grochówka przepis
elfi/gotujmy.pl
Newsy

Jaki boczek dodajecie do grochówki? Surowy czy podwędzany? Mistrzowie kuchni dodają tylko…

Na jakim mięsie robi się najlepszą grochówkę? Sprawdźcie sami - w przepisie jest wszystko!

Daniem, które sprawdza się zawsze i robi furorę jest zupa grochowa. Jest ciężka, ale za to jaka sycąca i aromatyczna! Chyba nie ma takiej drugiej zupy, której już sam zapach sprawia, że ślinka cieknie. Też uwielbiacie? A na jakim boczku robicie swoją grochówkę – wędzonym, czy surowym? Wybór ma znaczenie! Poznajcie ten przepis na genialną zupę grochową!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na grochówkę

Są dwie szkoły robienia grochówki. Jedni dodają do niej surowy boczek, inni tylko wędzony. Jaki sposób jest poprawny? Odpowiedź jest chyba oczywista – tylko wędzony! To właśnie podwędzane mięso sprawia, że zupa grochowa ma tak niepowtarzalny zapach i smak. Boczek stanowi ciekawy dodatek, ale podstawą są jednak wędzone żeberka i kiełbasa. Wędzonka jest dość rzadko spotykana w sklepach, dlatego najlepiej podejdźcie do swojego sklepu mięsnego i zapytajcie, kiedy będą mieli dostawę żeberek wędzonych. Zapiszcie się na liście oczekujących, bo na pewno nie będziecie jedyni! Zróbcie taką grochówkę, a nawet sąsiedzi przybiegną do was na obiad zwabieni zapachem!

Zobacz także
rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

Do przygotowania zupy grochowej potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 300 g wędzonych żeberek
  • 250 grochu łuskanego
  • 10 dag kiełbasy
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Pół szklanki startych warzyw (marchew, seler, pietruszka)
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka oleju
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Do garnka włóżcie żeberka i zalejcie je zimną wodą. Gotujcie przez około 20 minut oraz wsypcie groch, dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i gotujcie do momentu, aż groch zmięknie.
  2. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kostkę.
  3. Kiełbasę również pokrójcie w kosteczkę, a obraną cebulę posiekajcie w plasterki.
  4. Kiedy groch będzie już miękki, dorzućcie ziemniaki i gotujcie 10 minut.
  5. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie kiełbasę. Po chwili dodajcie do niej cebulę i starte warzywa.
  6. Gdy całość się podsmaży, wrzućcie zawartość patelni do garnka z żeberkami. Czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do zupy.
  7. Doprawcie majerankiem, solą, pieprzem i gotujcie jeszcze przez kilka minut. Wyłączcie gaz i zostawcie garnek na kuchence na około 20 minut. Smacznego!

Grochówka jest pyszna, prawda? 

Jaka przyprawa najlepiej pasuje do grochówki? Bez niej zupa nigdy nie będzie udana
AdobeStock
Newsy
Jaka przyprawa najlepiej pasuje do grochówki? Bez jednej zupa nigdy się nie uda
Jak zrobić smaczną, sycącą i aromatyczną grochówkę? Czym ją przyprawić, żeby wydobyć jej prawdziwy, swojski smak?

Zupa grochowa na wędzonych żeberkach to doskonała propozycja na smaczny i sycący obiad. Czym ją przyprawić, żeby wydobyć z niej głębię smaku? Jak zrobić idealną grochówkę? W czym tkwi sekret idealnej zupy grochowej? Najsmaczniejsza wychodzi, gdy ugotujemy ją na wędzonych żeberkach i nie zapomnimy o dodaniu podsmażonego na suchej patelni wędzonego boczku. Niezwykle ważnym elementem idealnej grochówki jest też wcześniejsze wymoczenie grochu – najlepiej dzień wcześniej. Warto też przesmażyć na oliwie starte na grubych oczkach warzywa – marchewkę i pietruszkę a następnie dodać je do wywaru. W dobrej grochówce nie może też zabraknąć ugotowanych na miękko ziemniaków. Nie bez znaczenia są też przyprawy. Bez jednej z nich zupa grochowa nigdy nie będzie smakowała tak, jak powinna. Czym przyprawić grochówkę? Najważniejszą przyprawą, bez której nie ma udanej grochówki, jest bez żadnych wątpliwości majeranek. Bez tej przyprawy o charakterystycznym wyglądzie i smaku grochówka po prostu się nie obędzie. Oprócz niej smak grochówki możecie wzmocnić odrobiną takich przypraw jak: lubczyk tymianek czosnek w proszku oregano bazylię estragon kminek Przepis na grochówkę na żeberkach wędzonych Przygotujcie grochówkę z tego przepisu a na stałe zagości w waszym menu. Składniki:  300 gram wędzonych żeberek 2 marchewki 1 pietruszka 5 ziemniaków 1 szklanka łuskanego grochu Sól Pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Majeranek 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia Przygotowanie: Do większego garnka włóżcie żeberka wędzone, zalejcie 3 litrami wody, dodajcie listki laurowe, ziarna...

Kiedy powinno się namoczyć groch do grochówki? Wiele osób popełnia 1 kardynalny błąd
Adobe Stock
Newsy
Kiedy powinno się namoczyć groch do grochówki? Wiele osób popełnia 1 kardynalny błąd
Chyba nie ma drugiej tak smacznej i sycącej zupy, jak grochówka. Jak przygotować pyszną i aromatyczną grochówkę? Kiedy powinno się namoczyć groch i czym najlepiej przyprawić naszą zupę?

Przygotowanie pysznej grochówki nie wymaga zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach. Najważniejszą częścią przygotowania grochówki jest dobre wymoczenie grochu. Wielu Polaków popełnia błąd i moczy groch 3-4 godziny przed ugotowaniem zupy. Najlepiej jest jednak namoczyć groch dzień wcześniej. Dzięki temu prostemu sposobowi nasiona grochu będą bardziej miękkie, a zupa nabierze jeszcze lepszego smaku. Bardzo ważny jest też moment posolenia zupy. Grochówkę należy posolić tuż po dodaniu do garnka z wodą grochu i kilku laurowych listków. Kolejnym krokiem jest dodanie warzyw – startej na grubych oczkach marchewki i pietruszki, które warto wcześniej podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek lub na oleju. Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonych w kostkę ziemniaków, a następnie usmażonego na suchej patelni boczku. Jak przygotować przepyszna grochówkę krok po kroku? Czytajcie dalej. Przepis na tradycyjną grochówkę na żeberkach Składniki: kawałek żeberek - około 300 g boczek wędzony - 8 plasterków groch łuszczony - około 2 szklanek ziemniaki - 4-5 mniejsze liście laurowe - 2 sól i pieprz do smaku kiełbasa śląska - 1 szt. olej - 2 łyżki cebula - 1 szt. majeranek - 1 łyżka Zasmażka; mąka - 2 łyżki, masło - 3-4 łyżki Przygotowanie: Mięso opłuczcie, włóżcie do garnka i zalejcie wodą tak, by mięso było przykryte. Doprowadźcie do zagotowania, zmniejszcie ogień i dodajcie obraną pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz groch (powinien moczyć się przez ok. 12 godzin w wodzie). Gotujcie na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby dolejcie trochę wody). Gdy mięso będzie miękkie dodajcie obrane,...

grochówka
Gotujmy.pl/Alex_M
Newsy
Oto sekret żołnierskiej grochówki. Podpułkownik radzi: dodajcie do niej te składniki, a smak was zachwyci
Zupa grochowa z pewnością nie należy do dań dietetycznych. Musi być bogata w różne mięsa, dzięki temu będzie odpowiednio aromatyczna oraz treściwa. Podpułkownik Wojska Polskiego zdradza co zrobić, aby przygotowana grochówka zachwyciła gości.

Na liście polskich, tradycyjnych zup można znaleźć pyszną ogórkową, smaczną pomidorową czy rozgrzewający rosół. Należy do nich również grochówka, która jest zupą jedyną w swoim rodzaju. Na tle pozostałych wyróżnia się tym, że nie powstaje na bazie wywaru. Jej głównym składnikiem, jak sama nazwa wskazuje, jest groch. Żeby była odpowiednio sycąca, treściwa i pełna smaku, gotuje się ją na mięsie. I to nie jednym rodzaju mięsa. Wojskowa zupa grochowa Według podpułkownika Krzysztofa Przepiórki grochówka w stylu żołnierskim musi być koniecznie pełna różnego rodzaju mięs. Nie mogą to być jednak chude skrawki, ale ciężkie i tłuste kawałki. Obowiązkowo musi się w niej znaleźć dobrej jakości wędzony boczek czy kiełbasa. To nie jest dietetyczna zupa. Jej zadaniem jest dobrze nasycić żołnierzy na poligonie, a także dodać więcej sił i ogrzać w chłodniejsze dni. Poza kilkoma gatunkami mięsa „grochówka” ma jeszcze jeden sekret: powinna być długo gotowana na wolnym ogniu. Dzięki temu wszystkie składniki zupy dokładnie się połączą, przejdą swoimi smakami, co nada aromatu całemu daniu. Przepis na wojskową „grochówkę” Grochówkę trzeba celebrować. To nie jest zwykła zupa, do której możemy wrzucić wszystkie składniki i szybko gotować. Nie spieszcie się z jej przyrządzeniem. Podczas gdy w zupie gotują się pierwsze składniki, niespiesznie przygotowujcie kolejne.  Składniki 1 kg kiełbasy śląskiej 500 g schabu w plastrach 700 g grochu łuskanego 500 g ziemniaków 500 g boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 4 liście laurowe Sól Pieprz Przygotowanie: Przynajmniej na 3 godziny przed gotowaniem, zalejcie groch wodą i namoczcie. W...

Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką. Pomysł na sycący obiad
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką. Pomysł na sycący obiad
Ta zupa fasolowa jest tak smaczna i sycąca, że nie musicie już robić drugiego dania. Poznajcie przepis na tę zupę!

Gdy nie macie ochoty na gotowanie dwudaniowego obiadu, a macie ochotę na coś naprawdę sycącego, świetnie się sprawdzi zupa fasolowa! Z dodatkiem boczku i kiełbasy nie tylko świetnie smakuje, ale także sprawi, że długo będziecie najedzeni. Wypróbujcie przepis na smaczną zupę fasolową autorstwa Katarzyny J., użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką Do przygotowania smacznej zupy fasolowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 300 g fasoli Jaś 300 g żeberek wieprzowych wędzonych 200 g kiełbasy podwawelskiej 200 g wędzonego boczku 1 pietruszka 1 marchewka 1 cebula 1 papryka czerwona 1 pomidor 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka majeranku Pół łyżki papryki mielonej słodkiej Oliwa Sól Pieprz Przygotowanie: Wsypcie fasolę do garnka, zalejcie zimną wodą tak, by powierzchnia wody znajdowała się kilka centymetrów nad fasolą i odstawcie na całą noc do namoczenia (8-12 godzin). Następnego dnia wypłuczcie fasolę, włóżcie ją z powrotem do garnka i dodajcie żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną i kminek. Zalejcie całość dwoma litrami wody i zagotujcie. Po zagotowaniu zmniejszcie ogień i gotujcie przez godzinę. Pokrójcie cebulę w kostkę i zeszklijcie na patelni. Po lekkim wystudzeniu dodajcie do zupy. Obraną marchew i pietruszkę pokrójcie w plastry. Pomidora sparzcie i pokrójcie w kostkę, podobnie jak paprykę i boczek. Kiełbasę z kolei pokrójcie w plasterki. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość tłuszczu i podsmażcie kiełbasę z boczkiem, aż się przyrumienią. Wędliny wraz z warzywami dodajcie do zupy, wymieszajcie i gotujcie przez pół...