Tatar to klasyczna przekąska kuchni polskiej. Jada się go od lat i wcale nie traci na popularności. Tatar gości na stole w trakcie uroczystości i imprez, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście zrobili go sobie i domownikom na kolację bez okazji. Dobry tatar musi składać się ze świeżego mięsa wołowego i dokładnie dobranych dodatków. Tatar to bardzo wdzięczna potrawa.

Przepis na dobry tatar

Befsztyk tatarski, czyli popularny tatar to potrawa z surowego mięsa wołowego. Często spożywany jest jako premium przekąska do wódki. Zrobicie go z tych składników:

Składniki na tatara

  • 100 g mielonej lub drobno posiekanej polędwicy wołowej
  • Łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
  • Żółtko
  • Łyżka zimnej wody
  • Sól i pieprz

Klasyczne dodatki do tatara

W klasycznej wersji tatara nie może zabraknąć też tych trzech składników:

  • Żółtka
  • Białej cebuli
  • Kiszonego ogórka

Przygotowanie tatara

  1. Przygotujcie mięso: posikajcie je, jeśli korzystacie z kawałka w całości.
  2. Dodajcie do mięsa olej i wodę. Ugniatajcie, by mięso je pochłonęło. Możecie doprawić mięso solą i pieprzem już teraz, albo podać solniczkę i pieprzniczkę do tatara.
  3. Uformujcie mięso w okrąg, na wierzchu zróbcie wgłębienie i przełóżcie do niego żółtko.
  4. Posiekajcie bardzo drobno dodatki: cebulę i ogórki kiszone. Podajcie dodatki obok tatara.

Niebanalne dodatki do tatara

Wiele osób nie będzie nawet chciało słyszeć o innych dodatkach niż ogórek kiszony i cebula. Szefowie kuchni najbardziej lubią serwować jednak niebanalnego tatara. Podają go chętnie z:

Zobacz także:

  • Marynowanymi grzybkami – najlepiej borowikami, ale mogą być to też pieczarki
  • Musztardą – wymieszaną z mięsem lub podaną osobno, podkreśla smak mięsa. Najlepsza jest musztarda Dijon i musztarda sarepska
  • Kaparami – te kwaśne kulki bardzo pasują do tatara. Wyśmienicie się z nim komponują
  • Marynowanym pieprzem – zielonym lub czarnym
  • Papryczkami chili – niektórzy twierdzą, że byt dominują nad delikatnym smakiem surowego mięsa, ale taka wersja ma też wielu wielbicieli

Czytaj także: