Każdy Polak, który uczy się gotować prędzej czy później pozna przepis na pierogi. W końcu to jedno z podstawowych dań kuchni naszego kraju! Wszyscy uwielbiają pierogi. Ruskie, z mięsem, z owocami, a nawet z kaszą – sposobów na przygotowanie jest mnóstwo! Te są najbardziej popularne, ale oczywiście możecie eksperymentować z farszem. Niektórzy dodają do środka warzywa, ser albo grzyby. Jednak niezależnie od tego jak pyszny wyjdzie farsz, sukces pierogów zależy od ciasta! Jeśli wyjdzie twarde lub gumowate, to nawet najlepszy farsz ich nie uratuje. Dlatego koniecznie trzeba nauczyć się robić idealne ciasto do pierogów.

Jaka woda do ciasta na pierogi?

Próbowaliście kiedyś zrobić bezglutenowe pierogi? Jeżeli tak, to na pewno wiecie jak wielką udręką jest zrobienie ciasta z użyciem mąki, która nie zawiera glutenu. To właśnie ten składnik odpowiada za to, że ciasto zamiast się kruszyć jest lepkie i łatwo się wyrabia. Z tego powodu najlepszą mąką do ciasta na pierogi jest oczywiście klasyczna mąka pszenna. Ważnym składnikiem jest także woda, którą dodaje się do ciasta. Wy dodajecie zimną, czy gorącą? Odpowiedź powinna być tylko jedna – gorąca woda! To właśnie ciepło sprawia, że skrobia zawarta w mące, zaczyna pęcznieć i tworzyć swego rodzaju kleik. Dzięki temu ciasto pęcznieje i robi się lepkie!

Przepis na ciasto do pierogów

Kto nabrał ochoty na pierogi czytając ten artykuł, ten pewnie już planuje jutrzejszy obiad! Zróbcie pyszne pierożki z wykorzystaniem tego prostego przepisu na ciasto. Będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 0,5 kg mąki pszennej typ 500
  • 50 ml oleju (4 łyżki)
  • 250 ml gorącej wody (1 kubek)
  • Pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Wsypcie do miski przesianą mąkę. Dodajcie pół łyżeczki soli oraz 4 łyżki oleju.
  2. Wlejcie 250 ml gorącej (to bardzo ważne!) wody i zacznijcie wyrabiać ciasto. Jeśli woda jest zbyt gorąca, to najpierw wyrabiajcie ciasto łyżką.
  3. Wyrobione i schłodzone ciasto zawińcie w folię spożywczą i odstawcie do lodówki na pół godziny. Dzięki temu nie skurczy się w trakcie wałkowania.
  4. Po tym czasie wyjmijcie ciasto z folii i podzielcie na 3 części. Każdą z nich po kolei wałkujcie i za pomocą szklanki wycinajcie kółka, z których będziecie lepić pierogi.
  5. Na każde kółko z ciasta nakładajcie przygotowany wcześniej farsz i zlepcie brzegi.
  6. Pierogi wkładajcie do garnka z osoloną, wrzącą wodą i gotujcie przez 3-4 minuty, aż do wypłynięcia. Smacznego!