Jaka przyprawa najlepiej pasuje do grochówki? Bez niej zupa nigdy nie będzie udana
AdobeStock
Newsy

Jaka przyprawa najlepiej pasuje do grochówki? Bez jednej zupa nigdy się nie uda

Jak zrobić smaczną, sycącą i aromatyczną grochówkę? Czym ją przyprawić, żeby wydobyć jej prawdziwy, swojski smak?

Zupa grochowa na wędzonych żeberkach to doskonała propozycja na smaczny i sycący obiad. Czym ją przyprawić, żeby wydobyć z niej głębię smaku?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić idealną grochówkę?

W czym tkwi sekret idealnej zupy grochowej? Najsmaczniejsza wychodzi, gdy ugotujemy ją na wędzonych żeberkach i nie zapomnimy o dodaniu podsmażonego na suchej patelni wędzonego boczku. Niezwykle ważnym elementem idealnej grochówki jest też wcześniejsze wymoczenie grochu – najlepiej dzień wcześniej.

Warto też przesmażyć na oliwie starte na grubych oczkach warzywa – marchewkę i pietruszkę a następnie dodać je do wywaru. W dobrej grochówce nie może też zabraknąć ugotowanych na miękko ziemniaków.

Nie bez znaczenia są też przyprawy. Bez jednej z nich zupa grochowa nigdy nie będzie smakowała tak, jak powinna.

Zobacz także
Kiedy powinno się namoczyć groch do grochówki? Wiele osób popełnia 1 kardynalny błąd

Kiedy powinno się namoczyć groch do grochówki? Wiele osób popełnia 1 kardynalny błąd

grochówka

Oto sekret żołnierskiej grochówki. Podpułkownik radzi: dodajcie do niej te składniki, a smak was zachwyci

Czym przyprawić grochówkę?

Najważniejszą przyprawą, bez której nie ma udanej grochówki, jest bez żadnych wątpliwości majeranek. Bez tej przyprawy o charakterystycznym wyglądzie i smaku grochówka po prostu się nie obędzie. Oprócz niej smak grochówki możecie wzmocnić odrobiną takich przypraw jak:

  • lubczyk
  • tymianek
  • czosnek w proszku
  • oregano
  • bazylię
  • estragon
  • kminek

Przepis na grochówkę na żeberkach wędzonych

Przygotujcie grochówkę z tego przepisu a na stałe zagości w waszym menu.

Składniki: 

  • 300 gram wędzonych żeberek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5 ziemniaków
  • 1 szklanka łuskanego grochu
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 5 ziaren pieprzu
  • Majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia

Przygotowanie:

  1. Do większego garnka włóżcie żeberka wędzone, zalejcie 3 litrami wody, dodajcie listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz obraną cebulę.
  2. Gotujcie do miękkości mięsa.
  3. Mięso wyjmijcie razem z cebulą.
  4. Dodajcie wypłukany groch i gotujcie do momentu, aż groch będzie miękki, ale nie rozgotowany.
  5. Obrane marchewki, pietruszkę pokrójcie w drobną kostkę lub zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokrójcie w kostkę.
  6. Wszystko razem dodajcie do zupy i gotujcie do miękkości warzyw.
  7. Zupę zagęśćcie mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody.
  8. Doprawcie do smaku, dodajcie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i roztarty w dłoni majeranek.

Źródło: gotujmy.pl

zupa pieczarkowa z pulpecikami
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy
Sycąca zupa pieczarkowa z pulpecikami na chłodne dni. Rozgrzewa jak żadna inna
Dodatek mięsnych pulpecików ugotowanych w bulionie nadaje zupie wyjątkowego smaku.

W zimowe dni często wracamy do domu bardzo zmarznięci i ciężko nam się rozgrzać. Gorąca herbata z cytryną, ciepła kąpiel, a może duży talerz rozgrzewającej zupy? Jeśli wybierzecie to ostatnie to mamy dla was przepis na przepyszne danie, które dzięki zawartości mięsnych pulpecików doskonale syci. Gdy temperatura za oknem nie rozpieszcza warto do codziennego jadłospisu dodać pokarmy, które są bardziej treściwe i pożywne. Dodatek przypraw, zwłaszcza tych ostrzejszych, sprawia, że rozgrzewają one nasz organizm od wewnątrz. W Polsce zupy cieszą się ogromnym powodzeniem i większość  z nas nie wyobraża sobie obiadu bez tego dania. Zimą szczególnie często gotujemy klasyczny, esencjonalny rosół, sycący kapuśniak, grochówkę, pomidorówkę z dodatkiem ostrzejszych przypraw oraz zupę gołąbkową (ta ostatnia smakuje jak gołąbki, ale jest o wiele szybsza do przygotowania).  Dobrym dodatkiem do warzywnych zup są kawałki mięsa albo drobne mięsne pulpeciki, które ugotowane razem z warzywami nabierają wyjątkowego smaku i stają się bardzo delikatne. Przepis na zupę pieczarkową z pulpecikami Składniki na zupę 400 g pieczarek 2 duże cebule 2 marchewki 2 pietruszki Kawałek pora 2 listki laurowe ziele angielskie majerankiem sól i pieprz do smaku mąka Składniki na pulpeciki Pół kg mielonego mięsa 1 jajko Pół szklanki bułki tartej Odrobina mleka sól i pieprz do smaku Przygotowanie Oczyść dokładnie pieczarki i pokrój w plastry średniej grubości. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodaj do niej pieczarki. Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora pokrój w półplasterki lub plasterki. Wstaw garnek z...

Grochówka
Mariuszjbie/Wikipedia Commons
Przepisy
Dla smakoszy domowych obiadów. Znakomity przepis na grochówkę. Pachnąca wędzonką zupa nasyci każdego
Podobno grochówka najlepiej smakuje z wojskowej kuchni polowej. Z naszym przepisem równie dobrą zupę ugotujecie w domu!

Kto nigdy nie spróbował tego smaku pod gołym niebem, ten po prostu nie wie co stracił. Żołnierska grochówka prosto z wielkiego „gara” na świeżym powietrzu – tego nie da się opisać słowami. Zdaje się, że na kubki smakowe działa wtedy samo otoczenie. Jak sprawić, by zupa grochowa smakowała w domu tak samo jak w plenerze? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Oczywiście sekret tkwi w składnikach. To właśnie dzięki wybornej wędzonce, smacznej kiełbasie i pajdzie świeżego chleba, wojskowa grochówka zostaje w naszych głowach na długo. Jeżeli przyłożymy się do wyboru składników i będziemy postępowali zgodnie z wytycznymi z poniższego przepisu, to bez problemu uda nam się przygotować cały garnek smacznej zupy. Bylebyście tylko nadążyli z dolewkami dla swoich domowych głodomorów! Grochówka wojskowa na wędzonce – przepis: Składniki: Ok. 2 szklanki łuskanego grochu (możemy użyć tzw. połówek) 20 dag wędzonego boczku lub innej wędzonki Opcjonalnie – kawałek kiełbasy Cebula Marchew Korzeń pietruszki i natka 2-4 ziemniaki Seler Sól i pieprz 1 łyżka mąki pszennej Majeranek Ziele angielskie i liść laurowy 2 łyżki masła Przygotowanie: Przed gotowaniem warto wymoczyć groch przynajmniej przez pół godziny. Jeżeli zrobimy to nieco dłużej i ponadto zmienimy kilkukrotnie wodę, uda nam się wypłukać z niego związki, które powodują ciężkostrawność grochu. Groch gotujemy w oddzielnym garnku. Wędzonkę zalewamy ok. 2 l wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy wywar. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Wędzonkę wyjmujemy z naczynia i po ostudzeniu kroimy na drobne kawałki. Następnie  wrzucamy z powrotem do...

flaki wołowo-drobiowe
Gotujmy.pl
Newsy
Nie macie pomysłu na świąteczną zupę? Te flaczki zrobią furorę w pierwszy dzień świąt
Przyprawione na ostro flaczki wołowo-drobiowe z dodatkiem marchewki i majeranku, to zupa, która wprost idealnie się sprawdzi na pierwszy lub drugi dzień świąt. Jej przygotowanie jest banalnie proste a efekt smakowy murowany!

Tradycyjne flaczki to ulubiona zupa wielu Polaków. Zwykle jadamy je na weselach lub na innych dużych uroczystościach. W naszych domach goszczą one dosyć rzadko, lecz święta to idealny pretekst, by podać te smakowite flaczki swoim gościom. Macie ochotę na tradycyjne flaczki wołowo-drobiowe, ale nie wiecie, jak je ugotować lub boicie się, że to danie jest dla was zbyt trudne? Nic bardziej mylnego. Trzymajcie się naszego przepisu a na pewno wyjdą idealne w smaku. Składniki: 1 opakowanie pokrojonych w paseczki flaków wołowych 2 podudzia z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki Sól Majeranek Odrobina gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki przyprawy do flaków Sposób przygotowania: Na początku rozmrażamy flaki, a następnie płuczemy je i zalewamy zimną wodą. Flaki należy zagotować, odcedzić i zalać nową wodą. Całą czynność należy powtórzyć. Obierz warzywa i umieść je w drugim garnku z udkami, zielem angielskim, pieprzem w ziarnach, solą i listkami laurowymi. Całość ugotuj do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso i warzywa a do wywaru wrzucamy obgotowane flaki. Danie należy gotować, aż flaki zrobią się miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy: majeranek, obie papryki i przyprawę do flaków. Flaczki należy gotować jeszcze przez 15 minut. Na samym końcu mięso drobiowe oddzielamy od kostek i kroimy na kawałki, po czym wrzucamy do flaków. Dodajemy też pokrojone w kostkę warzywa i gotujemy kilka minut. Źródło: Gotujmy.pl

Kapuśniak
Flickr/Varchar N
Triki kulinarne
Zdrowy kapuśniak z kiszonej kapusty. Przez jeden sekretny składnik nabierze niezwykłego smaku!
Sok z kiszonej kapusty jest źródłem probiotyków. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, wspomaga odchudzanie i posiada działanie przeciwnowotworowe. Pamiętacie o częstym spożywaniu kiszonek?

Potrawy z kiszonej kapusty zadbają o nasz organizm. Wartość energetyczna kapusty kwaszonej dla 100 g to około 17 kcal, co może być dobrą informacją dla osób na diecie. Jak widzicie, potrawy z kapusty to samo zdrowie! Doskonałym kompromisem między łatwością przygotowywania, smakiem i ciepłym sposobem podawania dania będzie zupa. Szczególnie polecamy kapuśniak. Obiecujemy, że wasze ciało wam za to podziękuje! Kapusta kiszona jest gotowa do spożycia poprzez proces zasolenia i fermentacji. Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstałego w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie. Bogaty skład kiszonej kapusty Mogłoby się wydawać, że kiszona kapusta niczym nie zaskoczy. Błąd! Właśnie w niej znajdziemy: witaminę C  wapń i fosfor witamy E naturalne przeciwutleniacze, bakterie Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy fitoncydy działające bakteriobójczo Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach To tradycyjna, swojska zupa, której nie może zabraknąć na rodzinnym stole. Pyszna i wyjątkowo pożywna dzięki mięsnej wkładce, ale i dodaniu kilku kropel sosu sojowego . To ekstra składnik! Ponadto, można podczas jej przygotowania, do podsmażanej wcześnie szalotki dorzucić skrojone pętko kiełbasy. Będzie jeszcze bogatsza. Choć pamiętajmy, że i bez kiełbasy kapuśniak to sycąca zupa.  Składniki na nasz kapuśniak: 0,3 kg żeberek  0,3 kg kiszonej kapusty marchewka pietruszka kawałek selera 4 średniej wielkości ziemniaki cebula szalotka łyżka masła 6-7 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 4-6 ziarenek czarnego pieprzu sos sojowy do smaku sól morska do smaku pół...