
Miękki hiszpański kozi ser Olavidia od producenta Quesos y Besos, został uhonorowany mianem najlepszego sera na świecie. Produkt pokonał ponad 4000 konkurentów z ponad 40 krajów na pięciu kontynentach świata:
- Ten ser jest tak dobry, że można iść z nim do łóżka - powiedział brytyjski sędzia Jason Hinds, jeden z 250 sędziów biorących udział w wydarzeniu.
- Ten ser oczarował mnie i skradł moje serce. To nie przypomina niczego, co jadłem wcześniej. Jego wygląd jest tak oryginalny. Ten ser jest uwodzicielski, miękki, ciepły i pocieszający - dodał.
Jak smakuje ser Olavidia?
Zwycięski ser kozi Olavidia dojrzewa za pomocą Penicillium Candidum i ma charakterystyczną warstwę popiołu z pestek oliwek, biegnącego przez środek.
Ma wyjątkowy wygląd, aromat, konsystencję i smak, a także oryginalność - twierdzi organizator wydarzenia John Farrand.
Produkcja sera ruszyła niespełna 5 lat temu
Produkcja nagrodzonego serca ruszyła zaledwie pięć lat temu w niewielkim, rodzinnym hiszpańskim serowarze Quesos y Besos (Sery i Pocałunki), z siedzibą w Jaen na południu Hiszpanii. Jedna z właścicielek firmy, Silvia Peláez była zachwycona wygraną:
- Wszystko, co robimy, jest inspirowane naszą miłością do naszej rodziny, w tym nazwa samej firmy, Quesos y Besos (Ser i Pocałunki), więc to jest wyjątkowy moment dla nas. Postawiliśmy sobie za misję zawrzeć istotę naszej rodziny we wszystkich naszych serach - powiedziała Peláez.
Ranking najlepszych serów na świecie
W wydarzeniu wzięło udział ponad 4000 producentów serów z całego świata.
Oto pierwsza 10 zwycięzców:
- Hiszpania - Olavidia Quesos i Besos
- Francja - Epoisses Berthaut Perrière Savencia Fromage & Dairy
- Holandia - Eminencja Grise - Tomme Chèvre Grise au Bleu Van der Heiden Kaas BV
- Węgry - Ser półtwardy Baracska Csiz Sajtmuhely Kft
- Holandia - Twentse Bunkerkaas Geit Royal FrieslandCampina
- Hiszpania - Camembeso Quesos i Besos
- Walia - Gorwydd Caerphilly Trethowan's Dairy Ltd
- Holandia - Montana Intenso MAAZ Cheese BV
- Włochy - Gorgonzola Dolce DOP Caseificio Brusati Caseificio Brusati
- Austria - Vorarlberger Bergkäse über 10 Monate Dorfsennerei Schlins-Röns und Umgebung eGen
Źródło: finedininglovers.com