ONS/Pixabay
Newsy

Jakie jest ulubione danie Magdy Gessler? Jest pikantne, jak diabli. Podpowiadamy, jak je zrobić!

Magda Gessler jest prawdziwą mistrzynią w gotowaniu a o kuchni wie niemal wszystko. Czy zastanawialiście się kiedyś, jakie jest ulubione danie polskiej królowej gastronomii? My już wiemy!

Magda Gessler całe swoje życie poświęciła gotowaniu. To nie tylko jej ogromna pasja, ale i zawód. Magda prowadzi kilka luksusowych restauracji, a programy z jej udziałem jak "Kuchenne rewolucje" czy "Masterchef" to prawdziwe telewizyjne hity. Czy zastanawialiście się kiedyś, jaka jest ulubiona potrawa Magdy Gessler? Okazuje się, że to...

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ulubione danie Magdy Gessler

Magda Gessler gotuje z ogromną pasją i wkłada w to całe swoje serce. W jej domu bardzo często gości meksykańskie ceviche, które bazuje na wykorzystaniu surowych ryb. Co to za danie?

Ceviche – przysmak kuchni meksykańskiej i peruwiańskiej

Ceviche jest to danie z owoców morza, które pochodzi najprawdopodobniej z Wicekrólestwa Peru. Potrawę tę bardzo często przygotowuje się w przybrzeżnych regionach Ameryki Łacińskiej i na Karaibach.

Jak powstaje tradycyjne ceviche?

Przyrządza się je zalewając surową, posiekaną rybę sokiem z limonki, z dodatkiem cebuli, papryczki chili i soli, a następnie pozostawiając do krótkiego zamarynowania.

Zobacz także
dorsz

Najlepsza panierka do białej ryby. Podczas gryzienia cudownie chrupie, a smakuje tak, że ślinka cieknie

jaka panierka do ryby

Znakomita panierka do ryby. Będzie chrupiąca jak nigdy. Wystarczy zmiana 1 rzeczy

Przepis na ceviche z łososia na tapenadzie z groszku

Jeśli chcecie przetestować ulubione danie Magdy Gessler, sprawdźcie nasz przepis na niecodzienną przystawkę z łososia w stylu meksykańskim, podkręconą Tequilą.

Składniki na ceviche z łososia:

  • 250g filetu z łososia
  • sok z 1 limonki + skórka
  • sok z ½ pomarańczy + skórka
  • sok z 1 cytryny + skórka
  • ½ szalotki
  • 50ml Tequili
  • ½ czerwonej papryczki chili
  • kilka listków świeżej mięty
  • 6 owoców liczi
  • sól

Składniki na tapenadę z zielonego groszku:

  • 1 szklanka mrożonego groszku zielonego HORTEX
  • kilka listków świeżej mięty
  • 6 łyżek oliwy
  • ½ zielonej papryczki chili
  • sok z ½ limonki
  • sól

Przygotowanie:

  1. CEVICHE: filet z łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pozbawić ewentualnych ości i skóry.
  2. Przygotować marynatę: do Tequili wrzucić posiekane listki mięty i posiekana chili.
  3. Dodać soki i skórki z owoców cytrusowych oraz drobno posiekaną szalotkę.
  4. Doprawić do smaku solą i wszystko wymieszać.
  5. Do marynaty włożyć łososia, zakryć szczelnie naczynie folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1,5h.
  6. Jeśli marynata nie zakrywa w całości ryby to po 45min. należy przewrócić ja na drugą stronę.
  7. W tym czasie kwasy z owoców cytrusowych zetną biało na zewnątrz ryby i stanie się ona biaława.
  8. Wyciągamy rybę z marynaty i ostrym nożem kroimy ją w cienkie plasterki.
  9. TAPENADA: mrożony groszek wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy ok. 4 min. (nie przykrywamy naczynia, aby groszek nie stracił zielonego soczystego koloru).
  10. Następnie odcedzamy i wrzucamy do miski z lodem i zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, odcedzamy.
  11. Wrzucamy do blendera razem z pozostałymi składnikami i krótko miksujemy.
  12. Doprawiamy do smaku solą.
  13. Rant kieliszka do Margarity zanurzamy w wodzie, a następnie w soli, odstawiamy do wysuszenia.
  14. Na dno kieliszka układamy porcję tapenady z groszku, a na nią ceviche z łososia, skrapiamy marynatą, dekorujemy listkami mięty, płatkami liczi i skórką cytrusów.
  15. Przed podaniem mocno schłodzić.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: 

Idealny dodatek do chleba, grzanek i dip do przekąsek. Ta pasta jest kochana ludzi na całym świecie SEO: Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado
Gotujmy.pl/Netka
Newsy
Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado
Ta zielona pasta smakuje prawie każdemu. Jest do tego bardzo zdrowa i uniwersalna. Można wykorzystać ją jako dodatek do śniadania, obiadu, lub kolacji, ale świetnie pasuje też na przekąskę.

Pasty kanapkowe są bardzo zdrową alternatywą dla masła i margaryny. Jeśli chcecie zadbać o zdrowie, smarujcie pieczywo właśnie pastami kanapkowymi, na przykład pastą z awokado, pastą z ciecierzycy (humusem), lub pastą z białej fasoli . Pasta z awokado, czyli popularne guacamole, jest wyjątkowa. To bardzo rozpowszechnione danie, które jadają ludzie na całym świecie. Guacamole – pasta z awokado Awokado to bardzo zdrowy owoc bogaty w zdrowe tłuszcze. W ostatnim czasie rośnie jego popularność, co przyczynia się do poprawy zdrowia osób, które po nie sięgają. Taka popularność awokado ma też niekorzystne skutki dla środowiska i osób żyjących w pobliżu upraw. Guacamole wywodzi się z Meksyku i to tam powstała oryginalna receptura na tę pyszną pastę. Oryginalnie guacamole jest dość pikantne, ale przepis można modyfikować pod własne preferencje. Oryginalny przepis na guacamole składa się z awokado, limonki i soli. Niektórzy dodają do niego też: Pomidory Czosnek Chili Cebulę Kolendrę Rosnąca popularność tego sosu z awokado spowodowała powstanie niekończących się wersji słynnej pasty z awokado. Polscy chętnie dodają do niego twaróg, zastępują limonkę cytryną oraz kolendrę natką pietruszki. Przepis na guacamole Zaprezentowany przepis nie jest oryginalną recepturą, ale gwarantujemy, że wam posmakuje. Składniki na guacamole 2 dojrzałe awokado 2 ząbki czosnku sok z jednej limonki sól 1 mała, czerwona papryczka chili 10 pomidorów koktajlowych 2 garści świeżych listków kolendry lub pietruszki Przygotowanie guacamole Obierzcie awokado . Z awokado wyciągnijcie pestki i wydrążcie miąższ. Przełóżcie go do miski. Dodajcie sok z limonki, sól i posiekany czosnek. Rozgniećcie składniki razem...

ryba po grecku
CC Search
Newsy
Zaskakujące jak rybę po grecku przyrządza na święta Magda Gessler. Jej sekretem jest pewien składnik
Magda Gessler naprawdę ma głowę do przepisów! Nawet tak proste i pyszne danie jak ryba po grecku umie tak zmodyfikować, że jest jeszcze smaczniejsze. Jak ona to robi?

Lubicie rybę po grecku? My za nią przepadamy! Święta to dobra okazja, by przyrządzić to danie dla naszej rodziny. Wykorzystajcie w tym roku autorski przepis Magdy Gessler – jest doskonały. Najlepsza na święta Ryba po grecku smakuje chyba każdemu. Jest delikatna w smaku, pełna warzyw, aromatyczna oraz miękka i soczysta. A do tego nie zawiera ości! W Polsce najczęściej przygotowuje się ją z dorsza oraz z dodatkiem selera, marchwi i pietruszki. Magda Gessler proponuje swój własny przepis, który wzbogaciła o „swoje własne pojęcie o Grecji”. Jak mówi, grecka kuchnia nie może się obyć bez cukinii, bakłażana i pomidorów i papryki, dlatego jej ryba zawiera wszystkie te składniki! Przepis na rybę po grecku według Magdy Gessler Magda ma dla nas kilka trików na przyrządzenie tej ryby. Po pierwsze – przed wrzuceniem ryby do oleju, najpierw zanurzcie w nim czosnek i podsmażcie. Dzięki temu olej będzie bardziej aromatyczny. Przed smażeniem rybę należy zamarynować w cebuli, soli i pieprzu. Ważne – Magda Gessler nie dodaje cebuli do swojej ryby po grecku! Podkreśla, że dzięki temu danie jest mniej ciężkostrawne. Składniki: 1 kg polędwicy z dorsza 4 pieczone bakłażany 2 cukinie 4 pieczone czerwone papryki 6 pieczonych pomidorów 1 seler 2 marchewki 2 pietruszki Mąka pszenna Olej rzepakowy Oliwa z oliwek 2 pęczki pietruszki Koncentrat pomidorowy Sok z 12 cytryn Sól Pieprz Przygotowanie Do nagrzanego do 190 stopni piekarnika wkładamy blachę z bakłażanami i papryką, a po chwili dokładamy na nią pomidory. Pieczemy tak długo, aż bakłażany będą czarne. Filety z dorsza solimy, obtaczamy w mące i wrzucamy na głęboki tłuszcz. Seler, marchew i pietruszkę myjemy i ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy warzywa na oliwie z...