Naleśniki są pyszne zarówno na słodko jak i na słono. Z ich smakiem można eksperymentować do woli. Jedni lubią jeść je z białym serem, rodzynkami i dżemem.  Drudzy z kurczakiem, szpinakiem oraz fetą.

Plusem naleśników jest także to, że do ich zrobienia nie potrzeba wielu składników oraz dużo czasu. Podstawą jest jednak umiejętność zrobienia doskonałego ciasta. Dlatego dziś zdradzamy wam jedną z tajemnych receptur na puszyste ciasto naleśnikowe, którą każdy wielbiciel naleśników powinien znać.  

Jak zrobić idealne naleśniki?

Aby nasze naleśniki wyszły delikatne, musimy wybrać do nich odpowiednią mąkę. Pyszne ciasto wychodzi m.in. z mąki ryżowej, orkiszowej, kukurydzianej i pszennej. Najlepsza będzie ta niższego typu np. 450. Warto też wybraną mąkę, przesiać wcześniej przez sitko.

Tłuste krowie mleko najlepiej sprawdza się w przygotowaniu naleśników. Wpływa na ich zapach i smak. Jeśli jednak nie przepadamy za takim mlekiem, idealnie sprawdzi się również migdałowe czy sojowe.

Zobacz także:

Kolejnym niezbędnym składnikiem są jajka. Najlepiej oddzielić je od żółtka i białka ubić na sztywno z solą. Ten zabieg sprawi, że naleśniki będą wyjątkowo pulchne.

Ważnym składnikiem ciasta jest również woda. Można dodać wodę z kranu lub mineralną, ale żeby naleśniki wyszły lekkie i puszyste jak nigdy przedtem, warto do ciasta dolać wodę gazowaną!

Pamiętajcie, by po zmiksowaniu wszystkich składników odstawić ciasto na około pół godziny, by odpoczęło. Dzięki temu ciasto będzie aksamitnie gładkie.

Do smażenia naleśników najlepiej jest użyć patelni teflonowej. Wtedy nie musimy dodawać żadnego tłuszczu. Jeśli jednak nie mamy takiej patelni w swojej kuchni, przed smażeniem patelnię warto natłuścić olejem, aby zapobiec przywieraniu ciasta.  

Sprawdzony przepis na naleśniki

Składniki: 

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • Pół szklanki wody gazowanej
  • 3 jajka
  • Olej do smażenia
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielcie żółtka od białek. Do miski wlejcie żółtka, mleko i wsypcie mąkę. 
  2. Zmiksujcie dokładnie, by nie została ani jedna grudka i odstawcie na pół godziny, by ciasto odpoczęło.
  3. W osobnej misce ubijcie na sztywno białka z solą. Wlejcie do ciasta i bardzo delikatnie zamieszajcie całość łyżką. 
  4. Rozgrzejcie na patelni olej lub gdy macie patelnie teflonową smażcie naleśniki bez tłuszczu. 
  5. Gotowe naleśniki smarujcie serem, dżemem, czekoladą lub zróbcie je na wytrawnie, dodając do nich usmażonego kurczaka, zmieszanego ze szpinakiem i serem feta.

Smacznego!