Ciasto na naleśniki
gotujmy.pl/Alex_M
Newsy

Jaką wodę dodajecie do naleśników? Zwykłą czy gazowaną? 1 decyzja, a wyjdą nieziemsko puszyste

Aby zrobić idealne naleśniki trzeba znać kilka sztuczek. W tym artykule zdradzimy wam jedną z nich!

Naleśniki są pyszne zarówno na słodko jak i na słono. Z ich smakiem można eksperymentować do woli. Jedni lubią jeść je z białym serem, rodzynkami i dżemem.  Drudzy z kurczakiem, szpinakiem oraz fetą.

Plusem naleśników jest także to, że do ich zrobienia nie potrzeba wielu składników oraz dużo czasu. Podstawą jest jednak umiejętność zrobienia doskonałego ciasta. Dlatego dziś zdradzamy wam jedną z tajemnych receptur na puszyste ciasto naleśnikowe, którą każdy wielbiciel naleśników powinien znać.  

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić idealne naleśniki?

Aby nasze naleśniki wyszły delikatne, musimy wybrać do nich odpowiednią mąkę. Pyszne ciasto wychodzi m.in. z mąki ryżowej, orkiszowej, kukurydzianej i pszennej. Najlepsza będzie ta niższego typu np. 450. Warto też wybraną mąkę, przesiać wcześniej przez sitko.

Tłuste krowie mleko najlepiej sprawdza się w przygotowaniu naleśników. Wpływa na ich zapach i smak. Jeśli jednak nie przepadamy za takim mlekiem, idealnie sprawdzi się również migdałowe czy sojowe.

Kolejnym niezbędnym składnikiem są jajka. Najlepiej oddzielić je od żółtka i białka ubić na sztywno z solą. Ten zabieg sprawi, że naleśniki będą wyjątkowo pulchne.

Ważnym składnikiem ciasta jest również woda. Można dodać wodę z kranu lub mineralną, ale żeby naleśniki wyszły lekkie i puszyste jak nigdy przedtem, warto do ciasta dolać wodę gazowaną!

Pamiętajcie, by po zmiksowaniu wszystkich składników odstawić ciasto na około pół godziny, by odpoczęło. Dzięki temu ciasto będzie aksamitnie gładkie.

Do smażenia naleśników najlepiej jest użyć patelni teflonowej. Wtedy nie musimy dodawać żadnego tłuszczu. Jeśli jednak nie mamy takiej patelni w swojej kuchni, przed smażeniem patelnię warto natłuścić olejem, aby zapobiec przywieraniu ciasta.  

Zobacz także
Zróbcie to z jajkami a ciasto na naleśniki wyjdzie puszyste jak nigdy. Wspaniały trik babci

Zróbcie to z jajkami, a ciasto na naleśniki wyjdzie puszyste jak nigdy. Stary patent stryjenki

Jeśli popelniacie ten bląd, naleśniki nie będą złociste i chrupiące.

Jeśli popełniacie ten błąd, naleśniki nigdy nie będą złociste i chrupiące. Oto jak smażyć najlepsze

Sprawdzony przepis na naleśniki

Składniki: 

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • Pół szklanki wody gazowanej
  • 3 jajka
  • Olej do smażenia
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielcie żółtka od białek. Do miski wlejcie żółtka, mleko i wsypcie mąkę. 
  2. Zmiksujcie dokładnie, by nie została ani jedna grudka i odstawcie na pół godziny, by ciasto odpoczęło.
  3. W osobnej misce ubijcie na sztywno białka z solą. Wlejcie do ciasta i bardzo delikatnie zamieszajcie całość łyżką. 
  4. Rozgrzejcie na patelni olej lub gdy macie patelnie teflonową smażcie naleśniki bez tłuszczu. 
  5. Gotowe naleśniki smarujcie serem, dżemem, czekoladą lub zróbcie je na wytrawnie, dodając do nich usmażonego kurczaka, zmieszanego ze szpinakiem i serem feta.

Smacznego!

Zróbcie to z jajkami a ciasto na naleśniki wyjdzie puszyste jak nigdy. Wspaniały trik babci
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie to z jajkami, a ciasto na naleśniki wyjdzie puszyste jak nigdy. Stary patent stryjenki
Marzą się wam puszyste i leciutkie naleśniki? Wystarczy zastosować jedną prostą sztuczkę!

Naleśniki to jedno z dań, które nie dość, że każdemu smakuje, to jeszcze można je jeść o każdej porze dnia. Dobrze sprawdzają się jako słodkie śniadanie i kolacja, a na obiad można przygotować bardziej wytrawną wersję, np. naleśniki ze szpinakiem. A jak to zrobić, by wyszły idealnie puszyste? Ile pań domu tyle metod, ale musicie przyznać, że najlepsze są puchate i mięciutkie naleśniki. Z serem, dżemem albo świeżymi owocami smakują po prostu genialnie! Sprawdźcie, jak zrobić takie idealne naleśniczki jak z kuchni starej gospodyni. Czy dodawać sól do ciasta naleśnikowego?  Najczęściej naleśniki robi się na słodko z serem albo czekoladą. Coraz popularniejsze w Polsce masło orzechowe, też jest świetnym dodatkiem do naleśników. Koniecznie wypróbujcie połączenie tego masła z dżemem – palce lizać! Warto jednak przyrządzić też naleśniki na słono. Stanowią świetną alternatywę dla słodkich i lepiej się nadają na obiad. Możecie je zrobić z czym tylko chcecie, ponieważ zarówno warzywa jak i mięso, dobrze do nich pasują. Niemniej jednak solić warto również naleśniki, które posmarujecie dżemem. Szczypta soli wyzwoli więcej smaku z nudnego naleśnikowego ciasta.  Co zrobić, żeby naleśniki były puszyste? Zwykle ubijanie białek kojarzy się z przygotowywanie masy serowej na sernik. Inni ubijają jajka również na gofrów. A co powiecie na to, żeby ubijać białka także do ciasta naleśnikowego? To właśnie ten nietypowy zabieg sprawi, że naleśniki będą wyjątkowo puszyste i przepyszne jak nigdy dotąd! Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki Pół szklanki wody 3 jajka Olej do smażenia Sól Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. To bardzo ważne, ponieważ białka się później przydadzą! Do miski wlejcie żółtka, mleko i wsypcie mąkę. Zmiksujcie tak, by nie...

Wszyscy szaleją na punkcie naleśników z tym nadzieniem. Takich smacznych jeszcze nie jedliście
@fitwaffle/TikTok
Newsy
Świat oszalał na punkcie naleśników z tym nadzieniem. Takich smacznych jeszcze nie jedliście
Smaku tych naleśników chyba nic nie pobije. Sekretny składnik sprawia, że rozpływają się w ustach i są tak pyszne, że trudno im się oprzeć.

Puszyste naleśniki ze smacznym nadzieniem to doskonała propozycja na praktycznie każdy posiłek. Pasują na śniadanie, deser, obiad i kolację. Do tego przyrządza się je szybko, a ilość kombinacji jeśli chodzi o nadzienie jest praktycznie nieograniczona. Można zjeść naleśniki z serem, dżemem, owocami, czekoladą czy na słono - na przykład ze szpinakiem czy mięsem. Jeden z użytkowników TikToka, @fitwaffle zaproponował kolejną wariację na temat naleśników. I tym razem jest to propozycja dla największych łasuchów! TikToker podaje bowiem naleśniki z Kinder czekoladą i Nutellą. Zobaczcie, jak je zrobić.  Przepis na słodkie naleśniki z Kinder czekoladą Do przygotowania tych słodziutkich naleśników będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka pół szklanki wody gazowanej 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego  szczypta proszku do pieczenia szczypta soli batoniki czekolady Kinder (ilość zależy od tego, ile naleśników usmażycie) Nutella do polania naleśników Przygotowanie: Do miski wsypcie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlejcie mleko, wodę gazową, dodajcie jajko, sól i cukier. Wszystko wymieszajcie, najlepiej za pomocą miksera.  Gdy wszystkie składniki już się połączą, rozgrzejcie na patelni olej i wylejcie niewielką porcję ciasta. Naleśniki nie powinny być zbyt duże. Po chwili obróćcie naleśnik na drugą stronę. Gdy już się równo upiecze, zdejmijcie go z patelni na talerz. Od razu po usmażeniu złóżcie naleśnik na pół, a następnie połóżcie na jednym końcu batonik Kinder czekolady i zawińcie naleśnik w rulon.  Postępujcie tak z resztą naleśników i ułóżcie je obok siebie na talerzu lub w...

Zamiast jeść to z makaronem, zawińcie w naleśniki i usmażcie na patelni. Wasze kubki smakowe oszaleją
AdobeStock
Newsy
Zamiast jeść to z makaronem, zawińcie w naleśniki i usmażcie na patelni. Wasze kubki smakowe oszaleją
Jeżeli skończyły się wam już pomysły na obiady, spieszymy z pomocą. Mamy przepis na coś pysznego - składnik, który zwykle wykorzystujecie do prostych dań z makaronu, tym razem przyda się wam jako pyszny farsz do naleśników.

Macie ochotę na naleśniki inaczej? Jeżeli znudziły się wam te z dżemem, serem lub ze szpinakiem, polecamy wam naleśniki w wersji mięsnej. Farsz z mięsa mielonego, papryki i aromatycznych przypraw wychodzi pyszny, a dodany do naleśników sprawi, że stworzycie smaczny i bardzo sycący obiad. W dodatku jest banalnie prosty w przygotowaniu - zobaczcie, jak to zrobić.  Farsz z mięsa mielonego do naleśników Warto pamiętać, że mięso mielone, choć tak doskonale pasuje do kotletów, gołąbków czy spaghetti, ma wiele innych zastosowań. Można z niego wykonać genialny farsz do pierogów czy naleśników - tę drugą opcję wybiera mniej osób, a szkoda. Ciasto naleśnikowe świetnie komponuje się z mięsem i warzywami, tworząc pyszne danie, które posmakuje każdemu. A jeżeli nie chcecie dodawać papryki i pomidorów, możecie zrobić farsz jedynie z mięsem mielonym i cebulą - też wyjdzie smacznie.  Przepis na naleśniki z mięsem mielonym Składniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka mąki 3 jajka 4 łyżki oleju 2 szczypty soli Farsz: pół kilograma mięsa mielonego pół zielonej papryki pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 2 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g tartego parmezanu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich  szczypta pieprzu  Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania ciasta na naleśniki. Do miski wsypcie przesypaną wcześniej mąkę, dodajcie jajka oraz mleko i szczyptę soli. Wymieszajcie wszystko mikserem. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodajcie do niego nieco mąki. Jeśli za gęste - wlejcie mleko.  Po przygotowaniu odłóżcie miskę z ciastem na kwadrans. Umyjcie papryki i pokrójcie je w...

Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?
Adobe Stock
Newsy
Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?
Naleśniki się nie udały? Nic nie szkodzi! Następnym razem przygotujcie je w taki sposób, a na pewno wyjdą takie, jak trzeba.

Gorące i mięciutkie naleśniki z dżemem lub serem są prostym i szybkim daniem, które zawsze się sprawdza. W końcu znacie kogoś, kto by nie lubił naleśników? Przepis na naleśniki jest banalny, choć niektórym ich przygotowanie sprawia nieco trudności i nie zawsze się udają. Sprawdźcie, co zrobić by naleśniki były takie, jak trzeba! Dlaczego naleśniki nie wychodzą? Wydawałoby się, że naleśniki są równie prostym daniem co jajecznica. Nie do końca! Teoretycznie przygotowanie ciasta i usmażenie naleśników jest bardzo łatwe, ale już niewielkie zachwianie proporcji przy dodawaniu składników sprawi, że danie nie wyjdzie idealnie. Oto najczęstsze błędy przy smażeniu naleśników: Za dużo lub za mało mąki Często już na etapie robienia ciasta coś idzie nie tak. Należy pamiętać o tym, że w przypadku naleśników koniecznie powinno się trzymać proporcji podanych w przepisie. Jeśli użyjecie za mało mąki, to ciasto będzie się rozpadało na patelni. Z kolei gdy wsypiecie jej za dużo, wyjdą wam bardzo grube i twarde placki przypominające bardziej spód od pizzy... Pośpiech Naleśniki bardzo nie lubią pośpiechu! Pewnie niewiele osób wie, że ciasto na naleśniki po przygotowaniu powinno odpocząć przynajmniej pół godziny. W tym czasie mąka nieco napęcznieje dzięki działaniu glutenu zawartego w pszenicy, a naleśniki wyjdą niezwykle aksamitne. Spróbujcie, to naprawdę działa! Przepis na idealne naleśniki Do zrobienia klasycznych naleśników, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 2-3 jajka Szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypcie mąkę, wlejcie po 1,5 szklanki mleka i wody gazowanej, wbijcie jajka (im więcej jajek, tym ciasto będzie bardziej chrupiące) i wsypcie szczyptę soli oraz proszku do pieczenia....