanie wołowiny to zabawa tylko dla cierpliwych osób. Zwykle nawet godzina duszenia mięsa na wolnym ogniu to zdecydowanie za mało. Dobry gulasz z mięsa średniej jakości to przynajmniej 2-2,5 godziny obróbki termicznej. Warto jednak spróbować, bo efekty mogą być fantastyczne. Nie zapominajcie jeszcze o jednej ważnej rzeczy. W przeciwieństwie do gotowania drobiu czy wieprzowiny, moment solenia wołowiny jest niezwykle istotny. Krótko mówiąc - zostawcie tę czynność na sam koniec gotowania. W przeciwnym razie wasza wołowina wyjdzie wam twarda jak podeszwa! Przepis na gulasz wołowy Składniki: 30 dag mięsa wołowego – najlepiej rozbratel albo karkówka (pręga, łopatka czy szynka będą wymagały znacznie dłuższego czasu gotowania!) Papryka wędzona i słodka w proszku Kilka ząbków czosnku i cebula Bulion – ok. szklanka Suszony majeranek Sól i pieprz Łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Wołowinę kroimy w kostkę....

gulasz
Adobe Stock
Newsy
Mięso w gulaszu wyszło twarde? Pewnie popełniliście podstawowy błąd. Będzie delikatne jeśli zastosujecie ten trik 
Gulasz mimo, że nie jest polską potrawą to jest bardzo popularna w naszym regionie. Jest fantastycznym, rozgrzewającym daniem z mięsem rozpływającym się w ustach. Jednak wciąż wiele osób popełnia strategiczny błąd, który psuje cały smak. Sprawdźcie, czy wy tego nie robicie!

Gulasz to potrawa pochodząca z Węgier, jednak bardzo dobrze została przyjęta w Polsce. Jest wykorzystywana na różne sposoby. Podawana jest do placków ziemniaczanych lub też po prostu to kaszy czy ziemniaków. Historia gulaszu Gulasz to danie pasterskie pochodzące z Węgier. Jego prawdziwa nazwa brzmi Pörkölt, co oznacza przypieczony bądź przyrumieniony. Pochodzi ona od pasterzy, którzy wypasali bydło na łąkach. Przez długi czas było podstawowym posiłkiem pastuszków, dopiero z biegiem czasu stał się potrawą narodową Węgier. Jest podawane jako drugie danie solo bądź z dodatkami, takimi jak placki ziemniaczane, ziemniaki, kasza gryczana bądź po prostu świeże pieczywo. Może być przyrządzane z różnych rodzajów mięs, a nawet ryb.  Przygotowanie gulaszu To danie składa się z bardzo prostych składników. Zazwyczaj jest przygotowywane z mięsa wołowego, a niekiedy z wieprzowego. Obowiązkowa tutaj jest również cebula i papryka, która nadaje całej potrawie koloru i aromatu. Konieczne są również przyprawy, takie jak ziele angielskie oraz liście laurowe, które dodatkowo podkręcają smak gulaszu. To danie jest bardzo syte, a także rozgrzewające. Idealnie sprawdza się na chłodniejsze dni.  Odpowiednie mięso do gulaszu to podstawa Kluczową kwestią w całym daniu jest mięso, które powinno być delikatne i rozpływające się w ustach. Jednak przygotowanie dobrej wołowiny może być nie lada wyzwaniem. To rodzaj mięsa, które potrzebuje wyczucia. Złe przyrządzenie sprawi, że będzie po prostu niesmaczne, twarde i gumowate. Idealny gulasz to taki, gdzie wszystkie składniki łączą się razem, przechodzą smakiem, a w ostateczności tworzą spójną całość. By przygotować idealny gulasz warto wcześniej zapoznać się z kilkoma trikami, które...

Dodajcie to do mięsa na gulasz, a będzie rozpływać się w ustach. Nikt nie uwierzy, że to takie proste
Własne
Newsy
Dodajcie to do mięsa na gulasz, a będzie rozpływać się w ustach. Nikt nie uwierzy, że to takie proste
Co zrobić, by mięso w gulaszu nie było twarde? Pomoże dodanie pospolitego składnika, którego regularnie używacie w kuchni.

Idealny gulasz wieprzowy lub wołowy to taki, w którym mięso jest tak miękkie, że rozpada się od samego dotknięcia widelcem. Nie każdemu udaje się uzyskać taki efekt i w rezultacie danie wychodzi niezbyt smaczne. Jeżeli chcecie uniknąć wpadki, dodajcie do mięsa jeden składnik, który na pewno macie w kuchennej szafce. Dzięki niemu mięso w gulaszu będzie zawsze idealnie miękkie! Jak zmiękczyć mięso na gulasz? By gulasz wyszedł smaczny, a mięso odpowiednio miękkie, przede wszystkim trzeba dać sobie dużo czasu na przygotowanie tej potrawy. Mięso do gulaszu, zwłaszcza wołowe, powinno się odpowiednio długo dusić - co najmniej godzinę po uprzednim podsmażeniu. Jednak, by zagwarantować miękkość mięsa, można dodatkowo skorzystać ze starego, sprawdzonego triku. Należy wykorzystać w tym celu zwykłą sodę oczyszczoną. Soda sprawi, że mięso szybciej stanie się miękkie i kruche. Wystarczy, że na kilka godzin przed duszeniem posypiecie mięso niewielką ilością sody i wstawicie je do lodówki. Przed smażeniem mięso należy wyjąć, opłukać z sody, osuszyć i gotowe - teraz należy je usmażyć i udusić z przyprawami tak, jak zwykle.  Jakie przyprawy dodać do gulaszu? By zapewnić odpowiedni smak i aromat gulaszu, poza mięsem dobrej jakości niezbędne są przyprawy. Najlepiej sprawdzą się: papryka słodka i ostra oraz wędzona - w proszku, w odpowiednich proporcjach. Słodka papryka nada przyjemnego smaku, a ostra mocno go podkręci.  majeranek - pozycja obowiązkowa w przypadku potraw mięsnych. oregano - sprawi, że gulasz będzie miał wspaniały smak. Oregano jest dość dominującą przyprawą, dlatego lepiej z nią nie przesadzić, jeśli nie chcecie zagłuszyć reszty smaków. pieprz - całe ziarenka dodajcie w trakcie gotowania, a ten mielony na sam koniec. liście laurowe - kilka liści...

Gulasz
gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Kociołek imprezowy. Pyszny gulasz z wyjątkowego przepisu Ewy Wachowicz
Sylwester w tym roku będzie wyglądał nieco inaczej. Nie zaszkodzi jednak postarać się o to, żeby dopisywały wam humory. Jedno danie zadba o wasze podniebienia w sposób szczególny.

Niektóre dania nadają się na imprezy wręcz idealnie. Jeśli jesteście mięsożerni, z pewnością docenicie ten nietypowy przepis. Jego autorką jest dziennikarka i producentka telewizyjna - Ewa Wachowicz.  Gulasz jako węgierskie danie narodowe  Gulasz jaki znacie składa  się z mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pörkölt wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony. To wytrawna potrawa podawana na płytkim talerzu jako drugie danie. Przez wiele lat danie to było podstawowym żywieniem pasterzy. Z biegiem lat stało się jedzeniem narodowym. Rolnicy i pasterze smażyli początkowo kawałki mięsa z posiekaną cebulą na kawałku słoniny. Kiedy papryka zawitała do Europy, zaczęła się jednocześnie kariera pörkölt w jego dzisiejszej postaci. Z dania podstawowego gulasz trafił na salony. Gulasz można przygotować w garnku lub kociołku Jeżeli przewidujecie większy apetyt nawet kilku gości, postawicie na kociołek. Najczęściej przygotowuje się go na świeżym powietrzu, również zimowym! Gulasz wołowy to obecnie potrawa ściśle europejska. Różni się jedynie drobiazgami, które dorzucają lub których ujmują mu niektóre kraje.  Sprawdzi się na co dzień, ale też na specjalne okazje, kiedy zaprosicie do siebie bardziej wymagających gości. Możecie użyć do niego różnego rodzaju mięsa, jednak najlepiej sprawdzi się to wołowe. Do gulaszu pasuje śmietana, korniszony i pomidorki koktajlowe. Użyjcie wyobraźni przy doborze dodatków. Składniki:  1 kg łopatki wieprzowej 1 łyżka smalcu gęsiego lub wieprzowego 1 cebula 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej szczypta soli 250 ml rosołu drobiowego 1 łyżka...