W starych przepisach na sernik składnikiem niezbędnym do zrobienia tego ciasta jest tłusty twaróg, koniecznie kilkukrotnie zmielony. Dziś mało kto ma na to czas, chęci i możliwości - zmielenie twarogu może być czasochłonne i męczące, jeśli nie macie specjalnej maszynki.

Z tego powodu wiele osób decyduje się na zakup gotowego twarogu na sernik, zwanego „twarogiem z wiaderka” (ze względu na opakowania, w jakich jest sprzedawany). Jednak decydując się na taki produkt w sklepie, trzeba mieć na uwadze kilka rzeczy. Sprawdźcie, kiedy można kupić taki twaróg z wiaderka, a kiedy lepiej poprzestać na tradycyjnych metodach i zmielić go samodzielnie. 

Jaki twaróg wybrać na sernik?

W przypadku twarogu z wiaderka, należy bardzo dokładnie czytać etykiety podane na opakowaniu. Nie każdy produkt tego rodzaju jest wysokiej jakości - zdarza się, że poza twarogiem znajdują się w nim różne niepotrzebne dodatki, czyli na przykład:

Zobacz także:

  • skrobia ziemniaczana

  • cukier

  • syrop glukozowo-fruktozowy

  • barwniki

  • zagęstniki

Dobry twaróg z wiaderka to taki, który w swoim składzie zawiera jedynie śmietankę albo mleko oraz kultury bakterii. Ostatecznie, może się w nim znaleźć skrobia - wówczas po prostu przygotowując sernik, nie dodawajcie już do niego mąki ziemniaczanej. Unikajcie tych z dodatkiem cukru, ponieważ bywają tak słodkie, że ciasto wyjdzie po prostu przesłodzone. 

Jak tłusty ser trzeba użyć do sernika?

Jeżeli jednak zdecydujecie się zrobić sernik tradycyjnie, z użyciem prawdziwego twarogu, również musicie zwrócić uwagę na to, co kupujecie. Nie może to być byle jaki ser, tylko tłusty twaróg. W przeciwnym razie sernik wyjdzie suchy i po prostu niesmaczny.

Zawartość tłuszczu w twarogach dostępnych w sprzedaży wynosi od 4 do nawet 25%. Jeśli wybierzecie dość chudy twaróg, możecie dodać do niego masło - w przypadku sernika nie warto przejmować się kaloriami. Jednak to nie rozwiązuje całej sprawy. Ser naturalnie tłustszy będzie znacznie smaczniejszy, bardziej kremowy i zwarty. Nie bez problemu znajdziecie takie właśnie twarogi sernikowe sprzedawane w wiaderkach - niestety ich minusem jest zwykle dość wysoka cena.

Nie zapomnijcie też o dokładnym, kilkukrotnym zmieleniu twarogu, jeżeli kupiliście kostkę tłustego twarogu.