jakie śledzie do oleju
AdobeStock
Newsy

Jaki rodzaj śledzi będzie najlepszy z olejem i cebulą? Wybierzcie te, a zachwycą smakiem wszystkich

Będziecie przygotowywali śledzie w oleju z cebulką? Sprawdźcie, który rodzaj śledzi dostępnych w sklepach nadaje się do tego najlepiej.

Marynowane śledzie to klasyka polskiej kuchni. Dawniej w naszym kraju często jadano różne ryby, jednak śledź do dziś pozostaje jedną z najpopularniejszych. Co ciekawe, raczej rzadko przyrządza się go na ciepło – najczęściej można spotkać śledzie w marynacie, choć i te smażone są bardzo smaczne. Czy wiecie, jaki rodzaj śledzi nadaje się najlepiej do marynowania w oleju z dodatkiem cebulki?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie rodzaje śledzi można kupić w sklepie?

Ponieważ wybór ryb w supermarketach jest ograniczony, po śledzie najlepiej wybrać się do profesjonalnego sklepu rybnego. Tam dużo łatwiej o mniej popularne gatunki ryb, a nawet, jeśli dana ryba nie jest aktualnie w sprzedaży, zawsze możecie ją zamówić u sprzedawcy.

Poniżej zebraliśmy dla was informacje o tym, jakie rodzaje śledzi są dostępne w sklepach w Polsce:

Śledź solony

To ryby już wypatroszone i pozbawione głowy, które konserwuje się w soli. Zawierają mniej konserwantów i są podobno lepsze w smaku niż popularne matjasy, jednak przyrządzenie ich wymaga sporo roboty! Solone śledzie trzeba wcześniej moczyć, usunąć skórę i kręgosłup.

Śledź surowy

Jego niska popularność wynika z dwóch rzeczy. Po pierwsze, dobre i świeże śledzie tak naprawdę zdobędziecie tylko nad morzem. Im więcej czasu mija od połowu, tym ryba jest gorszej jakości. A po drugie, śledzie są bardzo ościste i nawet smażenie niewiele na to pomaga.

Matiasy (matjasy)

Filety śledziowe pozbawione skóry, konserwowane w solance o mniejszej ilości soli niż w przypadku śledzi solonych. To najczęściej spotykane śledzie w sklepach. Można je kupić na wagę albo paczkowane na tackach. W przypadku ryb pakowanych warto zwrócić uwagę na etykietę podaną na opakowaniu, ponieważ część producentów poza solą dodaje do matiasów ocet!

Śledź wędzony

Ryby podzielone na filety bez skóry (czasami ze skórą) są marynowane w soli, a następnie wędzone.

Piklingi

To śledzie, które wędzi się w całości – razem z głową, ościami i skórą.

Jakie rodzaj śledzi wybrać do śledzi w oleju z cebulą?

Do przyrządzania najbardziej popularnego polskiego przysmaku z tych ryb, czyli śledzi w zalewie składającej się z oleju i cebuli, najlepiej sprawdzi się matias. Nie jest tak słony jak śledzie solone, co jest jego ogromną zaletą – dzięki temu ma znacznie delikatniejszy smak. Do tego wymaga mniej przygotowań, ponieważ wystarczy go moczyć przez godzinę lub dwie, by był już gotowy do spożycia. Ważne jest, by zwracać dużą uwagę na kupowane matiasy. Wspomniany wyżej dodatek octu sprawia, że ryby te stają się twardsze, jaśniejsze i zmienia się ich smak.  

moczenie śledzi
Wikipedia Commons
Newsy
W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik
Śledzie często goszczą na polskich stołach podczas różnych spotkań i uroczystości. Sprawdźcie, w jaki sposób można szybko pozbyć się soli ze śledzi.

Śledzie to ryby, które możemy przyrządzić na niezliczoną ilość sposobów. Króluje tradycyjny śledź w śmietanie, lubiane są także różne kombinacje z tą rybą w oleju. Inni wolą bardziej odważne kulinarne kompozycje ze śledzia i buraczków albo zimową, korzenną wersję śledzia z dodatkiem cynamonu i rodzynek. Każdy z nas ma inne preferencje, dlatego nie będziemy podejmowali się oceny, która z tych wersji jest najsmaczniejsza. W czym? Wszystkie łączy jednak jedna rzecz. Przygotowanie śledzi nie obędzie się bez ich wcześniejszego wymoczenia. Solidna „kąpiel” w wodzie pozwoli pozbyć się nieznośnie słonego smaku ryby. Oprócz tego, że nasz śledź stanie się już łagodniejszy, to dodatkowo dzięki moczeniu pozbędziemy się charakterystycznego , rybnego, nieprzyjemnego dla niektórych osób posmaku. W czym moczyć śledzie? Wydawałoby się, że takie pytanie nie jest na miejscu. Przecież nawet przedszkolak najprawdopodobniej udzieliłby poprawnej odpowiedzi. Tak, zgadza się, oczywiście – w  wodzie! Ale tak postawione pytanie wcale nie musi być pozbawione sensu. Sposobem na „ciekawsze” podejście do tematu moczenia wody jest mleko albo maślanka. Kiedy namoczymy nasze filety śledziowe w tego typu nabiale, możemy być pewni jednego – ryba stanie się niezwykle delikatna i krucha. O wiele bardziej, niż po tradycyjnym moczeniu w wodzie. Tego typu moczenie warto wypróbować zwłaszcza przed przygotowaniem śledzi w śmietanie. Mleczny aromat śledzi nie będzie „kłócił” się ze smakiem tłustej śmietany. Jak i ile? Wróćmy jeszcze na chwilę do moczenia śledzi w wodzie. Jaki powinien być idealny czas moczenia śledzi?  Tego nie można oszacować z zegarmistrzowską dokładnością i precyzją – śledź śledziowi nie...

śledź w oleju przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Genialny śledź w oleju na Wigilię. Zdrowy dla organizmu. Niezapomniany smak
Wszyscy uwielbiają śledzie na święta - wypróbujcie ten przepis na filety śledziowe w oleju. Pycha!

Śledź to druga (zaraz po karpiu) najważniejsza ryba na wigilijnym stole! Nie może jej tam zabraknąć, a śledzie chętnie jedzą wszyscy. W śmietanie, oleju czy musztardzie są przepyszne. Jeżeli i wy jesteście wielkimi miłośnikami tych ryb, to wypróbujcie ten przepis na śledzia w oleju – smakuje jak u babci i będzie niezapomnianym daniem podczas tegorocznej Wigilii. Tradycyjne ryby Choć dziś królem wigilijnej wieczerzy jest karp, to nie zawsze tak było. Dawniej, przed wojną w Polsce tradycyjnie w Wigilię jadło się wiele różnych ryb, a karp był kojarzony głównie z kuchnią żydowską. W Święta przygotowywano wówczas szczupaki, sandacze, leszcza i stynki. Natomiast w nieco zamożniejszych domach, na wigilijnym stole można było znaleźć węgorza, sardynki, łososia i śledzie. Zwyczaj przetrwał do dziś i wiele rodzin na Gwiazdkę przyrządza dania z różnych ryb. Przepis na śledzia w oleju Jednym z pysznych, wigilijnych sposobów na przygotowanie śledzia jest przyrządzenie go w oleju. Najlepsze będą do tego duże, mięsiste filety z matiasów. Potrzebne wam będą poniższe składniki: 6 dużych śledzi matias 2 cebule Ocet winny Olej Cukier Pieprz Przygotowanie Śledzie włóż do miski z zimną wodą i odstaw na 40 minut. Po tym czasie wylej wodę, dokładnie wypłucz filety. Powtórz czynność jeszcze dwa razy i na koniec osusz śledzie papierowym ręcznikiem. Posiekaj drobno cebulę, a filety pokrój w paski. Do dużego, litrowego słoika wkładaj śledzie na przemian z cebulą, dodaj pieprz, ocet winny i odrobinę cukru. Na koniec całość zalej olejem. Zakręcony słoik odstaw do lodówki na około dwie doby. Smacznego! Śledzie najlepiej podawać z dodatkiem świeżo posiekanej cebuli posypanej solą i okraszonej sokiem z cytryny.

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym
anulkadh/gotujmy.pl
Newsy
Świąteczna uczta. Tych fantastycznych w smaku śledzi w sosie słodko-kwaśnym nie może zabraknąć na waszym stole   
Pomysłów na wigilijne śledzie jest co niemiara. Czas zerwać z rutyną i wypróbować tej niezwykle ciekawej, słodko-kwaśnej odsłony.

Śledzie wszyscy dobrze znamy i uwielbiamy. Świetny smak, charakterystyczna struktura surowego, rybiego mięsa, a także walory zdrowotne – to wszystko możemy powiedzieć o tym gatunku ryb. Zachowajmy czujność podczas zakupu śledzi. W sklepach często sprzedaje się po droższych cenach tzw. matiasy albo śledzie a’la matias. Co to tak naprawdę oznacza? Matias to samiec śledzia przed osiągnieciem dojrzałości płciowej. Bałtyckie śledzie „osiągają pełnoletność” w wieku 2-3 lat, a te oceaniczne nieco później, bo w wieku 5-8 lat. Matiasy zawierają w sobie więcej tłuszczu, mają także nieco inną barwę od śledzi dorosłych – są lekko różowawe. Ich połów odbywa się przez krótki okres w roku. To sprawia, że są drogie i mało dostępne na rynku. Co tu dużo mówić. Producenci często robią klientów w butelkę. Inaczej nie można nazwać procederu sprzedawania zwykłych śledzi pod nazwą matiasów. Tak czy owak, ta ryba wciąż zasługuje na miejsce w naszym jadłospisie. Na święta polecamy szczególnie ciekawsze odsłony śledzia – np. w sosie słodko kwaśnym. Przepis na śledzie w sosie słodko-kwaśnym Składniki: Pół kg filetów śledziowych solonych Pół papryki czerwonej Pół małej papryki żółtej 1 niewielka marchewka 25 g rodzynek 1 mała cebula 75 g ketchupu pikantnego 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka octu 1 łyżka cukru Olej Przygotowanie: Śledzie moczymy, w razie potrzeby kilka razy zmieniamy wodę. Kroimy filety na dość drobne kawałki. Usuwamy gniazda nasienne z papryki, obieramy marchewkę i cebulę. Wszystko kroimy w kostkę o podobnych rozmiarach. Na oleju smażymy nasze warzywa. Zaczynamy smażyć od najtwardszej marchewki, następnie dodajemy paprykę i...

Koreczki śledziowe
gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy
Zawińcie w to śledzika, a wyjdzie wam idealna zakąska na święta. Gwarancja perfekcyjnego smaku
Brakuje wam już pomysłów na świątecznego śledzia? Pora, by postawić na prostotę. Śledź i śliwka to doskonała para.

Wigilijny stół często wręcz ugina się od ciężkich, tłustych sałatek śledziowych. Śledź w śmietanie, śledź w oleju – tak prezentują się świąteczne standardy. Czasami nachodzi nas ochota na zmiany. Także w kwestii śledzi. Zamiast ładować do półmiska wiele przeróżnych dodatków, polecamy wam wypróbować śledzia w towarzystwie śliwki. Takie proste połączenie tych dwóch wyśmienitych produktów to gwarancja sukcesu. Słony śledź świetnie będzie komponował się ze słodyczą suszonej śliwki. Jakich śliwek użyć do tego rodzaju świątecznej przekąski? Idealne będą oczywiście własne, suszone i wędzone polskie śliwki. Jeśli jednak takimi nie dysponujemy, bez problemu możemy wybrać śliwki kalifornijskie. Jeżeli chcemy przygotować idealnie smaczną przekąskę, musimy dysponować doskonałej jakości śledziem. Jego smak będzie w tym przypadku mocno wyczuwalny, nie uda się go ukryć jak to ma nieraz miejsce wtedy, gdy przygotowujemy śledzia choćby w przyprawach korzennych. Dlatego też ideałem byłoby użycie matiasów. O te jednak może być trudno. Sklepy sprzedają bowiem dorosłe śledzie często właśnie jako matiasy. Problem w tym, że sprzedawane ryby nie mają nic wspólnego z tym młodym mięsem samca śledzia. Ale to nic straconego. Zwykłe śledzie także mogą świetnie sprawdzić się w połączeniu ze śliwką. Warunkiem będzie odpowiednie ich wymoczenie w wodzie. Warto moczyć je ok. 2 godziny i dwukrotnie zmieniać wodę. W prostych, dwuskładnikowych daniach niezwykle ważny jest także sposób podania. Postarajmy się więc elegancko zawinąć śliwki w śledziu i przyozdobić je np. cieniutkim paseczkiem z marchewki. Śledzik zawijany w śliwce Składniki: Kilka płatów fileta śledziowego Ok. pół szklanki suszonych i wędzonych śliwek 3 łyżki oleju...