Jaki jest ulubiony majonez Roberta Makłowicza? Na święta używa tylko tego
ONS/AdobeStock
Newsy

Jaki jest ulubiony majonez Roberta Makłowicza? Na święta używa tylko tego

Znany krytyk kulinarny Robert Makłowicz zdradził, jaki jest jego ulubiony majonez. Zgadniecie?

Dodajemy go do sałatek, przekąsek i kanapek. Majonez to jeden z ulubionych dodatków do potraw. To nieodłączny element sałatki jarzynowej oraz dodatek do wędzonych wędlin oraz ugotowanych na twardo jajek. W sklepach mamy do wyboru wiele rodzajów majonezu. Jaki jest ulubiony majonez Roberta Makłowicza?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ulubiony majonez Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz to niekwestionowany autorytet w kwestii gotowania. Na kulinariach i smakach zna się, jak mało kto. Z okazji zbliżających się wielkimi krokami świąt, dziennikarze portalu Onet Podróże zapytali Makłowicza, jaki jest jego ulubiony majonez. Odpowiedź może was zaskoczyć. Makłowicz nie wymienił żadnej z popularnych marek majonezu. Krytyk kulinarny bez wahania przyznał, że najlepszy majonez to majonez samodzielnie przygotowywany w domu. Taki majonez nie tylko ma najlepszy skład i smak, ale też bardzo szybko się go robi:

- Zrobienie majonezu to tylko 10 min. roboty! - mówi.

Makłowicz tłumaczy, że do zrobienia takiego majonezu wystarczą żółtka, odrobina musztardy, dobrej jakości olej roślinny oraz trochę czosnku (jeśli oczywiście go lubimy). Wszystkie te składniki trzeba ze sobą połączyć i powoli utrzeć i majonez gotowy. Makłowicz przyznał, że bardzo też lubi majonez wegański.

Jeżeli krytyk zachęcił was do zrobienia domowego majonezu, podajemy wam przepis na smaczny, domowy majonez z pieczonymi warzywami. Gwarantujemy, że zachwyci was swoim smakiem.

Zobacz także
Kiedy dodać majonez do sałatki jarzynowej?

Dlaczego majonez powinno się dodawać dopiero przed samym spożyciem sałatki jarzynowej? Będziecie zaskoczeni

czy majonez psuje sałatkę

Majonez – konserwuje czy psuje sałatkę? Odpowiedź was zadziwi

Przepis na majonez pieczonymi warzywami

Do przygotowania domowego majonezu z pieczonymi warzywami, potrzebujecie tylko kilku prostych składników.

Składniki na majonez: 

  • 1 żółtko
  • 250 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól

Składniki dodatkowe: 

  • pietruszka
  • 2 papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • olej

Przygotowanie:

  1. Papryki posmarujcie olejem i wstawcie do rozgrzanego do 220*C piekarnika na 15-20 min.
  2. Po ok. 5 minutach do piekarnika włóżcie przeciętą na pół główkę czosnku.
  3. Gdy skórka papryki stanie się czarna, przełóżcie ją do miski, którą zawińcie folią spożywczą (skórka lepiej odejdzie).
  4. Jeszcze gorący czosnek wyciśnijcie do miseczki i odłóżcie na bok do ostygnięcia.
  5. Gdy papryka wystygnie obierzcie ją ze skórki, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie ją w kostkę.
  6. Przygotujcie majonez - do miski wrzućcie żółtko, musztardę, sok z cytryny, cukier i ubijcie na puch.
  7. Następnie małym strumieniem wlejcie olej cały czas ubijając.
  8. Gdy majonez już zgęstnieje przyprawcie go solą do smaku.
  9. Do tak przygotowanego majonezu dołóżcie paprykę, czosnek i posiekaną natkę, a następnie całość wymieszajcie.

Źródło: Onet Podróże, gotujmy.pl

Robert Makłowicz wypuszcza własne piwo. Jego smak wzbogacono sokiem z chorwackich mandarynek
Miłosław & Makłowicz ArcyIPA, fot. mat. pras.
Newsy
Robert Makłowicz wypuszcza własne piwo. Jego smak wzbogacono sokiem z chorwackich mandarynek
„Oddam duszę, żeby tego spróbować!" - skomentował jeden z fanów Roberta Makłowicza o jego piwie. Wy też?

Znany krytyk kulinarny Robert Makłowicz, rusza ze sprzedażą własnego piwa. Jaką będzie ono nosiło nazwę i jaki będzie miało smak? Sprawdźcie. Robert Makłowicz wypuszcza własne piwo Jeszcze w tym miesiącu na sklepowych półkach pojawi się piwo sygnowane nazwiskiem znanego krytyka kulinarnego i gospodarza kulinarnych programów – Roberta Makłowicza. Produkt będzie nosił nazwę Miłosław & Makłowicz ArcyIPA i jest to chmielowe piwo z nutą soku z mandarynek z chorwackiej Dalmacji. Piwo zostanie uwarzone przez Browar Fortuna z Miłosławia. Jak będzie smakowało?         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Robert Makłowicz (@robertmaklowicz_official) Jak donosi portalspozywczy.pl, ArcyIPA Miłosław & Makłowicz to lekkie (ok. 4,5% alk.), cytrusowe Indian Pale Ale z kompozycją pięciu odmian chmielu połączonych z nutą soku z chorwackich mandarynek zbieranych wczesną zimą. Wykorzystane do produkcji piwa owoce pochodzą ze zbiorów z doliny rzeki Neretwy. To teren, który słynie z żyznej gleby, dzięki której można w niej uprawiać wysokiej jakości cytrusy: – Nowe piwo to letnia, orzeźwiająca propozycja Browaru w Miłosławiu. Inspiracją dla naszych piwowarów był Robert Makłowicz – powiedział Krzysztof Panek, prezes zarządu Browaru Fortuna. Co o swoim piwie mówi Robert Makłowicz?  Znany krytyk kulinarny i podróżnik przyznał, że bardzo sobie ceni tradycję, ale nie tym razem. Tworząc swoje piwo postanowił pójść o krok dalej. - Podczas wszystkich swoich podróży poszukuję...

Czy dodawać cukier do ciasta naleśnikowego? Robert Makłowicz rozwiewa wątpliwości
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Czy trzeba dodawać cukier do ciasta naleśnikowego? Robert Makłowicz rozwiewa wątpliwości
MakłowiczMovie to cykl filmów dostępnych na Instagramie Roberta Makłowicza, w których dziennikarz odpowiada na pytania fanów. „Czy dodawać cukier do ciasta naleśnikowego?” – brzmiało jedno z nich.

Robert Makłowicz to dziennikarz, felietonista, podróżnik, krytyk kulinarny, znany z autorskich programów „Makłowicz w Podróży” czy „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”. Dziennikarz zyskał przez lata prawie 400 tysięcy obserwatorów w serwisie społecznościowym Instagram. Teraz znalazł niebanalny sposób na komunikowanie się z nimi. O co fani pytają Roberta Makłowicza? 58-latek zauważył, że obserwatorzy zadają mu w mediach społecznościowych tak dużo pytań, że nie nadąża z odpowiadaniem na nie. Kilka tygodni temu zaproponował więc, że będzie się z nimi cyklicznie spotykał na swoim Instagramie i w krótkich filmach odpowiadał na pytania zadawane w komentarzach. Tak wystartował kanał MakłowiczMovie. Pytania kierowane do Roberta Makłowicza są bardzo różne. Dotyczą zarówno sposobu nagrywania programów, tego jak się do nich przygotowuje. Czy rzeczywiście wszystko gotuje od początku do końca, czy wychodzi na wizję jedynie w głównym momentach prezentowania dań? Pytania także dotyczą życia prywatnego. Ktoś zapytał o to czy publicysta wciąż pracuje i czy znajduje czas na sen: - Odpowiadając wprost na pytanie: czy ja sypiam. Tak, a nawet za dużo i to od dzieciństwa lubię spać. Jestem śpiochem - odparł w odpowiedzi. Czy do naleśników na słono należy dodawać cukier? Jeden z fanów zadał dziennikarzowi pytanie, które ma rozstrzygnąć spór w grupie jego znajomych: - Dzień dobry, w naszej grupie znajomych doszło do poważnego problemu kulinarnego. Jedni twierdzą, że cukier do ciasta naleśnikowego to hańba i zaraza, że naleśniki się palą i że ich wtedy na słono nie można zrobić. Druga grupa twierdzi, że cukier trzeba dać, w minimalnej ilości, bo się wtedy ładnie rumienią i są smaczniejsze.  ...

Polacy popełniają karygodny błąd w gotowaniu parówek. Robert Makłowicz uczy, jak to robić prawidłowo
ONS.pl/Wikipedia Commons
Newsy
Polacy popełniają karygodny błąd w gotowaniu parówek. Robert Makłowicz uczy, jak to robić prawidłowo
Znany krytyk kulinarny i podróżnik, Robert Makłowicz, zdradził, jak prawidłowo przygotowywać parówki. Kiedy to przeczytacie będziecie zszokowani.

57-letni Robert Makłowicz to pasjonat kuchni z całego świata. Z biegiem czasu, gotowanie i kosztowanie zagranicznych potraw, stało się jego sposobem na życie. Wielu Polaków uważa go za niedościgniony autorytet kulinarny i mają rację. Bowiem Robert Makłowicz wie o jedzeniu praktycznie wszystko. Ostatnio zdradził, jak prawidłowo przyrządzać parówki. Robert Makłowicz zdradził, jak prawidłowo podawać parówki Robert Makłowicz już od roku prowadzi swój autorski kanał na YouTube. Jego internetową działalność śledzi blisko 300 tysięcy osób. Ostatnio krytyk postanowił zorganizować „life Q&A”, czyli połączyć się ze swoimi widzami na żywo i odpowiedzieć na nurtujące ich pytania, nie tylko te związane z kulinariami, ale również życiem prywatnym. Wśród wielu interesujących kwestii, podczas ponad godzinnej transmisji, pojawiło się pytanie o gotowanie parówek . To bardzo zaciekawiło Roberta Makłowicza. Podróżnik postanowił więc odpowiedzieć swojemu obserwatorowi. Wszyscy byli zszokowani. Okazało się bowiem, że zdecydowana większość Polaków robi to nieprawidłowo. Nie gotuje się w ogóle parówek, tylko zagotowuje się wodę. Jak zacznie wrzeć, to się wyłącza i do tego wkłada się parówki – odpowiedział Robert Makłowicz. Dlaczego parówek nie powinno się gotować? Podczas transmisji na żywo podróżnik wyjaśnił, że gotowanie szkodzi nie tylko parówkom, ale również ich konsumentom. Bowiem parówki zawierają bardzo dużo soli peklujących, które pod wpływem wysokiej temperatury, wydzielają szkodliwe związki chemiczne.  Oznacza to więc, że tak przyrządzone parówki, mogą bardzo negatywnie wpływać na wasze zdrowie. Jeśli nie chcecie wylądować w szpitalu, starajcie się nie gotować parówek. O...

Robert Makłowicz podpowiada jek nie zepsuć dan z grilla: "To nie mięso jest wyzwaniem"
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Robert Makłowicz podpowiada jak nie zepsuć dań z grilla: „To nie mięso jest wyzwaniem"
Ekspert kulinarny zdradza także różne triki na udanego grilla. I zwraca uwagę na ten element grillowego rzemiosła, z którym Polacy wciąż mają nieco kłopotów.

Polacy uwielbiają grillować. Badanie przeprowadzone kilka lat temu przez instytut badawczy IQS potwierdziło, że aż 81% Polaków grilluje co najmniej raz w roku. 91% traktuje grilla jako pretekst do spotkania z bliskimi i przyjaciółmi. I choć na niczym Polacy tak dobrze się nie znają, jak na polityce i grillowaniu, przytaczamy kilka złotych, grillowych rad od kulinarnego guru - Roberta Makłowicza. Jak przygotować ruszt i jakie wybrać paliwo do grilla? Robert Makłowicz znany dziennikarz, krytyk kulinarny, autor programów podróżniczo-kulinarnych oraz autor książek, w jednym z programów „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" wyjaśnił swoim widzom podstawowe zasady grillowania. Zwrócił uwagę na to jak przygotować grilla, żeby uzyskać dobrą temperaturę i odpowiednie warunki do upieczenia posiłku. Ekspert zauważył, że choć grillowanie kojarzy nam się z zapachem dymu z węgla drzewnego, to jednak najlepsze dania przyrządzimy używając paliwa o wyższej temperaturze palenia i dobrze przygotowując palenisko: Wybierzcie węgiel zamiast drewna. Ten rodzaj paliwa nie tylko uzyskuje wyższą temperaturę, ale też jest bardziej wydajny. Odpowiednio przygotowane węgielki palą się długo i żarząc się, równomiernie podpiekają potrawę Zacznijcie od stosu. Na początku usypcie z węgla stos, podpalcie i pozwólcie mu się w całości zająć płomieniem. Dopiera gdy mocny płomień się wypali, a węgielki rozżarzą się, rozrzućcie je po palenisku i na ruszcie układajcie jedzenie. Układanie jedzenia zbyt wcześniej, gdy węgiel pali się mocnym płomieniem spowoduje spalenie powierzchni podczas gdy środek nadal będzie surowy Jak grillować kiełbasę, mięso i warzywa? Według Roberta Makłowicza nie ma nic trudnego w grillowaniu kiełbasy i mięsa. Należy jedynie pilnować, żeby drób i...