Dodajemy go do sałatek, przekąsek i kanapek. Majonez to jeden z ulubionych dodatków do potraw. To nieodłączny element sałatki jarzynowej oraz dodatek do wędzonych wędlin oraz ugotowanych na twardo jajek. W sklepach mamy do wyboru wiele rodzajów majonezu. Jaki jest ulubiony majonez Roberta Makłowicza?

Ulubiony majonez Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz to niekwestionowany autorytet w kwestii gotowania. Na kulinariach i smakach zna się, jak mało kto. Z okazji zbliżających się wielkimi krokami świąt, dziennikarze portalu Onet Podróże zapytali Makłowicza, jaki jest jego ulubiony majonez. Odpowiedź może was zaskoczyć. Makłowicz nie wymienił żadnej z popularnych marek majonezu. Krytyk kulinarny bez wahania przyznał, że najlepszy majonez to majonez samodzielnie przygotowywany w domu. Taki majonez nie tylko ma najlepszy skład i smak, ale też bardzo szybko się go robi:

- Zrobienie majonezu to tylko 10 min. roboty! - mówi.

Makłowicz tłumaczy, że do zrobienia takiego majonezu wystarczą żółtka, odrobina musztardy, dobrej jakości olej roślinny oraz trochę czosnku (jeśli oczywiście go lubimy). Wszystkie te składniki trzeba ze sobą połączyć i powoli utrzeć i majonez gotowy. Makłowicz przyznał, że bardzo też lubi majonez wegański.

Jeżeli krytyk zachęcił was do zrobienia domowego majonezu, podajemy wam przepis na smaczny, domowy majonez z pieczonymi warzywami. Gwarantujemy, że zachwyci was swoim smakiem.

Zobacz także:

Przepis na majonez pieczonymi warzywami

Do przygotowania domowego majonezu z pieczonymi warzywami, potrzebujecie tylko kilku prostych składników.

Składniki na majonez: 

  • 1 żółtko
  • 250 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól

Składniki dodatkowe: 

  • pietruszka
  • 2 papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • olej

Przygotowanie:

  1. Papryki posmarujcie olejem i wstawcie do rozgrzanego do 220*C piekarnika na 15-20 min.
  2. Po ok. 5 minutach do piekarnika włóżcie przeciętą na pół główkę czosnku.
  3. Gdy skórka papryki stanie się czarna, przełóżcie ją do miski, którą zawińcie folią spożywczą (skórka lepiej odejdzie).
  4. Jeszcze gorący czosnek wyciśnijcie do miseczki i odłóżcie na bok do ostygnięcia.
  5. Gdy papryka wystygnie obierzcie ją ze skórki, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie ją w kostkę.
  6. Przygotujcie majonez - do miski wrzućcie żółtko, musztardę, sok z cytryny, cukier i ubijcie na puch.
  7. Następnie małym strumieniem wlejcie olej cały czas ubijając.
  8. Gdy majonez już zgęstnieje przyprawcie go solą do smaku.
  9. Do tak przygotowanego majonezu dołóżcie paprykę, czosnek i posiekaną natkę, a następnie całość wymieszajcie.

Źródło: Onet Podróże, gotujmy.pl