Tatar to klasyczna przekąska kuchni polskiej. Jada się go od lat i wcale nie traci na popularności. Tatar gości na stole w trakcie uroczystości i imprez, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście zrobili go sobie i domownikom na kolację bez okazji. Dobry tatar musi składać się ze świeżego mięsa wołowego i dokładnie dobranych dodatków. Tatar to bardzo wdzięczna potrawa.
Przepis na dobry tatar
Befsztyk tatarski, czyli popularny tatar to potrawa z surowego mięsa wołowego. Często spożywany jest jako premium przekąska do wódki. Zrobicie go z tych składników:
Składniki na tatara
- 100 g mielonej lub drobno posiekanej polędwicy wołowej
- Łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
- Żółtko
- Łyżka zimnej wody
- Sól i pieprz
Klasyczne dodatki do tatara
W klasycznej wersji tatara nie może zabraknąć też tych trzech składników:
- Żółtka
- Białej cebuli
- Kiszonego ogórka
Przygotowanie tatara
- Przygotujcie mięso: posikajcie je, jeśli korzystacie z kawałka w całości.
- Dodajcie do mięsa olej i wodę. Ugniatajcie, by mięso je pochłonęło. Możecie doprawić mięso solą i pieprzem już teraz, albo podać solniczkę i pieprzniczkę do tatara.
- Uformujcie mięso w okrąg, na wierzchu zróbcie wgłębienie i przełóżcie do niego żółtko.
- Posiekajcie bardzo drobno dodatki: cebulę i ogórki kiszone. Podajcie dodatki obok tatara.
Niebanalne dodatki do tatara
Wiele osób nie będzie nawet chciało słyszeć o innych dodatkach niż ogórek kiszony i cebula. Szefowie kuchni najbardziej lubią serwować jednak niebanalnego tatara. Podają go chętnie z:
Zobacz także:
- Marynowanymi grzybkami – najlepiej borowikami, ale mogą być to też pieczarki
- Musztardą – wymieszaną z mięsem lub podaną osobno, podkreśla smak mięsa. Najlepsza jest musztarda Dijon i musztarda sarepska
- Kaparami – te kwaśne kulki bardzo pasują do tatara. Wyśmienicie się z nim komponują
- Marynowanym pieprzem – zielonym lub czarnym
- Papryczkami chili – niektórzy twierdzą, że byt dominują nad delikatnym smakiem surowego mięsa, ale taka wersja ma też wielu wielbicieli
Czytaj także: