W polskich kuchniach nadal najczęściej smaży się na maśle czy na oleju. W niektórych domach używa się także smalcu, oliwy z oliwek, masła klarowanego czy oleju kokosowego. Wybór najzdrowszego oleju do smażenia to jedno. Warto jednak także wiedzieć, który w jaki sposób podkreśli smak danej potrawy.

Który olej do jakiej potrawy?

  • Olej rzepakowy to najbardziej uniwersalny tłuszcz, który może być wykorzystany zarówno do smażenia, jak i do sosów sałatkowych,
  • Olej lniany ma bardzo charakterystyczny, nieco gorzki smak i nie powinien być serwowany na ciepło,
  • Nierafinowany olej słonecznikowy również powinien być stosowany wyłącznie na zimno, dlatego poleca się go do sałatek: nie smażcie ryb na tym oleju,
  • Olej kokosowy ma konsystencję masła i delikatny aromat oraz smak – jest dość wielofunkcyjny, jednak należy zwrócić uwagę na to, aby był tłoczony…
  • Olej sezamowy ma intensywny aromat i smak, który poleca się zwłaszcza do dań azjatyckich,
  • Oliwa z oliwek sprawdzi się zarówno do stosowania na zimno, jak i do smażenia, jednak na patelnię bardziej nada się oliwa tłoczona na ciepło. 

Które oleje są zdrowe?

Najzdrowsze tłuszcze to te tłoczone na zimno. Zawierają one najwięcej kwasów omega-3, która obniżają poziom „złego” cholesterolu i chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi. 

Wiele olejów poddawanych bardzo wysokiej temperaturze traci swoje cenne składniki odżywcze, a w zamian zaczyna wydzielać te szkodliwe. Warto więc pamiętać, że od rodzaju oleju ważniejszy jest fakt, czy jest on rafinowany, czyli oczyszczony. Tego typu tłuszcze nadają się do smażenia bez ryzyka dla zdrowia.

Czytaj także:

Zobacz także: