Jaka przyprawa podkreśli smak wątróbki? Z tą wychodzi przepyszna
Gotujmy.pl
Newsy

Jak zrobić wątróbkę? Przepis na wątróbkę drobiową z cebulą i majerankiem 

Wątróbka podawana razem z duszoną cebulką to tradycyjne polskie danie. Będzie jeszcze lepsze w smaku, jeśli dodajcie do niej jedną przyprawę. Bliscy będą zachwyceni jej smakiem!
Aleksandra Żarkiewicz
kwiecień 08, 2021

Wątróbka to tradycyjna polska potrawa, która niestety nieczęsto gości na stołach. Wynika to z kwestii odpowiedniego przygotowania. Te podroby potrzebują właściwie dobranych przypraw w pewnych ilościach. Przesadzone dodatki mogą zniszczyć cały smak dania. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Sekretny składnik wątróbki

Wątróbka sama w sobie jest dość delikatnym produktem, dlatego też nie powinno się jej zbytnio doprawiać różnymi przyprawami. Aby zachować jej naturalny smak, wystarczy go jedynie podkreślić. Idealnym dodatkiem do tego rodzaju podrobów jest majeranek. To zioło podkręca cały aromat dania, a jednocześnie wprowadza wartościowe składniki dla organizmu. Przygotowana wątróbka z tym dodatkiem jest przepyszna w smaku i delikatna w środku. Takie połączenie jest strzałem w dziesiątkę.

Zobacz także

Właściwości majeranku

Majeranek nie zawsze jest doceniany w kuchni, a wiele wnosi do potraw. Działa też wspaniale na nasze zdrowie. Przyprawa ma wiele cennych właściwości, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Majeranek przede wszystkim ułatwia proces trawienia, wspomaga odchudzanie, zmniejsza ciążowe mdłości czy jest stosowany również jako afrodyzjak. 

Przepis na przepyszną wątróbkę z majerankiem

Składniki:

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szczypta przyprawy uniwersalnej
  • 1 szczypta majeranku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie z łupinek, pokrójcie ją w piórka.
  2. Jabłka obierzcie, usuńcie gniazda nasienne i podzielcie je na szesnaście części.
  3. Na patelni dobrze rozgrzejcie jedną łyżkę oleju, a później dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia.
  4. Gdy cebula będzie gotowa przełóżcie ją do innego naczynia. Natomiast na tej samej patelni podsmażcie plastry jabłka po minucie z każdej strony.
  5. Wątróbkę dokładnie umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym i oczyśćcie. Oprószcie ją delikatnie łyżką mąki oraz przyprawą uniwersalną.
  6. Z patelni zdejmijcie podduszone jabłka. Do naczynia dodajcie pozostały olej i przyprawioną wątróbkę. Smażcie ją przez około pięć minut, aż będzie idealnie rumiana z każdej strony. Na koniec dodajcie do niej cebulę, jabłka, majeranek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie.
  7. Tak przygotowaną wątróbkę z dodatkami podawajcie razem z pieczonymi ziemniaczkami bądź świeżym pieczywem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze