Jakie dodatki do tatara? Te trzy produkty dodajcie koniecznie, resztę opcjonalnie
AdobeStock
Newsy

Jakie dodatki do tatara? Te trzy produkty dodajcie koniecznie, resztę opcjonalnie

Dodatki do tatara są równie ważne, co świeże mięso. Dowiedzcie się, jakie dodatki najlepiej pasują do tatara i podajcie tę zimną przekąskę w ten sposób.
Anna Urbańska
czerwiec 11, 2021

Tatar to klasyczna przekąska kuchni polskiej. Jada się go od lat i wcale nie traci na popularności. Tatar gości na stole w trakcie uroczystości i imprez, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście zrobili go sobie i domownikom na kolację bez okazji. Dobry tatar musi składać się ze świeżego mięsa wołowego i dokładnie dobranych dodatków. Tatar to bardzo wdzięczna potrawa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na dobry tatar

Befsztyk tatarski, czyli popularny tatar to potrawa z surowego mięsa wołowego. Często spożywany jest jako premium przekąska do wódki. Zrobicie go z tych składników:

Składniki na tatara

  • 100 g mielonej lub drobno posiekanej polędwicy wołowej
  • Łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
  • Żółtko
  • Łyżka zimnej wody
  • Sól i pieprz

Klasyczne dodatki do tatara

W klasycznej wersji tatara nie może zabraknąć też tych trzech składników:

  • Żółtka
  • Białej cebuli
  • Kiszonego ogórka

Przygotowanie tatara

  1. Przygotujcie mięso: posikajcie je, jeśli korzystacie z kawałka w całości.
  2. Dodajcie do mięsa olej i wodę. Ugniatajcie, by mięso je pochłonęło. Możecie doprawić mięso solą i pieprzem już teraz, albo podać solniczkę i pieprzniczkę do tatara.
  3. Uformujcie mięso w okrąg, na wierzchu zróbcie wgłębienie i przełóżcie do niego żółtko.
  4. Posiekajcie bardzo drobno dodatki: cebulę i ogórki kiszone. Podajcie dodatki obok tatara.

Zobacz także

Niebanalne dodatki do tatara

Wiele osób nie będzie nawet chciało słyszeć o innych dodatkach niż ogórek kiszony i cebula. Szefowie kuchni najbardziej lubią serwować jednak niebanalnego tatara. Podają go chętnie z:

  • Marynowanymi grzybkami – najlepiej borowikami, ale mogą być to też pieczarki
  • Musztardą – wymieszaną z mięsem lub podaną osobno, podkreśla smak mięsa. Najlepsza jest musztarda Dijon i musztarda sarepska
  • Kaparami – te kwaśne kulki bardzo pasują do tatara. Wyśmienicie się z nim komponują
  • Marynowanym pieprzem – zielonym lub czarnym
  • Papryczkami chili – niektórzy twierdzą, że byt dominują nad delikatnym smakiem surowego mięsa, ale taka wersja ma też wielu wielbicieli

Czytaj także:

Komentarze
Tatar
gotujmy.pl/kasienka1987
Newsy Siekacie czy mielicie mięso na tatara? Ten ważny szczegół zdecyduje o jego smaku
Tatar to idealna przekąska na nadchodzącego Sylwestra. Pasuje do alkoholu i chrupiącego pieczywa. Jeden sprytny trik sprawi, że jego smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty.
Aleksandra Jaworska
grudzień 28, 2020

Wokół tatara narosło wiele nieporozumień. Część ludzi zdaje sobie sprawę z ryzyka, jakie wiąże się z jedzeniem surowego mięsa czy jajek. Inni nie mają zaś o nim zielonego pojęcia. Czy tatar to bezpieczna propozycja kulinarna? Największym sprzymierzeńcem tatara jest temperatura W niskiej temperaturze, mowa o przedziale 0-4 stopni, wiele bakterii w ogóle się nie rozmnaża. Wraz z jej wzrostem tempo rozmnażania się bakterii rośnie. Najwyższe dosięga temperatur zbliżonych do temperatury ciała człowieka. Po przekroczeniu pewnego progu gorąca, przykładowo wysokich 50 stopni, bakterie przestają się rozmnażać i zaczynają umierać. Jak skorzystać z tej wiedzy przygotowując tatara? Nie tylko niska temperatura pozwoli wam przygotować bezpieczny tatar. Nie każdy wie, że wnętrze nienaruszonego kawałka mięsa jest sterylne. Bakterie nie mogą przedrzeć się przez jego zwartą strukturę i znajdują się tylko na powierzchni, z której stosunkowo łatwo się ich pozbyć, traktując je wysoką temperaturą. Wystarczy maksymalnie minutowe przesmażenie sztuki mięsa na tatar. Proste i działa! Jak wybrać najlepsze mięso i jak je rozdrobnić? Mięso na tatar powinno być niepoprzerastane tkanką łączną. Mamy na myśli gładką i jednolitą sztukę. Jedzenie surowych ścięgien i błon bowiem nie należy do najprzyjemniejszych doświadczeń. Nie jest też ani trochę zdrowe. Od dawna ulubionym rodzajem mięsa Polaków na tatar jest rostbef. Odpowiednio chudy, ma doskonały i specyficznie mięsny smak. Podczas wyrabiania, możecie dodać do niego gazowanej wody. To mięso chude i kruche, co sprawia, że można go pokroić w efektywnie prezentującą się, większą kostkę, bez obawy, że goście będą ją żuli niczym kawałek ciągnącej się gumy. Jeśli wybierzecie na tatar rostbef, wystarczy jego przemrożony kawałek pokroić na plasterki, a...

Przeczytaj
Tatar Magdy Gessler
Paweł Kibitlewski/ons.pl, Rainer Zenz/Wiki Commons
Przepisy Smakowity tatar „Oko pirata” od Magdy Gessler. Kilka kroków i będziesz w kulinarnym niebie!
To potrawa dla prawdziwych koneserów. Są i tacy, którzy przenigdy nie zdecydują się na spróbowanie tak przygotowanego surowego mięsa. Nie wiedzą, co tracą!
Hubert Rój
listopad 22, 2020

Delikatny smak przypominający niektórym wędzonego łososia, aksamitna tekstura i doznania nieporównywalne z niczym innym. Tatar to rarytas. Dobrze przygotowane surowe mięso to prawdziwe niebo w gębie! Zwłaszcza, gdy mówimy o tatarze wedle receptury słynnej Magdy Gessler. Owszem, zjedzenie po raz pierwszy w życiu mięsa niepoddanego obróbce termicznej może wzbudzić mieszane uczucia. Jednak musimy was uspokoić – jeżeli mięso na tatar pochodzi z zaufanego miejsca, nie ma powodów do obaw. Najważniejszym czynnikiem w doborze odpowiedniego kawałka polędwiczki wołowej jest jej świeżość. Nie powinno się przygotowywać tatara z mrożonej wołowiny – dla zachowania bezpieczeństwa, a przede wszystkim ze względu na walory smakowe, wykorzystujmy jedynie świeże kawałki mięsa. Podobnie z jajkiem, które posłuży nam za tytułowe „oko pirata”. Krótka piłka – im jajko świeższe, tym lepsze. Najlepiej oczywiście, jeżeli dysponujemy jajami prosto z kurnika. Wtedy nie będziemy mieli najmniejszych oporów przed zjedzeniem surowego żółtka. Poniżej przedstawiamy wam przepis na smakowity tatar „Oko pirata” zainspirowany recepturą Magdy Gessler z programu „Kuchenne rewolucje”. Składniki: 50 dag świeżej, mielonej lub bardzo drobno posiekanej polędwicy wołowej 4 żółtka jaj Kilka łyżek wody 100 ml oleju słonecznikowego Sól i pieprz Kapary do dekoracji Mała cebula Przygotowanie: Ręcznie wyrabiamy zmielone mięso z 2 żółtkami, olejem i wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy tatar będzie miał jednolitą konsystencję, wykładamy go na talerzu i przygotowujemy zagłębienie na żółtko. Okładamy mięso drobno pokrojoną cebulką. Całość wieńczymy ułożeniem żółtka na wierzchu i przyozdobieniem...

Przeczytaj
tatar ze śledzia przepis
Gotujmy.pl/anakola
Newsy Niepowtarzalny w smaku tatar ze śledzia. Nie ma prostszej przekąski na święta
Tatar ze śledzia to niesamowicie smakowita alternatywa dla wołowego odpowiednika. Połączenie ryby, marynowanych grzybków i musztardy sprawi, że danie z pewnością zagości w twojej kuchni na stałe.
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Tatar w klasycznej wersji przygotowuje się z idealnie posiekanego lub zmielonego mięsa wołowego. Z biegiem lat danie doczekało się jednak wielu kulinarnych wariacji i urozmaiceń. Do tych najbardziej udanych z pewnością zalicza się tatar ze śledzia. Jego przyrządzenie jest banalnie proste! Przepis na tatar ze śledzia Będziesz potrzebować 2 filety ze śledzia 30 gramów marynowanych grzybów 2 jajka 1 średnia cebula 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny Przyprawy i zioła: sól, pieprz, świeża natka pietruszki i koperek Przygotowanie W rozgrzanym do 160 st. C piekarniku umieść czerwoną paprykę. Warzywo piecz przez ok. 8 minut, do momentu, w którym stanie się lekko miękkie, a jego skórka zacznie się marszczyć. Upieczoną paprykę wystudź przez chwilę. Następnie obierz warzywo ze skórki, posiekaj w niewielką kosteczkę i umieść w dużej misce.  Filety ze śledzia umieść w niewielkiej miseczce i zalej wodą. Po kilku minutach moczenia pokrój je w drobną kosteczkę i dodaj do papryki. Jajka umieść w małym rondelku wypełnionym wodą przy pomocy łyżki, a następnie gotuj na twardo przez ok. 8 – 10 minut.  Po upływie tego czasu polej jajka zimną wodą, a po ostygnięciu obierz ze skorupki, a następnie posiekaj w bardzo małą kosteczkę i umieść w misce z innymi składnikami. Cebulę obierz, również posiekaj i także dodaj do innych składników. Podobnie zrób z ogórkami kiszonymi i grzybkami marynowanymi. W misce ze składnikami na tatara umieść również musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Całość dokładnie wymieszaj.  Gotowe! Tak przygotowanego tatara wykładaj na talerz przy pomocy kuchennego ringu. W ten...

Przeczytaj
Kotlety mielone
Pixabay/hugok38
Newsy Kotlety mielone będą smakować jak od babci, jeśli dodasz do nich ten tajemny składnik
Kotlety mielone to prawdziwa, polska klasyka obiadowa. Mamy z nimi same dobre skojarzenia, chociażby niedzielny posiłek u babci. Podpowiadamy jak odtworzyć ten kultowy smak z dawnych lat.
Aleksandra Jaworska
listopad 30, 2020

Kotlety mielone często wykonuje się z mięsa drobiowego, wołowego, wieprzowiny lub z dziczyzny. Nietypową odmianą mielonego jest sznycel ministerski. Ma prostokątny kształt i podaje się go z grzankami. Co zrobić, żeby mielony smakował jak u babci? Popularne w całej Europie Kotlety mielone są bardzo popularne w Europie Środkowej, choć najbardziej w Polsce. To proste i sycące danie, które cieszy podniebienia od pokoleń. To także nasza narodowa wizytówka, którą warto się pochwalić, gdy odwiedzi nas znajomy obcokrajowiec. W południowej Małopolsce mielony zwany jest sznyclem. Wykonuje się go ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki. Masę mięsną doprawia się do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na maśle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. Niektórzy wzbogacają smak mielonego posiekaną natkę pietruszki lub innymi ziołami, np. majerankiem. Receptura, którą wam zaproponujemy również wprowadza do popularnych mielonych coś nowego. Opiera się na jednym, niepozornym składniku, który rewolucjonizuje to pyszne danie! Mielone jak u babci Mielony zezwala na różnorodne kombinacje kucharskie. Nikogo nie dziwi kotlet z dodatkiem warzyw, kasz, ryżu, sera, a nawet chleba. Już sam wybór mięsa pozwala na dużą dowolność. Zwyczajowo bazą do kotletów mielonych powinno być mięso wieprzowe – najlepiej z odrobiną tłuszczu. Na kotlety możecie wybrać dowolne mięso, pod warunkiem, że dodacie do niego surowy boczek. Jego dodatek w niewielkiej ilości sprawi, że kotlety mielone będą soczyste i wilgotne. Smak boczku będzie niewyczuwalny, a zrobi swoje! Spróbujcie, a przekonacie się, że to kulinarny hit! Składniki: 700 g mielonej wołowiny 300 g mielonego surowego...

Przeczytaj