ONS/Pixabay
Newsy

Jakie jest ulubione danie Magdy Gessler? Jest pikantne, jak diabli. Podpowiadamy, jak je zrobić!

Magda Gessler jest prawdziwą mistrzynią w gotowaniu a o kuchni wie niemal wszystko. Czy zastanawialiście się kiedyś, jakie jest ulubione danie polskiej królowej gastronomii? My już wiemy!
Anna Borkowska
maj 13, 2021

Magda Gessler całe swoje życie poświęciła gotowaniu. To nie tylko jej ogromna pasja, ale i zawód. Magda prowadzi kilka luksusowych restauracji, a programy z jej udziałem jak "Kuchenne rewolucje" czy "Masterchef" to prawdziwe telewizyjne hity. Czy zastanawialiście się kiedyś, jaka jest ulubiona potrawa Magdy Gessler? Okazuje się, że to...

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ulubione danie Magdy Gessler

Magda Gessler gotuje z ogromną pasją i wkłada w to całe swoje serce. W jej domu bardzo często gości meksykańskie ceviche, które bazuje na wykorzystaniu surowych ryb. Co to za danie?

Ceviche – przysmak kuchni meksykańskiej i peruwiańskiej

Ceviche jest to danie z owoców morza, które pochodzi najprawdopodobniej z Wicekrólestwa Peru. Potrawę tę bardzo często przygotowuje się w przybrzeżnych regionach Ameryki Łacińskiej i na Karaibach.

Jak powstaje tradycyjne ceviche?

Przyrządza się je zalewając surową, posiekaną rybę sokiem z limonki, z dodatkiem cebuli, papryczki chili i soli, a następnie pozostawiając do krótkiego zamarynowania.

Zobacz także

Przepis na ceviche z łososia na tapenadzie z groszku

Jeśli chcecie przetestować ulubione danie Magdy Gessler, sprawdźcie nasz przepis na niecodzienną przystawkę z łososia w stylu meksykańskim, podkręconą Tequilą.

Składniki na ceviche z łososia:

  • 250g filetu z łososia
  • sok z 1 limonki + skórka
  • sok z ½ pomarańczy + skórka
  • sok z 1 cytryny + skórka
  • ½ szalotki
  • 50ml Tequili
  • ½ czerwonej papryczki chili
  • kilka listków świeżej mięty
  • 6 owoców liczi
  • sól

Składniki na tapenadę z zielonego groszku:

  • 1 szklanka mrożonego groszku zielonego HORTEX
  • kilka listków świeżej mięty
  • 6 łyżek oliwy
  • ½ zielonej papryczki chili
  • sok z ½ limonki
  • sól

Przygotowanie:

  1. CEVICHE: filet z łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pozbawić ewentualnych ości i skóry.
  2. Przygotować marynatę: do Tequili wrzucić posiekane listki mięty i posiekana chili.
  3. Dodać soki i skórki z owoców cytrusowych oraz drobno posiekaną szalotkę.
  4. Doprawić do smaku solą i wszystko wymieszać.
  5. Do marynaty włożyć łososia, zakryć szczelnie naczynie folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1,5h.
  6. Jeśli marynata nie zakrywa w całości ryby to po 45min. należy przewrócić ja na drugą stronę.
  7. W tym czasie kwasy z owoców cytrusowych zetną biało na zewnątrz ryby i stanie się ona biaława.
  8. Wyciągamy rybę z marynaty i ostrym nożem kroimy ją w cienkie plasterki.
  9. TAPENADA: mrożony groszek wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy ok. 4 min. (nie przykrywamy naczynia, aby groszek nie stracił zielonego soczystego koloru).
  10. Następnie odcedzamy i wrzucamy do miski z lodem i zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, odcedzamy.
  11. Wrzucamy do blendera razem z pozostałymi składnikami i krótko miksujemy.
  12. Doprawiamy do smaku solą.
  13. Rant kieliszka do Margarity zanurzamy w wodzie, a następnie w soli, odstawiamy do wysuszenia.
  14. Na dno kieliszka układamy porcję tapenady z groszku, a na nią ceviche z łososia, skrapiamy marynatą, dekorujemy listkami mięty, płatkami liczi i skórką cytrusów.
  15. Przed podaniem mocno schłodzić.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: 

Komentarze
ryba po grecku
CC Search
Newsy Zaskakujące jak rybę po grecku przyrządza na święta Magda Gessler. Jej sekretem jest pewien składnik
Magda Gessler naprawdę ma głowę do przepisów! Nawet tak proste i pyszne danie jak ryba po grecku umie tak zmodyfikować, że jest jeszcze smaczniejsze. Jak ona to robi?
Katarzyna Wyborska
grudzień 02, 2020

Lubicie rybę po grecku? My za nią przepadamy! Święta to dobra okazja, by przyrządzić to danie dla naszej rodziny. Wykorzystajcie w tym roku autorski przepis Magdy Gessler – jest doskonały. Najlepsza na święta Ryba po grecku smakuje chyba każdemu. Jest delikatna w smaku, pełna warzyw, aromatyczna oraz miękka i soczysta. A do tego nie zawiera ości! W Polsce najczęściej przygotowuje się ją z dorsza oraz z dodatkiem selera, marchwi i pietruszki. Magda Gessler proponuje swój własny przepis, który wzbogaciła o „swoje własne pojęcie o Grecji”. Jak mówi, grecka kuchnia nie może się obyć bez cukinii, bakłażana i pomidorów i papryki, dlatego jej ryba zawiera wszystkie te składniki! Przepis na rybę po grecku według Magdy Gessler Magda ma dla nas kilka trików na przyrządzenie tej ryby. Po pierwsze – przed wrzuceniem ryby do oleju, najpierw zanurzcie w nim czosnek i podsmażcie. Dzięki temu olej będzie bardziej aromatyczny. Przed smażeniem rybę należy zamarynować w cebuli, soli i pieprzu. Ważne – Magda Gessler nie dodaje cebuli do swojej ryby po grecku! Podkreśla, że dzięki temu danie jest mniej ciężkostrawne. Składniki: 1 kg polędwicy z dorsza 4 pieczone bakłażany 2 cukinie 4 pieczone czerwone papryki 6 pieczonych pomidorów 1 seler 2 marchewki 2 pietruszki Mąka pszenna Olej rzepakowy Oliwa z oliwek 2 pęczki pietruszki Koncentrat pomidorowy Sok z 12 cytryn Sól Pieprz Przygotowanie Do nagrzanego do 190 stopni piekarnika wkładamy blachę z bakłażanami i papryką, a po chwili dokładamy na nią pomidory. Pieczemy tak długo, aż bakłażany będą czarne. Filety z dorsza solimy, obtaczamy w mące i wrzucamy na głęboki tłuszcz. Seler, marchew i pietruszkę myjemy i ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy warzywa na oliwie z...

Przeczytaj
losos z piekarnika
Gotujmy.pl/Igraszki Losy
Newsy Aromatyczny łosoś z piekarnika w kilkanaście minut. Prosty i szybki pomysł na obiad
Łosoś skąpany w maślanym sosie z dodatkiem limonki, czosnku i ostrej papryczki to niezwykle proste w przygotowaniu danie, które sprawdzi się, gdy nie masz czasu na to, by stać w kuchni.
Magda Borucińska
grudzień 03, 2020

Łosoś to ryba, która piecze się wyjątkowo szybko. Często niestety jest trzymana w piekarniku zbyt długo, przez co wychodzi sucha i niesmaczna. Wypróbuj poniższy przepis – gwarantujemy, że dzięki pieczeniu w folii aluminiowej ryba zachowa soczystość i będzie tak dobra, że zrobisz ją na obiad dwa dni pod rząd. To także świetny pomysł na danie, które można zaserwować gościom. To dzięki temu, że potrawa piecze się tylko kilkanaście minut i można podawać ją od razu po wyjęciu z piekarnika.  Zdrowy łosoś Łosoś należy do tłustych ryb bogatych w wielonasycone kwasy Omega-3. Jest bardzo bogaty w białko – w porcji 100g znajdziemy go aż 20g. To również doskonałe źródło witaminy D – pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten cenny składnik w 80-87% oraz selenu odpowiedzialnego za naszą odporność oraz ochronę czerwonych krwinek przed działaniem wolnych rodników. Przepis na łososia z piekarnika Składniki 4 filety z łososia lub 1 większy płat 1/3 kostki masła 4 łyżki miodu 4 ząbki czosnku Posiekana papryczka chilli Sok z limonki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Jeśli masz duży płat ryby to pokrój go na mniejsze kawałki. Wyjmij ości, umyj rybę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek posyp solą i pieprzem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W garnku rozpuść masło z miodem, dodaj wyciśnięty czosnek, sok z całej limonki i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość mieszaj aż do połączenia składników. Przygotuj 4 większe kawałki folii aluminiowej. Na każdej połóż łososia. Każdy kawałek ryby polej sosem maślano-limonkowym i zawiń folię tworząc sakiewkę. Wstaw łososia do piekarnika na 8 minut. Po tym czasie delikatnie otwórz folie i pozwól łososiowi piec się przez...

Przeczytaj