grochówka przepis
elfi/gotujmy.pl
Newsy

Jaki boczek dodajecie do grochówki? Surowy czy podwędzany? Mistrzowie kuchni dodają tylko…

Na jakim mięsie robi się najlepszą grochówkę? Sprawdźcie sami - w przepisie jest wszystko!

Daniem, które sprawdza się zawsze i robi furorę jest zupa grochowa. Jest ciężka, ale za to jaka sycąca i aromatyczna! Chyba nie ma takiej drugiej zupy, której już sam zapach sprawia, że ślinka cieknie. Też uwielbiacie? A na jakim boczku robicie swoją grochówkę – wędzonym, czy surowym? Wybór ma znaczenie! Poznajcie ten przepis na genialną zupę grochową!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na grochówkę

Są dwie szkoły robienia grochówki. Jedni dodają do niej surowy boczek, inni tylko wędzony. Jaki sposób jest poprawny? Odpowiedź jest chyba oczywista – tylko wędzony! To właśnie podwędzane mięso sprawia, że zupa grochowa ma tak niepowtarzalny zapach i smak. Boczek stanowi ciekawy dodatek, ale podstawą są jednak wędzone żeberka i kiełbasa. Wędzonka jest dość rzadko spotykana w sklepach, dlatego najlepiej podejdźcie do swojego sklepu mięsnego i zapytajcie, kiedy będą mieli dostawę żeberek wędzonych. Zapiszcie się na liście oczekujących, bo na pewno nie będziecie jedyni! Zróbcie taką grochówkę, a nawet sąsiedzi przybiegną do was na obiad zwabieni zapachem!

Zobacz także

Do przygotowania zupy grochowej potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 300 g wędzonych żeberek
  • 250 grochu łuskanego
  • 10 dag kiełbasy
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Pół szklanki startych warzyw (marchew, seler, pietruszka)
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka oleju
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Do garnka włóżcie żeberka i zalejcie je zimną wodą. Gotujcie przez około 20 minut oraz wsypcie groch, dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i gotujcie do momentu, aż groch zmięknie.
  2. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kostkę.
  3. Kiełbasę również pokrójcie w kosteczkę, a obraną cebulę posiekajcie w plasterki.
  4. Kiedy groch będzie już miękki, dorzućcie ziemniaki i gotujcie 10 minut.
  5. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie kiełbasę. Po chwili dodajcie do niej cebulę i starte warzywa.
  6. Gdy całość się podsmaży, wrzućcie zawartość patelni do garnka z żeberkami. Czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do zupy.
  7. Doprawcie majerankiem, solą, pieprzem i gotujcie jeszcze przez kilka minut. Wyłączcie gaz i zostawcie garnek na kuchence na około 20 minut. Smacznego!

Grochówka jest pyszna, prawda? 

Komentarze
kwaśnica przepis
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy Tym daniem zajadają się wszyscy górale. Genialnie rozgrzewa w chłodne dni
Do Zakopanego na kwaśnicę przyjeżdżają ludzie z całej Polski. Podobno nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w górach. Ta zupa to idealny sposób na ogrzanie organizmu po wielogodzinnym pobycie na mrozie. Okazuje się jednak, że przysmak z łatwością można przyrządzić samodzielnie w domu.
Weronika Kępa
grudzień 27, 2020

Kiszona kapusta, żeberka i kiełbasa – jak tu nie kochać kwaśnicy! W górach serwuje się ją w niemal każdej restauracji czy swojskiej gospodzie. Na szczęście po ten przysmak nie musicie jechać wiele kilometrów. Receptura na jego przyrządzenie jest dziecinnie prosta, z łatwością sami zrobicie go we własnej kuchni! Przepis na góralską kwaśnicę Składniki 1 kilogram kiszonej kapusty 500 gramów wędzonych żeberek baranich 300 gramów kiełbasy 1 cebulę 2 ząbki czosnku 6 ziemniaków Olej Przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie Kapustę kiszoną umieśćcie w dużym garnku i zalejcie zimną wodą. Całość zagotujcie, odcedźcie i ponownie zalejcie wodą. Żeberka umyjcie i podzielcie na mniejsze części. Tak przygotowane umieśćcie w garnku z kapustą. Czosnek obierzcie i posiekajcie lub przeciśnijcie przez praskę wprost do kapusty. Do wywaru dodajcie również sól, pieprz, liście laurowe i ziela angielskie. Całość zamieszajcie i gotujcie aż do miękkości żeberek. Kiełbasę pokrójcie w kostkę lub plasterki i również dodajcie do powstającej kwaśnicy (jeśli lubicie możecie również dodać ją w całości). Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju. Tak przygotowaną umieśćcie w garnku z kapustą. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w czystym naczyniu. Kiedy staną się wystarczająco miękkie, przełóżcie je do garnka z kwaśnicą.  Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
Krupnik
Flickr/czynka
Przepisy Treściwy, wiejski krupnik na żeberkach. Niezwykle sycący! Doda wam niesamowitej energii
Soczyste żeberka to świetna podstawa wielu zup. Przedstawiamy wam przepis na krupnik z żeberkami w roli głównej. Będziecie po niego wracać!
Aleksandra Jaworska
listopad 23, 2020

Opinie wobec krupniku są różne. W sposób szczególny dzieli je wiek konsumenta. Dzieci za krupnikiem nie przepadają, dorośli wręcz przeciwnie. To jedna z bardziej sycących zup. Klasyka polskiej kuchni! Zupa na wywarze Krupnik to w skrócie klasyczna, polska zupa z ziemniakami, kaszą jęczmienną i marchewką. Podaje się ją na wywarze jarzynowym lub mięsnym. Można ją jeść też z kawałkami mięsa. Elementem charakterystycznym jest zasypanie jej kaszą jęczmienną lub ryżem.  Jest to zupa sycąca i bardzo smaczna. Średnio gęsta. Jak każde danie domowe ma mnóstwo wersji. Najlepiej jeśli spróbujesz krupniku na bazie różnego mięsa, dorzucisz ulubione dodatki i wybierzesz najlepszą opcję dla siebie. Krupnik w zależności od tego na jakie mięso się zdecydujesz ma różny smak i aromat. Wołowina spowoduje, że zupa będzie miała pełny i mocny smak, natomiast sam drób zapewni bardziej delikatny wywar. Proponujemy wam przepis, gdzie podstawą jest mięso wieprzowe.  Syci aż miło Zupa podana na żeberkach wieprzowych syci aż miło. Na dodatek, podajcie ją koniecznie z kaszą jęczmienną. Ta tradycyjna zupa zdaje się być prosta w przygotowaniu, ale sztuczką jest dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, żeby nie wyszła za gęsta. Krupnik na żeberkach jest złotym środkiem do uzyskania tego efektu. Składniki na 4 porcje zupy: 30 dag świeżych żeberek ekstra 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej 4-6 ziarenek ziela angielskiego świeżo posiekana natka pietruszki 3 ziemniaki 3 liście laurowe kawałek selera kawałek pora pietruszka marchewka sól morska Ziarko do ziarnka Umyte żeberka kroimy na mniejsze kawałeczki. Mięso zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Do wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod...

Przeczytaj
Kapuśniak na żeberkach
Gotujmy.pl/mariwanna
Newsy Sycący kapuśniak na wędzonych żeberkach. Smakowity i idealnie wspomaga odporność
Znana z kuchni góralskiej zupa pasuje na zimę jak ulał. Macie ochotę na kapuśniak na wywarze z wędzonych żeberek?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Kapuśniak jest też znany pod nazwą kwaśnica lub kapustnica. W zależności od tego czy użyjemy świeżej czy kiszonej kapusty, nabierze innego smaku i wyrazu. Kapuśniak to najlepsza zimowa zupa. Zdrowotny bonus dla całego organizmu! Kiszona kapusta Kapusta kiszona powstaje w momencie kiedy szatkowana kapusta poddana jest kiszeniu przez zasolenie i fermentację. Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstającego w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie. Kiszona kapusta jest obecna w kuchniach wielu narodów, w szczególności północnej Europy. Podobnym do kiszonej kapusty jest mandżurskie danie suan cai. Terminów kiszenie i kwaszenie można używać zamiennie. To synonimy oznaczające dokładnie ten sam proces. Nieuczciwe triki Niektórzy producenci żywności, aby skrócić cały proces, dodają kwas octowy w celu szybkiego zakwaszenia surowej kapusty. Potrawa taka, sporządzona z zastosowaniem kwasu octowego, to w rzeczywistości kapusta marynowana lub kapusta konserwowa. Parzcie na etykiety! Kapuściane bogactwo Właściwości zdrowotne wykazuje także sok z kiszonej kapusty, który jest źródłem probiotyków. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, wspomaga odchudzanie i posiada działanie przeciwnowotworowe. Kapusta ma w swoim składzie prawdziwy zestaw zdrowia, są to m.in.: Witamina C Wapń i fosfor Witamina E Naturalne przeciwutleniacze Bakterie Lactobacillus rozkładające cukry w kwas mlekowy Związki siarkoorganiczne Spożywczy przysmak Jej spożywanie jest zalecane szczególnie w okresie zimowym, kiedy trudniej dostępne są świeże owoce i warzywa. Najlepiej w postaci gorącej zupy, na którą przepis znajdziecie poniżej. Kapuśniak na...

Przeczytaj
żeberka w sosie słodko-ostrym przepis
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy Pikantne żeberka z takim sosem, że palce lizać. Oszalejecie na punkcie tego smaku
Jeśli jesteście fanami wieprzowiny, a w szczególności żeberek, koniecznie musicie ich spróbować w wersji z sosem słodko-ostrym. To kulinarny strzał w dziesiątkę. Z pewnością pokochacie ich smak!
Weronika Kępa
grudzień 27, 2020

Połączenie cukru, papryczek chili i żeberek? Czemu nie! W końcu w kuchni ogranicza was tylko wyobraźnia. Choć to zestawienie może wydawać się dziwne, w rzeczywistości smakuje naprawdę wybornie! Sami się przekonajcie.  Przepis na żeberka w słodko-ostrym sosie chili Składniki 1 kilogram żeberek wieprzowych 4 ząbki czosnku 120 gramów cukru 2 papryczki chili 2 łyżki sosu sojowego Woda Przyprawy i zioła: sól, imbir, kolendra, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie Przygotowanie W dużym garnku umieśćcie 1,5 litra wody, liście laurowe, ziela angielskie, szczyptę soli oraz 2 obrane ząbki czosnku. Całość zagotujcie. Żeberka dokładnie umyjcie, pokrójcie na mniejsze kawałki i umieśćcie w garnku z gotującą się wodą. Po ok. 30 minutach wyjmijcie mięso z wody, umieśćcie w szklanej lub plastikowej misce i odstawcie do ostygnięcia. W małym rondelku umieśćcie 250 ml wody i 120 gramów cukru. Całość zagotujcie, pamiętając o mieszaniu. Kiedy mikstura zacznie wrzeć dodajcie do niej 2 ząbki obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku, 1 łyżeczkę imbiru, sos sojowy oraz bardzo drobno posiekane papryczki chili. Całość gotujcie aż do momentu, w którym sos ładnie zgęstnieje (ok. 15 minut). Tak przygotowany sos dodajcie do wystudzonych żeberek. Zamarynowane mięso umieśćcie w lodówce na całą noc. Następnego dnia przełóżcie żeberka do dużego naczynia żaroodpornego, przykryjcie folią i pieczcie przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upływie tego czasu ściągnijcie folię i trzymajcie potrawę w piekarniku jeszcze przez kolejne 20 minut. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj