Jaką sól dodać do ogórków kiszonych? Tylko jedna się do tego nadaje
Adobe Stock
Newsy

Jaką sól dodać do ogórków kiszonych? Tylko jedna się do tego nadaje

Do kiszenia ogórków najlepiej wybierać tylko jeden gatunek soli. Pozostałe mogą być nie do końca bezpieczne dla zdrowia albo negatywnie wpływać na smak waszych przetworów.

Jaka sól jest najlepsza do kiszenia ogórków? A może do ogórków kiszonych nadaje się tylko jeden rodzaj soli? Postaramy się podpowiedzieć wam, jaki rodzaj soli wybrać do ogórków kiszonych.

Sól kamienna spożywcza jodowana, niejodowana, warzona jodowana – takie trzy rodzaje soli najczęściej są do wyboru, gdy przychodzi do jej zakupu w sklepie. Zanim jednak przejdziemy do rozstrzygniecia, którą powinno się kupić, przypomnijmy, co jest niezbędne do ukiszenia ogórków.

Klasyczny zestaw do kiszenia ogórków składa się z takich elementów jak:

  • Liść wiśni
  • Gniazda nasienne kopru
  • Ząbek czosnku
  • Ok. 1-centymetrowy kawałek korzenia chrzanu
  • A także oczywiście z soli

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie główne gatunki soli są dostępne w sprzedaży?

Sól kamienna spożywcza jodowana – jej skład jest prosty – ponad 97% chlorku sodu, różnego rodzaju śladowe mikroelementy i domieszka w postaci jodku potasu. Jodek potasu to nic innego jak substancja wzbogacająca, która sprawia, że dany produkt może nosić nazwę „jodowana”. Taka sól nie jest poddawana procesowi oczyszczania, przez co zachowuje w swoim składzie wapń, magnez, cynk itp.

Tego typu praktyki są wymagane przez odgórne państwowe zarządzenia. W Polsce prowadzony jest program profilaktyki jodowej, a sól kamienna bez dodatku jodu nie jest zalecana przez producentów do bezpośredniego spożycia – taką informację znajdziecie właśnie na specjalnych solach niejodowanych do przetworów.

Trzecim gatunkiem soli dostępnym w sprzedaży jest tak zwana sól warzona, jodowana. Zawiera zwykle jeszcze wyższy odsetek chlorku sodu i niewielką domieszkę jodku potasu oraz także substancję przeciwzbrylającą E536. Sól warzona otrzymywana jest poprzez oczyszczenie soli kamiennej.

Zobacz także
Przepis na kruche ogórki kiszone bez wody. Hit internetu

Nietypowy przepis na kruche ogórki kiszone bez wody. Hit internetu. Spróbujecie?

ogórki kiszone

Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku? Mało kto o tym wie

Jaki rodzaj soli najlepiej nadaje się do kiszenia ogórków?

Ogórki kiszone z użyciem soli warzonej, jodowanej są twarde, przyjemnie pachną, można śmiało powiedzieć, że będą zawsze dobrze ukiszone. W smaku również powinny być pozbawione jakichkolwiek wad. Eksperci są zdania, że tego typu sól najlepiej nadaje się do kiszenia ogórków.

Sól jodowana kamienna użyta do kiszenia ogórków również nie wpływa na klarowność soku z ogórków, a także na ich zapach. Taka sól także zapewnia jędrność, chrupkość i odpowiedni smak kiszonym ogórkom.

Sól kamienna niejodowana nie nadaje się z kolei do kiszenia ogórków. Sól użyta do tego typu przetworów sprawi, że ogórki będą bardziej kwaśne i gorzkie w smaku.

Sól kamienna niejodowana nie jest w stanie w pełni ochronić ogórków przed procesem gnicia. Takie przypadki będziecie mogli zaobserwować zwłaszcza wówczas, gdy wasze pokrywki i słoiki nie są do końca szczelne.

W tym artykule dowiecie się, jakiej wody użyć do przygotowania przepysznych ogórków małosolnych: Jaka woda do ogórków małosolnych? Przepis na ogórki doskonałe 

Czytaj także:

Kiszonki, ogórki kiszone
Flickr/lacegna
Newsy
Co się stanie z waszym ciałem, gdy zaczniecie regularnie jeść kiszonki? 
Sezon jesienno-zimowy obfituje w podatność na infekcje i przeziębienia. Jeżeli nie odżywiacie się w odpowiedni sposób, trudno wam będzie uchronić się przed chorobą. Podpowiadamy, co w naturalny sposób pomoże odporności.

Kiszonki to nie tylko witaminy, ale i naturalny probiotyk, zawierający cenne bakterie kwasu mlekowego. Warzywa poddane kiszeniu są znacznie zdrowsze niż surowe W chłodniejsze dni roku brakuje nam witamin, które znajdziemy w kiszonej kapuście czy ogórkach. Kiszone warzywa to źródło kwasu mlekowego, powstałego w czasie fermentacji substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami. Zalet kwasu mlekowego nie sposób zliczyć. Reguluje on florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Ponadto, bakterie kwasu mlekowego odgrywają znaczącą rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B. Kiszonki są małokaloryczne Jeśli przechodzicie na dietę, sięgnijcie po kiszonki. W trakcie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru. Co więcej, kiszonki regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc nas przed anemią. Kiszonki warto jeść szczególnie o tej porze, w której odczuwamy naturalne braki witaminy C, A, E K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Sok z kiszonek jest równie wartościowy, jak same kiszonki. W miarę fermentacji cenne składniki przenikają do soku, stąd jego skład jest pełny i bogaty. Kiszone warzywa zawierają dużo błonnika Błonnik w codziennej diecie to także poczucie sytości. Błonnik sprzyja dodatkowo utrzymaniu prawidłowej wagi i pobudzeniu jelit do pracy. Dzięki kiszonkom nie będziemy mieli problemu z zaparciami. Właśnie one lekko zakwaszają organizm, więc wasz apetyt ostudzi się niemalże błyskawicznie! Czy wiecie, że średniej...

Zalewa do ogórków
Flickr/berkgypsy
Newsy
Zalewy do ogórków możesz użyć do marynowania mięsa. Niesamowite, jakie wychodzi pyszne
Alternatywne wykorzystanie zalewy do ogórków? Marynata do mięsa. Będziecie się nim zajadać.

Ciepła woda na zalewę ma trzy zalety - szybciej rozpuszcza sól stosowaną do solanki, przyśpiesza nieco start fermentacji i co najważniejsze, taka temperatura nie niszczy cennych składników, witamin i bakterii mlekowych w kiszonych jarzynach lub owocach. Wrzątek do kiszonek Niektórzy zalewają kiszonki wrzątkiem. Nie jest to najlepszy pomysł! Unikajcie gorącej wody, ponieważ tylko w ten sposób zachowamy maksimum składników odżywczych oraz mikroflorę zawartą w produktach do kiszenia. Gorąca woda niszczy witaminy i cenne bakterie fermentacji mlekowej. Oczywiście można zagotować wodę razem z przyprawami aby wydobyć z nich aromat, ale przed zalaniem produktów do kiszenia należy ją ostudzić.  Kaczka marynowana w zalewie Nie trzeba kisić ogórków, żeby z zalewy do ich kiszenia zrobić pyszne danie. Będzie świetna do gęsiny i drobiu. Pełna składników odżywczych woda do ogórków przyda się jako marynata do mięsa. Przepis nie jest zbyt skomplikowany. Wystarczy kilka prostych produktów. Składniki:    kaczka 2 kg Marynata: 3l wody 6 łyżek soli morskiej  8 ząbków czosnku wędzonego kawałek korzenia chrzanu liść chrzanu 2 gałązki kopru z nasionami  Dodatkowo:   1 łyżka oliwa czosnkowej suszony majeranek otarty szałwia suszona świeżo mielony pieprz czarny Na początek dokładnie oczyszczamy kaczkę, płuczemy ją i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego  wystudzenia. Kaczkę wkładamy do garnka do pieczenia (gęsiarki), dodajemy opłukane i pokrojone gałązki kopru, pokrojone...

Ogórki kiszone
Pixabay
Przepisy
Chcesz ukisić na zimę ogórki? Pamiętaj o kilku ZŁOTYCH zasadach!
Jesień to idealny czas na zrobienie zimowych zapasów. Wydłużające się wieczory warto spędzić na zamknięciu wiosny i lata w kilku, no może kilkudziesięciu, słoikach z domowymi przetworami lub… kiszonymi ogórkami!

Kiszone to już tradycja, a te domowe smakują przecież najlepiej. Nasze babcie i mamy nie wyobrażają sobie bez nich obiadu. Z powodzeniem dodają je do kanapek, zup, sałatek, mięs, a nawet ryb. To skarb , który warto mieć w swojej spiżarni, a jego przygotowanie jest banalnie proste! Będziesz potrzebować 1 kg ogórków gruntowych 1 główka czosnku Duży pęczek kopru Chrzan (najlepiej kawałek korzenia z chrzanu) 1 litr wrzącej wody Ok. 2 płaskie łyżki soli Opcjonalnie liście dębu, czarnej porzeczki lub wiśni Podane składniki starczą na dwa litrowe słoiki . Przygotowanie Ogórki gruntowe umyj pod zimną wodą. Obierz korzeń chrzanu i pokrój go na mniejsze kawałki. Z główki czosnku zdejmij ząbki (nie musisz ich obierać). Dno każdego słoika wyłóż czosnkiem, kawałkiem chrzanu i kopru (oraz liśćmi dębu lub wiśni jeśli używasz). Następnie ułóż ogórki pionowo (upchnij je tak ciasno, jak to możliwe). Następnie zacznij przygotowywać zalewę od zagotowania osolonej wody. Wrzątek przelej do słoików, tak aby w całości zakrył ogórki. Zakręcone słoiki umieść w pomieszczeniu, w którym jest ok. 20 stopni. Możesz odwrócić je do góry dnem i przykryć kocem, aż do całkowitego wystygnięcia. Po dwóch dniach przenieś je do piwnicy lub innego ciemnego i chłodnego miejsca. Po około dwóch tygodniach ogórki będą gotowe do jedzenia! Złote zasady Pod żadnym pozorem nie odkręcaj słoików przed upływem dwóch tygodni . Nawet jeśli zobaczysz, że zalewa zaczyna lekko wypływać. Pamiętaj również, że trzymanie ogórków w piwnicy odgrywa bardzo istotną rolę . Dzięki niskiej temperaturze zachowują one jędrność i nie puchną podczas kiszenia. Zbyt...

poledwiczki w sosie mysliwskim
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Delikatne polędwiczki w sosie myśliwskim z pieczarkami na obiad. Zrobisz je dwa dni z rzędu
Doskonałe na obiad z rodziną, ale i do podania gościom. Nikt nie zgadnie, w czym panierowałaś mięso.

Polędwiczki wieprzowe są wyjątkowo delikatnym mięsem, które doskonale smakuje, gdy przyrządzimy je z sosem. W naszej wersji dodatek sosu sojowego oraz myśliwskiego nadają mięsu wyjątkowego, niespotykanego dotąd smaku. Gwarantujemy, że żaden z gości nie będzie wiedział co takiego dodałaś do potrawy!  To danie sprawdzi się idealnie podczas niedzielnego obiadu z rodziną, wykwintnej kolacji z gośćmi albo urodzinowej kolacji z partnerem. Gwarantujemy, że nawet twoja teściowa będzie zachwycona i z pewnością poprosi o przepis. Świetnie smakują podane po prostu z ugotowaną kaszą gryczaną. W sosie znajdują się ogórki kiszone i pieczarki, więc nie musisz podawać żadnej surówki, ale jeśli chcesz to polecamy np. kiszoną kapustę lub inne lekko kwaśne warzywa. Polędwiczki w sosie myśliwskim z pieczarkami i ogórkiem kiszonym Składniki 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe 5 dużych ogórków kiszonych 1 kg pieczarek 1 duża cebula 2 opakowania sosu myśliwskiego 4 łyżki sosu sojowego, najlepiej ciemnego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Umyj i osusz mięso za pomocą ręcznika papierowego. Oczyść je z błonek i pokrój na plastry. Lekko rozbij tłuczkiem, wałkiem lub po prostu dłonią. Do większej miski włóż mięso i polej sosem sojowym, dodaj sól do smaku (nie za dużo, sos sojowy jest bardzo słony). Dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę. Możesz włożyć mięso do lodówki albo zostawić na blacie w temperaturze pokojowej. Sos myśliwski wysyp na talerz i panieruj w nim kotleciki. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki mięsa.  Wyjmij drugą, najlepiej dużą i głęboką. Zagotuj w niej 2 szklanki wody i włóż do niej mięso. Gotuj aż będzie miękkie. Na pierwszej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulkę....