Dodajemy go do sałatek, przekąsek i kanapek. Majonez to jeden z ulubionych dodatków do potraw. To nieodłączny element sałatki jarzynowej oraz dodatek do wędzonych wędlin oraz ugotowanych na twardo jajek. W sklepach mamy do wyboru wiele rodzajów majonezu. Jaki jest ulubiony majonez Roberta Makłowicza?
Ulubiony majonez Roberta Makłowicza
Robert Makłowicz to niekwestionowany autorytet w kwestii gotowania. Na kulinariach i smakach zna się, jak mało kto. Z okazji zbliżających się wielkimi krokami świąt, dziennikarze portalu Onet Podróże zapytali Makłowicza, jaki jest jego ulubiony majonez. Odpowiedź może was zaskoczyć. Makłowicz nie wymienił żadnej z popularnych marek majonezu. Krytyk kulinarny bez wahania przyznał, że najlepszy majonez to majonez samodzielnie przygotowywany w domu. Taki majonez nie tylko ma najlepszy skład i smak, ale też bardzo szybko się go robi:
- Zrobienie majonezu to tylko 10 min. roboty! - mówi.
Makłowicz tłumaczy, że do zrobienia takiego majonezu wystarczą żółtka, odrobina musztardy, dobrej jakości olej roślinny oraz trochę czosnku (jeśli oczywiście go lubimy). Wszystkie te składniki trzeba ze sobą połączyć i powoli utrzeć i majonez gotowy. Makłowicz przyznał, że bardzo też lubi majonez wegański.
Jeżeli krytyk zachęcił was do zrobienia domowego majonezu, podajemy wam przepis na smaczny, domowy majonez z pieczonymi warzywami. Gwarantujemy, że zachwyci was swoim smakiem.
Zobacz także:
Przepis na majonez pieczonymi warzywami
Do przygotowania domowego majonezu z pieczonymi warzywami, potrzebujecie tylko kilku prostych składników.
Składniki na majonez:
- 1 żółtko
- 250 ml oleju
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
Składniki dodatkowe:
- pietruszka
- 2 papryki
- 1 ząbek czosnku
- olej
Przygotowanie:
- Papryki posmarujcie olejem i wstawcie do rozgrzanego do 220*C piekarnika na 15-20 min.
- Po ok. 5 minutach do piekarnika włóżcie przeciętą na pół główkę czosnku.
- Gdy skórka papryki stanie się czarna, przełóżcie ją do miski, którą zawińcie folią spożywczą (skórka lepiej odejdzie).
- Jeszcze gorący czosnek wyciśnijcie do miseczki i odłóżcie na bok do ostygnięcia.
- Gdy papryka wystygnie obierzcie ją ze skórki, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie ją w kostkę.
- Przygotujcie majonez - do miski wrzućcie żółtko, musztardę, sok z cytryny, cukier i ubijcie na puch.
- Następnie małym strumieniem wlejcie olej cały czas ubijając.
- Gdy majonez już zgęstnieje przyprawcie go solą do smaku.
- Do tak przygotowanego majonezu dołóżcie paprykę, czosnek i posiekaną natkę, a następnie całość wymieszajcie.
Źródło: Onet Podróże, gotujmy.pl