Choć gwiazdy sceny muzycznej nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie, to jednak każdy z nich lubi i umie przyrządzać kilka dań zwanych "popisowymi". W przypadku Beaty Kozidrak, pierwszej damy polskiej muzyki pop, jest to indyk pieczony w owocach. Jeśli jeszcze nigdy nie zdarzyło wam się testować tego połączenia, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości.
Przepis na indyka z owocami
Popisowe danie Beaty Kozidrak to indyk pieczony z owocami - zdradza Andrzej Pietras, menedżer grupy Bajm i mąż piosenkarki.
Przyrządzenie takiego obiadu jest dziecinnie proste, a efekt naprawdę niesamowity. Smak mięsa połączonego z ananasem, brzoskwiniami i żurawiną, z pewnością was zaskoczy.
Będziecie potrzebować:
- 2 kilogramów piersi z indyka
- 1 puszki ananasów
- 1 puszki brzoskwiń
- 100 gramów żurawiny
- 3 łyżek miodu
- 2 łyżek masła
- 2 ząbków czosnku
- 5 łyżek oliwy
- Szczypty cukru
- Przypraw: soli, pieprzu, suszonego tymianku, oregano, cynamonu
Przygotowanie:
- Indyka opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i umieśćcie w żaroodpornym naczyniu.
- W średniej wielkości misce umieśćcie sok z ananasa, miód, oliwę, oregano, tymianek, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie. Powstałą marynatą posmarujcie mięso.
- Plasterki ananasa przekrójcie na pół i obłóżcie nimi umieszczonego w żaroodpornym naczyniu indyka.
- Mięso wstawcie na 1,5 godziny do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. W trakcie pieczenia co jakiś czas podlewajcie je od góry sokiem ananasowym znajdującym się w naczyniu.
- Brzoskwinie odsączcie z zalewy (ale jej nie wylewajcie) i podsmażcie na maśle. Kiedy się zarumienią dodajcie do nich żurawinę i podlejcie kilkoma łyżkami zalewy. Dodajcie również cynamon oraz cukier. Całość duście na małym ogniu przez kilka minut.
- Gotową pieczeń wyjmijcie z piekarnika, pokrójcie w plastry, ułóżcie na półmisku i polejcie brzoskwiniami. Mięso serwujcie w towarzystwie ulubionych dodatków, na przykład ziemniaczków.
Smacznego!