„Jakie dania lubicie, ale boicie się do tego przyznać?” Zapytali eksperci. Odpowiedzi zaskakują!
Gotujmy.pl/halcia76
Newsy

„Jakie dania lubicie, ale boicie się do tego przyznać?” - zapytali eksperci. Odpowiedzi zaskakują!

Zobaczcie, do jakich upodobań kulinarnych przyznają się wielbiciele kuchni. Wy też macie takie potrawy?
Anna Urbańska
maj 26, 2021

Upodobania kulinarne mogą być różne i z zasady nikt nie powinien nikogo pod ich kątem oceniać. W środowiskach kulinarnych ekspertów panują jednak często wygórowane oczekiwania, a nawet lekki snobizm. Wielu ekspertów kulinarnych z lekką pogardą patrzy na przykład na carbonarę przygotowaną z dodatkiem śmietany i zwykłego żółtego sera, a całkiem spore grono osób załamuje ręce nad pomysłem polewania pizzy sosem czosnkowym lub ketchupem. Szeroko krytykowane jest też zawsze wykorzystywanie wszelkiego rodzaju gotowców takich jak kostka bulionowa i zupki w proszku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

„Danie, które lubicie, ale trochę wstydzicie się do tego przyznać, to…..”

Niedawno pewni blogerzy kulinarni, „Pyza Made In Poland”, specjalizujący się w kuchni azjatyckiej, spytali swoją społeczność o dania, które są przez nich lubiane, ale których trochę się wstydzą.

Ludzie zgromadzeni na kulinarnym profilu na Facebooku blogerów są bardzo żywo zainteresowani kulinariami. Wymieniają się poleceniami dobrych restauracji, czasem dzielą się swoimi sposobami na odtwarzanie kultowych dań, a czasem po prostu dyskutują na luźne kulinarne tematy, jak ten wspomniany.

Bardzo ciekawe są odpowiedzi udzielone przez społeczność zgromadzoną wokół wspomnianego posta. Niektórzy deklarują, że wstydliwą przyjemnością jest dla nich na przykład… kromka świeżego chleba z masłem, solą i cebulą.

Być może niektórym kulinarnym amatorom, którzy na co dzień specjalizują się w ocenie egzotycznych dań takich jak ramen czy kimchi, z trudem przychodzi przyznanie się do tego, że najbardziej kochają właśnie proste potrawy, często te kuchni polskiej. Przyznajemy, ze niektóre wyznania uczestników zabawy są naprawdę zaskakujące.

Inne przykłady „wstydliwych” potraw wymienianych przez kulinarną społeczność to:

Pajda chleba z pasztetem podlaskim… – wymienia internautka

Placki ziemniaczane z cukrem, na zimno, ale się tego nie wstydzę – pisze jeden z komentujących

Smak mojego dzieciństwa i pierwszy kontakt z makaronem spaghetti: fix sos napoli z torebki – wspomina inna kobieta. Okazuje się, ze trafiła w dziesiątkę, inni internauci także pamiętają dobrze tę potrawę.

Zimna parówka maczana w majonezie – przyznaje w komentarzu inny mężczyzna

Chipsy w kanapkach. No i tzw makaron śmieciowy: wędliny co maja krótka datę i cebulka podsmażona do tego makaron co został po rosole i polane ketchupem, a na koniec dodatek sera żółtego tak żeby się na patelni rozpuściło. Pychota. – proponuje potrawę internautka

Zobacz także

Najwięcej polubień zdobył jednak inny, chyba słuszny komentarz:

Ja to się żadnego jedzenia nie wstydzę.

Faktycznie, upodobniania kulinarne nie powinny być powodem do oceny lub wstydu, ale post ten można traktować z przymrużeniem oka.

Czytaj także:

Komentarze
Tagiatelle, sos serowy,  sos pieczarkowy
kasiunia.1981/gotujmy.pl
Przepisy Genialnie szybki przepis na makaron z sosem. Pokochasz ten smak!
Makaron, pieczarki, ser – trzy składniki sprawią, że zakochacie się w tym prostym daniu. Nie będziecie potrzebowali żadnych fixów i innych dodatków z torebki!
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Czy często nurtuje was myśl – co tym razem przygotować na obiad? Marudni domownicy nie życzą sobie zbyt częstych powtórek z rozrywki, a rodzinna kasa świeci pustkami? Spokojnie, jest na to rozwiązanie. Rozejrzyjcie się po swojej lodówce i wybierzcie składnik, na którym oprzecie swój pomysł na obiad.  Jeżeli zostało wam nieco sera żółtego, nie wahajcie się go użyć. Kiedy członkowie naszych rodzin nie mogą patrzeć już na kanapki z serem, dajcie mu nowe życie na obiadowym talerzu! Wystarczy jeszcze trochę pieczarek, makaron, parę prostych dodatków i świetny sos gotowy! To danie to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Jeżeli jednak domowi mięsożercy nie dadzą za wygraną – śmiało możecie wzbogacić sos choćby mięsem z piersi kurczaka lub indyka. Składniki: Opakowanie makaronu typu tagiatelle (możecie wybrać także inny rodzaj) 50 dag pieczarek Cebula Czosnek Masło Olej do smażenia Musztarda Sól i pieprz 10 dag sera żółtego Natka pietruszki Opcjonalnie – 1 filet z piersi kurczaka Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy i szklimy na oleju. Na patelnię dodajemy pokrojone drobno pieczarki. W razie potrzeby dodajemy nieco wody i dusimy do momentu, gdy pieczarki będą ugotowane. Doprawiamy sos musztardą i pieprzem,  solimy do smaku. W tym momencie możemy dodać pokrojone w kostkę mięso i dusić je aż będzie gotowe. Następnie dodajemy do sosu łyżkę masła. Redukujemy sos, wygotowując ewentualny nadmiar wody. Mieszamy gotowy sos z makaronem ugotowanym według zaleceń na opakowaniu. Dodajemy do gorącego garnka starty ser i starannie mieszamy składniki. Podajemy danie ozdobione natką pietruszki. Źródło: przepisy.pl

Przeczytaj
Robert Makłowicz
ONS
Gwiazdy Konflikt na linii Wachowicz-Makłowicz! Już wiemy, dlaczego nie jest między nimi tak, jak dawniej!
Wiedzieliście, że kiedyś nierozłączni Robert Makłowicz i Ewa Wachowicz już ze sobą nie rozmawiają? Dowiedzieliśmy się, o co poszło!
Katarzyna Wyborska
listopad 20, 2020

Kiedyś nierozłączny duet kulinarny, a dziś prawie ze sobą nie rozmawiają! O co poszło? Dlaczego między Ewą Wachowicz a Robertem Makłowiczem nie jest już tak, jak dawniej? Udało nam się dowiedzieć, co się stało! Na dobre i na złe Tę dwójkę zna chyba każdy. Ewa Wachowicz to Miss Polonia 1992, prezenterka i producentka, a Robert Makłowicz to znany prezenter i ekspert kulinarny. Czy wiedzieliście, że tych dwoje pracowało ze sobą przez 10 lat przy programie kulinarnym Roberta? Ewa nigdy nie pokazywała się w kadrze, jednak była obecna przy kręceniu każdego odcinka – Wachowicz była producentem programu „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”! Jednak stało się coś, co sprawiło, że ich drogi się rozeszły i już ze sobą nie rozmawiają. Dlaczego? Konflikt interesów Okazało się, że w momencie, gdy Wachowicz podjęła współpracę z Telewizją Polsat i ruszyła produkcja programu „Ewa gotuje”, to Makłowicz poczuł się poważnie dotknięty. Odebrał to praktycznie jak zdradę! Właśnie dlatego jego program zmienił nazwę na „Makłowicz w podróży” – zerwał współpracę z Wachowicz i znalazł innego producenta. Dziś ich stosunki są dość chłodne, choć oboje twierdzą, że nie mają do siebie żalu.   Źródło: warszawa.naszemiasto.pl

Przeczytaj
Mateusz Z googlebox
instagram
Newsy Mateusz z „Gogglebox” schudł aż 160 kilogramów. Miał niebywały jadłospis, który mu w tym pomógł
Niesamowita przemiana! Znany z programu GoogleBox Mateusz Borkowski schudł aż 160 kg i pochwalił się zdjęciem – efekty są powalające
Katarzyna Wyborska
grudzień 16, 2020

Mateusz Borkowski, znany z emitowanego w TTV programu „Googlebox” zaszokował niedawno wszystkie osoby śledzące jego profil w mediach społecznościowych. Mężczyzna dotychczas był kojarzony z potężnej sylwetki – miał nawet ksywkę „Big Boy”. Dziś jednak jest nie do poznania!   Gwiazdor telewizyjnego programu dokonał praktycznie niemożliwego. Po tym, gdy jego waga dobiła do 235 kilogramów stwierdził, że dalej już nie może tak żyć. Podjął poważną decyzję i poddał się operacji zmniejszenia żołądka. Dziś waży o 160 kilogramów mniej i wygląda jak zupełnie inny człowiek! Jak tego dokonał? Niedawno udzielił wywiadu, w którym zdradził kulisy swojej walki z otyłością. Dieta po zmniejszeniu żołądka Mateusz wyznał, że nie lubi gdy ludzie operację zmniejszenia żołądka nazywają „pójściem na łatwiznę”. Podkreślił, że zabieg jest bardzo poważny i poprzedzony wieloma badaniami. Natomiast po operacji trzeba ściśle przestrzegać specjalnej diety i absolutnie nie wolno wracać do dawnych, złych nawyków żywieniowych. Kto tak zrobi, ten prawdopodobnie już nigdy nie uwolni się od otyłości, ponieważ taka operacja jest ostatnim rozwiązaniem. Dlatego Mateusz podkreśla, że po prostu przeszedł na dietę, a zmniejszenie żołądka mu w tym pomogło. W dodatku zdradził, jak wygląda jego przeciętny jadłospis w ciągu dnia: Śniadanie:  Sałatka z kurczakiem, serem feta i pomidorami Drugie śniadanie: Twaróg Obiad: Mięso z warzywami Podwieczorek: Jogurt Kolacja: Orzechy Choć rozpiska wygląda dość skromnie, gwiazdor powiedział, że je tak, jak każdy inny człowiek – po prostu zmniejsza porcje. Mateusz odchudza się od dwóch lat i w tym czasie schudł 160 kilogramów. Wyznał, że najtrudniejszy dla jego organizmu był sam początek. Chudł wtedy...

Przeczytaj
Kotlety z kurczaka
Kuchnia MagdaLeny/gotujmy.pl
Newsy Tak dobrych kotletów z kurczaka nie jedliście. Tylko 3 składniki, a ile smaku
Pierś z kurczaka to smaczne mięso, ale szybko może zacząć się nam nudzić. Z naszym przepisem na kotlety odkryjecie je na nowo!
Hubert Rój
grudzień 08, 2020

Nuggetsy, czyli kawałki mięsa w panierce – tak najczęściej przygotowujemy mięso z fileta piersi z kurczaka. Ze względu na jego delikatną strukturę i małą ilość tłuszczu, tę część kurczaka najchętniej jedzą zwykle nasi najmłodsi smakosze. Niestety czasem bywa tak, że mamy już dość monotonii i chcemy zmian w naszym jadłospisie. Dobrym rozwiązaniem na kurczakową rutynę będzie ten właśnie przepis. Potrzebujecie jedynie mięsa, pieczarek i sera – po wymieszaniu tych trzech składników z niewielką ilością mąki otrzymacie prawdziwe cudeńka. Radzimy od razu przygotować podwójną porcję. Te kotlety znikają z talerza w oka mgnieniu. Przepis na kotlety z kurczaka z dodatkiem pieczarek i sera żółtego Składniki: 25 dag fileta z piersi kurczaka 15 dag świeżych pieczarek 5-10 dag żółtego sera w kawałku cebula ząbek czosnku 2 jajka łyżka mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej przyprawa do kurczaka natka pietruszki sól i pieprz olej Przygotowanie: Mięso kroimy na drobne kawałeczki. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy ją na patelni. Pieczarki kroimy drobno i następnie dusimy przez ok. 5-10 min z cebulą. Mięso doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy usmażone pieczarki, starty ser żółty, wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Dodajemy jeszcze natkę pietruszki posiekaną drobno. Mieszamy całość dokładnie. Smażymy kotlety z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Uważajmy podczas przewracania kotletów – najlepiej gdy „złapiemy” je dwiema szpatułkami albo łyżkami. W przeciwnym wypadku kotlety mogą nam się rozpaść podczas smażenia. Podajemy z ziemniakami albo z ryżem i z surówką.

Przeczytaj