Jaki twaróg do leniwych? Tak szybkich i puszystych słodkich klusek jeszcze nie jedliście!
Adobe Stock
Newsy

Jaki twaróg do leniwych? Tak szybkich i puszystych słodkich klusek jeszcze nie jedliście!

Kluski leniwe, polane masełkiem lub bułką tartą podsmażoną na maśle, to najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Zróbcie je tak jak pamiętacie – idealnie!

Te bardzo szybkie, słodkie, serowe kluski, to danie, które poprawia nastrój, a do tego można je zrobić w parę minut. Warto użyć do nich właściwych składników. W przypadku leniwych, najważniejszym  jest twaróg, jaki wybrać?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakiego twarogu używać do leniwych?

Innego sera używacie do sernika, innego do leniwych. A jeszcze inny sprawdzi się na kanapkach, posypanych szczypiorkiem i solą.

Ser biały może mieć różną twardość i konsystencję i to właśnie ona decyduje o tym, którego warto użyć do pierogów z serem i leniwych. O ile twaróg na sernik powinien być gładko zmielony i półpłynny, a ten który kroimy w plastrach na kanapki, dobrze jeśli test twardy i nie rozkrusza się podczas krojenia. To twaróg na leniwe powinien mieścić się pomiędzy tymi dwoma skrajnościami: półpłynnym i zwartym.

Wybierajcie maślany w smaku, puszysty i miękki. Możecie użyć półtłustego lub tłustego. Chudy będzie za suchy.

Gdy już wybierzecie właściwy, delikatny, miękki twaróg, zanim pokruszycie go i dodacie do mąki, pamiętajcie o przesianiu mąki przez sito. Dzięki temu napowietrzycie ją i w połączeniu z dobrej jakości serem, wyjdą wam idealne, puszyste, słodkie kluski, jakich jeszcze nie jedliście.

Zobacz także
ciasto drożdżowe

Leniwe ciasto drożdżowe bez wyrabiania i używania miksera. Najłatwiejsze i najszybsze 

Leniwe

Przepis na bajeczne kluski leniwe z masełkiem. Wystarczy, że dodacie do nich ten 1 składnik

Co eksperci mówią o twarogu do leniwych?

Blogerka Aniagotuje.pl proponuje, żeby do leniwych użyć twarogu półtłustego lub tłustego w kostce, typu krajanka. I ostrzega, żeby nie używać mielonego twarogu przeznaczonego na serniki, sprzedawanego w wiaderku. Ten twaróg nie jest tak twardy, jak sery sprzedawane w kostce.

Z kolei Katarzyna Bosacka z programu „Wiem co jem, wiem co kupuję" używa do leniwych dobrego sera twarogowego, półtłustego. Przy okazji zdradza cały przepis na swoje wyśmienite słodkie kluski, które podaje tradycyjnie, z bułką tartą podsmażoną na maśle lub posypane cukrem. Lub niestandardowo, z syropem klonowym lub jogurtem naturalnym.

Leniwe! Smak mojego dzieciństwa i dzieciństwa moich dzieci, bo po prostu je uwielbiają! Przepis: pół kilo dobrego sera twarogowego półtłustego, kilka łyżek mąki pszennej, 1 jajo, cukier z prawdziwą wanilią. Masło i bułka tarta do polania. Ser przecisnąć przez praskę albo rozgnieść widelcem, dodać jajo, cukier waniliowy i tyle mąki, by ciasto dało się lepić. Podzielić ciasto na kilka części i podsypując mąką zrolować każdy kawałek, po czym pokroić niedbale w kawałki "na raz". Gotować w osolonej wodzie, a kiedy leniwe wypłyną, wyjmować natychmiast. Podawać z bułką tartą podpieczoną na maśle, z syropem klonowym, jogurtem naturalnym lub po prostu cukrem. Pycha!!!

Dlaczego leniwe nazywamy leniwymi?

Powodem oczywiście jest sposób przygotowana tych klusek, który pozwala zaoszczędzić dużo czasu i wysiłku. Używa się do nich tych wszystkich składników, które byście przygotowali do ulepienia pierogów z serem. Także smak po ugotowaniu obu mącznych dań jest zbliżony.

Różnica polega na tym, że do pierogów musicie rozwałkować ciasto, wykroić z niego okrągłe placuszki, do których dodajecie farsz, a na koniec pracowicie i żmudnie zlepiacie.

W przypadku klusek leniwych zagniatacie ciasto ze wszystkich składników razem. Odrywacie kawałki, z których toczycie wałeczek, tniecie na koniec nożem na pojedyncze kluski i gotowe.

Widzicie różnicę? Nawet leniwa gospodyni zrobi te kluski raz dwa.

Źródło: kuchennykredens.pl, aniagotuje.pl, instagram/katarzynabosacka

Jakiej mąki używać do zrobienia klusek leniwych?
Adobe Stock
Newsy
Jaka mąka jest najlepsza do klusek leniwych? Ich sekret zdradzili najlepsi szefowie kuchni
Kluski lub jak kto woli pierogi leniwe to przysmak uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych. Sekretem ich smaku i idealnej konsystencji jest przede wszystkim odpowiedni rodzaj mąki.

Choć ich przyrządzenie jest dziecinnie proste, zdarza się, że kluski leniwe wychodzą zbyt twarde lub, wręcz przeciwnie, zbyt miękkie i niesmaczne. Za wszystko odpowiedzialna jest mąka. Jakiej mąki użyć do zrobienia klusek leniwych? Według najlepszych szefów kuchni, do przygotowania klusek leniwych powinno się używać dwóch rodzajów mąki – pszennej oraz ziemniaczanej.  Oczywiście, ważna jest również ich ilość. Za dużo sprawi, że przysmak wyjdzie twardy i nieapetyczny, z kolei za mało spowoduje, że pod wpływem temperatury kluski się rozpadną.  Pamiętajcie więc, że masa na pierogi leniwe powinna być delikatnie lepka i zwarta. Nie dodawajcie do niej więcej mąki niż przewiduje przepis (łącznie z tą do podsypywania). Przepis na przepyszne kluski leniwe Będziecie potrzebować: 400 gramów twarogu tłustego lub półtłustego 1 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanki mąki pszennej 1 jajka Szczypty soli Przygotowanie: Twaróg umieśćcie w dużej misce, doprawcie solą i rozdrobnijcie przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub widelca. Do tak przygotowanej masy dodajcie jajko. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni. Gotową masę przełóżcie na drewnianą stolnicę. Do sera dodajcie oba rodzaje mąk – pszenną oraz ziemniaczaną i zagniećcie, aż do połączenia się składników. Ciasto powinno być zwarte, ale też się nieco lepić. Nie dodawajcie do niego więcej mąki, inaczej kluski wyjdą za twarde. Ciasto podzielcie na trzy części, z każdej uformujcie średniej grubości wałek, a następnie spłaszczcie je delikatnie przy pomocy dłoni. Przy pomocy noża podzielcie każdy wałek na kluseczki o szerokości ok. 2 cm. Pamiętajcie, by kroić je pod skosem, dzięki temu będą ładniej wyglądać. W dużym garnku zagotujcie wodę z solą, gdy...

kluski leniwe
Adobe Stock
Newsy
Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy
Nazwa klusek leniwych nie wzięła się z przypadku. To danie wręcz stworzone dla leniuszków i oczywiście tych bardziej zabieganych.

W telegraficznym skrócie – niemal te same składniki co na pierogi, za to o wiele mniej pracy. A do tego doskonały smak.  Do ich przygotowania potrzebny jest ser biały i mąka, a także jajko. Kluski leniwe odrobinę przypominają także popularne kopytka. Chodzi tutaj głównie o kształt – leniwe także wykraja się nożem z podłużnego warkocza. Kopytka zawierają jednak gotowane ziemniaki, a kluski z dodatkiem ziemniaków rzadziej je się na słodko. Leniwe są wręcz stworzone do smakowych wariacji. Świetnie sprawdzą się także okraszone skwarkami z cebulką. Co zrobić, aby kluski leniwe były miękkie? Kluski leniwe robi się bardzo łatwo, ale trzeba mimo wszystko pamiętać o kliku rzeczach. Dlatego, zanim przejdziemy do podania przepisu, jeszcze jedna bardzo ważna sprawa. Aby kluski nie wyszły wam za twarde, broń Boże nie dodawajcie do nich zbyt dużo mąki . To właśnie w miękkości i puszystości leniwych leży ich cała wspaniałość. Za to kochają je i duzi i mali. Przepis na kluski leniwe Składniki: opakowanie twarogu tłustego (ok. 25 dag) 1 jajko ok. 5 dag mąki pszennej (kilka łyżek) sól Przygotowanie: Utłuczcie ser biały widelcem na dość gładką masę. Możecie użyć do tego maszynki. Dodajcie do sera jajko i sól, dobrze wymieszajcie. Stopniowo dodawajcie do sera jajka i mąkę pszenną tak, by powstało z tego wszystkiego gładkie, elastyczne ciasto. Wyłóżcie ciasto z miski na stolnicę oprószoną mąką i uformujcie podłużne warkocze. Wykrawajcie z warkoczy kluski o kształcie przypominającym kopytka. Gotujcie we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 min. do wypłynięcia klusek na powierzchnię. Możecie podawać je na słodko lub na słono, w zależności od upodobań. Pewnie wiele osób się z nami zgodzi, że najlepiej smakują z bułką...

Delikatne kluski leniwe z przepisu Ani Starmach. Gotowe w 10 minut
ONS.pl/Wikipedia Commons
Newsy
Szybkie i delikatne kluski leniwe z przepisu Ani Starmach. Będą gotowe w 10 minut
Choć kluski leniwe należą do ulubionych dań dzieci, dorośli kochają równie mocno! To banalnie prosty, szybki, tani, a na dodatek zdrowy posiłek, który można jeść bez końca.

Zapracowany dzień to idealny moment na przyrządzenie leniwego obiadu. W tej kategorii niekwestionowanym zwycięzcą okazują się kluski na bazie twarogu, mąki i jajek. Te z przepisu znanej blogerki, autorki wielu kulinarnych książek i gwiazdy MasterChefa, Ani Starmach , wychodzą naprawdę pyszne. Przepis na kluski leniwe według Ani Starmach Ten obiad możecie przyrządzić dosłownie w każdej chwili. Nie zajmie wam to więcej niż 10 minut. Nie musicie robić żadnych zakupów, wszystkie składniki z pewnością macie w swojej kuchni.  Składniki: 250 gramów tłustego twarogu 125 gramów mąki pszennej 1 jajka 2 łyżek masła 2 łyżek cukru 3 łyżek bułki tartej Szczypty soli Z podanych składników powinny wyjść dwie porcje przepysznych klusków leniwych. Przygotowanie: W dużej misce umieśćcie wasz twaróg i rozdrobnijcie go przy pomocy widelca. Do tak przygotowanego twarogu dodajcie jajko, sól oraz większość mąki (zostawcie dosłownie dwie łyżki do podsypania stolnicy).  Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Powstałe ciasto podzielcie na kilka części. Z każdej uformujcie wałek o średnicy ok. 2 cm i lekko go spłaszczcie przy pomocy dłoni (jeśli ciasto jest zbyt lepkie, podsypcie stolnicę mąką). Gotowe wałeczki podzielcie na niewielkie kluseczki. Pamiętajcie, by odcinać je pod skosem. W dużym garnku zagotujcie wodę. Kiedy ta zacznie wrzeć, możecie zacząć umieszczać w niej wasze kluseczki leniwe (najlepiej róbcie to partiami). Kiedy kluseczki wypłyną na powierzchnię to znak, że są gotowe. Wyłówcie je przy pomocy zwykłej łyżki cedzakowej. Na średniej wielkości patelni rozpuśćcie masło. Dodajcie do niego bułkę tartą, a po chwili dorzućcie również cukier. Całość przesmażcie przez chwilę. Gotową...

Sernik
wikipedia commons
Newsy
Będziecie piec sernika na święta? Takich serów pod żadnym pozorem nie kupujcie do swoich wypieków 
Jakie ciasta upieczemy na Boże Narodzenie? Na pewno makowiec, obowiązkowo piernik. Do kompletu brakuje jeszcze sernika.

Skoro przystępujemy do pieczenia sernika, warto zacząć od sprawy kluczowej, a zatem od samego sera. Bez dobrego twarogu nie uda się ani sernik z pianką, ani pozbawiony spodu sernik wiedeński, ani popularny w wielu domach sernik z brzoskwinią. Czasem zdarza się, że przez zły biały ser zmarnujemy sporo wysiłku, a także drogie składniki – tak bywa choćby podczas wpadki z sernikiem na białej czekoladzie. Twaróg górą Jaki ser wybrać zatem, żeby wyszedł tak jak należy i smakował obłędnie? Naszym faworytem jest zwykły tłusty twaróg. Dlaczego? Spieszymy z odpowiedzią. Twaróg na sernik powinien być jak najbardziej naturalny. Właśnie to gwarantuje zakupiony w kostce ser biały. Wybierzmy nasz ulubiony słodki twaróg ze sporą zawartością tłuszczu. Taki właśnie ser powinniśmy zmielić w domowej maszynce przynajmniej trzykrotnie. Jest z tym trochę roboty, ale nic nie zastąpi smaku zwykłego twarogu w serniku. Po dodaniu do takiego twarogu dodatków w postaci jaj i choćby wspomnianej białej czekolady, pozostaje przyłożyć się do pieczenia w piekarniku i efekty będą idealne. Uważajmy na chude, a nawet półtłuste twarogi – sernik z takich serów będzie po prostu zbyt chudy i przez to niesmaczny. Warto poszukiwać w sklepach i na targach jak najświeższych serów białych. Te z późną datą ważności mogą być nieco kwaśnawe w smaku. Co z „wiaderkami”? W sklepach spotkać możemy całe zastępy twarogów sernikowych w kubełkach i wiaderkach. Są wygodne i niezbyt drogie, ale mają różnego rodzaju wady i zalety. Część z nich zawiera w sobie niepotrzebne składniki takie jak m.in. skrobia ziemniaczana, mleko w proszku czy różnego rodzaju polepszacze i zagęszczacze. Kiedy wiemy, że możemy nie wyrobić się z mieleniem twarogu i zdecydowaliśmy...