Jaki jest najlepszy ser świata? Oto nieoczekiwany laureat
AdobeStock
Newsy

Jaki jest najlepszy ser świata? Oto nieoczekiwany laureat

"Ten ser jest tak dobry, że można iść z nim do łóżka" - powiedział jeden z 250 sędziów biorących udział w wydarzeniu.

Miękki hiszpański kozi ser Olavidia od producenta Quesos y Besos, został uhonorowany mianem najlepszego sera na świecie. Produkt pokonał ponad 4000 konkurentów z ponad 40 krajów na pięciu kontynentach świata:

- Ten ser jest tak dobry, że można iść z nim do łóżka - powiedział brytyjski sędzia Jason Hinds, jeden z 250 sędziów biorących udział w wydarzeniu.

- Ten ser oczarował mnie i skradł moje serce. To nie przypomina niczego, co jadłem wcześniej. Jego wygląd jest tak oryginalny. Ten ser jest uwodzicielski, miękki, ciepły i pocieszający - dodał.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak smakuje ser Olavidia?

Zwycięski ser kozi Olavidia dojrzewa za pomocą Penicillium Candidum i ma charakterystyczną warstwę popiołu z pestek oliwek, biegnącego przez środek.

Ma wyjątkowy wygląd, aromat, konsystencję i smak, a także oryginalność - twierdzi organizator wydarzenia John Farrand.

Zobacz także
Przepis na żółty ser z grzybami. Potrzebujecie tylko tych i 30 minut

Przepis na żółty ser z grzybami. Potrzebujecie 3 składników i 30 minut 

Zupa serowo pieczarkowa wg. Tomasza Strzelczyka. Ten ser będzie najlepszy do zupy

Zupa serowo-pieczarkowa wg Tomasza Strzelczyka. Kucharz zdradził, który ser będzie do niej najlepszy

Produkcja sera ruszyła niespełna 5 lat temu

Produkcja nagrodzonego serca ruszyła zaledwie pięć lat temu w niewielkim, rodzinnym hiszpańskim serowarze Quesos y Besos (Sery i Pocałunki), z siedzibą w Jaen na południu Hiszpanii. Jedna z właścicielek firmy, Silvia Peláez była zachwycona wygraną:

- Wszystko, co robimy, jest inspirowane naszą miłością do naszej rodziny, w tym nazwa samej firmy, Quesos y Besos (Ser i Pocałunki), więc to jest wyjątkowy moment dla nas. Postawiliśmy sobie za misję zawrzeć istotę naszej rodziny we wszystkich naszych serach - powiedziała Peláez.

Ranking najlepszych serów na świecie

W wydarzeniu wzięło udział ponad 4000 producentów serów z całego świata.

Oto pierwsza 10 zwycięzców:

  1. Hiszpania - Olavidia Quesos i Besos
  2. Francja - Epoisses Berthaut Perrière Savencia Fromage & Dairy
  3. Holandia - Eminencja Grise - Tomme Chèvre Grise au Bleu Van der Heiden Kaas BV
  4. Węgry - Ser półtwardy Baracska Csiz Sajtmuhely Kft
  5. Holandia - Twentse Bunkerkaas Geit Royal FrieslandCampina
  6. Hiszpania - Camembeso Quesos i Besos
  7. Walia - Gorwydd Caerphilly Trethowan's Dairy Ltd
  8. Holandia - Montana Intenso MAAZ Cheese BV
  9. Włochy - Gorgonzola Dolce DOP Caseificio Brusati Caseificio Brusati
  10. Austria - Vorarlberger Bergkäse über 10 Monate Dorfsennerei Schlins-Röns und Umgebung eGen

Źródło: finedininglovers.com

Najniebezpieczniejszy ser świata pochodzi z Sardynii i… jest żywy i się rusza! Spróbowalibyście?
AdobeStock
Newsy
Najniebezpieczniejszy ser świata pochodzi z Sardynii i… jest żywy i się rusza! Spróbowalibyście?
Poznajcie ten niezwykły przysmak. Cena zwala z nóg, ale podobno jest tego warty. Bylibyście na tyle odważni?

Ten specyficzny ser jest znany na całym świecie. Na jego temat powstało już wiele programów dokumentalnych. Jest przez wiele osób uznawany za przysmak o niepowtarzalnym smaku. Inni nie mogą na niego nawet patrzeć, tak bardzo ich obrzydza. Podobno aromatu tego sera nie da się opisać słowami. Trzeba go spróbować. Odważylibyście się? Casu marzu – najniebezpieczniejszy ser świata Ser casu marzu pochodzi z Sardynii, włoskiej wyspy i tylko tam jest wytwarzany. Ser słynie z tego, że został okrzyknięty najniebezpieczniejszym serem świata. Wytwarza się go z użyciem… larw much. Już samo to może wydawać się wam dość obrzydliwe. Pewnie zszokuje was więc też to, że ser jada się z larwami w środku. Kęs sera dosłownie rusza się na języku. Niektórzy ludzie obchodzą go łukiem, inni uważają za niesłychany przysmak. Jak wytwarza się słynny ser z Sardynii? Do wytworzenia najniebezpieczniejszego sera w historii potrzebne są larwy much Piophilia casei . Muchy składają jaja w słynnym serze pecorino. Larwy przedzierają się przez ser i trawią część białek. Zmienia to ser w bardzo kremowy i niezwykle miękki. Gdy minie odpowiednia ilość czasu, ser nacina się od góry, i nabiera łyżką kremową masę serową. W momencie otwierania sera larwy zaczynają niezwykle szybko się poruszać. Niektórych widok przyprawia o mdłości, dla innych jest bardzo apetyczny. Ser można jeść z larwami i wiele koneserów faktycznie tak postępuje. Przygotowuje się też specjalną wersję dla mniej wytrzymałych turystów, w której odwirowuje się larwy od masy serowej. Jak smakuje ten niezwykły ser? Podobno smak sera jest nie do podrobienia. Jest słony, kremowy i ostry. Zostawia w ustach posmak, który utrzymuje się przez wiele godzin. Według niektórych źródeł ser ten jest uznawany za afrodyzjak....

Ser panierowany
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Ciągnący się, gorący smażony ser. Smakuje tak samo jak w Czechach i na Słowacji. Ślinka cieknie
Smażony w panierce ser to specjał naszych południowych sąsiadów. Uda się wam, jeśli odpowiednio go zapanierujecie.

Gospody w Czechach słyną ze smacznych i wyszukanych przekąsek do piwa. Czescy piwosze raczą się złocistym trunkiem z obowiązkowymi dodatkami. Utopenec to marynowane kiełbaski lub sardelki. Do zimnych przekąsek zalicza się także nakládaný hermelín. Ten specyficzny rarytas to marynowany w oleju z dodatkami miękki ser podpuszczkowy, podobny do camemberta. Hermelin Czesi  uwielbiają także w postaci obsmażonego kotlecika w panierce. Do tego wykorzystują także inne gatunki sera, np. edamski lub munsterski. Ciągnący się, gorący smażony ser nie musi być tylko i wyłącznie zakąską do piwa. Jeśli podacie go z ziemniakami i sałatką, stanie się podstawą dobrego, pełnowartościowego obiadu. Czeski smažený sýr, zwany gdzieniegdzie także kotletem rzymskim, świetnie smakował będzie także z frytkami, żurawinowym dżemem i sosem tatarskim lub majonezem. Jedyną zagwozdkę w jego przygotowaniu stanowi panierka. By ser nie „wylał” się podczas smażenia ani nie wytopił na patelni, musicie zastosować 1 trik. Ta sztuczka to nic innego jak podwójne zapanierowanie kawałka sera. Jedna warstwa panierki może nie wytrzymać smażenia na rozgrzanym tłuszczu. Ser smażony w panierce po czesku Składniki: 20-30 dag dowolnie wybranego sera żółtego w kostce Bułka tarta 2 jajka Mąka pszenna Olej rzepakowy Zioła prowansalskie Papryka słodka w proszku Sól Przygotowanie: Ser pokrójcie w grube, ok. 1-centymetrowe plastry. Roztrzepcie jajko w głębokim talerzu i dodajcie do niego ok. łyżeczkę ziół prowansalskich i papryki słodkiej. W razie potrzeby lekko posólcie jajko. Panierujcie plastry sera kolejno w mące, jajku i bułce. Powtórzcie panierowanie i smażcie kawałki sera na dość głębokim, rozgrzanym tłuszczu. Niestety smażony ser to...

kiełbasa
Adobe Stock
Newsy
Czy kiełbasa zniknie ze sklepów? Unia Europejska zaskakuje nowymi wytycznymi
Unia Europejska wprowadza nowe zasady handlu mięsem. Te będą dotyczyć wszystkich krajów członkowskich, łącznie z Polską. Restrykcyjne przepisy związane z importem mięsa mają wejść w życie już 1 stycznia!

Nowe przepisy ustanowione przez Unię Europejską sprawią, że od nowego roku niegotowane produkty, takie jak kiełbasa oraz gotowe, na przykład hamburgery, nie będą importowane. Wyjątkiem będą przypadki, w których temperatura mrożenia wyniesie mniej niż -18 st. C. Czy kiełbasa zniknie z Polskich sklepów? Te zasady, na szczęście nie sprawią, że w Polsce zabraknie kiełbasy. W końcu jest ona flagowym i jednocześnie jednym z najstarszych produktów wytwarzanych w naszym kraju!  Polska kiełbasa od lat pieści nie tylko podniebienia rodaków. Chwalą ją również cudzoziemcy! Ten fakt nie dziwi, bowiem mnogość jej rodzajów jest imponująca. Mamy przecież kiełbasę jałowcową, żywiecką, śląską, krakowską, a nawet białą. Pieczona, gotowana, grillowana czy wędzona – każda smakuje tak samo dobrze! Polska przestanie eksportować mięso? Polskie mięso, w tym również kiełbasa, od lat są eksportowane do wielu, nie tylko europejskich, krajów. Naszymi głównymi kierunkami są:  Niemcy, Holandia, Hiszpania, Wielka Brytania, Francja oraz Włochy.  W ciągu roku wysyłamy ponad 500 tysięcy ton mięsa, przede wszystkim schłodzonego i mrożonego. Większość ląduje w krajach członkowskich Unii Europejskiej. I choć statyczny Polak zjada aż 65 kilogramów mięsa rocznie, to jego eksport jest niewątpliwe ważnym elementem naszej gospodarki. UE chce zminimalizować ryzyko zakażenia Jak zaznacza rada Unii Europejskiej, zaostrzenie przepisów ma na celu zapobieganie rozprzestrzenianiu się poważnych chorób, takich jak chociażby ptasia grypa, a nawet koronawirus, którego ostatnio wykryto w Chinach w mięsie przybyłym z Brazylii. Rada podkreśla również, że dzięki temu kraje zaczną promować swoje lokalne produkty i przestaną opierać się na tych z...

Agnieszka Fitkau-Perepeczko nie wygląda na prawie 80 lat. Usunęła z diety ten 1 przysmak
ONS.pl
Newsy
79-letnia Agnieszka Fitkau-Perepeczko wygląda 30 lat młodziej. Zrezygnowała z 2 przysmaków 
Niewiele kobiet w wieku 79 lat może się pochwalić tak atrakcyjnym wyglądem i szczupłą sylwetką. Agnieszka Perepeczko zdradza, że u niej działają geny i dieta. Jaką dietę stosuje?

Aktorka i pisarka ma za sobą bardzo długą karierę. Grała w filmach i teatrze, w Polsce oraz poza nią. W ostatnich latach popularność przyniosła jej rola matki Stefana Mullera w serialu M jak miłość. Była redaktorką naczelną magazynu Magiczna Quchnia, a także jest autorką kilku książek. Gwiazda dużo gotuje i często opowiada o swojej kuchni, która pomaga jej utrzymać formę i młodzieńczy wygląd. Plejadzie zdradziła swoje żywieniowe sekrety. Jak nie podjadać przygotowując posiłki? Trik Agnieszki Fitkau Pisząc książki o gotowaniu, nie uniknie się przebywania w kuchni. Spisując przepisy, należy je wcześniej sprawdzić, przygotować, przetestować. Czasem wymaga to przyrządzenia tego samego dania kilka razy. Opisując fascynacje kulinarne gwiazd, także ma się okazję do przebywania w otoczeniu smakołyków. Jak ograniczyć podjadanie, gdy pod ręką ma się tyle przysmaków? Agnieszka Fitkau-Perepeczko zdradza swój sprawdzony sposób. Kiedy zaczynam gotowanie, szykuję sobie miskę kapusty z marchewką oraz oliwą i to podjadam ręką.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Agnieszka Perepeczko (@agnieszkaperepeczko) Dieta po 50-te wymaga rozsądku i dyscypliny. Aktorka przyznaje, że uwielbia jeść i w zasadzie zawsze ma ochotę coś zjeść. Musi więc się pilnować. Z jadłospisu wykluczyła ziemniaki, z pewnym małym wyjątkiem. Je dużo sałaty z lekkimi sosami. Z mięs wybiera jagnięcinę, a z serów – kozi. Nie jem kartofli, chociaż te, które sama podaję, pieczone w ziołach, są takie pyszne, że...