Zupa grochowa na wędzonych żeberkach to doskonała propozycja na smaczny i sycący obiad. Czym ją przyprawić, żeby wydobyć z niej głębię smaku?
Jak zrobić idealną grochówkę?
W czym tkwi sekret idealnej zupy grochowej? Najsmaczniejsza wychodzi, gdy ugotujemy ją na wędzonych żeberkach i nie zapomnimy o dodaniu podsmażonego na suchej patelni wędzonego boczku. Niezwykle ważnym elementem idealnej grochówki jest też wcześniejsze wymoczenie grochu – najlepiej dzień wcześniej.
Warto też przesmażyć na oliwie starte na grubych oczkach warzywa – marchewkę i pietruszkę a następnie dodać je do wywaru. W dobrej grochówce nie może też zabraknąć ugotowanych na miękko ziemniaków.
Nie bez znaczenia są też przyprawy. Bez jednej z nich zupa grochowa nigdy nie będzie smakowała tak, jak powinna.
Zobacz także:
Czym przyprawić grochówkę?
Najważniejszą przyprawą, bez której nie ma udanej grochówki, jest bez żadnych wątpliwości majeranek. Bez tej przyprawy o charakterystycznym wyglądzie i smaku grochówka po prostu się nie obędzie. Oprócz niej smak grochówki możecie wzmocnić odrobiną takich przypraw jak:
- lubczyk
- tymianek
- czosnek w proszku
- oregano
- bazylię
- estragon
- kminek
Przepis na grochówkę na żeberkach wędzonych
Przygotujcie grochówkę z tego przepisu a na stałe zagości w waszym menu.
Składniki:
- 300 gram wędzonych żeberek
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 5 ziemniaków
- 1 szklanka łuskanego grochu
- Sól
- Pieprz
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 5 ziaren pieprzu
- Majeranek
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia
Przygotowanie:
- Do większego garnka włóżcie żeberka wędzone, zalejcie 3 litrami wody, dodajcie listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz obraną cebulę.
- Gotujcie do miękkości mięsa.
- Mięso wyjmijcie razem z cebulą.
- Dodajcie wypłukany groch i gotujcie do momentu, aż groch będzie miękki, ale nie rozgotowany.
- Obrane marchewki, pietruszkę pokrójcie w drobną kostkę lub zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokrójcie w kostkę.
- Wszystko razem dodajcie do zupy i gotujcie do miękkości warzyw.
- Zupę zagęśćcie mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody.
- Doprawcie do smaku, dodajcie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i roztarty w dłoni majeranek.
Źródło: gotujmy.pl