Schabowy to bez wątpienia najbardziej popularny kotlet w Polsce. Kto z nas nie słyszał za ścianą charakterystycznego stukania tłuczka do mięsa? Kotlet schabowy na obiad to już tradycja, tak samo jak rosół. Receptur na perfekcyjne schabowe jest mnóstwo. Soczysty i kruchy schabowy to podstawa.
Jaka przyprawa do kotleta schabowego?
Przeważnie do schabowych dodajemy tylko sól i pieprz. Ale dobrze pasuje do nich również papryka słodka oraz ostra. Dobrym pomysłem będzie także uzupełnienie tych przypraw łyżeczką ostrej musztardy. Kotlety schabowe smakują też wybornie z dodatkiem świeżego czosnku. Wystarczy położyć na plastrach schabu kilka kawałków czosnku i rozbić przy pomocy tłuczka. Aromat czosnku i smażonego schabowego jest po prostu nie do opisania. Już po 1 kęsie poczujecie różnicę w smaku! Jeśli jednak nie przepadacie za czosnkiem, kotlet schabowy będzie rewelacyjnie smakować z przyprawą do… steków. Grube ziarna przypraw podbijają smak schabowego.
Jak przyprawić schabowe?
Zanim przystąpicie do przyprawiania kotletów schabowych, odpowiednio rozbijcie schab. Przyprawy dodawajcie bezpośrednio na mięso lub rozbełtajcie je w jajku. Dobrym pomysłem jest też dodanie sypkich przypraw, zwłaszcza ziół, do bułki tartej. Możecie też dodać do niej siemię lniane i pestki słonecznika. Zamarynujcie wcześniej mięso, jeśli macie ochotę na schabowego inaczej. Do marynowania schabowych wykorzystajcie te przepisy:
- śliwkowo-cynamonowa marynata do kotletów schabowych
- marynata z majonezu do kotletów schabowych
- marynata do schabowych po amerykańsku
Przepis na klasyczne schabowe
Składniki:
- 4 plastry kotleta schabowego
- jajko
- przyprawa do steków
- bułka tarta
- mąka
- sól
- olej
Sposób przygotowania:
- Jeśli macie schab w kawałku, opłuczcie mięso pod wodą, a następnie podzielcie je nożem na plastry.
- Plastry schabowego przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy tłuczka do mięsa.
- Jeśli kupiliście schab w plastrach, również rozbijcie je pod folią za pomocą tłuczka do mięsa.
- Mięso doprawcie do smaku solą oraz przyprawą do steków.
- Mięso odstawcie na 20 minut, aby nabrało aromatu przypraw.
- Przygotujcie trzy głębsze talerze. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim jajko, a w trzecim bułkę tartą. W takiej też kolejności panierujcie kotlety.
- Na patelni rozgrzejcie olej. Smażcie je na średnim ogniu, około 4 minuty na każdej ze stron.
Źródło gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także:
- Dodaj to do panierki, a kotlety schabowe wyjdą soczyste, jak nigdy przedtem! Banalnie prosty chwyt!
- Kotlety schabowe, jakich nie znacie. Zastosujcie trik od gwiazd gastronomii a mięso po usmażeniu będzie miękkie jak nigdy
- Jeden błąd i kotlety schabowe całkowicie stracą smak. Makłowicz zdradza ich największą tajemnicę