Skwarki z boczku
Wikipedia Commons
Newsy

Jaki boczek jest najlepszy na skwarki? Surowy czy podwędzany? Tylko jeden zda egzamin

Nie ma to jak solidna porcja skwarek do pierogów. Początkujący kucharze stają przed dylematem: z czego je wytopić?
Hubert Rój
luty 10, 2021

Polska kuchnia zanotowała w ostatnim czasie sporą stratę. Było nią radykalne odejście od dań na bazie wieprzowego tłuszczu.

To właśnie słonina, wytopiony z niej smalec, boczek, skwarki, czy solone sadło, były przez lata podstawą tradycyjnej chłopskiej, czyli naszej narodowej kuchni.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Wiejskie korzenie naszej kuchni

Zdecydowana większość Polaków swoje korzenie ma nie w szlacheckich dworkach, a właśnie na wsi. I to właśnie proste, chłopskie jedzenie jest polską kulinarną tradycją.

Na szczęście, coraz więcej ludzi pragnie powrócić do dawnych smaków i dawnych tradycji. Wytapianie słoniny na smalec i skwarki, powoli wracają do łask.

Zobacz także

Sporo się jednak zmieniło w czasie, w którym te tradycyjne potrawy z wieprzowiny wyszły z mody. Polacy zapomnieli, jak się je właściwie przyrządza!

Stąd właśnie biorą się wątpliwości co do tego, jaki rodzaj mięsa wybrać na skwarki. Za chwilę to wam podpowiemy.

Ale zanim przejdziemy do wyboru odpowiedniego rodzaju boczku, musimy odpowiedzieć sobie na jedno proste pytanie.

Piękne, złote skwarki

Co tak naprawdę jest podstawą smalcu i skwarków? Oczywiście chodzi tu o słoninę. To właśnie ten wieprzowy tłuszcz wytapia się na smarowidło z mięsnymi cząstkami.

W wielu gospodarstwach powszechne jest także wytapianie skwarków z dodatkiem surowego boczku lub boczku z dodatkiem słoniny.

Im bardziej „mięsny” jest surowy boczek, tym więcej smakowitych kąsków odnajdziecie w naczyniu z wytopionym tłuszczem.

Błędem w sztuce przygotowywania skwarków, jest posiłkowanie się boczkiem wędzonym lub nawet delikatnie podwędzanym.

Boczek podwędzany, mało tłusty nie wytopi się w odpowiedni sposób, a skwarki z niego powstałe, mogą się łatwo przypalić.

Nie tylko do pierogów

Takie podejście do sprawy zaowocuje co najwyżej wysmażeniem amerykańskiego bekonu pokrojonego w kostkę.

Kiedy już wytopicie skwarki ze słoniny z dodatkiem surowego boczku, nie zawahajcie się użyć ich do szeregu różnych potraw.

Jeśli znudzą się wam już pierogi, wypróbujcie tradycyjny przepis na chłopskie prażuchy.  Nie zawiedziecie się!

Przepis na to danie znajdziecie, klikając w ten link: Marzy wam się obiad jak za dawnych lat? Zróbcie prażuchy. Najlepiej smakują ze skwarkami ze słoniny lub boczku

 

Komentarze
Domowy smalec
Flickr/Jason Lam
Newsy Nic nie smakuje tak dobrze jak domowy smalec - a z tego przepisu jest naprawdę wyjątkowy
Kromka świeżego chleba ze smalcem, grubo mieloną solą i kiszonym ogórkiem to rarytas z dzieciństwa. Wiemy, jak odtworzyć ten smak!
Aleksandra Jaworska
grudzień 07, 2020

Najlepiej smakuje ten domowy, a jego zrobienie jest bajecznie proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Wystarczy kupić kawałek słoniny, która jest łatwo dostępna i tania. Ale to nie wszystko! Domowe smaki Domowy jest dużo smaczniejszy niż ten ze sklepu. Poza tym, jeśli przygotujemy go samodzielnie, to wiemy, co jest w środku, możemy również dobrać dodatki według własnych upodobań. Wielką fanką domowego smalcu jest najsłynniejsza polska restauratorka, Magda Gessler. Smalec doskonale sprawdza się na domowych prywatkach, weselach, przy każdym biesiadowaniu z wysokoprocentowymi napojami wyskokowymi. Na co dzień raczej po niego nie sięgamy. Na spotkaniach towarzyskich jest bezkonkurencyjny. Tłusty przysmak Smalec wytapiamy najczęściej ze słoniny wieprzowej. Każda pani domu zna oczywiście inny przepis. Jednak jego podstawowy skład jest bardzo prosty i nawet amatorki kuchennych rewolucji są w stanie go wykonać. Możecie go wzbogacić o kawałki rozdrobnionej kiełbasy, uprażoną cebulę lub skwarki. Głównym składnikiem smalcu są tłuszcze, wśród których prym wiodą te, które zawierają kwasy nienasycone. Oprócz tego smalec zawiera zwykle także niewielkie ilości cholesterolu oraz śladowe ilości soli mineralnych i fragmenty tkanek miękkich, takich jak skóra czy mięśnie. Smalec znalazł nietypowe zastosowanie w farmacji i służy jak surowiec farmaceutyczny. Jest stosowany jako podłoże do wytwarzania maści leczniczych. To stosunkowo tani, oleisty i skuteczny składnik. Może służyć nie tylko do konsumpcji, choć najczęściej korzystamy z niego właśnie w celach spożywczych. Pyszny i domowy Jeśli cieknie wam ślinka na samo wspomnienia smalcu, podrzucamy łatwy do wykonania przepis. To jeden z tych smaków, które przypomną wam dzieciństwo. Jak wiadomo, to jeden w najprzyjemniejszych...

Przeczytaj
Chleb ze smalcem
Adobe Stock
Przepisy Wyborna kanapka ze smalcem i ogórkiem kiszonym. Jeden magiczny składnik nada tej przekąsce wyjątkowego smaku
Smalec to nic innego jak tłuszcz wytopiony ze słoniny i mięsa z dodatkiem przypraw, które w tym przypadku mają niemałe znaczenie. Jeśli przyrządzasz domowej roboty smalec koniecznie dodaj do niego majeranek!
Weronika Kępa
listopad 18, 2020

Dla Słowian kromka chleba ze smalcem to już niemal tradycja. W Polsce tego typu przysmak najczęściej spotykamy w chatach z góralskim jedzeniem. Co dziwne, przyrządzanie go w domach w pozostałych częściach kraju należy do rzadkości. To duży błąd! Przecież jego smak jest obłędny! Przepis na domowy smalec Będziesz potrzebować 1 kg słoniny wieprzowej 30 dag świeżego boczku 200 g podgardla wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, majeranek Przygotowanie Słoninę, boczek oraz podgardle umyj, a następnie pokrój w bardzo drobną kostkę. Tak przygotowane mięso umieść na zimnej patelni. Ustaw średni ogień i zostaw na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu zamieszaj mięso i zmniejsz moc palnika. Odstaw na kolejne ok. 40 minut. W tym czasie słonina powinna się wytopić, a skwarki skurczyć i ładnie zarumienić. Cebulę obierz, a następnie pokrój w niewielką kosteczkę. Tak przygotowaną dodaj do wytapianego smalcu. Jednocześnie zwiększ moc palnika. Całość smaż jeszcze przez ok. 15 minut. Pod koniec wytapiania smalec przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Całość dokładnie zamieszać, a następnie odstaw do lekkiego przestudzenia. Tak przygotowany smalec przelej do dowolnego, najlepiej szklanego naczynia i włóż do lodówki. Po kilku godzinach przysmak stężeje. Gotowe! Tak przygotowany domowy smalec idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek , ale również jako okrasa do pierogów czy placków ziemniaczanych. Tradycyjnie podawany jest również z ogórkiem kiszonym , który doskonale równoważy smaki. Należy jednak pamiętać, by nie nadużywać go w swojej diecie. Z uwagi na ogromną ilość tłuszczu, spożywany codziennie może być bardzo niebezpieczny dla naszego zdrowia. Źródło: gotujmy

Przeczytaj
Pasztetowa
Gotujmy.pl
Przepisy Obowiązkowa pozycja menu podczas rodzinnych zjazdów. Niezapomniana pasztetowa. Przepis kulinarnej perełki cieszy się niezwykłą popularnością
Polacy jak nikt inny lubią biesiadować. Suto zastawione stoły to jeden z elementów tej biesiady. Szynka, bekon, schab ze śliwką, co jeszcze postawić na stół?
Aleksandra Jaworska
listopad 15, 2020

Mięsożerna część osób najchętniej podczas biesiad sięga po półmisek wędlin. Poszukując czegoś pysznego, warto zawiesić oko na pasztecie, którego lata chwały zdają się nie mieć końca.  Pasztet znamy wszyscy. Jako popularna, polska potrawa, doczekał się rozmaitych przeróbek, w tym wersji wegetariańskich. W postaci tradycyjnej przyrządza się go z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa.  Masę można piec, można włożyć ją do kąpieli wodnej, podać w cieście lub bez. Pasztet ma obszerną i długą historię, Pasztety przyrządzano już w starożytnym Rzymie. Francuscy pasztetnicy pracowali także na dworach królewskich oraz szlacheckich w Polsce.  Domowo, pasztetowo Nic nie zastąpi smaku domowego pasztetu. Tak samo, jak trudno podrobić przepisy, które powstają w zaciszu naszej własnej kuchni. Jednym z nich jest pomysł na pasztet, który podaje się w osłonce jako pasztetową lub jako gotową masę zagotowaną w szklanych słoiczkach. Będzie wam potrzebne: 2,5 kg surowego podgardla wieprzowego 60 dag wątróbki wieprzowej  0,5 kg słoniny pół cebuli 40 dag boczku wędzonego lub surowego(u mnie pół na pół) 5 łyżek kaszy manny 4 łyżki majeranku 15 kulek ziela angielskiego (ja zmieliłam w młynku) 2 łyżki soli 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Jak przygotować pasztetową? Podgardle, słoninę i boczek, wkładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą. Mięso powinno być przykryte. Parzymy je na bardzo małym ogniu przez około 1,5 godziny. Następnie wrzucamy wątróbkę. Na ogniu pozostawiamy przez 15 min. Mięso wyjmujemy i studzimy. Odlewamy do garnka 0,5 l wywaru z parzenia....

Przeczytaj
pyzy z mięsem
Gotujmy.pl
Newsy Tradycyjne polskie pyzy z mięsem i skwareczkami. Wasze kubki smakowe eksplodują
Prawdziwe polskie pyzy z mięsem – nazywane również kartaczami lub cepelinami – to danie, którego po prostu trzeba spróbować. Jak je przygotować? Oto sprawdzony przepis!
Anna Borkowska
grudzień 16, 2020

Nie są im w stanie dorównać żadne pyzy kupione w pobliskim supermarkecie. Prawdziwe polskie pyzy z mięsem, lub, jak kto woli – kartacze albo cepeliny – to obłędne w smaku danie, które jest podstawą tradycyjnej polskiej kuchni. Dobrze ugotowane pyzy są mięciutkie i mają rozpływający się w ustach farsz. Ich przygotowanie wymaga odrobiny czasu i wprawy, ale efekt końcowy z pewnością jest warty grzechu. Tradycyjne pyzy polewa się na koniec usmażoną na złoto cebulką i chrupiącymi skwareczkami. Ten przepis to prawdziwe mistrzostwo świata. Sprawdźcie sami! Do zrobienia ciasta będziesz potrzebowała: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 kg surowych ziemniaków 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej Sól Składniki na farsz: 300 gram mielonej łopatki 1 cebula 0,5 szklanki ugotowanej kasz gryczanej Składniki na skwarki: 300 gramów boczku 1 średnia cebula Przygotowanie: Gotujemy ziemniaki i przeciskamy je przez praskę. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce i odsączamy z nich nadmiar wody. Wszystko łączymy razem w jedną masę. Dodajemy jajko, obie mąki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Mięso gotujemy, mielimy i dodajemy kaszę gryczaną a następnie wszystko dokładnie razem mieszamy. Ciasto formujemy w małe kulki, rozpłaszczamy je na dłoni i wkładamy do środka farsz. Ciasto formujemy w kulki. Pyzy wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię. Pora na przygotowanie skwarek. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni z pokrojoną w kosteczkę cebulką. Pyzy polewamy okrasą. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl  

Przeczytaj