Zupa grochowa na wędzonych żeberkach to doskonała propozycja na smaczny i sycący obiad. Czym ją przyprawić, żeby wydobyć z niej głębię smaku?

Jak zrobić idealną grochówkę?

W czym tkwi sekret idealnej zupy grochowej? Najsmaczniejsza wychodzi, gdy ugotujemy ją na wędzonych żeberkach i nie zapomnimy o dodaniu podsmażonego na suchej patelni wędzonego boczku. Niezwykle ważnym elementem idealnej grochówki jest też wcześniejsze wymoczenie grochu – najlepiej dzień wcześniej.

Warto też przesmażyć na oliwie starte na grubych oczkach warzywa – marchewkę i pietruszkę a następnie dodać je do wywaru. W dobrej grochówce nie może też zabraknąć ugotowanych na miękko ziemniaków.

Nie bez znaczenia są też przyprawy. Bez jednej z nich zupa grochowa nigdy nie będzie smakowała tak, jak powinna.

Zobacz także:

Czym przyprawić grochówkę?

Najważniejszą przyprawą, bez której nie ma udanej grochówki, jest bez żadnych wątpliwości majeranek. Bez tej przyprawy o charakterystycznym wyglądzie i smaku grochówka po prostu się nie obędzie. Oprócz niej smak grochówki możecie wzmocnić odrobiną takich przypraw jak:

  • lubczyk
  • tymianek
  • czosnek w proszku
  • oregano
  • bazylię
  • estragon
  • kminek

Przepis na grochówkę na żeberkach wędzonych

Przygotujcie grochówkę z tego przepisu a na stałe zagości w waszym menu.

Składniki: 

  • 300 gram wędzonych żeberek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5 ziemniaków
  • 1 szklanka łuskanego grochu
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 5 ziaren pieprzu
  • Majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia

Przygotowanie:

  1. Do większego garnka włóżcie żeberka wędzone, zalejcie 3 litrami wody, dodajcie listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz obraną cebulę.
  2. Gotujcie do miękkości mięsa.
  3. Mięso wyjmijcie razem z cebulą.
  4. Dodajcie wypłukany groch i gotujcie do momentu, aż groch będzie miękki, ale nie rozgotowany.
  5. Obrane marchewki, pietruszkę pokrójcie w drobną kostkę lub zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokrójcie w kostkę.
  6. Wszystko razem dodajcie do zupy i gotujcie do miękkości warzyw.
  7. Zupę zagęśćcie mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody.
  8. Doprawcie do smaku, dodajcie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i roztarty w dłoni majeranek.

Źródło: gotujmy.pl