Jaki jest ulubiony majonez Roberta Makłowicza? Na święta używa tylko tego
ONS/AdobeStock
Newsy

Jaki jest ulubiony majonez Roberta Makłowicza? Na święta używa tylko tego

Znany krytyk kulinarny Robert Makłowicz zdradził, jaki jest jego ulubiony majonez. Zgadniecie?

Dodajemy go do sałatek, przekąsek i kanapek. Majonez to jeden z ulubionych dodatków do potraw. To nieodłączny element sałatki jarzynowej oraz dodatek do wędzonych wędlin oraz ugotowanych na twardo jajek. W sklepach mamy do wyboru wiele rodzajów majonezu. Jaki jest ulubiony majonez Roberta Makłowicza?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ulubiony majonez Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz to niekwestionowany autorytet w kwestii gotowania. Na kulinariach i smakach zna się, jak mało kto. Z okazji zbliżających się wielkimi krokami świąt, dziennikarze portalu Onet Podróże zapytali Makłowicza, jaki jest jego ulubiony majonez. Odpowiedź może was zaskoczyć. Makłowicz nie wymienił żadnej z popularnych marek majonezu. Krytyk kulinarny bez wahania przyznał, że najlepszy majonez to majonez samodzielnie przygotowywany w domu. Taki majonez nie tylko ma najlepszy skład i smak, ale też bardzo szybko się go robi:

- Zrobienie majonezu to tylko 10 min. roboty! - mówi.

Makłowicz tłumaczy, że do zrobienia takiego majonezu wystarczą żółtka, odrobina musztardy, dobrej jakości olej roślinny oraz trochę czosnku (jeśli oczywiście go lubimy). Wszystkie te składniki trzeba ze sobą połączyć i powoli utrzeć i majonez gotowy. Makłowicz przyznał, że bardzo też lubi majonez wegański.

Jeżeli krytyk zachęcił was do zrobienia domowego majonezu, podajemy wam przepis na smaczny, domowy majonez z pieczonymi warzywami. Gwarantujemy, że zachwyci was swoim smakiem.

Zobacz także
Kiedy dodać majonez do sałatki jarzynowej?

Dlaczego majonez powinno się dodawać dopiero przed samym spożyciem sałatki jarzynowej? Będziecie zaskoczeni

czy majonez psuje sałatkę

Majonez – konserwuje czy psuje sałatkę? Odpowiedź was zadziwi

Przepis na majonez pieczonymi warzywami

Do przygotowania domowego majonezu z pieczonymi warzywami, potrzebujecie tylko kilku prostych składników.

Składniki na majonez: 

  • 1 żółtko
  • 250 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól

Składniki dodatkowe: 

  • pietruszka
  • 2 papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • olej

Przygotowanie:

  1. Papryki posmarujcie olejem i wstawcie do rozgrzanego do 220*C piekarnika na 15-20 min.
  2. Po ok. 5 minutach do piekarnika włóżcie przeciętą na pół główkę czosnku.
  3. Gdy skórka papryki stanie się czarna, przełóżcie ją do miski, którą zawińcie folią spożywczą (skórka lepiej odejdzie).
  4. Jeszcze gorący czosnek wyciśnijcie do miseczki i odłóżcie na bok do ostygnięcia.
  5. Gdy papryka wystygnie obierzcie ją ze skórki, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie ją w kostkę.
  6. Przygotujcie majonez - do miski wrzućcie żółtko, musztardę, sok z cytryny, cukier i ubijcie na puch.
  7. Następnie małym strumieniem wlejcie olej cały czas ubijając.
  8. Gdy majonez już zgęstnieje przyprawcie go solą do smaku.
  9. Do tak przygotowanego majonezu dołóżcie paprykę, czosnek i posiekaną natkę, a następnie całość wymieszajcie.

Źródło: Onet Podróże, gotujmy.pl

Czy dodawać cukier do ciasta naleśnikowego? Robert Makłowicz rozwiewa wątpliwości
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Czy trzeba dodawać cukier do ciasta naleśnikowego? Robert Makłowicz rozwiewa wątpliwości
MakłowiczMovie to cykl filmów dostępnych na Instagramie Roberta Makłowicza, w których dziennikarz odpowiada na pytania fanów. „Czy dodawać cukier do ciasta naleśnikowego?” – brzmiało jedno z nich.

Robert Makłowicz to dziennikarz, felietonista, podróżnik, krytyk kulinarny, znany z autorskich programów „Makłowicz w Podróży” czy „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”. Dziennikarz zyskał przez lata prawie 400 tysięcy obserwatorów w serwisie społecznościowym Instagram. Teraz znalazł niebanalny sposób na komunikowanie się z nimi. O co fani pytają Roberta Makłowicza? 58-latek zauważył, że obserwatorzy zadają mu w mediach społecznościowych tak dużo pytań, że nie nadąża z odpowiadaniem na nie. Kilka tygodni temu zaproponował więc, że będzie się z nimi cyklicznie spotykał na swoim Instagramie i w krótkich filmach odpowiadał na pytania zadawane w komentarzach. Tak wystartował kanał MakłowiczMovie. Pytania kierowane do Roberta Makłowicza są bardzo różne. Dotyczą zarówno sposobu nagrywania programów, tego jak się do nich przygotowuje. Czy rzeczywiście wszystko gotuje od początku do końca, czy wychodzi na wizję jedynie w głównym momentach prezentowania dań? Pytania także dotyczą życia prywatnego. Ktoś zapytał o to czy publicysta wciąż pracuje i czy znajduje czas na sen: - Odpowiadając wprost na pytanie: czy ja sypiam. Tak, a nawet za dużo i to od dzieciństwa lubię spać. Jestem śpiochem - odparł w odpowiedzi. Czy do naleśników na słono należy dodawać cukier? Jeden z fanów zadał dziennikarzowi pytanie, które ma rozstrzygnąć spór w grupie jego znajomych: - Dzień dobry, w naszej grupie znajomych doszło do poważnego problemu kulinarnego. Jedni twierdzą, że cukier do ciasta naleśnikowego to hańba i zaraza, że naleśniki się palą i że ich wtedy na słono nie można zrobić. Druga grupa twierdzi, że cukier trzeba dać, w minimalnej ilości, bo się wtedy ładnie rumienią i są smaczniejsze.  ...

Polacy popełniają karygodny błąd w gotowaniu parówek. Robert Makłowicz uczy, jak to robić prawidłowo
ONS.pl/Wikipedia Commons
Newsy
Polacy popełniają karygodny błąd w gotowaniu parówek. Robert Makłowicz uczy, jak to robić prawidłowo
Znany krytyk kulinarny i podróżnik, Robert Makłowicz, zdradził, jak prawidłowo przygotowywać parówki. Kiedy to przeczytacie będziecie zszokowani.

57-letni Robert Makłowicz to pasjonat kuchni z całego świata. Z biegiem czasu, gotowanie i kosztowanie zagranicznych potraw, stało się jego sposobem na życie. Wielu Polaków uważa go za niedościgniony autorytet kulinarny i mają rację. Bowiem Robert Makłowicz wie o jedzeniu praktycznie wszystko. Ostatnio zdradził, jak prawidłowo przyrządzać parówki. Robert Makłowicz zdradził, jak prawidłowo podawać parówki Robert Makłowicz już od roku prowadzi swój autorski kanał na YouTube. Jego internetową działalność śledzi blisko 300 tysięcy osób. Ostatnio krytyk postanowił zorganizować „life Q&A”, czyli połączyć się ze swoimi widzami na żywo i odpowiedzieć na nurtujące ich pytania, nie tylko te związane z kulinariami, ale również życiem prywatnym. Wśród wielu interesujących kwestii, podczas ponad godzinnej transmisji, pojawiło się pytanie o gotowanie parówek . To bardzo zaciekawiło Roberta Makłowicza. Podróżnik postanowił więc odpowiedzieć swojemu obserwatorowi. Wszyscy byli zszokowani. Okazało się bowiem, że zdecydowana większość Polaków robi to nieprawidłowo. Nie gotuje się w ogóle parówek, tylko zagotowuje się wodę. Jak zacznie wrzeć, to się wyłącza i do tego wkłada się parówki – odpowiedział Robert Makłowicz. Dlaczego parówek nie powinno się gotować? Podczas transmisji na żywo podróżnik wyjaśnił, że gotowanie szkodzi nie tylko parówkom, ale również ich konsumentom. Bowiem parówki zawierają bardzo dużo soli peklujących, które pod wpływem wysokiej temperatury, wydzielają szkodliwe związki chemiczne.  Oznacza to więc, że tak przyrządzone parówki, mogą bardzo negatywnie wpływać na wasze zdrowie. Jeśli nie chcecie wylądować w szpitalu, starajcie się nie gotować parówek. O...

Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza. 1 składnik genialnie podkręca ich smak
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza. 1 składnik genialnie podkręca ich smak
Robert Makłowicz zdradził, jak przygotowuje gołąbki. Dodajcie do nich ten składnik, a jeszcze bardziej podkręcicie ich smak.

Robert Makłowicz jest uznawany za prawdziwy autorytet w kwestii gotowania. Jego programy kulinarne od lat cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Nikt tak nie zna się na gotowaniu, jak właśnie on. Znany krytyk kulinarny posiada ogromną wiedzę nie tylko na temat polskiej kuchni, ale również kuchni z całego świata, który przemierzył wzdłuż i wszerz w swoich programach. Ostatnio Makłowicz podzielił się swoim przepisem na pieczone gołąbki, do których dodaje nietypowy składnik, jakim jest wędzony boczek. Jak upiec gołąbki z przepisu Roberta Makłowicza? Czytajcie dalej. Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza Składniki: 100 g surowego wędzonego boczku 300 g mielonego mięsa wieprzowego 300 g mielonego mięsa wołowego 1 główka kapusty 1 cebula 300 g ryżu 2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz Przygotowanie: Obgotujcie umyte i delikatnie oderwane od głąba liście kapusty (ważne, by nie były nie za bardzo rozgotowane). Odetnijcie twarde końcówki i nasady. Nastawcie w garnku wodę i ugotujcie ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w drobną kostkę. Boczek pokrójcie w kosteczkę i podsmażcie go na suchej patelni. Gdy zacznie się wytapiać tłuszcz, dodajcie cebulę. Ugotowany i przestudzony ryż dodajcie do mięsa mielonego. Dodajcie cebulę i boczek. Masę dobrze wymieszajcie i doprawcie do smaku. Zawińcie farsz w liście kapusty. Kilka liści zostawcie na później, żeby wyłożyć nimi naczynie żaroodporne. Ułóżcie na nich gołąbki, zalejcie je wodą lub sosem pomidorowym. Pieczcie gołąbki trzy godziny w temperaturze 180 stopni. Źródło: msn.com.pl

Robert Makłowicz robi pyszny letni obiad. Do pyr z gzikiem dodaje nieoczywisty produkt. To jadalne? SEO: Przepis na pyry z gzikiem Roberta Makłowicza. Pomysł na lekki letni obiad
AdobeStock
Newsy
Przepis na pyry z gzikiem Roberta Makłowicza. Pomysł na lekki letni obiad
Robert Makłowicz robi pyszny letni obiad. Do pyr z gzikiem dodaje nieoczywisty produkt. To jadalne?

Robert Makłowicz to jeden z bardziej poważanych polskich kucharzy. Kochają go młodzi i starsi. Makłowicz niejednokrotnie zaskakuje swoim poczuciem humoru, śmiałością i niebanalnymi historiami ze świata, w które wplata też kulinaria. Kocha kuchnie świata, ale ma ogrom szacunku także do polskich tradycji. Tym razem przestawił swoją wersję tradycyjnego gzika. Zaskakuje jeden dodatek. Przepis na gzika z pyrami od Roberta Makłowicza Robert Makłowicz umieścił ostatnio na swojej stronie przepis na idealny letni obiad , albo zakąskę. Proponuje przygotowanie gzika z ziemniakami . Robert podpowiada jak przyprawić twarożek , żeby wydobyć z niego najlepszy smak. Składniki na gzika Kilogram ziemniaków Łyżeczka masła Sól 500 g twarogu Kilka rzodkiewek 3 łyżki oleju np. oleju rydzowego 4 łyżki słodkiej śmietanki Pęczek szczypiorku Przyprawy do gzika: Szałwia Tymianek Cząber Koper i koperek do gotowania ziemniaków Kwiaty rukoli Przygotowanie gzika z pyrami Roberta Makłowicza Umyjcie ziemniaki. Ziemniaki w mundurkach włóżcie do gorącej wody. Dodajcie do wody sól, masło i koper Szczypior posiekajcie, rzodkiewkę zetrzyjcie na tarce lub posikajcie bardzo drobno. Ser wymieszajcie ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Wlejcie do sera śmietankę, olej i wymieszajcie. Dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki twarożku i doprawcie go solą i pieprzem. Do twarożku dodajcie też świeże lub suszone zioła: szałwię, tymianek i cząber w dowolnych proporcjach. Ziemniaki odcedźcie. Przekrójcie ziemniaki na ćwiartki lub połówki. Zaserwujcie ziemniaki z przygotowanym twarożkiem (gzikiem). Udekorujcie potrawę kwiatami rukoli, jak radzi Robert Makłowicz. Jeśli ich nie macie, możecie wykorzystać kwiaty szczypiorku lub pominąć ten krok....