Pierogi to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Charakteryzują się swoim wyjątkowym kształtem półksiężyca z ozdobną falbanką, a także uniwersalnością nadzień. Można je przyrządzić zarówno na słono, jak i na słodko. Dzięki temu można się nimi zajadać cały rok. Najpopularniejsze to pierogi ruskie, z mięsem, jagodami, truskawkami czy szpinakiem, jednak ich smak zdecydowanie przebijają te przygotowane po zbójnicku!
Pierogi po zbójnicku lub góralsku
To danie wyróżnia się swoim wyjątkowym aromatem. Farsz do pierogów jest przyrządzany z dwóch rodzajów kasz z kapustą kiszoną, tłustym mięsem i przyprawami. Kluczową rolę odgrywa ostra mielona papryka, która nadaje całej potrawie pikantności. Połączenie tych składników wydaje się nieco kuriozalne, jednak razem tworzy idealną całość. Tak przygotowane pierogi smakują wybornie i z pewnością nikt nie przejdzie obok nich obojętnie.
Przepis na pierogi po zbójnicku
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka masła
- 3 jajka
- 200 g kaszy pęczak
- 100 g kiszonej kapusty
- 250 g wędzonego boczku
- 250 g kaszy gryczanej
- 50 g słoniny
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- ostra mielona papryka
Przygotowanie:
- Mąkę przesiejcie do miski, dodajcie do niej szczyptę soli oraz ostrą mieloną paprykę.
- Do naczynia z suchymi produktami wbijcie jedno jajko i wlejcie jedną szklankę wody. Z podanych składników zagniećcie elastyczne, gładkie ciasto. Gdy będzie dobrze wyrobione, odstawcie je pod przykryciem ze ściereczki na przynajmniej 45 minut.
- Kiszoną kapustę przełóżcie do garnka i podlejcie odrobiną wody. Gotujcie ją do miękkości. Kiedy będzie gotowa, odcedźcie nadmiar płynu oraz odstawcie do ostudzenia. Później posiekajcie ją na mniejsze kawałki.
- Kaszę pęczak oraz gryczaną ugotujcie według instrukcji na opakowaniu.
- Kawałek słoniny pokrójcie w niewielkie kawałki i podsmażcie na patelni. Następnie dodajcie do niej jajko, wymieszajcie, by składniki się połączyły.
- W międzyczasie obierzcie cebulę. Wraz z wędzonym boczkiem pokrójcie ją w małą kostkę i dodajcie na patelnię do słoniny wymieszanej z jajkiem. Całość smażcie do zeszklenia się cebuli.
- Gdy składniki na patelni będą gotowe, zdejmijcie je z ognia. Dodajcie do nich trzecie ostatnie surowe jajko. Całość doprawcie do smaku solą, pieprzem oraz większą ilością ostrej mielonej papryki i wymieszajcie.
- Ugotowaną kaszę pęczak oraz gryczaną i posiekaną kiszoną kapustę dodajcie do pozostałych składników. Wszystko wymieszajcie, by produkty połączyły się w całość.
- Ciasto na pierogi podzielcie na pół. Każdą z części rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką. Za pomocą szklanki wycinajcie kółeczka. Na każdy placek ciasta nakładajcie odpowiednią ilość farszu i zlepcie brzegi do siebie, jednocześnie formując zgrabnego pieroga. Postąpcie tak z resztą składników.
- W dużym garnku zagotujcie wodę, gdy będzie wrzeć, wrzućcie do niej przygotowane pierogi. Gotujcie je przez 5 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
- Tak przygotowanie pierogi po zbójnicku podawajcie ze skwarkami i podsmażoną cebulką. Smacznego!