Daniem, które sprawdza się zawsze i robi furorę jest zupa grochowa. Jest ciężka, ale za to jaka sycąca i aromatyczna! Chyba nie ma takiej drugiej zupy, której już sam zapach sprawia, że ślinka cieknie. Też uwielbiacie? A na jakim boczku robicie swoją grochówkę – wędzonym, czy surowym? Wybór ma znaczenie! Poznajcie ten przepis na genialną zupę grochową!

Przepis na grochówkę

Są dwie szkoły robienia grochówki. Jedni dodają do niej surowy boczek, inni tylko wędzony. Jaki sposób jest poprawny? Odpowiedź jest chyba oczywista – tylko wędzony! To właśnie podwędzane mięso sprawia, że zupa grochowa ma tak niepowtarzalny zapach i smak. Boczek stanowi ciekawy dodatek, ale podstawą są jednak wędzone żeberka i kiełbasa. Wędzonka jest dość rzadko spotykana w sklepach, dlatego najlepiej podejdźcie do swojego sklepu mięsnego i zapytajcie, kiedy będą mieli dostawę żeberek wędzonych. Zapiszcie się na liście oczekujących, bo na pewno nie będziecie jedyni! Zróbcie taką grochówkę, a nawet sąsiedzi przybiegną do was na obiad zwabieni zapachem!

Do przygotowania zupy grochowej potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 300 g wędzonych żeberek
  • 250 grochu łuskanego
  • 10 dag kiełbasy
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Pół szklanki startych warzyw (marchew, seler, pietruszka)
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka oleju
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Do garnka włóżcie żeberka i zalejcie je zimną wodą. Gotujcie przez około 20 minut oraz wsypcie groch, dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i gotujcie do momentu, aż groch zmięknie.
  2. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kostkę.
  3. Kiełbasę również pokrójcie w kosteczkę, a obraną cebulę posiekajcie w plasterki.
  4. Kiedy groch będzie już miękki, dorzućcie ziemniaki i gotujcie 10 minut.
  5. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie kiełbasę. Po chwili dodajcie do niej cebulę i starte warzywa.
  6. Gdy całość się podsmaży, wrzućcie zawartość patelni do garnka z żeberkami. Czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do zupy.
  7. Doprawcie majerankiem, solą, pieprzem i gotujcie jeszcze przez kilka minut. Wyłączcie gaz i zostawcie garnek na kuchence na około 20 minut. Smacznego!

Grochówka jest pyszna, prawda?