Magda Gessler całe swoje życie poświęciła gotowaniu. To nie tylko jej ogromna pasja, ale i zawód. Magda prowadzi kilka luksusowych restauracji, a programy z jej udziałem jak "Kuchenne rewolucje" czy "Masterchef" to prawdziwe telewizyjne hity. Czy zastanawialiście się kiedyś, jaka jest ulubiona potrawa Magdy Gessler? Okazuje się, że to...

Ulubione danie Magdy Gessler

Magda Gessler gotuje z ogromną pasją i wkłada w to całe swoje serce. W jej domu bardzo często gości meksykańskie ceviche, które bazuje na wykorzystaniu surowych ryb. Co to za danie?

Ceviche – przysmak kuchni meksykańskiej i peruwiańskiej

Ceviche jest to danie z owoców morza, które pochodzi najprawdopodobniej z Wicekrólestwa Peru. Potrawę tę bardzo często przygotowuje się w przybrzeżnych regionach Ameryki Łacińskiej i na Karaibach.

Jak powstaje tradycyjne ceviche?

Przyrządza się je zalewając surową, posiekaną rybę sokiem z limonki, z dodatkiem cebuli, papryczki chili i soli, a następnie pozostawiając do krótkiego zamarynowania.

Zobacz także:

Przepis na ceviche z łososia na tapenadzie z groszku

Jeśli chcecie przetestować ulubione danie Magdy Gessler, sprawdźcie nasz przepis na niecodzienną przystawkę z łososia w stylu meksykańskim, podkręconą Tequilą.

Składniki na ceviche z łososia:

  • 250g filetu z łososia
  • sok z 1 limonki + skórka
  • sok z ½ pomarańczy + skórka
  • sok z 1 cytryny + skórka
  • ½ szalotki
  • 50ml Tequili
  • ½ czerwonej papryczki chili
  • kilka listków świeżej mięty
  • 6 owoców liczi
  • sól

Składniki na tapenadę z zielonego groszku:

  • 1 szklanka mrożonego groszku zielonego HORTEX
  • kilka listków świeżej mięty
  • 6 łyżek oliwy
  • ½ zielonej papryczki chili
  • sok z ½ limonki
  • sól

Przygotowanie:

  1. CEVICHE: filet z łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pozbawić ewentualnych ości i skóry.
  2. Przygotować marynatę: do Tequili wrzucić posiekane listki mięty i posiekana chili.
  3. Dodać soki i skórki z owoców cytrusowych oraz drobno posiekaną szalotkę.
  4. Doprawić do smaku solą i wszystko wymieszać.
  5. Do marynaty włożyć łososia, zakryć szczelnie naczynie folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1,5h.
  6. Jeśli marynata nie zakrywa w całości ryby to po 45min. należy przewrócić ja na drugą stronę.
  7. W tym czasie kwasy z owoców cytrusowych zetną biało na zewnątrz ryby i stanie się ona biaława.
  8. Wyciągamy rybę z marynaty i ostrym nożem kroimy ją w cienkie plasterki.
  9. TAPENADA: mrożony groszek wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy ok. 4 min. (nie przykrywamy naczynia, aby groszek nie stracił zielonego soczystego koloru).
  10. Następnie odcedzamy i wrzucamy do miski z lodem i zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, odcedzamy.
  11. Wrzucamy do blendera razem z pozostałymi składnikami i krótko miksujemy.
  12. Doprawiamy do smaku solą.
  13. Rant kieliszka do Margarity zanurzamy w wodzie, a następnie w soli, odstawiamy do wysuszenia.
  14. Na dno kieliszka układamy porcję tapenady z groszku, a na nią ceviche z łososia, skrapiamy marynatą, dekorujemy listkami mięty, płatkami liczi i skórką cytrusów.
  15. Przed podaniem mocno schłodzić.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: