Skwarki z boczku
Wikipedia Commons
Newsy

Czy można wytapiać skwarki z dodatkiem boczku? Uważajcie, by nie zmarnować kawałka słoniny

Nie ma to jak solidna porcja skwarek do pierogów. Początkujący kucharze stają przed dylematem: z czego je wytopić?

Polska kuchnia zanotowała w ostatnim czasie sporą stratę. Było nią radykalne odejście od dań na bazie wieprzowego tłuszczu. To właśnie słonina, wytopiony z niej smalec, boczek, skwarki, czy solone sadło, były przez lata podstawą tradycyjnej chłopskiej, czyli naszej narodowej kuchni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skwarki w polskiej kuchni

Zdecydowana większość Polaków swoje korzenie ma nie w szlacheckich dworkach, a właśnie na wsi. I to właśnie proste, chłopskie jedzenie jest polską kulinarną tradycją.

Na szczęście, coraz więcej ludzi pragnie powrócić do dawnych smaków i dawnych tradycji. Wytapianie słoniny na smalec i skwarki, powoli wracają do łask. Sporo się jednak zmieniło w czasie, w którym te tradycyjne potrawy z wieprzowiny wyszły z mody. Polacy zapomnieli, jak się je właściwie przyrządza!

Stąd właśnie biorą się wątpliwości co do tego, jaki rodzaj mięsa wybrać na skwarki. Za chwilę to wam podpowiemy. Ale zanim przejdziemy do wyboru odpowiedniego rodzaju boczku, musimy odpowiedzieć sobie na jedno proste pytanie.

Zobacz także
poznanskie szagowki

Zróbcie poznańskie szagówki ze skwarkami, a na długo zapomnicie o kluskach śląskich

Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami. Najprostszy przepis

Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami? Najprostszy przepis

Z czego wytapia się skwarki?

Co tak naprawdę jest podstawą smalcu i skwarków? Oczywiście chodzi tu o słoninę. To właśnie ten wieprzowy tłuszcz wytapia się na smarowidło z mięsnymi cząstkami. W wielu gospodarstwach powszechne jest także wytapianie skwarków z dodatkiem surowego boczku lub boczku z dodatkiem słoniny.

Im bardziej „mięsny” jest surowy boczek, tym więcej smakowitych kąsków odnajdziecie w naczyniu z wytopionym tłuszczem. Błędem w sztuce przygotowywania skwarków, jest posiłkowanie się boczkiem wędzonym lub nawet delikatnie podwędzanym.

Boczek podwędzany, mało tłusty nie wytopi się w odpowiedni sposób, a skwarki z niego powstałe, mogą się łatwo przypalić. Ostatecznie można dodać go dopiero na sam koniec wytapiania słoniny jako dodatek wzmacniający smak skwarków.

Do czego warto dodawać skwarki?

Takie podejście do sprawy zaowocuje co najwyżej wysmażeniem amerykańskiego bekonu pokrojonego w kostkę. Kiedy już wytopicie skwarki ze słoniny z dodatkiem surowego boczku, nie zawahajcie się użyć ich do szeregu różnych potraw.

Jeśli znudzą się wam już pierogi i kopytka ze skwarkami, wypróbujcie tradycyjny przepis na chłopskie prażuchy.  Nie zawiedziecie się! Przepis na to danie znajdziecie, klikając w ten link: Marzy wam się obiad jak za dawnych lat? Zróbcie prażuchy. Najlepiej smakują ze skwarkami ze słoniny lub boczku

 

Dodajcie to do waszego domowego smalczyku, a wyjdzie wam tak dobry i gęsty jak nigdy przedtem
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie to do waszego domowego smalczyku, a wyjdzie wam tak dobry i gęsty jak nigdy przedtem
Domowy smalec to przysmak, który tygrysy lubią najbardziej. Zamiast czekać na zjedzenie okazałej pajdy na letnim jarmarku, przyrządźcie go w swoim domu!

To naprawdę nic trudnego. Podstawą będzie oczywiście zaopatrzenie się w solidny kawał słoniny, najlepiej takiej, która zdradza potencjał na piękne skwarki. Oznacza to jedno – słonina powinna mieć nieco mięsa i skórki. Oprócz tego do takiego smalczyku na kanapki warto dodać kawałek boczku. Dlaczego do domowego smalczyku dodaje się jabłko? To nie wszystko. Specyficzny smak i aromat smalczyku, którym kuszą turystów na przeróżnych straganach i targowiskach, leży gdzie indziej. To kwestia przypraw – majeranku, soli i pieprzu, a także nietypowych dodatków. Skrojonej drobno cebulki, a zwłaszcza jabłka. Jabłko to owoc, którego niektórzy nie spodziewaliby się w składzie domowego smalczyku. A jednak. Dodane pod koniec smażenia jabłko nada nieco charakteru, kwasowości i słodyczy waszemu przysmakowi. Przepis na domowy smalec z dodatkiem jabłka Składniki: 1 kg słoniny 50 dag boczku 2 łyżki mleka 2 małe cebulki 3 ząbki czosnku 1 jabłko Szczypta soli Szczypta pieprzu czarnego Łyżeczka majeranku dla smaku Przygotowanie: Pokrójcie drobno, w kostkę słoninę i boczek. Przełóżcie słoninę i boczek do rondla, dużej patelni lub garnka o grubym dnie. Dodajcie odrobinę mleka i smażcie smalec na malutkim ogniu. Duście całość do uzyskania właściwej konsystencji skwarków – jeśli wolicie bardziej miękkie, czas powinien być odrobinę krótszy. Jeśli zależy wam zaś na bardziej chrupiącym skwarkach, smażcie smalec odrobinę dłużej. Obierzcie ze skórki cebulę. Jabłko obierzcie i oczyśćcie z gniazda nasiennego. Cebulkę pokrójcie na drobną kostkę, a jabłko zetrzyjcie na tarce o grubszych oczkach. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę albo drobno pokrójcie....

skwarki przepis
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić idealnie chrupkie i przepyszne domowe skwarki? Nie pomińcie tego kroku, bo bardzo stracą na smaku
Smakowite skwarki na kanapkę i do obiadu – palce lizać! Zróbcie sami swojskie skwarki z tego przepisu.

Chrupiące skwarki to obowiązkowy dodatek do wielu dań polskiej kuchni. Dziś są trochę zapomniane przez modę na zdrowy styl życia i dbanie o sylwetkę. Nie ma się co oszukiwać, że porcja tłustych skwarków nie wpływa najlepiej na figurę! Ale to właśnie one nadają idealny smak wielu polskim potrawom, takim jak chociażby pierogi ruskie albo przecierane kluski. Jakie mięso na skwarki? Ponieważ skwarki składają się głównie z wytopionego tłuszczu, do ich wykonania używa się słoniny albo boczku (w tym wędzonego). Poza tłuszczem zwierzęcym, dodaje się także mięso, które po podsmażeniu i wytopieniu ma wspaniały smak i aromat, a do tego jest przyjemnie chrupiące. Takie skwarki są genialnym dodatkiem do kanapek i różnych potraw! Przepis na skwarki Do przygotowania klasycznych, swojskich skwarków potrzebne wam będą jedynie poniższe składniki: Kilogram mięsa wieprzowego, pół na pół łopatka z karkówką 20 dag słoniny 5 cebul Pieprz Sól Przygotowanie Łopatkę i karkówkę dokładnie umyjcie i oczyśćcie. Następnie pokrójcie mięso drobno, ale bez przesady – wielkość kawałków nie ma tak dużego znaczenia i zależy tylko od waszych osobistych preferencji. Słoninę pokrójcie w kostkę. Obierzcie wszystkie cebule i pokrójcie je w piórka. Pokrojoną słoninę włóżcie do garnka i podgrzejcie, aż tłuszcz zacznie się wytapiać. Wtedy wrzućcie mięso wieprzowe, przykryjcie garnek pokrywką i duście przez około 20 minut. Pamiętajcie o tym, by od czasu do czasu mieszać! Inaczej mięso się przypali. Po tym czasie doprawcie solą i pieprzem do smaku i duście jeszcze przez 10 minut. W momencie, gdy wieprzowina będzie już miękka, dodajcie do niej cebulę. Duście dalej, aż zmiękną warzywa. Uważajcie, cebule się nie...

Ziemniaki ze skwarkami i śmietaną. Pyszny obiad jak za dawnych lat
Gotujmy.pl
Newsy
Ziemniaki ze skwarkami i śmietaną. Prosty przepis na danie za grosze
Marzy wam się prosty, tani obiad jak sprzed lat? Zróbcie ziemniaki ze skwarkami i śmietaną. Prawdziwe, pyszne chłopskie jadło!

Kiedyś gospodynie domowe na wsiach, nie miały dużo czasu na pichcenie dań kuchni Europy i reszty świata. Chłopskie jedzenie miało dwie podstawowe cechy. Było bardzo proste w przygotowaniu, ale za to niezwykle pożywne i bardzo smaczne. Nie inaczej jest ze sztandarowym obiad z dawnych lat, a więc z ziemniakami z omastą w postaci roztopionego boczku. Nie ma nic lepszego niż wytopiony boczek i powstałe z niego wspaniałe skwarki w towarzystwie kartofli, śmietany i świeżego, wiosennego szczypiorku. Jeśli szukacie innych wiejskich kuchennych inspiracji, wypróbujcie ten przepis na prawdziwy sielski, chłopski rosół. Przepis na ziemniaki ze skwarkami i śmietaną Składniki: 1 kg ziemniaków 20 dag boczku surowego lub wieprzowego podgardla Odrobina oleju, smalcu lub innego tłuszczu do smażenia (użyjcie go, jeżeli dysponujcie chudym boczkiem) Sól Śmietana  18% Świeży zielony szczypiorek Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie z łupin i dokładnie umyjcie. Pokrójcie ziemniaki na połówki, by skrócić czas ich gotowania. Obrane i pokrojone ziemniaki przełóżcie do garnka, zalejcie wodą, dosypcie soli. Gotujcie do miękkości. Boczek oczyśćcie, odkrójcie skórę i skrójcie na małe kawałeczki w kształcie kostki. W rondlu lub na patelni rozgrzejcie odrobinę tłuszczu. Jeżeli wasz boczek ma w sobie bardzo dużo tłuszczu, możecie zrezygnować z dodatkowego oleju. Powoli roztapiajcie boczek na patelni do momentu, aż tłuszcz się wytopi i wytworzą się chrupiące skwarki. Szczypiorek umyjcie i pokrójcie drobno na desce. Na talerz wyłóżcie ugotowane ziemniaki. Polejcie ziemniaki tłuszczem ze skwarkami. Całość posypcie zielonym szczypiorkiem. Podawajcie z gęstą, tłustą śmietaną. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl...

Domowy smalec
Flickr/Jason Lam
Newsy
Nic nie smakuje tak dobrze jak domowy smalec - a z tego przepisu jest naprawdę wyjątkowy
Kromka świeżego chleba ze smalcem, grubo mieloną solą i kiszonym ogórkiem to rarytas z dzieciństwa. Wiemy, jak odtworzyć ten smak!

Najlepiej smakuje ten domowy, a jego zrobienie jest bajecznie proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Wystarczy kupić kawałek słoniny, która jest łatwo dostępna i tania. Ale to nie wszystko! Domowe smaki Domowy jest dużo smaczniejszy niż ten ze sklepu. Poza tym, jeśli przygotujemy go samodzielnie, to wiemy, co jest w środku, możemy również dobrać dodatki według własnych upodobań. Wielką fanką domowego smalcu jest najsłynniejsza polska restauratorka, Magda Gessler. Smalec doskonale sprawdza się na domowych prywatkach, weselach, przy każdym biesiadowaniu z wysokoprocentowymi napojami wyskokowymi. Na co dzień raczej po niego nie sięgamy. Na spotkaniach towarzyskich jest bezkonkurencyjny. Tłusty przysmak Smalec wytapiamy najczęściej ze słoniny wieprzowej. Każda pani domu zna oczywiście inny przepis. Jednak jego podstawowy skład jest bardzo prosty i nawet amatorki kuchennych rewolucji są w stanie go wykonać. Możecie go wzbogacić o kawałki rozdrobnionej kiełbasy, uprażoną cebulę lub skwarki. Głównym składnikiem smalcu są tłuszcze, wśród których prym wiodą te, które zawierają kwasy nienasycone. Oprócz tego smalec zawiera zwykle także niewielkie ilości cholesterolu oraz śladowe ilości soli mineralnych i fragmenty tkanek miękkich, takich jak skóra czy mięśnie. Smalec znalazł nietypowe zastosowanie w farmacji i służy jak surowiec farmaceutyczny. Jest stosowany jako podłoże do wytwarzania maści leczniczych. To stosunkowo tani, oleisty i skuteczny składnik. Może służyć nie tylko do konsumpcji, choć najczęściej korzystamy z niego właśnie w celach spożywczych. Pyszny i domowy Jeśli cieknie wam ślinka na samo wspomnienia smalcu, podrzucamy łatwy do wykonania przepis. To jeden z tych smaków, które przypomną wam dzieciństwo. Jak wiadomo, to jeden w najprzyjemniejszych...