jaki ser wybrać na sernik?
Adobe Stock
Newsy

Jaki ser jest najlepszy do sernika? Z innym ciasto się nie uda

Nie ma to jak dobry sernik. Wiedzą o tym na całym świecie, ale Polacy nie muszą absolutnie wstydzić się swoich wypieków.
Hubert Rój
marzec 23, 2021

Polskie serniki należą bez wątpienia do najlepszych na świecie. Duża w tym zasługa naszych gospodyń domowych.

Nasze panie domu wciąż kontynuują piękną tradycję pieczenia ciast w domu, na czele oczywiście z wyśmienitymi sernikami.

Coraz mocniej na rynku spożywczym prezentuje się jednak sprzedaż gotowych ciast i półproduktów, takich jak wiaderka z twarogiem sernikowym.

O tym, że warto dalej piec serniki w domowym piekarniku, świadczy uśmiech i zadowolenie bliskich za każdym razem, gdy pokroicie im swoje cudo.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak sprawić, by sernik się udał?

Podstawą dobrego sernika jest oczywiście ser. To nie ulega wątpliwości i nie zmienią tego wspomniane twarogi sernikowe.

Dlaczego? Odpowiedź jest krótka: wiaderko wiaderku nierówne. Jeden twaróg sernikowy może z powodzeniem zastąpić zwykły ser biały, inny nie.

Wiąże się to oczywiście z kwestią składu danego kubełka z serem twarogowym. Powinien on zawierać jak najmniej dodatków.

Zamiast wzmacniaczy smaku, konserwantów, masy cukru, skład ten powinien ograniczać się do tego, z czego powstaje biały ser.

To jednak nie jedyny wyznacznik tego, czy dane wiaderko nada się do upieczenia dobrego sernika. W dużej mierze chodzi także o jego świeżość.

Jaki twaróg i ser na sernik powinno się wybierać?

Koniecznie sprawdzajcie dokładnie datę ważności danego opakowania wiaderka z twarogiem sernikowym.

To samo tyczy się zwykłych kostek z twarogiem tłustym i półtłustym, który potem zechcecie zmielić w maszynce na masę do sernika.

Twaróg do sernika musi być naturalnie słodki, jak najmniej kwaśny – tylko w ten sposób uda się wam upiec perfekcyjne ciasto.

W przeciwnym wypadku nie pomoże nawet pół kilograma białej czekolady – na pewno słyszeliście o takich przepisach.

Jeśli udało wam się zakupić dobrej jakości ser biały na sernik, koniecznie zmielcie go przynajmniej dwa razy.

Najlepiej jednak będzie, gdy zrobicie to nawet trzy razy. Sernik stanie się wówczas bardziej gładki i aksamitny. A to przecież w tym wszystkim chodzi.

Czy inne sery nadają się na serniki?

Co z innymi rodzajami sera dodawanymi do różnych serników? Być może zdarzyło wam się jeść serniki z dodatkiem np. serka mascarpone czy serka kanapkowego typu filadelfia.

Tego rodzaju sery dodaje się jednak do serników w typie nowojorskim, które bardziej przypominają serowe desery, niż tradycyjne polskie serniki.

Również użycie serków homogenizowanych, zwykle o waniliowym smaku, powinno się ograniczać do przygotowywania serników na zimno.

Takie serki w połączeniu z żelatyną posłużą za doskonałą bazę do wspaniałego deseru. O wiele lepszego niż ten z torebki!

Komentarze
sernik z białą czekoladą
justyna92/gotujmy.pl
Newsy Fantastyczny i bajecznie puszysty sernik z białą czekoladą. Nie ma nic lepszego. Goście oszaleją
Sernik kochają wszyscy Polacy. Sekretem stanowiącym o smaku tego ciasta jest oczywiście ser. Jeżeli dodamy do ciasta także sporo dobrej białej czekolady, osiągniemy ciekawy efekt.
Hubert Rój
listopad 30, 2020

W każdej polskiej rodzinie panują inne zwyczaje jeśli chodzi o pieczenie serników. Jedni ponad wszystko uwielbiają tradycyjny sernik wiedeński bez spodu. Inni nie wyobrażają sobie sernika bez rodzynek. W niektórych domach najchętniej jada się serniki na zimno. Z kolei jeszcze inni wolą sernik z tak zwaną rosą. Wszystkie te ciasta mogą smakować doskonale. Kluczem jest jednak wykorzystanie do ich upieczenia dobrego twarogu. W dzisiejszych czasach powszechne stały się twarogi sernikowe „z wiaderka”. Są wygodne, dość tanie, a czas pieczenia ciasta skraca się o ładnych kilkadziesiąt minut. Nie tędy jednak droga… W tym przypadku pozostaniemy wierni kulinarnej tradycji. Zamiast inwestować w gotowy półprodukt, poświęćmy trochę czasu na przygotowanie twarogu na swój własny sposób. Taki właśnie ser będzie najbardziej odpowiedni do naszego puszystego sernika z białą czekoladą , który dzisiaj wam polecamy. To w końcu co z tym serem? Wybierzmy zwykły twaróg. Postarajmy się o nasz ulubiony biały ser, najlepiej taki, który jest słodkawy w smaku i ma sporo tłuszczu. Lepiej nie korzystajmy więc z twarogu chudego. Kiedy zaopatrzymy się w kilogram sera białego, użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik był odpowiednio gładki, trzeba będzie zmielić ser przynajmniej trzy razy. A teraz czasu już na przepis na sernik z białą czekoladą . Składniki: 1 kg twarogu (półtłusty lub tłusty) Paczka herbatników lub ciastek owsianych na spód 10 dag masła lub margaryny 5 jajek 30 dag białej czekolady (3 tradycyjne, 100 gramowe opakowania) Cukier waniliowy Budyń waniliowy Opcjonalnie 15-20 dag cukru Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania spodu. Ciastka kruszymy drobno i mieszamy z roztopionym tłuszczem. Wylewamy ciasteczkową masę do okrągłej tortownicy....

Przeczytaj
Sernik
wikipedia commons
Newsy Będziecie piec sernika na święta? Takich serów pod żadnym pozorem nie kupujcie do swoich wypieków 
Jakie ciasta upieczemy na Boże Narodzenie? Na pewno makowiec, obowiązkowo piernik. Do kompletu brakuje jeszcze sernika.
Hubert Rój
grudzień 20, 2020

Skoro przystępujemy do pieczenia sernika, warto zacząć od sprawy kluczowej, a zatem od samego sera. Bez dobrego twarogu nie uda się ani sernik z pianką, ani pozbawiony spodu sernik wiedeński, ani popularny w wielu domach sernik z brzoskwinią. Czasem zdarza się, że przez zły biały ser zmarnujemy sporo wysiłku, a także drogie składniki – tak bywa choćby podczas wpadki z sernikiem na białej czekoladzie. Twaróg górą Jaki ser wybrać zatem, żeby wyszedł tak jak należy i smakował obłędnie? Naszym faworytem jest zwykły tłusty twaróg. Dlaczego? Spieszymy z odpowiedzią. Twaróg na sernik powinien być jak najbardziej naturalny. Właśnie to gwarantuje zakupiony w kostce ser biały. Wybierzmy nasz ulubiony słodki twaróg ze sporą zawartością tłuszczu. Taki właśnie ser powinniśmy zmielić w domowej maszynce przynajmniej trzykrotnie. Jest z tym trochę roboty, ale nic nie zastąpi smaku zwykłego twarogu w serniku. Po dodaniu do takiego twarogu dodatków w postaci jaj i choćby wspomnianej białej czekolady, pozostaje przyłożyć się do pieczenia w piekarniku i efekty będą idealne. Uważajmy na chude, a nawet półtłuste twarogi – sernik z takich serów będzie po prostu zbyt chudy i przez to niesmaczny. Warto poszukiwać w sklepach i na targach jak najświeższych serów białych. Te z późną datą ważności mogą być nieco kwaśnawe w smaku. Co z „wiaderkami”? W sklepach spotkać możemy całe zastępy twarogów sernikowych w kubełkach i wiaderkach. Są wygodne i niezbyt drogie, ale mają różnego rodzaju wady i zalety. Część z nich zawiera w sobie niepotrzebne składniki takie jak m.in. skrobia ziemniaczana, mleko w proszku czy różnego rodzaju polepszacze i zagęszczacze. Kiedy wiemy, że możemy nie wyrobić się z mieleniem twarogu i zdecydowaliśmy...

Przeczytaj
twarog na sernik
Adobe Stock
Newsy Z tego sera za każdym razem wyjdzie sernik idealny
Podstawą smacznego sernika jest dobry ser - dowiedzcie się, jak wybrać odpowiedni!
Katarzyna Wyborska
grudzień 19, 2020

Święta to czas na pieczenie tradycyjnych ciast i wypieków. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć makowca i sernika, obowiązkowych bożonarodzeniowych ciast! Z dodatkiem skórki z pomarańczy i innych przypraw przywodzących nam na myśl święta są po prostu idealnym deserem. Pewnie większość z was ma w planach pieczenie sernika na Boże Narodzenie. A czy wiecie, jak wybrać ser, by ciasto wyszło smaczne? Powszechnie wiadomo, że powodzenie sernika w dużej mierze zależy nie od umiejętności kulinarnych osoby, która go piecze, a od sera wykorzystanego do masy serowej. Jeśli będzie niesmaczny lub po prostu nieodpowiedni do pieczenia, to ciasto nie wyjdzie! A chyba nikt nie chce zaliczyć takiej wpadki podczas Bożego Narodzenia – wtedy szczególnie staramy się, by wszystko wyszło perfekcyjnie. Także ciasta! Dowiedzcie się, jak wybrać odpowiedni ser do pieczenia świątecznego sernika. Jaki ser do sernika? Gdy wybieracie ser do sernika, koniecznie kierujcie się poniższymi zasadami. Dzięki temu wasze ciasto będzie naprawdę pyszne! Nie oszczędzajcie tłuszczu – to właśnie tłuszcz odpowiada za związanie się składników ciasta, a ponadto niesie smak! Im więcej tłuszczu, tym ciasto jest smaczniejsze. Dlatego do sernika wybieramy twaróg tłusty. Absolutnie do pieczenia nie nadaje się chudy twaróg! Masa się wtedy nie zwiąże i ciasto nie wyjdzie. Pieczenie ciast „fit” zostawmy na czas po świętach! Przetestujcie – aby mieć pewność, że twaróg wybrany do sernika będzie dobry, trzeba wybrać najsmaczniejszy. A do tego przyda się sporo cierpliwości, ponieważ jedynym sposobem na wybranie dobrego sera jest przetestowanie tego, co można kupić w sklepach! Nie kupujcie twarogu na ostatnią chwilę, tylko już kilka tygodni przed świętami poświęćcie czas na kupowanie różnych serów i ich...

Przeczytaj
Sernik
gotujmy.pl/babeczka35
Newsy Co zrobić, żeby sernik nie opadł? Znamy kilka cennych wskazówek
Święta Bożego Narodzenia kojarzą się nam z zapachem pysznych ciast. Dlatego sernika, króla wśród deserów, nie może zabraknąć na wigilijnym stole.
Magdalena Kieblesz
grudzień 07, 2020

Domowy sernik to smak nie do opisania. Puszysty, idealnie wilgotny, w którym wyczuwalne są słodkie rodzynki, aromatyczne bakalie a także zapach wanilii. Sernik kochają wszyscy. Nawet ci na diecie, ponieważ można go przyrządzić również w wersji light. Historia króla wśród ciast Historia tego smacznego deseru sięga czasów starożytnych. Grecki filozof Aegimus napisał książkę poświęconą sernikowi. Była to jedna z pierwszych książek kulinarnych. Serniki były również znane starożytnym Rzymianom. Wtedy sernik znany był pod nazwą libium. Za sprawą ekspansji terytorialnej Rzymian, sernik stał się popularny również w Europie. Najbardziej znany nam sernik, to sernik „wiedeński”, który pochodzi z krajów niemieckojęzycznych. Wyróżnia się wyczuwalną w smaku, dużą ilością aromatycznych bakalii.   Idealny sernik Pieczenie sernika wymaga trochę wprawy, ale nie jest to trudne zadanie. Proste porady pomogą ci w upieczeniu tego pysznego ciasta. Przede wszystkim ważny jest ser - biały twaróg. Najlepiej tłusty lub półtłusty. Nigdy nie może być suchy. To właśnie od tego składnika zależy konsystencja sernika oraz jego smak. Należy zmielić go minimum dwukrotnie. Możemy to zrobić maszynką do mięsa. Dzięki temu ser będzie miał idealną konsystencję bez niepotrzebnych grudek. Uważajcie na ilość mąki. Do sernika używajcie tylko przesianej, napowietrzonej mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej. Jeśli wsypiecie za dużo sypkich składników do masy, sernik może się kruszyć. Dlatego tak ważny jest umiar. Najlepsza śmietana do sernika to kremówka o zawartości 30% tłuszczu. Wtedy nasz sernik wyjdzie bardzo delikatny w smaku. Pamiętajmy o dobrej jakości jajkach. Na każdy kilogram sera należy dodać 3. Najlepiej w postaci ubitej, która spulchnia...

Przeczytaj