Schabowy to bez wątpienia najbardziej popularny kotlet w Polsce. Kto z nas nie słyszał za ścianą charakterystycznego stukania tłuczka do mięsa? Kotlet schabowy na obiad to już tradycja, tak samo jak rosół. Receptur na perfekcyjne schabowe jest mnóstwo. Soczysty i kruchy schabowy to podstawa. 

Jaka przyprawa do kotleta schabowego?

Przeważnie do schabowych dodajemy tylko sól i pieprz. Ale dobrze pasuje do nich również papryka słodka oraz ostra. Dobrym pomysłem będzie także uzupełnienie tych przypraw łyżeczką ostrej musztardy. Kotlety schabowe smakują też wybornie z dodatkiem świeżego czosnku. Wystarczy położyć na plastrach schabu kilka kawałków czosnku i rozbić przy pomocy tłuczka. Aromat czosnku i smażonego schabowego jest po prostu nie do opisania. Już po 1 kęsie poczujecie różnicę w smaku! Jeśli jednak nie przepadacie za czosnkiem, kotlet schabowy będzie rewelacyjnie smakować z przyprawą do… steków. Grube ziarna przypraw podbijają smak schabowego.

Jak przyprawić schabowe?

Zanim przystąpicie do przyprawiania kotletów schabowych, odpowiednio rozbijcie schab. Przyprawy dodawajcie bezpośrednio na mięso lub rozbełtajcie je w jajku. Dobrym pomysłem jest też dodanie sypkich przypraw, zwłaszcza ziół, do bułki tartej. Możecie też dodać do niej siemię lniane i pestki słonecznika. Zamarynujcie wcześniej mięso, jeśli macie ochotę na schabowego inaczej. Do marynowania schabowych wykorzystajcie te przepisy:

Przepis na klasyczne schabowe

Składniki:

  • 4 plastry kotleta schabowego
  • jajko
  • przyprawa do steków 
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli macie schab w kawałku, opłuczcie mięso pod wodą, a następnie podzielcie je nożem na plastry.
  2. Plastry schabowego przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy tłuczka do mięsa. 
  3. Jeśli kupiliście schab w plastrach, również rozbijcie je pod folią za pomocą tłuczka do mięsa. 
  4. Mięso doprawcie do smaku solą oraz przyprawą do steków.
  5. Mięso odstawcie na 20 minut, aby nabrało aromatu przypraw.
  6. Przygotujcie trzy głębsze talerze. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim jajko, a w trzecim bułkę tartą. W takiej też kolejności panierujcie kotlety.
  7. Na patelni rozgrzejcie olej. Smażcie je na średnim ogniu, około  4 minuty na każdej ze stron. 

Źródło gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: