Jakie jest popisowe danie Beaty Kozidrak? Gwiazda jest prawdziwą mistrzynią tej potrawy
ONS.pl
Newsy

Jakie jest popisowe danie Beaty Kozidrak? Gwiazda jest prawdziwą mistrzynią tej potrawy

Mąż znanej piosenkarki, Beaty Kozidrak, postanowił zdradzić, jakie jest popisowe danie jego żony. Okazuje się, że kobieta po mistrzowsku przyrządza indyka z owocami. Mamy przepis.

Choć gwiazdy sceny muzycznej nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie, to jednak każdy z nich lubi i umie przyrządzać kilka dań zwanych "popisowymi". W przypadku Beaty Kozidrak, pierwszej damy polskiej muzyki pop, jest to indyk pieczony w owocach. Jeśli jeszcze nigdy nie zdarzyło wam się testować tego połączenia, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na indyka z owocami 

Popisowe danie Beaty Kozidrak to indyk pieczony z owocami - zdradza Andrzej Pietras, menedżer grupy Bajm i mąż piosenkarki. 

Przyrządzenie takiego obiadu jest dziecinnie proste, a efekt naprawdę niesamowity. Smak mięsa połączonego z ananasem, brzoskwiniami i żurawiną, z pewnością was zaskoczy.

Zobacz także
Wafle z kajmakiem domowej roboty jak z PRL-u. Pamiętacie takie andruty z masą krówkową z dzieciństwa? 

Wafle z kajmakiem domowej roboty jak z PRL-u. Pamiętacie takie andruty z masą krówkową z dzieciństwa? 

Babka z mikrofali

Babeczka z kubeczka w 5 minut. Rewelacyjny przepis na szybkie ciasteczko o smaku czekolady. Pycha!

Będziecie potrzebować:

  • 2 kilogramów piersi z indyka
  • 1 puszki ananasów
  • 1 puszki brzoskwiń
  • 100 gramów żurawiny
  • 3 łyżek miodu
  • 2 łyżek masła
  • 2 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • Szczypty cukru
  • Przypraw: soli, pieprzu, suszonego tymianku, oregano, cynamonu

Przygotowanie:

  1. Indyka opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i umieśćcie w żaroodpornym naczyniu.
  2. W średniej wielkości misce umieśćcie sok z ananasa, miód, oliwę, oregano, tymianek, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie. Powstałą marynatą posmarujcie mięso. 
  3. Plasterki ananasa przekrójcie na pół i obłóżcie nimi umieszczonego w żaroodpornym naczyniu indyka.
  4. Mięso wstawcie na 1,5 godziny do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. W trakcie pieczenia co jakiś czas podlewajcie je od góry sokiem ananasowym znajdującym się w naczyniu.
  5. Brzoskwinie odsączcie z zalewy (ale jej nie wylewajcie) i podsmażcie na maśle. Kiedy się zarumienią dodajcie do nich żurawinę i podlejcie kilkoma łyżkami zalewy. Dodajcie również cynamon oraz cukier. Całość duście na małym ogniu przez kilka minut.
  6. Gotową pieczeń wyjmijcie z piekarnika, pokrójcie w plastry, ułóżcie na półmisku i polejcie brzoskwiniami. Mięso serwujcie w towarzystwie ulubionych dodatków, na przykład ziemniaczków.

Smacznego!

Beata Kozidrak i jej ulubione danie
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Tak upieczonego indyka ubóstwia Beata Kozidrak. Danie jak z królewskiego stołu
Chude indycze mięso wypieczone w piekarniku wraz ze śliwkami i morelami. Brzmi obłędnie. Nic dziwnego, że to Beata Kozidrak po prostu uwielbia to gotować.

Jedna z największych kobiecych gwiazd estrady w Polsce wzięła się ostatnio za pracę nad właściwym odżywianiem. Wokalistka zespołu Bajm to osoba ze stwierdzonym nadciśnieniem. Ze względu na tę dolegliwość artystka musiała więc postarać się, by jej odżywianie stało się bardziej racjonalne. Słabości pani Beaty Kozidrak słynie jednak z pewnych małych słabostek. Okazało się, że współautorka takich hitów jak „Biała armia” czy „Myśli i słowa” uwielbia popijać colę. Inną kulinarną przyjemnością, na którą pani Beata pozwala sobie od czasu do czasu, jest pieczony indyk z owocami. W tym przypadku nie ma miejsca na poczucie wstydu. Pieczone indycze mięso to świetne źródło białka, bez zbędnych ilości tłuszczu. Lepszy niż amerykański Piosenkarka podaje swoje popisowe danie z ziemniakami, a także czasami z sosem z żurawiny. Brzmi niezwykle kusząco! 60-latka podaje indyka pokrojonego od razu na talerzu, w przeciwieństwie od tego, jak czynią to na Święto Dziękczynienia Amerykanie. To właśnie w USA indyk „wjeżdżający” na stół w całości uchodzi za typowe, świąteczne danie, ale nie mamy żadnych wątpliwości. Ten od Kozidrak jest znacznie lepszy! Przepis na pieczonego indyka z owocami Składniki: Indyk (ok. 2-3 kg) 3-4 łyżki oleju 2 łyżki masła Lampka białego wytrawnego wina Kilka jabłek Garść moreli Garść śliwek (można użyć owoców suszonych) Majeranek Sól i pieprz Przygotowanie: Indyka oczyśćcie i podzielcie na części, by lepiej i szybciej się upiekł w naczyniu żaroodpornym. W misce rozpuśćcie masło, wymieszajcie z olejem, dodajcie pieprz i sól, a także majeranek i dokładnie natrzyjcie mięso z indyka. Odstawcie zamarynowane mięso przynajmniej na kilka godzin w zimne...

Przepis na naleśniki z farszem warzywnym i serem
Adobe Stock
Newsy
Przepyszny warzywny farsz do naleśników. Dodajcie ten sekretny składnik, a szybko znikną z talerza
Powstające z jajek, mąki i mleka, naleśniki to ulubione danie wszystkich łasuchów. Jeśli planujecie zaserwować je na obiad wypełnijcie je wspaniałym farszem warzywnym z dodatkiem… żółtego sera.

Uwielbiane przez dzieci oraz dorosłych, jedzone na śniadanie, obiad, a nawet kolację – mowa tu oczywiście o przepysznych naleśnikach, które z pewnością często goszczą w waszej kuchni.  Przepyszne naleśniki z farszem warzywnym Ich wyjątkowemu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Tym bardziej, kiedy okaże się, że z wnętrze wypełnione jest nieziemskim farszem warzywnym z dodatkiem tartego sera żółtego. To danie nie mogłoby również istnieć bez sosu. Tym razem postawiliśmy na passatę pomidorową. Całość dopełnia kwaśna śmietana.  Odwzorowanie tego przepisu zajmie wam maksymalnie 20 minut. Po kolejnych 20 minutach w piecu, danie będzie gotowe do jedzenia. Smak tak przygotowanych naleśników z pewnością was zaskoczy. Przepis na naleśniki z farszem warzywnym i serem Będziecie potrzebować: 12 naleśników ½ główki brokułu 1 puszki kukurydzy 3 marchewek 1 papryki 2 cebul 200 gramów żółtego sera w kostce 200 gramów śmietany 18 proc. 1 słoika passaty pomidorowej 2 łyżek oleju Przypraw: soli, pieprzu, papryki Przygotowanie: Cebule obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę, zeszklijcie na rozgrzanym oleju i odstawcie. Marchewki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach wprost do średniej wielkości miski. Ser żółty również zetrzyjcie, a następnie dodajcie do marchewek. Brokuł podzielcie na różyczki i chwilę podgotujcie w osolonej wodzie. Paprykę opłuczcie pod bieżącą wodą i pokrójcie w kosteczkę. Oba składniki umieśćcie w misce z serem i warzywami. Kukurydzę odcedźcie z zalewy i również dodajcie do farszu. Całość doprawcie solą, pieprzem, papryką i wymieszajcie. Na usmażonych wcześniej naleśnikach zacznijcie układać gotowy farsz, a następnie...

sznycle z kurczaka przepis
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Najprostsze sznycle z kurczaka po hawajsku. Długo nie zapomnicie tego smaku
Jeśli jesteście fanami pizzy hawajskiej, to połączenie z pewnością też wam posmakuje. Sznycle z kurczaka duszone w syropie z ananasów to petarda zarezerwowana tylko dla wyrafinowanych smakoszy. Pierwsze spotkanie z tym daniem z pewnością na długo pozostanie w waszej pamięci.

Mięso drobiowe często gości na polskich stołach. Jednak w takim wydaniu mało kto go próbował. Przyrządzone w ananasowej zalewie staje się przyjemnie słodkie i co tu dużo mówić… po prostu przepyszne. Wasze dzieci z pewnością pokochają te kotlety, wy też nimi nie pogardzicie. Przepis na sznycle z kurczaka po hawajsku Będziecie potrzebować 2 piersi z kurczaka 1 jajka 2 łyżek masła 2 łyżek oleju ½ szklanki syropu z ananasów z puszki 4 plastrów ananasa z puszki 4 łyżeczek konfitury żurawinowej Mleka i bułki tartej do panierowania Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie Piersi z kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie przetnijcie je w poprzek na pół. Tak przygotowane mięso przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie, przy pomocy tłuczka, na kotlety o grubości ok. 0,5 cm. Następnie oprószcie solą oraz pieprzem z obu stron. Przygotujcie dwa głębsze talerze – w pierwszym umieśćcie rozkłócone jajko z mlekiem, w drugim bułkę tartą. Kotlety panierujcie w kolejności: jajko z mlekiem, bułka tarta, jajko z mlekiem, bułka tarta. Na patelni rozgrzejcie olej z masłem, a następnie umieśćcie na niej mięso. Smażcie z obu stron, aż do uzyskania ładnego, złotego koloru. Po kilku minutach do kotletów dodajcie również syrop z ananasa. Całość duście przez ok. 4 minuty, nie zapominając o przewróceniu drobiu na drugą stronę. Tak przygotowane kotlety zdejmijcie z patelni, a w zamian umieśćcie na niej plastry z ananasa (powinny się tylko lekko podgrzać). Na talerzu umieśćcie najpierw mięso. Na każdym kawałku połóżcie plaster ananasa, a w wydrążoną w nim dziurkę nałóżcie żurawinę. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Biała kiełbasa zapiekana w kapuście to hit na wielkanocnym stole
Gotujmy.pl/iskierka.ag
Newsy
Biała kiełbasa zapiekana w kapuście to hit na wielkanocnym stole
Biała kiełbasa to produkt, który idealnie nadaje się nie tylko do wielkanocnego żurku. Wspaniale sprawdzi się także w towarzystwie białej kapusty. Sami się przekonajcie.

Biała kiełbasa smakuje wybornie w każdym wydaniu. Nie od dziś jednak wiadomo, że najzdrowszym i najlepszym sposobem jej przyrządzania jest pieczenie w piekarniku. Ta metoda nie tylko minimalizuje ilość przyswajalnego do organizmu tłuszczu, ale również sprawia, że smak mięsa jest po prostu wyborny. W zestawieniu z liśćmi białej kapusty i warzywnym farszem zachwyci wszystkich łasuchów. Przepis na białą kiełbasę w kapuście Będziecie potrzebować: 5 sztuk białej kiełbasy 5 liści białej kapusty 3 kiszonych ogórków 2 czerwonych papryk 1 łyżki francuskiej musztardy 3 łyżek koncentratu pomidorowego 1 pęczku świeżego koperku 1 puszki pomidorów krojonych 1 ząbka czosnku 2 cebul Przypraw: soli i pieprzu Przygotowanie: W średniej wielkości garnku zagotujcie wodę. Białą kiełbasę natnijcie wzdłuż i umieśćcie we wrzątku na ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu wyjmijcie mięso z garnka, zdejmijcie z niego skórkę i odstawcie. Ogórki pokrójcie w kosteczkę. Cebulę obierzcie, posiekajcie w pióra i zeszklijcie. Z kolei paprykę opłuczcie pod bieżącą wodą, podzielcie na niewielkie kawałki i przesmażcie. Wszystkie składniki przełóżcie do jednej, dużej miski. Do warzyw dodajcie 1 łyżkę koncentratu pomidorowego oraz musztardę. Całość bardzo dokładnie wymieszajcie. W średniej wielkości garnku zagotujcie wodę, a następnie sparzcie w niej oddzielone wcześniej od głąba liście kapusty. Tak przygotowane wyłóżcie na ręcznik papierowy albo kuchenną ściereczkę. Na brzegu każdego liścia połóżcie białą kiełbasę oraz trochę farszu. Całość zawińcie w taki sam sposób jak gołąbki i ułóżcie ciasno, jeden obok drugiego, w naczyniu żaroodpornym. Czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie na cieniutkie...