przepis na ciasto na pierogi
nogawkuchni, Danusia19671/gotujmy.pl
Newsy

Jaką wodę powinno dodawać się do ciasta na pierogi? Gorącą czy zimną? Większość gospodyń domowych mówi, że…

Do ciasta na pierogi koniecznie trzeba dodać wody. Wiedzieliście, że jej temperatura ma znaczenie?

Każdy Polak, który uczy się gotować prędzej czy później pozna przepis na pierogi. W końcu to jedno z podstawowych dań kuchni naszego kraju! Wszyscy uwielbiają pierogi. Ruskie, z mięsem, z owocami, a nawet z kaszą – sposobów na przygotowanie jest mnóstwo! Te są najbardziej popularne, ale oczywiście możecie eksperymentować z farszem. Niektórzy dodają do środka warzywa, ser albo grzyby. Jednak niezależnie od tego jak pyszny wyjdzie farsz, sukces pierogów zależy od ciasta! Jeśli wyjdzie twarde lub gumowate, to nawet najlepszy farsz ich nie uratuje. Dlatego koniecznie trzeba nauczyć się robić idealne ciasto do pierogów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaka woda do ciasta na pierogi?

Próbowaliście kiedyś zrobić bezglutenowe pierogi? Jeżeli tak, to na pewno wiecie jak wielką udręką jest zrobienie ciasta z użyciem mąki, która nie zawiera glutenu. To właśnie ten składnik odpowiada za to, że ciasto zamiast się kruszyć jest lepkie i łatwo się wyrabia. Z tego powodu najlepszą mąką do ciasta na pierogi jest oczywiście klasyczna mąka pszenna. Ważnym składnikiem jest także woda, którą dodaje się do ciasta. Wy dodajecie zimną, czy gorącą? Odpowiedź powinna być tylko jedna – gorąca woda! To właśnie ciepło sprawia, że skrobia zawarta w mące, zaczyna pęcznieć i tworzyć swego rodzaju kleik. Dzięki temu ciasto pęcznieje i robi się lepkie!

Zobacz także
gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Aneta Zając dieta

Co jadła Aneta Zając, że zrzuciła aż 10 kilogramów? Jej dieta jest tania i bardzo prosta

Przepis na ciasto do pierogów

Kto nabrał ochoty na pierogi czytając ten artykuł, ten pewnie już planuje jutrzejszy obiad! Zróbcie pyszne pierożki z wykorzystaniem tego prostego przepisu na ciasto. Będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 0,5 kg mąki pszennej typ 500
  • 50 ml oleju (4 łyżki)
  • 250 ml gorącej wody (1 kubek)
  • Pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Wsypcie do miski przesianą mąkę. Dodajcie pół łyżeczki soli oraz 4 łyżki oleju.
  2. Wlejcie 250 ml gorącej (to bardzo ważne!) wody i zacznijcie wyrabiać ciasto. Jeśli woda jest zbyt gorąca, to najpierw wyrabiajcie ciasto łyżką.
  3. Wyrobione i schłodzone ciasto zawińcie w folię spożywczą i odstawcie do lodówki na pół godziny. Dzięki temu nie skurczy się w trakcie wałkowania.
  4. Po tym czasie wyjmijcie ciasto z folii i podzielcie na 3 części. Każdą z nich po kolei wałkujcie i za pomocą szklanki wycinajcie kółka, z których będziecie lepić pierogi.
  5. Na każde kółko z ciasta nakładajcie przygotowany wcześniej farsz i zlepcie brzegi.
  6. Pierogi wkładajcie do garnka z osoloną, wrzącą wodą i gotujcie przez 3-4 minuty, aż do wypłynięcia. Smacznego!
pierogi z mięsem przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Zostało wam mięso z rosołu? Wykorzystajcie je do dania, które wszyscy kochają
Każda z nas wie, że smak mięsa z rosołu jest nie do podrobienia. Warto wykorzystać je w przygotowaniu innych dań, dzięki czemu nabiorą one wyjątkowego smaku i aromatu!

Rosół to podstawa polskiej kuchni – i to dosłownie! Stanowi samodzielne danie oraz bazę wielu innych potraw. Z rosołu można zrobić zupę pomidorową, pieczarkową, a także ugotować na nim gulasz. Warzywa z rosołu doskonale nadają się do sałatki jarzynowej, natomiast mięso do… Przekonajcie się same! Mamy dla was fantastyczny przepis! Farsz na pierogi z mięsem z mięsa z rosołu Mięso z rosołu jest wyjątkowe – soczyste, rozpływające się w ustach i niezwykle aromatyczne. Właśnie dlatego fantastycznie nadaje się do zrobienia farszu do różnych dań – na przykład do pierogów! Jeżeli raz spróbujecie pierogów z mięsem z rosołu, to już nie będziecie chciały jeść żadnych innych. Przepis na pierogi z mięsem Składniki: 80 dag mięsa z rosołu Pół kilo mąki 3 łyżki oleju Szklankę gorącej wody Łyżeczkę soli 1 cebulę 1 płaską łyżeczkę pieprzu Przygotowanie: Najlepiej za pomocą maszynki zmielcie mięso bardzo drobno. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklijcie na maśle, a następnie dodajcie do mięsa i przypraw pieprzem. Farsz powinien być lekko ostry, dlatego nie żałujcie pieprzu! Jeśli farsz jest waszym zdaniem zbyt suchy, to dodajcie do niego kilka łyżek rosołu i dokładnie wymieszajcie. Do miski wsypcie mąkę, dodajcie olej, pół łyżeczki soli oraz szklankę gorącej wody. Ostrożnie wyrabiajcie ciasto tak, by się nie poparzyć! Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkujcie na cienko. Za pomocą szklanki powycinajcie kółka, do których będziecie dodawać farsz. Łyżką układajcie farsz na każdym kawałku ciasta i pozalepiajcie. Pierogi należy gotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Smacznego!

Przepis na smaczne pierogi. Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą
Pixabay.pl
Newsy
Przepis na smaczne pierogi. Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą
Szukacie ciekawego i niebanalnego pomysłu na pierogi? Przygotujcie pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą. Sprawdziliśmy – smakują obłędnie!

Pierogi to jedno z najpopularniejszych polskich dań – uwielbiane jest nie tylko przez Polaków, ale również przez mieszkańców innych krajów świata - mrozicie ciasto na pierogi? Możecie to zrobić, ale pamiętajcie o 1 wyjątku. Istnieje wiele wariacji na temat tej potrawy. Mamy pierogi gotowane, smażone a nawet pieczone . Farsz również może być przygotowany na niezliczoną ilość sposobów. Do wyboru mamy pierogi mięsne, rybne, warzywne, owocowe a nawet serowe. A co powiecie na pierogi z farszem z kaszanki z podsmażoną na rumiano cebulką? Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą to świetna alternatywa dla tradycyjnych polskich pierogów z mielonym mięsem i okrasą. Jak je zrobić? To bardzo proste. Wystarczy przygotować tradycyjne ciasto na pierogi oraz farsz, czyli podsmażoną na patelni kaszankę i cebulę. Takie pierogi to prawdziwy rarytas. Zróbcie ich więcej, bo na pewno w mig znikną z talerzy! Składniki na ciasto: mąka- 250 g jajko - 1 szt olej - 1 łyżka ciepła woda - 100 ml sól - 1 łyżeczka Składniki na farsz: kaszanka - 300 g cebula - 3 szt olej - 2 łyżki sól, pieprz - do smaku Przygotowanie: Z mąki, jajka, oleju, wody i soli zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokroją drobno kaszankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy razem przez ok. 5 minut aż kaszanka zrobi się "kremowa". Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Napełniamy przygotowanym farszem. Sklejamy tworząc falbankę lub tak jak ja sklejając widelcem. Wrzucamy na wrzącą wodę i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze...

pierogi na ostro
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Przepyszne pierożki dla miłośników ostrych smaków. Ich farsz jest wprost spektakularny. Palce lizać
Można by rzec, że pierogi to narodowe danie Polaków. Występują w przeróżnych wersjach, ale w takiej pikantnej jeszcze ich nie jedliście. Są niezwykle aromatyczne i sycące!

Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków, ale nie tylko. Swoją wyjątkowość zawdzięczają głównie swojej uniwersalności, gdyż można je przygotować praktycznie ze wszystkim. Do najpopularniejszych należą pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, serem, mięsem czy owocami. Wybór jest ogromny i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Pierogi w pikantnej wersji To danie można przygotować na wiele sposobów, jednak pierogi w pikantnej wersji z mięsem i ostrą papryczką to coś, obok czego nikt nie przejdzie obojętnie. Farsz jest bardzo prosty do przygotowania, a ulepienie pierogów zajmuje dosłownie kilka chwil. W takiej wersji idealnie sprawdzą się na rozgrzewający obiad. Przypadną do gustu nie tylko osobom lubiącym ostrzejsze smaki. Dzięki połączeniu kilku składników, można otrzymać smakowitą i sycącą potrawę. Przepis na pierogi na ostro Składniki: Ciasto: 250 g mąki + do podsypywania ½ łyżeczki soli 1 szklanka gorącej wody Farsz: 150 g kiełbasy podlaskiej 150 g wędzonego boczku 1 cebula 5 czerwonych ostrych papryczek nadziewanych serkiem 2 łyżki kiełków rzodkiewki 250 g ziemniaków sól pieprz Przygotowanie:  Ziemniaki obierzcie, ugotujcie do miękkości i odstawcie do całkowitego ostudzenia. Kiełbasę podlaską wraz z wędzonym boczkiem pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie na suchej patelni. Tłuszcz wytopi się z boczku. Cebulę obierzcie, pokrójcie i dodajcie do smażonego mięsa. Smażcie do momentu zeszklenia się cebuli. Część tych składników przełóżcie do większej miski, a drugą połowę zostawcie do okraszenia gotowych pierogów. Ostudzone ziemniaki zmielcie w maszynce do mielenia mięsa bądź przeciśnijcie je przez praskę, a później dodajcie do podsmażonych...

Idealne pierogi: przepis na ciasto z wodą gazowaną
Adobe Stock
Newsy
Idealne pierogi: przepis na ciasto z wodą gazowaną
Jest wiele przepisów na ciasto na pierogi. Jedni je robią z jajkiem, a inni bez. Jednak by było elastyczne warto zastosować jeden trik i dodać taką wodę. Ta receptura z pewnością zostanie z wami na dłużej.

Co dom, to inny przepis na pierogi. Każda gospodyni domowa ma swoją autorską recepturę na przygotowanie tego dania. W tej kwestii zarówno ważne jest nadzienie, jak i ciasto, by ulepione pierogi nie rozpadły się podczas gotowania. By za każdym razem wychodziły idealnie, wystarczy do masy dodać jeden sekretny składnik. Tradycyjne polskie pierogi Pierogi to jedno z wielu tradycyjnych dań. Uwielbiają je wszyscy, nie tylko Polacy, ale i turyści zza granicy. Mimo, iż są dosyć pracochłonne, to efekt końcowy wynagradza wszystko. Na stole pojawiają się zarówno na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości. Swoją popularność zawdzięczają uniwersalności, gdyż można przygotować je na wytrawnie czy słodko. Najczęściej przyrządzane pierogi to ruskie , z kapustą i grzybami , mięsem , serem , jagodami czy truskawkami . Przepis na idealne pierogi Składniki: 2 ½ - 3 szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki soli 1 szklanka gazowanej wody 1 jajko ½ łyżeczki cukru 4 łyżki oleju Przygotowanie: Do większej miski wbijcie jajko, a także wlejcie szklankę wody gazowanej. Do miski ze składnikami dodajcie cukier, sól oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Mąkę pszenną przesiejcie, a następnie dodajcie ją do mokrych składników. Całość zacznijcie wyrabiać ręką bądź łyżką. Gdy masa stanie się lepka, to przenieście ją na stolnicę lub blat posypany mąką. Ciasto ugniatajcie rękami przez kilka minut. Wyrobione ciasto na pierogi owińcie szczelnie folią spożywczą, przykryjcie wilgotnym ręcznikiem i odstawcie je na pół godziny.  W tym czasie możecie przygotować farsz. Takie ciasto idealnie sprawdzi się do każdego nadzienia.  Idealne ciasto na pierogi  Często pojawia się dyskusja na temat idealnego...