Jaki twaróg wybrać na sernik? Tylko pod tym 1 warunkiem można wybrać ser z wiaderka
Własne
Newsy

Jaki twaróg wybrać na sernik? Tylko pod tym 1 warunkiem można wybrać ser z wiaderka

Przed pieczeniem sernika sprawdźcie, czy kupiony przez was twaróg na pewno będzie się do tego nadawał - często można znaleźć w takich produktach niepotrzebne „ulepszacze” albo nieodpowiedni poziom tłustości twarogu.

W starych przepisach na sernik składnikiem niezbędnym do zrobienia tego ciasta jest tłusty twaróg, koniecznie kilkukrotnie zmielony. Dziś mało kto ma na to czas, chęci i możliwości - zmielenie twarogu może być czasochłonne i męczące, jeśli nie macie specjalnej maszynki.

Z tego powodu wiele osób decyduje się na zakup gotowego twarogu na sernik, zwanego „twarogiem z wiaderka” (ze względu na opakowania, w jakich jest sprzedawany). Jednak decydując się na taki produkt w sklepie, trzeba mieć na uwadze kilka rzeczy. Sprawdźcie, kiedy można kupić taki twaróg z wiaderka, a kiedy lepiej poprzestać na tradycyjnych metodach i zmielić go samodzielnie. 

Jaki twaróg wybrać na sernik?

W przypadku twarogu z wiaderka, należy bardzo dokładnie czytać etykiety podane na opakowaniu. Nie każdy produkt tego rodzaju jest wysokiej jakości - zdarza się, że poza twarogiem znajdują się w nim różne niepotrzebne dodatki, czyli na przykład:

  • skrobia ziemniaczana

  • cukier

  • syrop glukozowo-fruktozowy

  • barwniki

  • zagęstniki

Dobry twaróg z wiaderka to taki, który w swoim składzie zawiera jedynie śmietankę albo mleko oraz kultury bakterii. Ostatecznie, może się w nim znaleźć skrobia - wówczas po prostu przygotowując sernik, nie dodawajcie już do niego mąki ziemniaczanej. Unikajcie tych z dodatkiem cukru, ponieważ bywają tak słodkie, że ciasto wyjdzie po prostu przesłodzone. 

Zobacz także
Sernik nie pęknie, jeśli zrobicie z nim 1 rzecz od razu po upieczeniu

Sernik nie pęknie, jeśli zrobicie z nim 1 rzecz od razu po upieczeniu. Wielu o tym wciąż zapomina

Co zrobić, żeby rodzynki w serniku nie opadały na dno? Ten trik teściowej zawsze działa

Co zrobić, żeby rodzynki w serniku nie opadały na dno? Ten trik teściowej zawsze działa

Jak tłusty ser trzeba użyć do sernika?

Jeżeli jednak zdecydujecie się zrobić sernik tradycyjnie, z użyciem prawdziwego twarogu, również musicie zwrócić uwagę na to, co kupujecie. Nie może to być byle jaki ser, tylko tłusty twaróg. W przeciwnym razie sernik wyjdzie suchy i po prostu niesmaczny.

Zawartość tłuszczu w twarogach dostępnych w sprzedaży wynosi od 4 do nawet 25%. Jeśli wybierzecie dość chudy twaróg, możecie dodać do niego masło - w przypadku sernika nie warto przejmować się kaloriami. Jednak to nie rozwiązuje całej sprawy. Ser naturalnie tłustszy będzie znacznie smaczniejszy, bardziej kremowy i zwarty. Nie bez problemu znajdziecie takie właśnie twarogi sernikowe sprzedawane w wiaderkach - niestety ich minusem jest zwykle dość wysoka cena.

Nie zapomnijcie też o dokładnym, kilkukrotnym zmieleniu twarogu, jeżeli kupiliście kostkę tłustego twarogu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

sernik z białą czekoladą
justyna92/gotujmy.pl
Newsy
Fantastyczny i bajecznie puszysty sernik z białą czekoladą. Nie ma nic lepszego. Goście oszaleją
Sernik kochają wszyscy Polacy. Sekretem stanowiącym o smaku tego ciasta jest oczywiście ser. Jeżeli dodamy do ciasta także sporo dobrej białej czekolady, osiągniemy ciekawy efekt.

W każdej polskiej rodzinie panują inne zwyczaje jeśli chodzi o pieczenie serników. Jedni ponad wszystko uwielbiają tradycyjny sernik wiedeński bez spodu. Inni nie wyobrażają sobie sernika bez rodzynek. W niektórych domach najchętniej jada się serniki na zimno. Z kolei jeszcze inni wolą sernik z tak zwaną rosą. Wszystkie te ciasta mogą smakować doskonale. Kluczem jest jednak wykorzystanie do ich upieczenia dobrego twarogu. W dzisiejszych czasach powszechne stały się twarogi sernikowe „z wiaderka”. Są wygodne, dość tanie, a czas pieczenia ciasta skraca się o ładnych kilkadziesiąt minut. Nie tędy jednak droga… W tym przypadku pozostaniemy wierni kulinarnej tradycji. Zamiast inwestować w gotowy półprodukt, poświęćmy trochę czasu na przygotowanie twarogu na swój własny sposób. Taki właśnie ser będzie najbardziej odpowiedni do naszego puszystego sernika z białą czekoladą , który dzisiaj wam polecamy. To w końcu co z tym serem? Wybierzmy zwykły twaróg. Postarajmy się o nasz ulubiony biały ser, najlepiej taki, który jest słodkawy w smaku i ma sporo tłuszczu. Lepiej nie korzystajmy więc z twarogu chudego. Kiedy zaopatrzymy się w kilogram sera białego, użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik był odpowiednio gładki, trzeba będzie zmielić ser przynajmniej trzy razy. A teraz czasu już na przepis na sernik z białą czekoladą . Składniki: 1 kg twarogu (półtłusty lub tłusty) Paczka herbatników lub ciastek owsianych na spód 10 dag masła lub margaryny 5 jajek 30 dag białej czekolady (3 tradycyjne, 100 gramowe opakowania) Cukier waniliowy Budyń waniliowy Opcjonalnie 15-20 dag cukru Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania spodu. Ciastka kruszymy drobno i mieszamy z roztopionym tłuszczem. Wylewamy ciasteczkową masę do okrągłej tortownicy....

twarog na sernik
Adobe Stock
Newsy
Z tego sera za każdym razem wyjdzie sernik idealny
Podstawą smacznego sernika jest dobry ser - dowiedzcie się, jak wybrać odpowiedni!

Święta to czas na pieczenie tradycyjnych ciast i wypieków. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć makowca i sernika, obowiązkowych bożonarodzeniowych ciast! Z dodatkiem skórki z pomarańczy i innych przypraw przywodzących nam na myśl święta są po prostu idealnym deserem. Pewnie większość z was ma w planach pieczenie sernika na Boże Narodzenie. A czy wiecie, jak wybrać ser, by ciasto wyszło smaczne? Powszechnie wiadomo, że powodzenie sernika w dużej mierze zależy nie od umiejętności kulinarnych osoby, która go piecze, a od sera wykorzystanego do masy serowej. Jeśli będzie niesmaczny lub po prostu nieodpowiedni do pieczenia, to ciasto nie wyjdzie! A chyba nikt nie chce zaliczyć takiej wpadki podczas Bożego Narodzenia – wtedy szczególnie staramy się, by wszystko wyszło perfekcyjnie. Także ciasta! Dowiedzcie się, jak wybrać odpowiedni ser do pieczenia świątecznego sernika. Jaki ser do sernika? Gdy wybieracie ser do sernika, koniecznie kierujcie się poniższymi zasadami. Dzięki temu wasze ciasto będzie naprawdę pyszne! Nie oszczędzajcie tłuszczu – to właśnie tłuszcz odpowiada za związanie się składników ciasta, a ponadto niesie smak! Im więcej tłuszczu, tym ciasto jest smaczniejsze. Dlatego do sernika wybieramy twaróg tłusty. Absolutnie do pieczenia nie nadaje się chudy twaróg! Masa się wtedy nie zwiąże i ciasto nie wyjdzie. Pieczenie ciast „fit” zostawmy na czas po świętach! Przetestujcie – aby mieć pewność, że twaróg wybrany do sernika będzie dobry, trzeba wybrać najsmaczniejszy. A do tego przyda się sporo cierpliwości, ponieważ jedynym sposobem na wybranie dobrego sera jest przetestowanie tego, co można kupić w sklepach! Nie kupujcie twarogu na ostatnią chwilę, tylko już kilka tygodni przed świętami poświęćcie czas na kupowanie różnych serów i ich...

Sernik
wikipedia commons
Newsy
Będziecie piec sernika na święta? Takich serów pod żadnym pozorem nie kupujcie do swoich wypieków 
Jakie ciasta upieczemy na Boże Narodzenie? Na pewno makowiec, obowiązkowo piernik. Do kompletu brakuje jeszcze sernika.

Skoro przystępujemy do pieczenia sernika, warto zacząć od sprawy kluczowej, a zatem od samego sera. Bez dobrego twarogu nie uda się ani sernik z pianką, ani pozbawiony spodu sernik wiedeński, ani popularny w wielu domach sernik z brzoskwinią. Czasem zdarza się, że przez zły biały ser zmarnujemy sporo wysiłku, a także drogie składniki – tak bywa choćby podczas wpadki z sernikiem na białej czekoladzie. Twaróg górą Jaki ser wybrać zatem, żeby wyszedł tak jak należy i smakował obłędnie? Naszym faworytem jest zwykły tłusty twaróg. Dlaczego? Spieszymy z odpowiedzią. Twaróg na sernik powinien być jak najbardziej naturalny. Właśnie to gwarantuje zakupiony w kostce ser biały. Wybierzmy nasz ulubiony słodki twaróg ze sporą zawartością tłuszczu. Taki właśnie ser powinniśmy zmielić w domowej maszynce przynajmniej trzykrotnie. Jest z tym trochę roboty, ale nic nie zastąpi smaku zwykłego twarogu w serniku. Po dodaniu do takiego twarogu dodatków w postaci jaj i choćby wspomnianej białej czekolady, pozostaje przyłożyć się do pieczenia w piekarniku i efekty będą idealne. Uważajmy na chude, a nawet półtłuste twarogi – sernik z takich serów będzie po prostu zbyt chudy i przez to niesmaczny. Warto poszukiwać w sklepach i na targach jak najświeższych serów białych. Te z późną datą ważności mogą być nieco kwaśnawe w smaku. Co z „wiaderkami”? W sklepach spotkać możemy całe zastępy twarogów sernikowych w kubełkach i wiaderkach. Są wygodne i niezbyt drogie, ale mają różnego rodzaju wady i zalety. Część z nich zawiera w sobie niepotrzebne składniki takie jak m.in. skrobia ziemniaczana, mleko w proszku czy różnego rodzaju polepszacze i zagęszczacze. Kiedy wiemy, że możemy nie wyrobić się z mieleniem twarogu i zdecydowaliśmy...

Sernik Ani Bardowskiej z "Rolnika" zawsze wychodzi wilgotny i mięciutki dzięki 1 rzeczy
AdobeStock, ania.bardowska/Instagram
Newsy
Sernik Ani Bardowskiej z „Rolnika" zawsze wychodzi wilgotny i mięciutki dzięki 1 rzeczy
Marzy się wam idealny, mięciutki serniczek? Skorzystajcie z porady Ani Bardowskiej, która dobrze wie, jak upiec najlepszy sernik pod słońcem.

Lubicie, gdy sernik jest delikatny, miękki i wręcz lekko wilgotny? Ania Bardowska, uczestniczka programu „Rolnik szuka żony”, pokazała, w jaki sposób ona piecze właśnie taki sernik. Sekretem tego ciasta jest prosty trik, z którym bez trudu poradzi sobie każdy z was.  Co zrobić, żeby sernik był wilgotny? Najważniejszy w serniku jest oczywiście ser - musi być wysokiej jakości oraz bardzo dobrze zmielony (to jest jednak kwestia dyskusyjna - są tacy, którzy preferują serniki, w których struktura twarogu jest dobrze wyczuwalna). Sernik nie wyschnie w trakcie pieczenia, jeżeli zastosujecie kąpiel wodną. Należy po prostu włożyć do piekarnika, wraz z ciastem, żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Podczas pieczenia, pod wpływem temperatury woda zacznie parować i sprawi, że sernik po wyjęciu z piekarnika będzie przyjemnie wilgotny. Pamiętajcie tylko o tym, by nie zostawiać naczynia z wodą po upieczeniu na długo w piekarniku wraz z sernikiem. Jeżeli tak zrobicie, ser może się zwarzyć i z dobrego ciasta nici! Przepis na sernik Ani Bardowskiej  Ania Bardowska z programu TVP „Rolnik szuka żony” piecze sernik właśnie w taki sposób, z zastosowaniem kąpieli wodnej. Poznajcie jej przepis.  Składniki: 1 kilogram zmielonego twarogu  8 jaj 1 kostka masła 2 szklanki cukru pudru rodzynki Przygotowanie: Najpierw należy utrzeć masło z cukrem pudrem. Następnie, dodajcie do niego 8 żółtek, cały czas ucierając. Do masy dodajcie kilogram porządnie zmielonego twarogu. Ania zaznacza, że można też użyć sera z wiaderka, ale nie ma wątpliwości, że lepszy będzie zwykły, tłusty biały ser wysokiej jakości. Opcjonalnie, możecie dodać do masy namoczone wcześniej rodzynki. W miseczce ubijcie białka na sztywną pianę....