Jaką temperaturę ustawić w lodówce latem? Lepiej to sprawdźcie
AdobeStock
Newsy

Jaką temperaturę ustawić w lodówce latem? Lepiej to sprawdźcie i nie popełniajcie błędu

Czy w trakcie upałów temperatura w lodówce powinna być niższa? To może przynieść nieoczekiwany skutek.

Gdy temperatury na zewnątrz są tak wysokie, produkty spożywcze psują się znacznie szybciej. Te z nich, które normalnie można by było przechowywać w temperaturze pokojowej, trzeba chować w tym czasie do lodówki, żeby zapobiec ich zepsuciu. Czy wobec tego w trakcie upałów powinno się zmienić temperaturę w lodówce na niższą? Sprawdźcie, co najlepiej zrobić. 

Ile stopni powinno być w lodówce?

Najważniejsze, byście zapamiętali jedną zasadę - lodówka to nie zamrażarka. Jedzenie powinno być schłodzone, a nie zamrożone, wobec czego najlepiej ustawić w lodówce temperaturę wynoszącą między 3 a 7 stopni Celsjusza. W całym urządzeniu temperatura rozkłada się nieco inaczej i od tego zależy układanie produktów na półkach.

Na przykład w dolnej szufladzie najlepiej jest trzymać warzywa i owoce, a także mięso. Jeśli nie macie szuflady z osobnymi przegródkami, wówczas mięso i ryby umieszczajcie na półce znajdującej się nad szufladą. Z kolei najwyższa półka w lodówce to najlepsze miejsce na resztki z obiadu czy kanapki przygotowane na następny dzień do pracy.

Zobacz także
Pijecie takie napoje w upały? Konsekwencje mogą być bardzo niebezpieczne

Pijecie takie napoje w upały? Konsekwencje mogą być bardzo niebezpieczne

Najlepsza dieta na upały. Te produkty pomogą schłodzić organizm

Najlepsza dieta na upały. Te produkty pomogą schłodzić organizm

Na ile stopni ustawić lodówkę w upały?

W upały pewnie kusi was, by zmienić ustawienia lodówki i ustawić niższą temperaturę. Ale czy takie działanie ma w ogóle sens? Niezależnie od tego, ile stopni jest na dworze, temperatura w środku urządzenia pozostaje taka sama. Wobec tego znajdujące się w niej produkty są bezpieczne i nie ma potrzeby zmniejszania temperatury. Jedyny skutek takiego działania to wyższe rachunki za prąd.

Co więcej, paradoksalnie w waszej kuchni może się przez to zrobić jeszcze cieplej - lodówka będzie intensywniej pracować i emitować więcej ciepła. 

Produkty, które powinny się znaleźć w lodówce w upał 

Jeśli nie posiadacie klimatyzatora, w trakcie upałów temperatura w waszym mieszkaniu lub domu także wzrasta. To oznacza, że część produktów, które normalnie można by było trzymać poza lodówką, należy do niej schować lub przenieść do chłodnej spiżarni albo piwnicy.

Zwróćcie uwagę na to, że na opakowaniach takich produktów jest najczęściej napisane, by przechowywać je w temperaturze do 25 stopni Celsjusza - a w upały na pewno jest w waszej kuchni cieplej. Produkty, które powinno się w tym czasie schować do lodówki albo zimnego pomieszczenia to m.in.:

  • owoce

  • warzywa

  • soki

  • mleko w kartonie

  • śmietanka

  • kiszonki (pod wpływem temperatury będą się kisić znacznie szybciej i mogą się zepsuć)

Źródło: euro.com.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

gdzie trzymać jajka
AdobeStock
Newsy
Przechowujecie jajka na drzwiach lodówki? Nie róbcie tak nigdy więcej
Dopiero co kupiliście jajka, a one już są zepsute? Prawdopodobnie mamy odpowiedź na to, dlaczego tak się stało.

Jajka to obok chleba i mleka, jeden z podstawowych artykułów żywnościowych, których nigdy nie może zabraknąć w naszym domu. Ciasta, kluski, kopytka czy zwykła jajecznica po prostu wymagają użycia jajek i to nie podlega dyskusji. Każdy z nas, o ile nie cierpi na alergię, jajka kupuje. A czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak je przechowywać? Idealne miejsce do przechowywania jajek Wydawałoby się, że kwestia tego jak i gdzie przechowywać jajka to żadna filozofia. Kto tak myśli, jest w dużym błędzie. Część osób trzyma je po prostu w kuchni na blacie lub schowane w szafce. W końcu w sklepie też są ustawione na półkach, daleko od lodówek, więc co może im się stać w kuchni? Otóż mogą się szybko zepsuć! Dlaczego? Zwykle w domu panuje nieco wyższa temperatura niż w sklepie. Do tego jajka do supermarketów przyjeżdżają świeże, jednak jeśli nie sprawdzimy daty ważności na opakowaniu, to może się okazać, że nasze leżą już na sklepowej półce dobry tydzień. Trzymając je w cieple, doprowadzimy tylko do tego, że szybko się zepsują. Nigdy nie trzymajcie jajek na drzwiach lodówki Wobec tego wniosek nasuwa się jeden – jajka należy trzymać w lodówce. I tu jest kolejny haczyk, bowiem nie każde miejsce w lodówce się do tego nadaje. Zanim zdążycie się zdenerwować na dziwne zasady dotyczące przechowywania jajek, uspokajamy – to nie jest nasz pomysł, tylko fakt udowodniony badaniami. Jajka trzymane na drzwiach lodówki psują się szybciej, a wynika to z częstych zmian temperatur. W lodówce temperatura wynosi od 0 do 3 stopni Celsjusza, natomiast w naszych kuchniach są to około 22 stopnie. Korzystamy z lodówki bardzo często, więc otwierając i zamykając drzwiczki wielokrotnie w ciągu dnia, narażamy znajdujące się tam produkty na...

dobrej jakości miód
Adobe Stock
Newsy
Czy miód może szkodzić bardziej niż cukier? Jeden błąd i traci całą swoją wartość
Chętnie dodajemy go do herbaty z cytryną wierząc, że wzmocni naszą odporność. Ale czy wiecie, że w niektórych przypadkach może być szkodliwy?

Nawet dzieci wiedzą, że miód jest bardzo zdrowy i trzeba go jeść. Szczególnie jesienią i zimą, gdy nasz organizm jest osłabiony i narażony na różne infekcje. Dodajemy go do herbat, ciast, owsianek albo po prostu jemy łyżką prosto ze słoika. Część osób stawia na stare, sprawdzone sposoby i używają miodu do robienia domowych syropów na przeziębienie, w których w skład wchodzi jeszcze zwykle cebula, czosnek czy imbir. Ale czy wiecie, że miód nie zawsze jest zdrowy? Kiedy może nam zaszkodzić i co robić, by wykorzystać wszystkie jego właściwości. Właściwości miodu Owoc ciężkiej pracy tysięcy pszczół to nie tylko słodki dodatek do jedzenia. Wykazuje się on szeregiem prozdrowotnych właściwości! Oto kilka z nich: działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność organizmu, zmniejsza ból gardła, łagodzi dolegliwości związane z wrzodami żołądka, obniża ciśnienie krwi, wspomaga gojenie ran i zapobiega powstawaniu blizn, pomocny w walce z trądzikiem i suchą skórą, działa kojąco na chorą wątrobę. Tego nigdy nie rób! Naukowcy przypominają, że działanie miodu na nasz organizm jest najlepsze wtedy, gdy spożywany miód ma temperaturę pokojową . Podgrzewany zaczyna tracić cenne składniki odżywcze, a zbyt gorący może być wręcz toksyczny. Specjaliści twierdzą, że idealna temperatura miodu to 35 stopni Celsjusza – tyle, ile panuje w ulu. Wystarczy zaledwie dziesięć stopni więcej, by nastąpił proces zmian w strukturze białek oraz utrata enzymów, które odpowiadają m.in. za podnoszenie naszej odporności i zwalczanie bakterii i grzybów odpowiedzialnych za infekcję. Miód podgrzany do temperatury 90 stopni i więcej (a tyle ma gorąca herbata) prowadzi do powstania niebezpiecznego związku chemicznego –...

wino jak schłodzić
AdobeStock
Newsy
Super trik na szybkie schłodzenie butelki - niezbędna wiedza przed sylwestrem
Jeżeli potrzebujecie prędko schłodzić wino lub szampana przed przyjściem gości, to koniecznie skorzystajcie z tego prostego wynalazku!

Niedługo goście, a wy zapomnieliście schłodzić alkohole? Pewnie niektórym z was przyszedł do głowy pomysł, by wstawić butelkę do zamrażarki, dzięki czemu schłodzi się ekspresowo. Ale takie rozwiązanie może być naprawdę zgubne w skutkach! Jeśli zrobicie tak z butelkami z piwem, to lepiej nie zapomnijcie o nich – jeżeli będą leżały w zamrażalniku zbyt długo, to dosłownie eksplodują! Co więc zrobić, by uniknąć przykrej niespodzianki? Polscy naukowcy znaleźli na to sposób! Z pomocą przychodzi nowatorski pomysł polskich naukowców. Grupa o nazwie Omni Calculator wymyśliła aż kilkaset rodzajów kalkulatorów, które obliczą dosłownie wszystko – także czas schładzania alkoholu! Wystarczy określić dokładne parametry zawartości butelek, które wstawicie do zamrażarki lub lodówki i gotowe! Kalkulator poprosi was o podanie poniższych informacji: Rodzaj napoju, który będziecie schładzać – do wyboru jest woda, napoje, piwo, wino, soki i mocne alkohole. Rodzaj opakowania – butelki i puszki we wszystkich rozmiarach. Temperatura wyjściowa napoju – należy określić, w jakiej temperaturze wcześniej stało opakowanie z napojem. To bardzo ważne, ponieważ czas schładzania napoju stojącego na dworze w letni, upalny dzień będzie inny niż tego trzymanego w chłodnej spiżarni. Miejsce, w którym schłodzicie napój – kalkulator zapyta was o to, czy zamierzacie wstawić opakowanie z napojem do zamrażarki, lodówki, lodu itp. Pożądana temperatura – należy określić jaka temperatura napoju będzie dla was satysfakcjonująca. Lekko schłodzony czy lodowaty? Następnie w ciągu kilku sekund kalkulator odpowie wam, ile czasu zajmie schłodzenie wybranego napoju do pożądanej temperatury. Dostarczy wam także wykres, dzięki któremu będziecie wiedzieli w jakim...

Trzymacie ziemniaki obok cebuli? Lepiej tego nie róbcie
Flickr
Newsy
Trzymacie ziemniaki obok cebuli? Sprawdźcie, dlaczego lepiej tego nie robić 
Dlaczego nie można przechowywać ziemniaków razem z cebulą? Ta stara zasada ma swoje uzasadnienie!

Osoby, które mają własny ogródek, często decydują się na posadzenie większej ilości roślin, które można później przechowywać przez całą zimę. Można tak zrobić na przykład z ziemniakami, które przechowywane w odpowiednich warunkach długo będą zdatne do spożycia. Trzeba jednak wiedzieć jak prawidłowo to robić, ponieważ w przeciwnym razie dojdzie do katastrofy! Właściwości ziemniaków Pełne potasu i zdrowej skrobi ziemniaki to warzywa, które koniecznie powinny się znaleźć w diecie. Część osób dbających o swoją sylwetkę rezygnuje z ziemniaków, wierząc, że ich spożywanie tuczy i prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej. Nic podobnego! W 100 gramach surowych ziemniaków znajduje się około 70 kalorii, dlatego jedzenie tych warzyw bez tłustych sosów w żaden sposób nie sprawi, że przytyjecie. A ponadto ziemniaki pełne są witamin i minerałów, w tym: Potasu Magnezu Sodu Manganu Miedzi Żelaza Fosforu Cynku Witaminy K Witamin z grupy B Witaminy C Jak przechowywać ziemniaki? Prawidłowo przechowywane ziemniaki wytrzymają w waszej spiżarni całkiem długo! Trzeba jednak pamiętać o kilku żelaznych zasadach. Jeżeli będziecie się ich trzymać, to wasze ziemniaki zachowają świeżość na dłużej i nie zepsują się : Warunki przechowywania Ziemniaki powinno się trzymać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, w którym panuje temperatura poniżej 15 stopni Celsjusza . Najlepiej w tym celu nada się chłodna piwnica, ziemianka albo garaż zimą. Odpowiedni pojemnik Choć plastikowe pojemniki są obecnie bardzo popularne, to trzymanie w nich ziemniaków nie jest dobrym pomysłem! Zamknięte w takich pojemnikach ziemniaki zaczną wytwarzać wilgoć, która nie będzie miała dokąd uciec. Wobec tego...