pierogi po zbójnicku
Adobe Stock
Newsy

Jaki farsz mają pierogi zbójnickie? Właśnie tak smakują pierogi po góralsku

Pierogi ruskie, z mięsem czy kapustą i grzybami jadł każdy. To klasyk polskiej kuchni. Jednak tak pysznych pierogów po zbójnicku jeszcze nie jedliście! Okraszone cebulką oraz skwarkami po prostu rozpływają się w ustach!

Pierogi to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Charakteryzują się swoim wyjątkowym kształtem półksiężyca z ozdobną falbanką, a także uniwersalnością nadzień. Można je przyrządzić zarówno na słono, jak i na słodko. Dzięki temu można się nimi zajadać cały rok. Najpopularniejsze to pierogi ruskie, z mięsem, jagodami, truskawkami czy szpinakiem, jednak ich smak zdecydowanie przebijają te przygotowane po zbójnicku!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pierogi po zbójnicku lub góralsku

To danie wyróżnia się swoim wyjątkowym aromatem. Farsz do pierogów jest przyrządzany z dwóch rodzajów kasz z kapustą kiszoną, tłustym mięsem i przyprawami. Kluczową rolę odgrywa ostra mielona papryka, która nadaje całej potrawie pikantności. Połączenie tych składników wydaje się nieco kuriozalne, jednak razem tworzy idealną całość. Tak przygotowane pierogi smakują wybornie i z pewnością nikt nie przejdzie obok nich obojętnie.

Przepis na pierogi po zbójnicku

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka masła
  • 3 jajka
  • 200 g kaszy pęczak
  • 100 g kiszonej kapusty
  • 250 g wędzonego boczku
  • 250 g kaszy gryczanej
  • 50 g słoniny
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • ostra mielona papryka

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiejcie do miski, dodajcie do niej szczyptę soli oraz ostrą mieloną paprykę.
  2. Do naczynia z suchymi produktami wbijcie jedno jajko i wlejcie jedną szklankę wody.  Z podanych składników zagniećcie elastyczne, gładkie ciasto. Gdy będzie dobrze wyrobione, odstawcie je pod przykryciem ze ściereczki na przynajmniej 45 minut.
  3. Kiszoną kapustę przełóżcie do garnka i podlejcie odrobiną wody. Gotujcie ją do miękkości. Kiedy będzie gotowa, odcedźcie nadmiar płynu oraz odstawcie do ostudzenia. Później posiekajcie ją na mniejsze kawałki.
  4. Kaszę pęczak oraz gryczaną ugotujcie według instrukcji na opakowaniu.
  5. Kawałek słoniny pokrójcie w niewielkie kawałki i podsmażcie na patelni. Następnie dodajcie do niej jajko, wymieszajcie, by składniki się połączyły.
  6. W międzyczasie obierzcie cebulę. Wraz z wędzonym boczkiem pokrójcie ją w małą kostkę i dodajcie na patelnię do słoniny wymieszanej z jajkiem. Całość smażcie do zeszklenia się cebuli.
  7. Gdy składniki na patelni będą gotowe, zdejmijcie je z ognia. Dodajcie do nich trzecie ostatnie surowe jajko. Całość doprawcie do smaku solą, pieprzem oraz większą ilością ostrej mielonej papryki i wymieszajcie.
  8. Ugotowaną kaszę pęczak oraz gryczaną i posiekaną kiszoną kapustę dodajcie do pozostałych składników. Wszystko wymieszajcie, by produkty połączyły się w całość.
  9. Ciasto na pierogi podzielcie na pół. Każdą z części rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką. Za pomocą szklanki wycinajcie kółeczka. Na każdy placek ciasta nakładajcie odpowiednią ilość farszu i zlepcie brzegi do siebie, jednocześnie formując zgrabnego pieroga. Postąpcie tak z resztą składników.
  10. W dużym garnku zagotujcie wodę, gdy będzie wrzeć, wrzućcie do niej przygotowane pierogi. Gotujcie je przez 5 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
  11. Tak przygotowanie pierogi po zbójnicku podawajcie ze skwarkami i podsmażoną cebulką. Smacznego!
Czy można zrobić gołąbki bez ryżu? Tak robiły je nasze prababki ponad 100 lat temu
Adobe Stock
Newsy
Czy można zrobić gołąbki bez ryżu? Tak robiły je nasze prababki ponad 100 lat temu
Lubicie jeść gołąbki, ale pragniecie jakiejś odmiany? Zróbcie gołąbki z kaszą gryczaną jak za dawnych lat. Z kolei nowoczesny dodatek w postaci boczku sprawi, że zakochacie się w ich obłędnym smaku.

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Tradycyjne gołąbki przygotowuje się z nadzieniem z ryżu. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, przyprawy, podsmażoną na rumiano cebulkę i całość zawijamy w ugotowane licie kapusty, po czym danie ląduje w garnku lub w piekarniku. A co powiecie na gołąbki, do których zamiast ryżu dodaje się kaszę? Skąd wzięły się gołąbki z kaszą gryczaną? Obecnie większość osób kojarzy gołąbki z kaszą gryczaną wyłącznie ze świętami Bożego Narodzenia. Wigilijne gołąbki kaszowo-grzybowe są przepyszne, ale zasługują na to, by gotować je także poza tym świętem. Czyli zupełnie tak, jak czyniły to jeszcze wiele lat temu dawne polskie gospodynie. W ich kuchniach nie było ryżu, który zaczęto do Polski importować na szeroką skalę dopiero w XX w. Kombinowano więc z kaszą gryczaną - również w wersji mięsnej! Jeżeli marzy wam się zatem odmieniona wersja zwykłych gołąbków, zamiast ryżu dodajcie do zmielonego mięsa wieprzowego kaszę gryczaną. Do farszu z powodzeniem możecie dodać zarówno kaszę jęczmienną, jak i gryczaną. Tak przygotowane gołąbki będą się świetnie komponować z sosem – pieczarkowym lub pomidorowym. Dla odmiany jednak warto czasem podać je z podsmażonym na rumiano boczkiem, który idealnie komponuje się ze smakiem kaszy gryczanej. Przepis na gołąbki mięsne z kaszą gryczaną Składniki: Główka kapusty 1,5 szklanki kaszy gryczanej 50 dag mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 1-2 marchewki Dużą cebula 1-2 ząbki czosnku Świeżo mielona sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Oraz: Wędzony boczek do omasty Przygotowanie: Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, po czym zdejmujemy z niej delikatnie liście. W oddzielnym garnku...

Gołąbki
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na postne gołąbki. Będą idealne na piątkowy obiad
Gołąbki kochamy wszyscy. Jeśli macie ochotę zjeść je w trochę innej odsłonie, koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Tradycyjne gołąbki najczęściej przygotowuje się z mięsem. Kapusta z farszem z mielonego mięsa z dodatkiem ugotowanego ryżu i aromatycznych przypraw jest uwielbianym daniem wszystkich Polaków.  Gołąbki z mięsem to klasyka polskiej kuchni. Wielu z nas wychowało się na tej smakowitej potrawie. Nasze babcie uwielbiały nam je gotować i podawać z gęstym, smacznym sosem pomidorowym lub grzybowym z dodatkiem tłuczonych ziemniaków. Przyznajcie się, że tęsknicie za tymi czasami.  Gołąbki w różnych odsłonach  Gołąbki można zrobić z różnego rodzaju kapusty. Jedni wolą  nadziewać farsz kapustę białą drudzy kapustę włoską. Wielu smakoszy twierdzi, że to właśnie z kapusty włoskiej gołąbki wychodzą najdelikatniejsze.  Są też tacy, którzy kochają jeść gołąbki w wersji bezmięsnej i twierdzą, że smakują lepiej niż te tradycyjne. Wybór należy zostawić już waszemu gustowi.  Proponujemy abyście przyrządzili postne gołąbki z naszego przepisu. Są idealną opcją, jeśli jesteście w trakcie postu i ograniczyliście do zera spożywanie mięsa lub po prostu macie ochotę zjeść gołąbki w całkiem nowej odsłonie.   Przepis na postne gołąbki  Składniki: Główka kapusty włoskiej  40 g suszonych grzybów 250 g kaszy pęczak  2 cebule 2 szalotki 1 jajko Łyżka masła Łyżka mąki  200 ml śmietany 12 proc. Natka pietruszki Sól i Pieprz Olej Przygotowanie: Zerwijcie z kapusty wierzchnie liście, ostrożnie wytnijcie z niej głąb nożem.  W dużym garnku podgotujcie całą główkę kapusty. Dopiero po jej przestudzeniu rozdzielcie liście. Grzyby wypłuczcie, zalejcie je wodą i gotujcie przez 25 minut.  Ugotowane grzyby drobno posiekajcie, odlejcie pół szklanki...

mielone z papryką
gosia p./Gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie do mielonych 1 składnik a od razu przypomni wam się lato. Kiedy spróbujecie, będziecie oblizywać palce
Jaki składnik sprawi, że mielone będą smakowały wakacjami? Nie spodziewalibyście się!

Co kojarzy się wam z wakacjami? Długie, ciepłe dni? Kąpiele w morzu i jeziorze? A może wspólne grillowanie? Trzeba przyznać, że już od wielu lat, to zapach grillowanych kiełbasek oficjalnie otwiera sezon letni! Choć na grilla jest jeszcze trochę za wcześnie (i za zimno), to nic straconego. Urządzenia AGD dostępnie w sklepach są dziś tak pomysłowe, że można z ich pomocą zrobić dowolne danie przez cały rok – nawet grillowane! Wszystko dzięki bezpiecznym grillom elektrycznym , których używa się w domu po podłączeniu do prądu. Można na nich przygotować większość produktów – mięso, sery, a nawet warzywa. Co powiecie na kotlety mielone z dodatkiem grillowanej papryki ? Smakują fantastycznie! Przepis na kotlety mielone z grillowaną papryką Wyjątkowe kotlety z dodatkiem grillowanej papryki, zrobicie z pomocą najprostszego grilla elektrycznego. Jeśli go nie macie, można też podpiec paprykę na patelni z minimalną ilością tłuszczu. Będziecie także potrzebowali składników z poniższej listy. Składniki: 70 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 czerwona papryka 1 jajko Przyprawa do mięs Ostra papryka mielona Sól czosnkowa 3 łyżki bułki tartej Świeży szczypiorek Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Czerwoną paprykę umyjcie, przekrójcie na pół i usuńcie gniazdo nasienne. Pokrójcie w kostkę i upieczcie na grillu elektrycznym. Do miski włóżcie mielone mięso, dodajcie jedno jajko, trzy łyżki bułki tartej oraz przyprawę do mięs, sól, pieprz, mieloną ostrą paprykę i sól czosnkową. Dokładnie wyróbcie. Ostudzoną, grillowaną paprykę dodajcie do mięsa. Świeży szczypiorek umyjcie, pokrójcie drobno i dodajcie do miski z mięsem. Jeszcze raz dokładnie wyróbcie masę mięsną tak, by...

pierogi z kaszą
reanja/gotujmy.pl
Newsy
Prawdopodobnie najlepszy farsz do pierogów na świecie. Dwa składniki, na które byście nie wpadli
Jeśli lubicie pierogi z kapustą, to na pewno posmakuje wam ten farsz! Składniki są zaskakujące, ale wychodzi przepyszny.

Mamy tu fanów pierogów? Smakują dosłownie ze wszystkim! Ruskie, z mięsem, z kapustą, z owocami – wszystkie są dobre! Jeżeli preferujecie bardziej wytrawne smaki, to z pewnością posmakuje wam ten wyjątkowy farsz do pierogów. Spróbujcie koniecznie! Przepis na pierogi z kaszanką Pierogi z kaszą? Może brzmieć zaskakująco, ale na wschodzie Polski nikogo taki dodatek do pierogów nie szokuje. Co powiecie za to na pierogi z… kaszanką i dodatkiem kapusty kiszonej? Z takim nadzieniem smakują obłędnie! Potrzebne wam będą poniższe składniki: Do ciasta: 1 czubata szklanka mąki pszennej ¾ szklanki ciepłej wody ¼ szklanki ciepłego mleka Odrobina soli Do farszu: 250 g kiszonej kapusty 250 g swojskiej kaszanki 1 ziemniak 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka smalcu 1 łyżka majeranku Płaska łyżeczka kminku Sól Pieprz Przygotowanie Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w kostkę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju i smażcie cebulę do momentu, aż się zeszkli. Wyciągnijcie kaszankę z jelita i pokrójcie. Obierzcie ziemniaka i zetrzyjcie go na tarce na grubych oczkach tak, jak na placki ziemniaczane. Kapustę kiszoną przełóżcie do garnka. Wlejcie pół szklanki wody i gotujcie przez około 7 minut, a na koniec odcedźcie. Do patelni z zeszkloną cebulą dodajcie łyżkę smalcu i pokrojoną kaszankę. Podgrzewajcie chwilę tak, by kaszanka zaczęła się rozpadać i wszystkie składniki się połączyły. Przełóżcie wszystko do miski, a na tę samą patelnię wrzućcie startego ziemniaka i smażcie, aż się zeszkli. W maszynce do mięsa zmielcie ugotowaną kapustę oraz podsmażonego ziemniaka. Dodajcie do miski z resztą składników. Całość doprawcie przyprawami i dokładnie wymieszajcie. Do...