Jaka przyprawa najlepiej pasuje do ziemniaków? Z tą wyjdą wyjątkowo pyszne
Pixabay
Newsy

Jaka przyprawa najlepiej pasuje do ziemniaków? Z tą wyjdą wyjątkowo pyszne

Pieczone, smażone, grillowane lub ugotowane... Ziemniaki można przygotować na wiele różnych sposobów, ale czy wiecie jaka przyprawa najlepiej podkreśla smak tych niezwykle popularnych warzyw?

Ziemniaki to bez wątpienia najpopularniejszy dodatek do dań w Polsce. Możemy z nich zrobić mnóstwo smakowitych potraw, takich jak pieczone łódeczki, kopytka, frytki, pyzy, zapiekanki oraz placki. Zwykle zjadamy je jednak w formie ugotowanej i utłuczonej. Takie ziemniaki idealnie komponują się z różnego rodzaju mięsami, kotletami i daniami z ryby.

Czym najlepiej przyprawiać ziemniaki, oczywiście poza solą? Jest pewna przyprawa, która wprost idealnie pasuje do ziemniaków. 

Zobacz także
Jak sprawdzić świeżość ryby nad morzem? Nie dajcie się oszukać w smażalniach

Jak sprawdzić świeżość ryby nad morzem? Nie dajcie się oszukać w smażalniach

Czy fasolkę szparagową trzeba obierać? To zależy od 1 rzeczy

Czy fasolkę szparagową trzeba obierać? To zależy od 1 rzeczy

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaka przyprawa najlepiej pasuje do ziemniaków?

Ziemniaki wprost uwielbiają towarzystwo ziół – a szczególnie rozmarynu i tymianku. Przyprawy te doskonale podkreślają ich smak i nadają im ciekawego charakteru. Co jeszcze można dodać do ziemniaków, poza solą, rozmarynem i tymiankiem? To zależy od konkretnego dania.

  • Kurkuma – dzięki kurkumie pieczone ziemniaki będą nie tylko zdrowsze, ale też będą miały apetyczny żółty kolor.
  • Odrobina masła i koperku – to już typowa klasyka. Ugotowane na miękko ziemniaki wprost idealnie komponują się z odrobiną dobrej jakości masła i świeżego koperku.
  • Z dodatkiem chrzanu i pesto. Ugotujcie ziemniaki, zróbcie z nich puree z dodatkiem chrzanu i pesto. Ten smak na długo wami zawładnie.
  • Pieczone ziemniaki, frytki oraz ziemniaki z grilla najlepiej komponują się z dodatkiem soli, granulowanego czosnku i wędzonej papryki. Zróbcie je dzieciom, a na pewno będą się nimi zajadać!
  • Podsmażane na patelni ziemniaki uwielbiają towarzystwo ziół prowansalskich i słodkiej papryki.
  • Z kolei do placków ziemniaczanych zwykle dodaje się sól, świeżo zmielony pieprz, słodką paprykę i odrobinę gałki muszkatołowej.

A wy czym przyprawiacie poszczególne dania z ziemniaków?

Źródło: doradcasmaku.pl

Ziemniaki z grilla w folii. Jak grillować i z czym podawać grillowane ziemniaki?
Pixabay
Newsy
Ziemniaki z grilla w folii. Jak grillować i z czym podawać grillowane ziemniaki?
Ziemniaki z grilla mogą smakować niesamowicie dobrze! Jeśli kochacie smak ziemniaków z ogniska, rozkochacie się też w tym przepisie.

Ziemniaki z ogniska to prawdziwy klasyk. Wiele osób wspomina je jako smak swojego dzieciństwa lub długich wieczorów za nastoletnich czasów spędzonych przy ognisku. Oczywistym przysmakiem z ogniska jest kiełbasa, ale to ziemniaki tak naprawdę są przez wiele osób tymi ukochanymi przysmakami. Okazuje się, że wcale nie musicie planować ogniska, żeby zjeść pyszne pieczone ziemniaki. Możecie zrobić je w piekarniku, ale też na grillu! Te z grilla mogą smakować szczególnie podobnie do oryginalnych ziemniaków z ogniska. Jak zrobić grillowane ziemniaki? Ziemniaki z grilla są doskonałym dodatkiem do potraw grillowych. Komponują się świetnie z kiełbasą , karkówką z grilla lub różnymi szaszłykami. Dowiedzcie się jak najlepiej piec ziemniaki na grillu. Składniki na ziemniaki z grilla Ok. 10 ziemniaków podobnej wielkości Ok. 5 łyżek masła Sól i pieprz do smaku Przygotowanie ziemniaków na grilla Umyjcie ziemniaki bardzo dokładnie. Będziecie wtedy mogli zjadać je ze skórką. Nakłujcie ziemniaki w kilku miejscach widelcem. Wysmarujcie ziemniaki masłem. Owińcie każdego ziemniaka z osobna folią aluminiową. Połóżcie ziemniaki na rozgrzanym żarze. Pieczcie ziemniaki ok. 50 minut, aż zrobią się miękkie. Od czasu do czasu przewracajcie je. Dbajcie o to, by było wystarczająco żaru. Z czym podawać pieczone ziemniaki? Niektórzy twierdzą, że najlepsze ziemniaki są naturalne, bez żadnych dodatków, jedynie z solą. Do ziemniaków pasuje też świetnie masło, ale jeśli dbacie o zdrowie swojego serca, lepiej wybierzcie oliwę z oliwek, która też dobrze będzie się z nimi komponować. Inni jednak docenią wyszukane dodatki do pieczonych ziemniaków. Możecie podać je z: Szczypiorkiem Masłem, solą i...

Bez tej przyprawy nie ma udanych śledzi. Jest zdrowa i genialnie podkreśla ich smak
AdobeStock
Newsy
Bez tej przyprawy nie ma udanych śledzi. Jest zdrowa i genialnie podkreśla ich smak
Szukacie przyprawy, która podkreśli smak waszych śledzi? Dodajcie do nich tę a zakochacie się w ich smaku.

Polacy wprost uwielbiają jeść śledzie. Ryba ta jest chętnie spożywana nie tylko od święta, ale również na co dzień. Jaka przyprawa najlepiej podkreśla smak śledzi? To curry. Czym przyprawiać śledzie? Śledzie uwielbiają towarzystwo aromatycznych ziół i przypraw. Najlepiej smakują, gdy odpowiednio przyprawione polejemy je olejem. Jeżeli zastanawiacie się, jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak waszych śledzi, spieszymy z odpowiedzią. Śledzie doskonale komponują się z curry. Ta smaczna i zdrowa przyprawa ma ostry posmak i charakterystyczną żółtą barwę. Curry bez problemu znajdziecie w sklepach. Przyprawa ta najczęściej występuje jako gotowa mieszanka przypraw, w której zwykle znajdują się: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chili, sól oraz cynamon. Curry nie tylko ma wspaniały smak, ale też jest bardzo zdrowe. Ta mieszanka przypraw jest bogata w związki przeciwzapalne, a jej spożywanie może pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny, poprawić zdrowie serca i zmniejszyć poziom cukru we krwi, a także ma inne potencjalne korzyści, jak: zmniejszenie poziomu cholesterolu poprawa zdrowia mózgu działanie przeciwgrzybicze i antybakteryjne poprawa zdrowia układu pokarmowego. Czym jeszcze warto przyprawiać śledzie? Wśród innych przypraw, które doskonale pasują do śledzi, warto wymienić: nać pietruszki pieprz czarny kolendrę ziele angielskie liść laurowy kurkumę paprykę słodką bazylię oregano tymianek rozmaryn Przepis na śledzie w sosie curry Jeśli chcecie sprawdzić, jak smakują śledzie z curry, sprawdźcie nasz przepis. Składniki: 7-10 płatów śledziowych 1 słoik majonezu (mały) 3-4 łyżki śmietany wiązka zielonego świeżego kopru...

zupa chrzanowa
Adobe Stock
Newsy
Banalna do zrobienia zupa chrzanowa. Potrzebujecie jedynie 4 składników, które kupicie za grosze
Brakuje wam pomysłu na obiad? Ugotujcie zupę chrzanową, która jest nie tylko szybka i tania, ale również przepyszna w smaku! Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Pyszna, kremowa, a jednocześnie delikatnie pikantna za sprawą chrzanu zupa to idealny pomysł na obiad, kiedy brakuje wam czasu. Zazwyczaj wszystkie składniki do tej potrawy są w domu, a samo gotowanie zajmuje maksymalnie do 30 minut. Świetnym urozmaiceniem tego dania będzie dodanie do niej ugotowanych jaj bądź kawałek kiełbasy.  Zupa chrzanowa idealna na co dzień i nie tylko Zupa chrzanowa dzięki zawartości chrzanu ma wiele wartości odżywczych. Poza tym dzięki dodatkowi jaj bądź mięsa będzie idealnie sycąca i sprawdzi się jako propozycja idealnego obiadu. Może być również podana podczas różnych uroczystości bądź w trakcie świąt wielkanocnych w zamian za barszcz biały czy żurek. Jej zaletą jest również szybkość przygotowania. Kluczową rolę w tej potrawie jak sama nazwa wskazuje jest chrzan. To on nadaje cały aromat i delikatną pikantność zupie. Zdrowotne właściwości chrzanu Dzięki wielu zdrowotnym właściwościom, spożywanie chrzanu zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory. Poza tym pobudza on trawienie, poprawia przemianę materii oraz ułatwia przyswajanie różnych pokarmów. Warto dodać, iż chrzan zawiera również właściwości antybakteryjne. Idealnie zatem sprawdzi się przy przeziębieniu czy katarze. Idealna zupa chrzanowa szybka w przygotowaniu, a dodatkowo bardzo smaczna. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i zaskoczcie bliskich. Przepis na błyskawiczną zupę chrzanową Składniki: 70 dag ziemniaków 1 ½ litra bulionu warzywnego 1 cebula 1 czubata łyżka chrzanu 2 łyżki śmietany 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól pieprz  majeranek Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w niewielką kostkę. W większym garnku z grubszym dnem roztopcie masło,...

Ten przepis na frytki podbił internet. Cały sekret w 1 prostym triku
Adobe Stock
Newsy
Ten przepis na frytki jak z restauracji podbił internet. Cały sekret w 1 prostym triku
Na TikToku furorę zrobił krótki filmik z przepisem na pieczone frytki. Wypróbujcie go razem z nami!

Na czym polega patent sprytnej internautki? W filmiku wstawionym do sieci, dziewczyna zastosowała trik rodem z najlepszych restauracji. Przed przyprawieniem frytek i przed ich upieczeniem, kawałki ziemniaków należy moczyć w wodzie przez ok. godzinę, a potem dodać do nich odrobinę skrobi ziemniaczanej. Dzięki temu właśnie są tak mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz i przede wszystkim przepyszne w smaku. Co prawda internautka, która wstawiła przepis na frytki na TikToka, do ich przygotowania użyła batatów, czyli słodkich ziemniaków z importu, gwarantujemy wam, że sprytny patent z moczeniem zda egzamin także w przypadku zwykłych, polskich ziemniaków. Przepis na pieczone frytki z batatów z TikToka Składniki: 1 kg batatów lub jednej z bardziej słodkich odmian zwykłych, polskich ziemniaków (wybierzcie duże sztuki, z których wykroicie okazałe, sporych rozmiarów frytki) 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej Łyżeczka pieprzu Łyżeczka słodkiej papryki Inne, dowolne, ulubione przyprawy Gruba sól morska lub zwykła Przygotowanie: Bataty lub ziemniaki umyjcie, obierzcie ze skórki i pokrójcie w długie słupki. Przełóżcie bataty lub ziemniaki do miski i zalejcie je wodą. Odstawcie ziemniaki na ok. godzinę. Po upływie 60 min, ziemniaki dokładnie wysuszcie, najlepiej za pomocą ręcznika papierowego. Przełóżcie ziemniaki z powrotem do miski, dodajcie olej lub oliwę, a także przyprawy. Wymieszajcie dokładnie ziemniaki i dodajcie do nich mąkę ziemniaczaną. Wymieszajcie całość raz jeszcze. Wyłóżcie bataty lub ziemniaki pokrojone na frytki na blachę. Nagrzejcie piekarnik do temperatury ok. 160 st. C. Pieczcie przez ok. 30 min. Posólcie frytki dopiero po...