Ryby
Adobe Stock
Newsy

Jaką rybę wybrać na Wigilię? Tych nigdy nie kupuj, są szkodliwe dla zdrowia

Karp, śledź, a może… No właśnie – jaką rybę warto kupić na święta, a jakich należy się wystrzegać? Sprawdźcie w naszym małym poradniku
Hubert Rój
grudzień 16, 2020

Ryba to absolutna podstawa wigilijnej kolacji. Tradycyjnie większość Polaków wybiera karpia, którego przyrządza się na wiele różnych sposobów.

Innym żelaznym punktem w świątecznym menu jest śledź. Tę rybę lubimy zwłaszcza w różnego rodzaju sałatkach – w oleju, w śmietanie i w wielu innych odsłonach.

Oprócz tego na naszych stołach nie brakuje innych ryb. Te wykorzystujemy choćby w takich potrawach jak ryba po grecku.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Nasze rybne menu

Tilapia, dorsz, miruna, panga czy łosoś – te gatunki ryb wybieramy często przed świętami, a także w ciągu całego roku.
Których należy się wystrzegać, a które możemy jeść w miarę regularnie?

Decydującym czynnikiem o szkodliwości i zdrowotności danej ryby jest w dużej mierze zawartość toksyn i innych substancji szkodliwych, takich jak rtęć.

I to właśnie wspomniana rtęć w sporych ilościach występuje w lubianych przez nas tuńczykach. Jedzenie tej smacznej ryby w dużych ilościach będzie niekorzystne zwłaszcza dla kobiet w ciąży.

Kolejną rybą na którą powinniśmy zwrócić uwagę jest tilapia. I to bynajmniej nie w celu jej kolejnego zakupu. Ta słodkowodna ryba, często pochodząca ze sztucznych chińskich hodowli, ma w sobie mało rtęci, ale jest nieodpowiednia dla osób z chorobami serca, z reumatyzmem i z alergią.

Nie kupujmy także na nasz wigilijny stół popularnej ostatnio pangi. Okazjonalne jej spożywanie nie będzie niczym złym dla naszego organizmu, ale panga to ryba niezawierająca zbyt wielu wartości odżywczych.

Co zatem wybrać?

Jest z nią podobny problem  jak z tilapią – często pochodzi z niekontrolowanych hodowli w Azji, gdzie chętnie i obficie stosuje się antbiotyki i niezdrowe odżywki.

Spokojnie, nie będziemy ciągnąć tej listy w nieskończoność. Są ryby, które ze spokojem możemy zakupić i podać swoim bliskim na wigilijnym stole.

Należą do nich choćby mintaj, morszczuk i miruna. Zwróćcie uwagę na ten ostatni gatunek. Miruna to ryba dość chuda, a jednocześnie soczysta i pozbawiona mulistego smaku.
Do tego zawiera zdrowe połączenia nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Komentarze
ryba po grecku przepis
Gotujmy.pl/misia5
Newsy Obłędna ryba po grecku na Wigilię. Będziecie ją chcieli jeść przez cały rok. Cały sekret tkwi w...
Smażona ryba, duszone warzywa i sos pomidorowy – nie wiedzieć czemu, ale Polacy kochają to danie! Bowiem serwowana najczęściej na zimno potrawa od lat zajmuje zaszczytne miejsce na wielu wigilijnych stołach. Do przygotowania ryby po grecku spróbujcie użyć… keczupu!
Weronika Kępa
grudzień 15, 2020

Choć mogłoby się wydawać, że ryba po grecku pochodzi z Grecji, w rzeczywistości ma z nią niewiele wspólnego. Prawdopodobnie, nazwa tego tradycyjnego, polskiego dania została zaczerpnięta jedynie od sposobu gotowania praktykowanego przez Greków.  Przygotowanie tego dania nie zajmie wam więcej niż 40 minut! Przepis na rybę po grecku Będziecie potrzebować 7 filetów ulubionej białej ryby (idealnie nada się miruna, dorsz, mintaj, morszczuk) 500 gramów marchewki 400 gramów selera 300 gramów pietruszki 300 gramów przecieru pomidorowego 200 ml keczupu 2 łyżki masła Mąka do panierowania Olej do smażenia Woda Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Zacznijcie od obrania marchewki, selera i pietruszki. Warzywa zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuśćcie 2 łyżki masła i umieśćcie na niej starte warzywa. Całość smażcie przez ok. 3 minuty, a następnie podlejcie je szklanką wrzącej wody. Warzywa duście pod przykrywką tak długo, aż zmienią kolor i zmniejszą objętość. Po kilkunastu minutach do duszących się warzyw dodajcie przecier pomidorowy, keczup, pieprz oraz sól. Zamieszajcie i gotujcie jeszcze przez kilka minut, aż do całkowitej miękkości warzyw. Filety opukajcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i pokrójcie na mniejsze części. Na dużym płaskim talerzu umieśćcie mąkę i obtoczcie w niej rybę.  Na czystej patelni rozgrzejcie olej i dodajcie panierowaną rybę. Smażcie z obu stron na złoty kolor. W dowolnym naczyniu żaroodpornym umieśćcie wszystkie składniki w kolejności – warzywa, ryba, warzywa, ryba, warzywa. Danie odstawcie do całkowitego wystudzenia, a następnie umieśćcie w lodówce. Gotowe! Tak przygotowana ryba po grecku najlepiej smakuje po...

Przeczytaj
Smażenie ryby, ryba smażona, jak smażyć rybę
Pexels/Jasper Koster
Newsy Jak smażyć rybę, żeby była niskokaloryczna? Jest 1 niezawodny sposób
Ryba na wigilijnym stole to podstawa. Jej smażenie przysparza jednak trudności nawet najbardziej wytrawnym znawcom kuchni. Najlepiej, żeby miała mało kalorii. Jak to zrobić?
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Świąteczne potrawy są tłuste i sycące. Ich złagodzenie w postaci obniżenia kaloryczności nie zabierze smaku, a w znaczący sposób zniweluje wyrzuty sumienia.  Ryba na Wigilię Ryba to nieodłączny element świątecznego biesiadowania z bliskimi. Obok pierogów z kapustą i barszczu czerwonego na Wigilii znajdziemy rozmaite jej rodzaje. Polacy zaraz po karpiu równie chętnie sięgają po śledzie, łososia i dorsza. Właśnie w grudniu konsumpcja ryb jest statystycznie najwyższa.  Mięso ryb stanowi wartościowe źródło potrzebnych organizmowi składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, witamina D, a także selen, jod i potas. Wybierając ryby na Wigilię, powinniście brać pod uwagę nie tylko cenę, ale także wpływ hodowli danej ryby na środowisko naturalne. Ile ryb zjadamy? Statystyczny Polak zjada nawet do 5 kilogramów ryb w ciągu roku. Kraje azjatyckie biją wszystkie inne regiony na głowę. Azjaci są rekordzistami w jedzeniu ryb. Średnia konsumpcja ryb dochodzi nawet do 50 kilogramów rocznie. Jak się okazuje, jako konsumenci bardzo chętnie sięgacie po ryby mrożone, przetworzone na konserwy, świeże ryby oraz ryby wędzone.  Każdego roku WWF wydaje poradnik „Jaka ryba na obiad?”, w jakim znajdziecie wskazówki odnośnie świadomego wyboru kupowanych ryb.  Ryby, które dostają zielone światło warto kupować najczęściej. Przy żółtym kolorze trzeba się nad ich zakupem dwa razy zastanowić, z kolor czerwony świadczy o tym, że ich połowy nie sprzyjają bioróżnorodności środowiska lub że gatunki te są na wyginięciu.  Karp to tradycyjna ryba na Wigilię Bez karpia wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. Polska produkuje go najwięcej. Szczyt połowów przypada na okres przez Bożym...

Przeczytaj
karp soute przepis
Adobe Stock
Newsy Ta ryba najlepiej smakuje w okresie Wigilii i świąt Bożego Narodzenia. Ty także ją pokochasz. Podajemy przepis
Grudzień nie może się obejść bez karpia! Ryba ta od lat króluje na świątecznych stołach Polaków, jednak wszędzie podaje się ją nieco inaczej. Jeśli jeszcze nie próbowaliście jej w wersji saute, koniecznie nadróbcie zaległości!
Weronika Kępa
grudzień 15, 2020

Saute to metoda znana z kuchni francuskiej. Polega na smażeniu danego produktu, w tym przypadku karpia, w małej ilości bardzo mocno rozgrzanego tłuszczu. Dzięki temu potrawy zyskują niesamowity smak i aromat. Spróbujcie, a sami się przekonacie! Karp saute Składniki 1 kilogram karpia Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, por, seler, cebula 2 łyżki mąki 3 łyżki oliwy lub oleju Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę. Pora obierzcie i również pokrójcie, tym razem w cienkie plasterki. Sprawionego karpia dokładnie umyjcie, a następnie przekrójcie wzdłuż na pół. Powstałe dwa płaty pokrójcie pod skosem na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną rybę natrzyjcie solą oraz pieprzem z obu stron i umieśćcie w naczyniu, najlepiej ze szkła. Do naczynia z rybą przełóżcie również starte warzywa, pokrojonego pora oraz posiekaną cebulę. Całość odstawcie w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki, na kilka godzin lub na całą noc. Następnego dnia oddzielcie rybę od warzyw. Na płaskim talerzu umieśćcie mąkę i obtoczcie w niej karpia. Na patelni rozgrzejcie oliwę lub olej i włóżcie na nią rybę. Smażcie przez kilka minut z obu stron, aż do zarumienienia.  Gotowe!

Przeczytaj