przepis na ciasto na pierogi
nogawkuchni, Danusia19671/gotujmy.pl
Newsy

Jaką wodę powinno dodawać się do ciasta na pierogi? Gorącą czy zimną? Większość gospodyń domowych mówi, że…

Do ciasta na pierogi koniecznie trzeba dodać wody. Wiedzieliście, że jej temperatura ma znaczenie?

Każdy Polak, który uczy się gotować prędzej czy później pozna przepis na pierogi. W końcu to jedno z podstawowych dań kuchni naszego kraju! Wszyscy uwielbiają pierogi. Ruskie, z mięsem, z owocami, a nawet z kaszą – sposobów na przygotowanie jest mnóstwo! Te są najbardziej popularne, ale oczywiście możecie eksperymentować z farszem. Niektórzy dodają do środka warzywa, ser albo grzyby. Jednak niezależnie od tego jak pyszny wyjdzie farsz, sukces pierogów zależy od ciasta! Jeśli wyjdzie twarde lub gumowate, to nawet najlepszy farsz ich nie uratuje. Dlatego koniecznie trzeba nauczyć się robić idealne ciasto do pierogów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaka woda do ciasta na pierogi?

Próbowaliście kiedyś zrobić bezglutenowe pierogi? Jeżeli tak, to na pewno wiecie jak wielką udręką jest zrobienie ciasta z użyciem mąki, która nie zawiera glutenu. To właśnie ten składnik odpowiada za to, że ciasto zamiast się kruszyć jest lepkie i łatwo się wyrabia. Z tego powodu najlepszą mąką do ciasta na pierogi jest oczywiście klasyczna mąka pszenna. Ważnym składnikiem jest także woda, którą dodaje się do ciasta. Wy dodajecie zimną, czy gorącą? Odpowiedź powinna być tylko jedna – gorąca woda! To właśnie ciepło sprawia, że skrobia zawarta w mące, zaczyna pęcznieć i tworzyć swego rodzaju kleik. Dzięki temu ciasto pęcznieje i robi się lepkie!

Przepis na ciasto do pierogów

Kto nabrał ochoty na pierogi czytając ten artykuł, ten pewnie już planuje jutrzejszy obiad! Zróbcie pyszne pierożki z wykorzystaniem tego prostego przepisu na ciasto. Będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 0,5 kg mąki pszennej typ 500
  • 50 ml oleju (4 łyżki)
  • 250 ml gorącej wody (1 kubek)
  • Pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Wsypcie do miski przesianą mąkę. Dodajcie pół łyżeczki soli oraz 4 łyżki oleju.
  2. Wlejcie 250 ml gorącej (to bardzo ważne!) wody i zacznijcie wyrabiać ciasto. Jeśli woda jest zbyt gorąca, to najpierw wyrabiajcie ciasto łyżką.
  3. Wyrobione i schłodzone ciasto zawińcie w folię spożywczą i odstawcie do lodówki na pół godziny. Dzięki temu nie skurczy się w trakcie wałkowania.
  4. Po tym czasie wyjmijcie ciasto z folii i podzielcie na 3 części. Każdą z nich po kolei wałkujcie i za pomocą szklanki wycinajcie kółka, z których będziecie lepić pierogi.
  5. Na każde kółko z ciasta nakładajcie przygotowany wcześniej farsz i zlepcie brzegi.
  6. Pierogi wkładajcie do garnka z osoloną, wrzącą wodą i gotujcie przez 3-4 minuty, aż do wypłynięcia. Smacznego!
Pierogi jak u babci, pierogi wigilijne
Pixabay/skyradar
Newsy
Najlepszy prezent na święta od babci. Pyszne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami według jej przepisu
Mówcie co chcecie, wiemy i tak, że pierogi z domu babci to uniwersalne wspomnienie dzieciństwa. Może by tak odtworzyć ten genialny smak na Wigilię?

Wigilia bez pierogów to nie to samo. Szczególnie, że ich kulturowa symbolika nie jest bez znaczenie. Te zjedzone z wigilijnego stołu mają nam zapewnić dobrobyt i wszelkie powodzenie. Pierogi wigilijne Zazwyczaj do pierogów świątecznych daje się farsz, który bazuje na trzech prostych składnikach. Mowa o kapuście, grzybach lub pieczarkach. Przepis na ciasto, choć prosty, kryje w sobie małe tajemnice, których świadomość znacznie ułatwi wam pracę. Jedną z nich, o której wiedzą prawdziwe gospodynie domowe, jest dokładnie do ciasta roztopionego masła. Dzięki temu prostemu rozwiązaniu, pierogi są miękkie i smaczne, a ciasto gładkie i bardzo elastyczne. Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Klasyką wigilijnych potraw są pierogi z nadzieniem grzybowym i kapuścianym. Właśnie one, jako danie postne, zasilają 12 przysmaków, charakterystycznych dla Wigilii. Jeśli nie chcecie tego wieczoru eksperymentować, warto postawić na sprawdzony przepis jak u babci. Przyda się kilka znanych wam z codziennego gotowania składników i podzielenie gotowania na etapy. Takich pierogów jeszcze nie jedliście! Składniki: Farsz 700 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów około 150 g cebuli 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego olej do smażenia pieprz sól Ciasto 700 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 250 ml gorącej wody 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Etapy przygotowania pierogów Grzyby Suszone grzyby dokładnie płuczemy na durszlaku pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Całość odstawiamy do namoczenia na kilka godzin. Następnie jeżeli trzeba, odlewamy...

pierogi z mięsem przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Zostało ci mięso z rosołu? Wykorzystaj je do dania, które wszyscy kochają
Każda z nas wie, że smak mięsa z rosołu jest nie do podrobienia. Warto wykorzystać je w przygotowaniu innych dań, dzięki czemu nabiorą one wyjątkowego smaku i aromatu!

Rosół to podstawa polskiej kuchni – i to dosłownie! Stanowi samodzielne danie oraz bazę wielu innych potraw. Z rosołu można zrobić zupę pomidorową, pieczarkową, a także ugotować na nim gulasz. Warzywa z rosołu doskonale nadają się do sałatki jarzynowej, natomiast mięso do… Przekonajcie się same! Mamy dla was fantastyczny przepis! Pyszny farsz Mięso z rosołu jest wyjątkowe – soczyste, rozpływające się w ustach i niezwykle aromatyczne. Właśnie dlatego fantastycznie nadaje się do zrobienia farszu do różnych dań – na przykład do pierogów! Jeżeli raz spróbujecie pierogów z mięsem z rosołu, to już nie będziecie chciały jeść żadnych innych. Przepis na pierogi z mięsem Aby przygotować te wyjątkowe pierogi, potrzebujesz: 80 dag mięsa z rosołu Pół kilo mąki 3 łyżki oleju Szklankę gorącej wody Łyżeczkę soli 1 cebulę 1 płaską łyżeczkę pieprzu Przygotowanie Farsz: Najlepiej za pomocą maszynki zmiel mięso bardzo drobno. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklij na maśle, a następnie dodaj do mięsa i przypraw pieprzem. Farsz powinien być lekko ostry, dlatego nie żałuj pieprzu! Jeśli farsz jest twoim zdaniem zbyt suchy, to dodaj do niego kilka łyżek rosołu i dokładnie wymieszaj. Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj olej, pół łyżeczki soli oraz szklankę gorącej wody. Ostrożnie wyrabiaj ciasto tak, by się nie poparzyć! Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na cienko. Za pomocą szklanki powycinaj kółka, do których będziemy dodawać farsz. Łyżką układaj farsz na każdym kawałku ciasta i pozalepiaj. Pierogi należy gotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Smacznego!

Pierogi z kapustą
ania321/gotujmy.pl
Newsy
Czas na lepienie pierogów. Jak oszacować ich ilość do składników? Z tym przepisem wyjdzie wam ich 70
Jak oszacować ilość farszu do ilości ciasta? Z tym przepisem wyjdzie wam niemal idealnie. Czas na lepienie świątecznych pierogów!

Wigilia kojarzy się większości z nas z uszkami. Małe, fikuśne pierożki najbardziej kochają najmłodsi. W wielu domach zamiast uszek wybiera się większe pierogi. Tajemnice udanych pierogów A skoro decydujemy się na pierogi, to trzeba zastosować się do kilku bardzo ważnych zasad, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się pięknym i smacznym daniem: Do przygotowania ciasta na pierogi wybierzmy dobrej jakości mąkę. Kiepska mąka (zwykle najtańsza z półki sklepowej) może źle prezentować się po przyrządzeniu i ugotowaniu z niej ciasta – będzie po prostu szara, a tego chcemy uniknąć. Podczas wyrabiania ciasta używajmy niemal gorącej wody. Wiedzą to doświadczone gospodynie, ale młodzi adepci „pierogarskiej” sztuki mogą nie być tego świadomi. Ciasto należy wyrabiać nie za długo, a następnie rozwałkowywać na dość cienkie placki. Podczas klejenia pierogów musimy zachować czujność. W razie wątpliwości co do tego, czy pieróg jest szczelny, można pomóc sobie w kwestii klejenia np. widelcem. Gotowanie pierogów powinno odbywać się we wrzącej, gotującej się wodzie. Wrzucajmy do garnka nasze pierogi dość małymi partiami, tak by woda nie straciła szybko temperatury. Po „wyłowieniu” pierogów z garnka łyżką cedzakową, układamy je na talerzach. Po chwili trzeba je obrócić na drugą stronę – w przeciwnym wypadku mogą się nam skleić. A teraz czas już na przepis na pierogi . Z tej porcji wyjdzie nam ok. 70 pierogów. Składniki: 1 kg mąki pszennej Ciepła woda Szczypta soli 1 kg kapusty kiszonej 15 dag suszonych grzybów (w ostateczności możemy użyć także pieczarek) 1 cebula Sól i pieprz Przygotowanie: Zacznijmy od farszu. Grzyby należy namoczyć i obgotować. Następnie kroimy...

Lewandowska pierogi
Adobe Stock, ons.pl
Newsy
Lewandowska pokazała, jak przygotowuje świąteczne pierogi. Nie uwierzycie, co do nich dodaje
W diecie państwa Lewandowskich nie ma miejsca na półśrodki. Nawet w czasie świąt Bożego Narodzenia.

Zdrowo, dietetycznie, a przede wszystkim bez glutenu – to są podstawowe przykazania Anny Lewandowskiej podczas gotowania dań dla siebie i dla Roberta. Gotowanie posiłków dla najlepszego piłkarza świata 2020 roku wg FIFA to nie przelewki. By utrzymać najwyższą formę Robert Lewandowski nie może sobie pozwolić nawet na chwileczkę pofolgowania. Uszka, pierogi, racuchy – tych tradycyjnych dań z mąki pszennej nie będzie na wigilijnym stole u Lewandowskich. Jednak czymże byłyby święta bez tych symbolicznych dań? Ania Lewandowska doszła do perfekcji w odnajdywaniu zamienników produktów bogatych w gluten. Mąkę pszenną w świątecznych pierogach influencerka zastąpi w tym roku mąką ryżową, kukurydzianą i tapioką, czyli skrobią z manioku. Lewandowska zaserwuje pierogi z farszem grzybowym. My proponujemy tradycyjny farsz z kapusty kiszonej z dodatkiem grzybów. Czy warto spróbować takich pierogów? Z pewnością. A czy są zdrowsze od tych tradycyjnych? Niekoniecznie. Unikanie glutenu jest uprawnione w przypadku osób cierpiących na celiakię. Większość z nas toleruje jednak gluten. Mączne produkty dostarczają organizmowi wielu ważnych mikroelementów, dlatego dania diety bezglutenowej osoby zdrowe powinny jadać co najwyżej od czasu do czasu. Przepis na świąteczne pierogi Anny Lewandowskiej Składniki: 250 g mąki z tapioki 80 g mąki kukurydzianej 80 g mąki ziemniaczanej 160 g mąki ryżowej Szklanka wrzątku 1 łyżeczka sody Sól 60 g oleju kokosowego Przygotowanie: Łączymy wszystkie suche składniki w misce lub na stolnicy. Dodajemy powoli gorącej wody i wyrabiamy szybko elastyczne ciasto, podobnie jak w przypadku tradycyjnych pierogów. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy do niego nieco rozpuszczonego oleju kokosowego. Po wyrobieniu...