Jakie jest popisowe danie Beaty Kozidrak? Gwiazda jest prawdziwą mistrzynią tej potrawy
ONS.pl
Newsy

Jakie jest popisowe danie Beaty Kozidrak? Gwiazda jest prawdziwą mistrzynią tej potrawy

Mąż znanej piosenkarki, Beaty Kozidrak, postanowił zdradzić, jakie jest popisowe danie jego żony. Okazuje się, że kobieta po mistrzowsku przyrządza indyka z owocami. Mamy przepis.
Weronika Kępa
marzec 26, 2021

Choć gwiazdy sceny muzycznej nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie, to jednak każdy z nich lubi i umie przyrządzać kilka dań zwanych "popisowymi". W przypadku Beaty Kozidrak, pierwszej damy polskiej muzyki pop, jest to indyk pieczony w owocach. Jeśli jeszcze nigdy nie zdarzyło wam się testować tego połączenia, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na indyka z owocami 

Popisowe danie Beaty Kozidrak to indyk pieczony z owocami - zdradza Andrzej Pietras, menedżer grupy Bajm i mąż piosenkarki. 

Przyrządzenie takiego obiadu jest dziecinnie proste, a efekt naprawdę niesamowity. Smak mięsa połączonego z ananasem, brzoskwiniami i żurawiną, z pewnością was zaskoczy.

Zobacz także

Będziecie potrzebować:

  • 2 kilogramów piersi z indyka
  • 1 puszki ananasów
  • 1 puszki brzoskwiń
  • 100 gramów żurawiny
  • 3 łyżek miodu
  • 2 łyżek masła
  • 2 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • Szczypty cukru
  • Przypraw: soli, pieprzu, suszonego tymianku, oregano, cynamonu

Przygotowanie:

  1. Indyka opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i umieśćcie w żaroodpornym naczyniu.
  2. W średniej wielkości misce umieśćcie sok z ananasa, miód, oliwę, oregano, tymianek, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie. Powstałą marynatą posmarujcie mięso. 
  3. Plasterki ananasa przekrójcie na pół i obłóżcie nimi umieszczonego w żaroodpornym naczyniu indyka.
  4. Mięso wstawcie na 1,5 godziny do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. W trakcie pieczenia co jakiś czas podlewajcie je od góry sokiem ananasowym znajdującym się w naczyniu.
  5. Brzoskwinie odsączcie z zalewy (ale jej nie wylewajcie) i podsmażcie na maśle. Kiedy się zarumienią dodajcie do nich żurawinę i podlejcie kilkoma łyżkami zalewy. Dodajcie również cynamon oraz cukier. Całość duście na małym ogniu przez kilka minut.
  6. Gotową pieczeń wyjmijcie z piekarnika, pokrójcie w plastry, ułóżcie na półmisku i polejcie brzoskwiniami. Mięso serwujcie w towarzystwie ulubionych dodatków, na przykład ziemniaczków.

Smacznego!

Komentarze