Jakie dodatki do tatara? Te trzy produkty dodajcie koniecznie, resztę opcjonalnie
AdobeStock
Newsy

Jakie dodatki do tatara? Te trzy produkty dodajcie koniecznie, resztę opcjonalnie

Dodatki do tatara są równie ważne, co świeże mięso. Dowiedzcie się, jakie dodatki najlepiej pasują do tatara i podajcie tę zimną przekąskę w ten sposób.

Tatar to klasyczna przekąska kuchni polskiej. Jada się go od lat i wcale nie traci na popularności. Tatar gości na stole w trakcie uroczystości i imprez, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście zrobili go sobie i domownikom na kolację bez okazji. Dobry tatar musi składać się ze świeżego mięsa wołowego i dokładnie dobranych dodatków. Tatar to bardzo wdzięczna potrawa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na dobry tatar

Befsztyk tatarski, czyli popularny tatar to potrawa z surowego mięsa wołowego. Często spożywany jest jako premium przekąska do wódki. Zrobicie go z tych składników:

Składniki na tatara

  • 100 g mielonej lub drobno posiekanej polędwicy wołowej
  • Łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
  • Żółtko
  • Łyżka zimnej wody
  • Sól i pieprz

Klasyczne dodatki do tatara

W klasycznej wersji tatara nie może zabraknąć też tych trzech składników:

  • Żółtka
  • Białej cebuli
  • Kiszonego ogórka

Przygotowanie tatara

  1. Przygotujcie mięso: posikajcie je, jeśli korzystacie z kawałka w całości.
  2. Dodajcie do mięsa olej i wodę. Ugniatajcie, by mięso je pochłonęło. Możecie doprawić mięso solą i pieprzem już teraz, albo podać solniczkę i pieprzniczkę do tatara.
  3. Uformujcie mięso w okrąg, na wierzchu zróbcie wgłębienie i przełóżcie do niego żółtko.
  4. Posiekajcie bardzo drobno dodatki: cebulę i ogórki kiszone. Podajcie dodatki obok tatara.
Zobacz także
Przepis na wegetariański tatar

Tatar bez mięsa, który smakuje jak oryginał. Smak zawdzięcza temu 1 składnikowi

tatar ze śledzia przepis

Niepowtarzalny w smaku tatar ze śledzia. Nie ma prostszej przekąski na święta

Niebanalne dodatki do tatara

Wiele osób nie będzie nawet chciało słyszeć o innych dodatkach niż ogórek kiszony i cebula. Szefowie kuchni najbardziej lubią serwować jednak niebanalnego tatara. Podają go chętnie z:

  • Marynowanymi grzybkami – najlepiej borowikami, ale mogą być to też pieczarki
  • Musztardą – wymieszaną z mięsem lub podaną osobno, podkreśla smak mięsa. Najlepsza jest musztarda Dijon i musztarda sarepska
  • Kaparami – te kwaśne kulki bardzo pasują do tatara. Wyśmienicie się z nim komponują
  • Marynowanym pieprzem – zielonym lub czarnym
  • Papryczkami chili – niektórzy twierdzą, że byt dominują nad delikatnym smakiem surowego mięsa, ale taka wersja ma też wielu wielbicieli

Czytaj także:

tatar jakie mięso
AdobeStock
Newsy
Jak wybrać mięso na tatar? Tylko takie zagwarantuje, że danie powali smakiem na kolana
Czy wiecie, jakie mięso sprawi, że tatar będzie naprawdę dobry? Dowiecie się z tego artykułu!

Tatar wołowy to jedna z ulubionych zakąsek Polaków. Nie jest bardzo trudne w przygotowaniu, dlatego wiele osób chętnie przyrządza tatara samodzielnie w domu. Trzeba jednak pamiętać o tym, że choć jest popularnym daniem, to trzeba w jego przypadku zachować sporą dozę ostrożności. Bądź co bądź, tatar to surowe mięso z dodatkami, dlatego trzeba wiedzieć jak wybrać taki kawałek mięsa, z którego wyjdzie smaczny, a co najważniejsze – bezpieczny tatar. Jakie mięso na tatar? Na początku należy wyjaśnić, że tatar przyrządza się tylko z mięsa wołowego. Niektórzy eksperymentują i używają do tej potrawy mięsa wieprzowego. To ogromny błąd! Znajdujące się w wieprzowinie bakterie mogą być bardzo groźne dla zdrowia. Nic wam nie będzie, jeśli przyrządzicie z niej kotlety schabowe lub gulasz, ponieważ większość zarazków ginie pod wpływem wysokiej temperatury. Jednak zjedzenie wieprzowiny na surowo jest bardzo złym pomysłem i absolutnie nie używajcie jej do tatara. To samo dotyczy mięsa drobiowego. Do tatara najlepsza jest polędwica wołowa lub ligawa. Mięso z polędwicy będzie znacznie delikatniejsze i przez to niestety droższe. Tańsza ligawa też jest smaczna i nie posiada tkanki łącznej podobnie jak polędwica, ale jest od niej twardsza. Z tego powodu decydując się na ligawę, musicie ją bardzo dokładnie posiekać. Przepis na podstawowy tatar Do przygotowania tatara potrzebne wam będą poniższe składniki: 40 dag mielonego mięsa z polędwicy lub ligawy wołowej 2 żółtka 1 łyżka oliwy 2 łyżki wody Pół łyżeczki pieprzu Pół łyżeczki soli Przygotowanie Wyjęte z lodówki mięso posiekajcie bardzo drobno ostrym nożem. Pamiętajcie o tym, że mięso na tatara może być przechowywane w lodówce maksymalnie przez dwie doby od ubicia i w temperaturze 4...

Tatar
gotujmy.pl/kasienka1987
Newsy
Siekacie czy mielicie mięso na tatara? Ten ważny szczegół zdecyduje o jego smaku
Tatar to idealna przekąska na nadchodzącego Sylwestra. Pasuje do alkoholu i chrupiącego pieczywa. Jeden sprytny trik sprawi, że jego smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

Wokół tatara narosło wiele nieporozumień. Część ludzi zdaje sobie sprawę z ryzyka, jakie wiąże się z jedzeniem surowego mięsa czy jajek. Inni nie mają zaś o nim zielonego pojęcia. Czy tatar to bezpieczna propozycja kulinarna? Największym sprzymierzeńcem tatara jest temperatura W niskiej temperaturze, mowa o przedziale 0-4 stopni, wiele bakterii w ogóle się nie rozmnaża. Wraz z jej wzrostem tempo rozmnażania się bakterii rośnie. Najwyższe dosięga temperatur zbliżonych do temperatury ciała człowieka. Po przekroczeniu pewnego progu gorąca, przykładowo wysokich 50 stopni, bakterie przestają się rozmnażać i zaczynają umierać. Jak skorzystać z tej wiedzy przygotowując tatara? Nie tylko niska temperatura pozwoli wam przygotować bezpieczny tatar. Nie każdy wie, że wnętrze nienaruszonego kawałka mięsa jest sterylne. Bakterie nie mogą przedrzeć się przez jego zwartą strukturę i znajdują się tylko na powierzchni, z której stosunkowo łatwo się ich pozbyć, traktując je wysoką temperaturą. Wystarczy maksymalnie minutowe przesmażenie sztuki mięsa na tatar. Proste i działa! Jak wybrać najlepsze mięso i jak je rozdrobnić? Mięso na tatar powinno być niepoprzerastane tkanką łączną. Mamy na myśli gładką i jednolitą sztukę. Jedzenie surowych ścięgien i błon bowiem nie należy do najprzyjemniejszych doświadczeń. Nie jest też ani trochę zdrowe. Od dawna ulubionym rodzajem mięsa Polaków na tatar jest rostbef. Odpowiednio chudy, ma doskonały i specyficznie mięsny smak. Podczas wyrabiania, możecie dodać do niego gazowanej wody. To mięso chude i kruche, co sprawia, że można go pokroić w efektywnie prezentującą się, większą kostkę, bez obawy, że goście będą ją żuli niczym kawałek ciągnącej się gumy. Jeśli wybierzecie na tatar rostbef, wystarczy jego przemrożony kawałek pokroić na plasterki, a...

Tatar Magdy Gessler
Paweł Kibitlewski/ons.pl, Rainer Zenz/Wiki Commons
Przepisy
Smakowity tatar „Oko pirata” od Magdy Gessler. Kilka kroków i będziesz w kulinarnym niebie!
To potrawa dla prawdziwych koneserów. Są i tacy, którzy przenigdy nie zdecydują się na spróbowanie tak przygotowanego surowego mięsa. Nie wiedzą, co tracą!

Delikatny smak przypominający niektórym wędzonego łososia, aksamitna tekstura i doznania nieporównywalne z niczym innym. Tatar to rarytas. Dobrze przygotowane surowe mięso to prawdziwe niebo w gębie! Zwłaszcza, gdy mówimy o tatarze wedle receptury słynnej Magdy Gessler. Owszem, zjedzenie po raz pierwszy w życiu mięsa niepoddanego obróbce termicznej może wzbudzić mieszane uczucia. Jednak musimy was uspokoić – jeżeli mięso na tatar pochodzi z zaufanego miejsca, nie ma powodów do obaw. Najważniejszym czynnikiem w doborze odpowiedniego kawałka polędwiczki wołowej jest jej świeżość. Nie powinno się przygotowywać tatara z mrożonej wołowiny – dla zachowania bezpieczeństwa, a przede wszystkim ze względu na walory smakowe, wykorzystujmy jedynie świeże kawałki mięsa. Podobnie z jajkiem, które posłuży nam za tytułowe „oko pirata”. Krótka piłka – im jajko świeższe, tym lepsze. Najlepiej oczywiście, jeżeli dysponujemy jajami prosto z kurnika. Wtedy nie będziemy mieli najmniejszych oporów przed zjedzeniem surowego żółtka. Poniżej przedstawiamy wam przepis na smakowity tatar „Oko pirata” zainspirowany recepturą Magdy Gessler z programu „Kuchenne rewolucje”. Składniki: 50 dag świeżej, mielonej lub bardzo drobno posiekanej polędwicy wołowej 4 żółtka jaj Kilka łyżek wody 100 ml oleju słonecznikowego Sól i pieprz Kapary do dekoracji Mała cebula Przygotowanie: Ręcznie wyrabiamy zmielone mięso z 2 żółtkami, olejem i wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy tatar będzie miał jednolitą konsystencję, wykładamy go na talerzu i przygotowujemy zagłębienie na żółtko. Okładamy mięso drobno pokrojoną cebulką. Całość wieńczymy ułożeniem żółtka na wierzchu i przyozdobieniem...

tatar wołowy przepis
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy
Ta zakąska nigdy nie wychodzi z mody. Klasyczny tatar, którego nie powstydziliby się najlepsi kucharze
Befsztyk tatarski lub, jak kto woli, tatar to przepyszna przekąska, za którą wprost szaleją wszyscy fani mięsa. Zazwyczaj serwuje się ją w drogich restauracjach. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić ją samodzielnie w domu.

Tatar wołowy to istny klasyk polskiej kuchni. Jego cechą charakterystyczną jest fakt, że spożywa się go na surowo, bez żadnej wcześniejszej obróbki termicznej. Dlatego też tak ważne jest, by mięso, z którego zostaje wykonany, było bardzo dobrej jakości – chude, miękkie i przede wszystkim świeże.  Najznamienitsi szefowie kuchni polecają udziec, szynkę, polędwicę lub ligawę. Nie zaopatrujcie się w nie w markecie, lepiej odwiedźcie zaufanego rzeźnika. Tak przygotowana przekąska z pewnością zachwyci waszych gości.  Przepis na tatara wołowego Będziecie potrzebować 500 gramów dobrej jakości wołowiny 4 żółtek 1 cebuli 2 kiszonych ogórków Przypraw: soli, pieprzu, ostrej papryki Przygotowanie Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Ogórki odcedźcie z wody i również pokrójcie w niewielką kostkę. Mięso wołowe opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, podzielcie na mniejsze kawałki i umieśćcie w specjalnej maszynce do mięsa (możecie je również bardzo drobno posiekać, jeśli macie do tego odpowiednio ostry nóż). Tak przygotowaną wołowinę doprawcie solą, pieprzem oraz ostrą papryką, a następnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Aby było bardziej sprężyste i smaczniejsze możecie do niego dolać odrobinę przegotowanej i wystudzonej wody lub oleju. Z mięsa uformujcie cztery kulki, połóżcie je na czterech talerzach i lekko spłaszczcie przy pomocy dłoni. W każdej z nich stwórzcie również niewielkie wgłębienie na środku. W powstałych dołkach umieśćcie żółtka (pozostałe białka schowajcie do lodówki lub zamroźcie, nie wyrzucajcie, w końcu można z nich zrobić na przykład przepyszną bezę). Na każdym talerzu wokół mięsa ułóżcie...