Ciasto na naleśniki
gotujmy.pl/Alex_M
Newsy

Jaką wodę dodajecie do naleśników? Zwykłą czy gazowaną? 1 decyzja, a wyjdą nieziemsko puszyste

Aby zrobić idealne naleśniki trzeba znać kilka sztuczek. W tym artykule zdradzimy wam jedną z nich!

Naleśniki są pyszne zarówno na słodko jak i na słono. Z ich smakiem można eksperymentować do woli. Jedni lubią jeść je z białym serem, rodzynkami i dżemem.  Drudzy z kurczakiem, szpinakiem oraz fetą.

Plusem naleśników jest także to, że do ich zrobienia nie potrzeba wielu składników oraz dużo czasu. Podstawą jest jednak umiejętność zrobienia doskonałego ciasta. Dlatego dziś zdradzamy wam jedną z tajemnych receptur na puszyste ciasto naleśnikowe, którą każdy wielbiciel naleśników powinien znać.  

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić idealne naleśniki?

Aby nasze naleśniki wyszły delikatne, musimy wybrać do nich odpowiednią mąkę. Pyszne ciasto wychodzi m.in. z mąki ryżowej, orkiszowej, kukurydzianej i pszennej. Najlepsza będzie ta niższego typu np. 450. Warto też wybraną mąkę, przesiać wcześniej przez sitko.

Tłuste krowie mleko najlepiej sprawdza się w przygotowaniu naleśników. Wpływa na ich zapach i smak. Jeśli jednak nie przepadamy za takim mlekiem, idealnie sprawdzi się również migdałowe czy sojowe.

Kolejnym niezbędnym składnikiem są jajka. Najlepiej oddzielić je od żółtka i białka ubić na sztywno z solą. Ten zabieg sprawi, że naleśniki będą wyjątkowo pulchne.

Ważnym składnikiem ciasta jest również woda. Można dodać wodę z kranu lub mineralną, ale żeby naleśniki wyszły lekkie i puszyste jak nigdy przedtem, warto do ciasta dolać wodę gazowaną!

Pamiętajcie, by po zmiksowaniu wszystkich składników odstawić ciasto na około pół godziny, by odpoczęło. Dzięki temu ciasto będzie aksamitnie gładkie.

Do smażenia naleśników najlepiej jest użyć patelni teflonowej. Wtedy nie musimy dodawać żadnego tłuszczu. Jeśli jednak nie mamy takiej patelni w swojej kuchni, przed smażeniem patelnię warto natłuścić olejem, aby zapobiec przywieraniu ciasta.  

Zobacz także
Zróbcie to z jajkami a ciasto na naleśniki wyjdzie puszyste jak nigdy. Wspaniały trik babci

Zróbcie to z jajkami, a ciasto na naleśniki wyjdzie puszyste jak nigdy. Stary patent stryjenki

Jeśli popelniacie ten bląd, naleśniki nie będą złociste i chrupiące.

Jeśli popełniacie ten błąd, naleśniki nigdy nie będą złociste i chrupiące. Oto jak smażyć najlepsze

Sprawdzony przepis na naleśniki

Składniki: 

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • Pół szklanki wody gazowanej
  • 3 jajka
  • Olej do smażenia
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielcie żółtka od białek. Do miski wlejcie żółtka, mleko i wsypcie mąkę. 
  2. Zmiksujcie dokładnie, by nie została ani jedna grudka i odstawcie na pół godziny, by ciasto odpoczęło.
  3. W osobnej misce ubijcie na sztywno białka z solą. Wlejcie do ciasta i bardzo delikatnie zamieszajcie całość łyżką. 
  4. Rozgrzejcie na patelni olej lub gdy macie patelnie teflonową smażcie naleśniki bez tłuszczu. 
  5. Gotowe naleśniki smarujcie serem, dżemem, czekoladą lub zróbcie je na wytrawnie, dodając do nich usmażonego kurczaka, zmieszanego ze szpinakiem i serem feta.

Smacznego!

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak
Adobe Stock
Newsy
W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak
Okazuje się, że to w jakiej kolejności dodacie poszczególne składniki do ciasta naleśnikowego ma duży wpływ na ich smak i konsystencję. Sprawdźcie, jak należy robić to poprawnie.

Naleśniki to jedno z najprostszych i najszybszych dań, jakie można zrobić, gdy najdzie nas ochota na coś do zjedzenia. Niemal każdy ma w swojej kuchni składniki potrzebne do zrobienia tego dania. Można je podawać ze słodkimi dodatkami, takimi jak biały ser, podprażonymi jabłkami z cynamonem, dżemem, kremem czekoladowo-orzechowym, polane słodką śmietanką, z bita śmietaną i owocami. Ale naleśniki doskonale smakują również w wytrawnej wersji, chociażby ze szpinakiem, sosem pieczarkowym czy w wersji meksykańskiej z podsmażonym mięsem i fasolą. W jakiej kolejności dodawać składniki do naleśników? Wiele osób po prostu dodaje wszystkie składniki jednocześnie do miski, a następnie wszystko ze sobą miksuje. To błąd, który może sprawić, że mąka się zbryli, a ciasto nie będzie miało jednolitej, gładkiej konsystencji. W efekcie uzyskacie naleśniki z grudkami, mało puszyste i po prostu niesmaczne. Najpierw w misce połączcie wszystkie mokre składniki, czyli jajka z mlekiem oraz z wodą (wodą gazową lub piwem). Dopiero w następnym kroku możecie dodać mąkę, najlepiej przesiewając ją przez sitko. To sprawi, że ciasto będzie bardziej napowietrzone, a przez to lżejsze. Do ciasta możecie dodać również olej – to wyeliminuje potrzebę smażenia naleśników na tłuszczu. Przepis na delikatne naleśniki Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 3/4-1 szklanka wody, wody gazowanej albo piwa 2 jajka 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru pudru, jeśli robicie naleśniki na słodko szczypta soli Przygotowanie: Do dużej miski wlejcie mleko oraz wodę. Wbijcie całe jajko. Połączcie dokładnie składniki. Do masy przesiejcie mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Całość zmiksujcie albo wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Smażcie na rozgrzanym tłuszczu na patelni....

Naleśniki bez tłuszczu: zdrowsze i mniej kaloryczne od tych smażonych na tłuszczu
Flickr
Newsy
Naleśniki bez tłuszczu: zdrowsze i mniej kaloryczne od tych smażonych na tłuszczu
Naleśniki bez tłuszczu są równie pyszne co te tradycyjne. Są przy tym jednak o wiele zdrowsze i mają mniej kalorii. Zróbcie następnym razem naleśniki bez tłuszczu. Musicie tylko pamiętać o odpowiedniej patelni.

Naleśniki bez tłuszczu to propozycja dla tych z was, którzy kontrolują spożywane kalorie lub po prostu chcą odżywiać się zdrowo. Niełatwo jest przecież zrezygnować z jedzenia naleśników, bo są takie pyszne! Chętnie jadają je  maluchy i dzieci, ale dorośli również bardzo je lubią. Czasem przedmiotem dyskusji jest to, jaką wodę najlepiej dodać do naleśników . Niektórzy nie dodają jej wcale, inni dodają wodę gazowaną, a jeszcze inne osoby zastępują wodę piwem . To właśnie woda, mąka, mleko i jajko są głównymi składnikami ciasta na naleśniki . Czy naleśniki są dietetyczne? Naleśniki to jednak dość tłusta potrawa. Tylko dlatego, że zazwyczaj smaży się je na oleju lub maśle. Ciasto smażone na tłuszczu bardzo szybko pochłania go i samo staje się tłuste. To silnie wpływa na kaloryczność potrawy i jej wartość zdrowotną. Gdyby nie to, że naleśniki są smażone, spokojnie można byłoby jadać je na diecie. Czy da się usmażyć naleśniki bez tłuszczu? Tak! Potrzebujecie tylko bardzo dobrej patelni o nieprzywierającej powierzchni. Patelnia nie może być porysowana, stara ani odgięta. Są nawet specjalne płaskie i duże patelnie do naleśników. Możecie na nich bez problemu usmażyć naleśniki bez tłuszczu. Pamiętajcie jednak, że tłuszcz jest niezdrowy tylko w nadmiarze. Możecie dodać za to do ciasta na naleśniki łyżkę oleju. I tak będą one znacznie mniej kaloryczne. Jak ograniczyć kaloryczność naleśników? Mamy kilka bardzo praktycznych sposobów na ograniczenie kaloryczności naleśników . Zastosujcie je, a naleśniki nie będą się przyczyniać do kurczących się w pasie spodni. Dodajcie do naleśników otręby – bardziej wtedy sycą i przeciwdziałają zaparciom Zamieńcie mąkę w naleśnikach na razową – to duża zmiana, nawet jeśli...

naleśniki z piwem przepis
Flickr
Newsy
Zamiast wody, dodajcie do naleśników szklankę tego płynu. Wyjdą lekkie i puszyste jak nigdy dotąd
Wiecie, jak zrobić puchate i leciutkie naleśniki? Nie uwierzycie, jaki składnik się sprawdzi!

Naleśniki to genialny pomysł na praktycznie każdy posiłek. Pasują zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Jedni wolą wersję na słodko z owocami, dżemem, serem czy czekoladą, a inni preferują wytrawne wersje – na przykład ze szpinakiem, mięsem albo pieczarkami i szynką. Jakie są wasze ulubione? Sposób na puchate ciasto naleśnikowe Preferencje nie kończą się na nadzieniu! Są różne sposoby robienia naleśników. Można robić francuskie „crêpe”, czyli cieniutkie jak papier placuszki, które w smaku przypominają nieco gofry . Dodaje się do nich więcej jajek i mleka niż do naleśników w polskiej wersji, dzięki czemu wychodzą o wiele cieńsze i bardzo delikatne. By się nie rozpadały, koniecznie trzeba smażyć je na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Coraz popularniejsze są też amerykańskie " pancakes ” – placki z ciasta naleśnikowego, które są o wiele bardziej puchate niż polskie i przypominają nieco biszkopty. Nie dodaje się do nich w ogóle wody. Używa się zamiast niej mleka, proszku do pieczenia i dodaje dużo mąki, dzięki czemu placki są bardzo grube. Choć wersji naleśników jest sporo, to jednak nie ma to, jak klasyczne polskie naleśniki! By smakowały jeszcze lepiej i były wyjątkowo puchate, a przy tym niezbyt grube, warto zamiast wody wlać do nich… piwo! Zadziała ono podobnie jak drożdże, dzięki czemu ciasto będzie wyrośnięte. Przepis na puszyste naleśniki Do przygotowania puchatych naleśników będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 szklanka mleka 1 szklanka piwa Około 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Pieprz Przygotowanie Do głębokiej miski wbijcie jajka i ubijcie na puszystą pianę. Następnie wlejcie do jajek szklankę piwa i mleka oraz dodajcie...

Przepis na puszyste, lekkie i wypieczone w środku gofry. Smakują jak z budki nad morzem
Flickr
Newsy
Przepis na puszyste, lekkie i wypieczone w środku gofry. Smakują jak z budki nad morzem
Najlepsze na świecie gofry to te jedzone w wakacje nad polskim morzem. Z łatwością zrobicie je również samodzielnie w domu, wystarczy tylko dobry przepis na gofry.

Gofry najbardziej kojarzą się nam z wakacjami i nadmorskim deptakiem, wzdłuż którego aż roi się od budek z goframi i lodami. Gofry z łatwością możecie zrobić również w warunkach domowych. Wszystko, czego potrzebujecie to gofrownica oraz dobry przepis. My polecamy sprawdzony przepis użytkowniczki MałaMi89.  Gofry jak z budki nad morzem – najlepszy przepis Składniki na gofry 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatki Wybierzcie takie dodatki, jakie lubicie najbardziej. Może być to cukier puder, bita śmietana, dżem, owoce sezonowe (truskawki, maliny, borówki) albo z puszki (brzoskwinie, ananas). Doskonale sprawdź się również cukrowe albo czekoladowe posypki oraz polewy – najpopularniejsze to truskawkowa, czekoladowa i karmelowa. Jeśli nie macie gotowej polewy, rozpuśćcie w kąpieli wodnej połamaną na kawałki tabliczkę czekolady. Przygotowanie Oddzielcie białka od żółtek i ubijcie je ze szczyptą soli na sztywno. W drugiej misce zmiksujcie dokładnie żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Upewnijcie się, że w cukrze pudrze nie ma grudek przed dodaniem go do jajek (możecie przesiać go przez drobne sitko). Dodajcie mleko i wodę, wymieszajcie, a następnie przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie na koniec pół szklanki oleju i miksujcie przez 3 do 5 minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto się napowietrzy. Następnie za pomocą trzepaczki delikatnie wmieszajcie ubitą pianę z białek. Dzięki temu gofry będą bardzo lekkie i puszyste. Rozgrzejcie mocno gofrownicę (najlepiej o mocy przynajmniej 1000-1100W) i wylewajcie porcje ciasta. Pieczcie przez około 5-8 minut w zależności od typu i...