Pierogi to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Charakteryzują się swoim wyjątkowym kształtem półksiężyca z ozdobną falbanką, a także uniwersalnością nadzień. Można je przyrządzić zarówno na słono, jak i na słodko. Dzięki temu można się nimi zajadać cały rok. Najpopularniejsze to pierogi ruskie, z mięsem, jagodami, truskawkami czy szpinakiem, jednak ich smak zdecydowanie przebijają te przygotowane po zbójnicku!

Pierogi po zbójnicku lub góralsku

To danie wyróżnia się swoim wyjątkowym aromatem. Farsz do pierogów jest przyrządzany z dwóch rodzajów kasz z kapustą kiszoną, tłustym mięsem i przyprawami. Kluczową rolę odgrywa ostra mielona papryka, która nadaje całej potrawie pikantności. Połączenie tych składników wydaje się nieco kuriozalne, jednak razem tworzy idealną całość. Tak przygotowane pierogi smakują wybornie i z pewnością nikt nie przejdzie obok nich obojętnie.

Przepis na pierogi po zbójnicku

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka masła
  • 3 jajka
  • 200 g kaszy pęczak
  • 100 g kiszonej kapusty
  • 250 g wędzonego boczku
  • 250 g kaszy gryczanej
  • 50 g słoniny
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • ostra mielona papryka

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiejcie do miski, dodajcie do niej szczyptę soli oraz ostrą mieloną paprykę.
  2. Do naczynia z suchymi produktami wbijcie jedno jajko i wlejcie jedną szklankę wody.  Z podanych składników zagniećcie elastyczne, gładkie ciasto. Gdy będzie dobrze wyrobione, odstawcie je pod przykryciem ze ściereczki na przynajmniej 45 minut.
  3. Kiszoną kapustę przełóżcie do garnka i podlejcie odrobiną wody. Gotujcie ją do miękkości. Kiedy będzie gotowa, odcedźcie nadmiar płynu oraz odstawcie do ostudzenia. Później posiekajcie ją na mniejsze kawałki.
  4. Kaszę pęczak oraz gryczaną ugotujcie według instrukcji na opakowaniu.
  5. Kawałek słoniny pokrójcie w niewielkie kawałki i podsmażcie na patelni. Następnie dodajcie do niej jajko, wymieszajcie, by składniki się połączyły.
  6. W międzyczasie obierzcie cebulę. Wraz z wędzonym boczkiem pokrójcie ją w małą kostkę i dodajcie na patelnię do słoniny wymieszanej z jajkiem. Całość smażcie do zeszklenia się cebuli.
  7. Gdy składniki na patelni będą gotowe, zdejmijcie je z ognia. Dodajcie do nich trzecie ostatnie surowe jajko. Całość doprawcie do smaku solą, pieprzem oraz większą ilością ostrej mielonej papryki i wymieszajcie.
  8. Ugotowaną kaszę pęczak oraz gryczaną i posiekaną kiszoną kapustę dodajcie do pozostałych składników. Wszystko wymieszajcie, by produkty połączyły się w całość.
  9. Ciasto na pierogi podzielcie na pół. Każdą z części rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką. Za pomocą szklanki wycinajcie kółeczka. Na każdy placek ciasta nakładajcie odpowiednią ilość farszu i zlepcie brzegi do siebie, jednocześnie formując zgrabnego pieroga. Postąpcie tak z resztą składników.
  10. W dużym garnku zagotujcie wodę, gdy będzie wrzeć, wrzućcie do niej przygotowane pierogi. Gotujcie je przez 5 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
  11. Tak przygotowanie pierogi po zbójnicku podawajcie ze skwarkami i podsmażoną cebulką. Smacznego!