Upodobania kulinarne mogą być różne i z zasady nikt nie powinien nikogo pod ich kątem oceniać. W środowiskach kulinarnych ekspertów panują jednak często wygórowane oczekiwania, a nawet lekki snobizm. Wielu ekspertów kulinarnych z lekką pogardą patrzy na przykład na carbonarę przygotowaną z dodatkiem śmietany i zwykłego żółtego sera, a całkiem spore grono osób załamuje ręce nad pomysłem polewania pizzy sosem czosnkowym lub ketchupem. Szeroko krytykowane jest też zawsze wykorzystywanie wszelkiego rodzaju gotowców takich jak kostka bulionowa i zupki w proszku.

„Danie, które lubicie, ale trochę wstydzicie się do tego przyznać, to…..”

Niedawno pewni blogerzy kulinarni, „Pyza Made In Poland”, specjalizujący się w kuchni azjatyckiej, spytali swoją społeczność o dania, które są przez nich lubiane, ale których trochę się wstydzą.

Ludzie zgromadzeni na kulinarnym profilu na Facebooku blogerów są bardzo żywo zainteresowani kulinariami. Wymieniają się poleceniami dobrych restauracji, czasem dzielą się swoimi sposobami na odtwarzanie kultowych dań, a czasem po prostu dyskutują na luźne kulinarne tematy, jak ten wspomniany.

Bardzo ciekawe są odpowiedzi udzielone przez społeczność zgromadzoną wokół wspomnianego posta. Niektórzy deklarują, że wstydliwą przyjemnością jest dla nich na przykład… kromka świeżego chleba z masłem, solą i cebulą.

Zobacz także:

Być może niektórym kulinarnym amatorom, którzy na co dzień specjalizują się w ocenie egzotycznych dań takich jak ramen czy kimchi, z trudem przychodzi przyznanie się do tego, że najbardziej kochają właśnie proste potrawy, często te kuchni polskiej. Przyznajemy, ze niektóre wyznania uczestników zabawy są naprawdę zaskakujące.

Inne przykłady „wstydliwych” potraw wymienianych przez kulinarną społeczność to:

Pajda chleba z pasztetem podlaskim… – wymienia internautka

Placki ziemniaczane z cukrem, na zimno, ale się tego nie wstydzę – pisze jeden z komentujących

Smak mojego dzieciństwa i pierwszy kontakt z makaronem spaghetti: fix sos napoli z torebki – wspomina inna kobieta. Okazuje się, ze trafiła w dziesiątkę, inni internauci także pamiętają dobrze tę potrawę.

Zimna parówka maczana w majonezie – przyznaje w komentarzu inny mężczyzna

Chipsy w kanapkach. No i tzw makaron śmieciowy: wędliny co maja krótka datę i cebulka podsmażona do tego makaron co został po rosole i polane ketchupem, a na koniec dodatek sera żółtego tak żeby się na patelni rozpuściło. Pychota. – proponuje potrawę internautka

Najwięcej polubień zdobył jednak inny, chyba słuszny komentarz:

Ja to się żadnego jedzenia nie wstydzę.

Faktycznie, upodobniania kulinarne nie powinny być powodem do oceny lub wstydu, ale post ten można traktować z przymrużeniem oka.

Czytaj także: