Jaką moc powinna mieć gofrownica? Tylko na takiej gofry wyjdą idealne
AdobeStock
Newsy

Jaką moc powinna mieć gofrownica? Tylko na takiej gofry wyjdą idealne

Przymierzacie się do zakupu gofrownicy? Sprawdźcie, jaką powinna mieć liczbę watów, by upiec gofry idealne.

Jeśli przepadacie za goframi, nie musicie na nie czekać cały rok do wakacji. Dziś gofrownice do użytku domowego są szeroko dostępne w sklepach, a ich wybór tak duży, że naprawdę trudno jest się na coś zdecydować. Kupując gofrownicę, musicie koniecznie zwrócić uwagę na jej moc oraz inne szczegóły które decydują o tym, czy usmażone na niej gofry wyjdą smaczne. 

Jaki rodzaj gofrownicy wybrać?

Obecnie w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego można kupić nawet cztery główne rodzaje gofrownic. Od tego, jaki wybierzecie zależy kształt i faktura gofrów. 

  • gofrownica prostokątna - to najbardziej klasyczny model, w którym upieczecie zwykłe, prostokątne gofry. Dokładnie takie, jakie pamiętacie z dzieciństwa!

  • gofrownica bąbelkowa - być może jeżdżąc na wakacje spotkaliście się z goframi bąbelkowymi. Do ich przyrządzenia potrzebna będzie właśnie taka gofrownica, która jest specjalnie wyprofilowana. To umożliwia upieczenie gofrów o oryginalnym kształcie.

  • gofrownica okrągła - można na niej upiec kilka zwykle mniejszych gofrów jednocześnie, dlatego sprawdza się wtedy, gdy chcecie poczęstować goframi wielu waszych gości. 

  • gofrownica profesjonalna - jest większa od tradycyjnej, ma dużą moc i wysoką wytrzymałość. Stworzona do długiej i intensywnej pracy - takie gofrownice są wykorzystywane w gastronomii. 

Zobacz także
Przepis na puszyste, lekkie i wypieczone w środku gofry. Smakują jak z budki nad morzem

Przepis na puszyste, lekkie i wypieczone w środku gofry. Smakują jak z budki nad morzem

Wszyscy dodają ten 1 składnik do naleśników. Omlet też z nim  wyjdzie puszysty i będzie się rozpływał w ustach

Wszyscy dodają ten 1 składnik do naleśników. Omlet też dzięki niemu wyjdzie bardziej puszysty

Jaką moc gofrownicy wybrać?

Od mocy gofrownicy zależy stopień wypieczenia gofrów, ich chrupkość oraz czas pieczenia. Nie warto inwestować w najtańsze gofrownice, które mają bardzo niską moc - pieczone w nich gofry będą mało chrupiące, niedopieczone, a nawet mogą się w ogóle nie upiec. Idealna moc gofrownicy zależy także od tego, jaki typ wybierzecie:

  • prostokątna: 1300 - 2000 W

  • bąbelkowa: 1000 - 1450 W

  • okrągła: 1000 - 1200 W

Na co zwrócić uwagę przy zakupie gofrownicy?

Moc to nie jedyny aspekt, na jaki należy zwrócić uwagę kupując gofrownicę. Ważne są płytki w gofrownicy - powinny być powleczone teflonową lub ceramiczną powłoką, dzięki czemu ciasto nie będzie do nich przywierało. Ponadto, na teflonowej powłoce nie potrzeba tak dużo tłuszczu do upieczenia gofrów.

Warto zdecydować się na taką gofrownicę, która ma regulację temperatury. W ten sposób możecie kontrolować stopień przyrumienienia gofrów. 

Zwróćcie także uwagę na obudowę urządzenia. Co prawda stalowe gofrownice są znacznie cięższe od tych z tworzywa sztucznego, ale za to bardziej trwałe. 

Źródło: videotesty.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

O gofrach z takiej gofrownicy marzą wasze szkraby. W Biedronce kupicie ją za niecałe 60 zł
Adobe Stock
Newsy
O gofrach z takiej gofrownicy marzą wasze szkraby. W Biedronce kupicie ją za niecałe 60 zł
Oferta marzeń na Dzień Dziecka w Biedronce. W tym właśnie sklepie kupicie gofrownicę, dzięki której wypieczecie wspaniałe gofry jak znad morza.

Co jest sekretem okazałych i przepysznych gofrów takich jak z budki nad morzem? Czy chodzi o odpowiedni przepis z wymierzonymi z aptekarską dokładnością składnikami? A może o odpowiednią jakość mąki , jajek , mleka i tłuszczu? Niestety, większość z was z pewnością ma świadomość, że kluczem do dobrze wypieczonych gofrów jest odpowiedni sprzęt. Chodzi więc o gofrownicę. Wiele osób zniechęciło się do eksperymentów z tym wypiekiem ze względu na problemy ich właściwym dopieczeniem w swoim opiekaczu. Dlaczego gofry się nie udają? Odpowiedź na pytanie, dlaczego w tak wielu domach gofry nigdy nie wychodzą tak wspaniale jak w cukierni, jest prosta. Całe mnóstwo gofrownic, które znajdują się w sprzedaży na rynku w Polsce, nie nadaje się zupełnie do niczego. A już na pewno nie do pieczenia tych pulchnych wafli. Cała sprawa rozbija się oczywiście o moc gofrownicy. Sprzęty, których osiągi to maksymalnie 800-900 W, można odstawić z czystym sercem do punktu przyjmowania elektrośmieci. Zakup takich właśnie gofrownic to wyrzucenie pieniędzy w błoto. O efektach pieczenia w takiej gofrownicy lepiej długo nie rozprawiać. Część z was na pewno miała z czymś takim do czynienia. Gumowy flak nie do przełknięcia to chyba tylko jedno z bardziej delikatnych określeń takiego wyrobu. By ciasto na gofry wypiekło się odpowiednio, niezbędna jest odpowiednia moc sprzętu. Specjaliści za absolutne minimum przyzwoitości uważają przynajmniej 1000 W – taka moc powinna wystarczyć do wypieczenia sprężystego ciasta. Jaką gofrownicę dostaniecie w Biedronce za 59,90 zł? Większa moc sprzętu skraca czas pieczenia gofra i jednocześnie sprawia, że gofry są odpowiednio chrupiące z zewnątrz i miękkie, ale dostatecznie wypieczone w środku. Z kolei zbyt duża moc gofrownicy może spowodować, że ciasto...

Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia?
Pixabay
Newsy
Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia? Liczy się nie tylko wielkość, ale też kształt i odmiana
Jeśli planujecie robić kiszone ogórki, musicie poznać zasady, które warto stosować przy wyborze ogórków do kiszenia. Musicie zwrócić uwagę na kilka elementów, by ogórki po ukiszeniu wyszły jędrne i smaczne.

Robicie własne przetwory? Jeśli tak, niedługo będziecie na pewno wybierać owoce i warzywa, z których powstaną dżemy, przeciery i kiszone przetwory . Jeśli robicie kiszone ogórki , na pewno wiecie, że ważny jest wybór odpowiednich ogórków do kiszenia. Musicie zwrócić uwagę na ich wielkość, rodzaj oraz stopień dojrzałości. Dzięki odpowiednio dobranym warzywom na kiszenie, ogórki po ukiszeniu będą jędrne i twarde . Wybór ogórków do kiszenia – zasady Wybierając ogórki, które zamierzacie ukisić, kierujcie się kilkoma zasadami: Kupujcie krajowe ogórki na kiszenie Kupujcie krajowe ogórki, jeśli mają powstać z nich ogórki kiszone. Musicie wiedzieć,  jak rozpoznać polskie warzywa i owoce , albo zapytać o to sprzedawcę, jeśli kupujecie je ze sprawdzonego źródła. Dlaczego to ważne? Krajowe warzywa przeszły krótszą drogę od uprawy do waszych koszyków na zakupy. Są świeższe i utraciły w tym procesie mniej wody. Zapytajcie sprzedawcę o najlepsze ogórki do kiszenia Jeśli kupujecie ogórki na targu, pewnie rozmawiacie też ze sprzedawcami. Często znają dobrze swój produkt i dobrze doradzą, jakie ogórki są najlepsze do kiszenia. Zazwyczaj wiedzą też od klientów, które ogórki sprawdzają się jako materiał na kiszonki. Ogórki gruntowe są najlepsze na kiszenie Wybierajcie do kiszenia ogórki gruntowe. Większości z was ta zasada może wydać się oczywista, jednak trzeba o tym wspomnieć. Ogórki gruntowe mają grubszą skórkę, są mniejsze i lepiej nadają się na korniszony i ogórki kiszone lub małosolne. Wielkość i kształt ogórków do kiszenia Najlepsze do kiszenia są mniejsze ogórki. Są twardsze, bardziej chrupiące i smaczniejsze po ukiszeniu. Wybierajcie proste ogórki, łatwiej pakuje się je do słoików. Możecie też spakować do torby na zakupy kilka...

Bigos wyszedł niesmaczny? To wina 1 składnika. Powąchajcie go
AdobeStock
Newsy
Bigos wyszedł niesmaczny? To wina 1 składnika. Powąchajcie go
Sztuka gotowania bigosu polega nie tylko na odpowiedniej technice, ale także doborze składników. Dlatego tak ważne jest, by umieć rozpoznać, czy wszystkie składniki użyte do bigosu są smaczne.

Bigos to jedno z typowych dań polskiej kuchni, które zawsze się sprawdza podczas świąt i dużych spotkań w gronie rodziny lub przyjaciół. Zwłaszcza w górach tradycją jest podawanie gościom domowego bigosu. Czasem jednak ta klasyczna potrawa nie wychodzi pomimo przestrzegania wskazówek podanych w przepisie. Dlaczego tak się dzieje? Sprawdźcie. Jak wybrać dobrą kapustę do bigosu? Podstawę bigosu stanowi kapusta – kiszona i słodka. Dlatego tak ważne jest, by wybrać smaczną kapustę dobrej jakości. Wówczas możecie mieć pewność, że wasz bigos wyjdzie smaczny! Kupując kapustę kiszoną do bigosu, koniecznie zwróćcie uwagę na to, jak pachnie i jaki ma kolor. Nie powinna być biała, tylko lekko żółta. Z kolei zapach nie powinien być kwaśny ani octowy – jeżeli go wyczujecie, oznacza to, że do kapusty dodano różne dodatki, które nie powinny się w niej znaleźć. Równie ważne jest odpowiednie przechowywanie kapusty. Jeśli czujecie w niej alkohol lub drożdże, to niestety kapustę należy wyrzucić – taki zapach to znak, że proces fermentacji przebiegł nieprawidłowo, a zjedzenie takiej kapusty grozi silnym bólem brzucha i wymiotami. Jaki tłuszcz do bigosu? Kolejnym ważnym składnikiem bigosu jest tłuszcz. Najlepiej jest dodać do niego tłuszcze zwierzęce, czyli boczek, smalec i tłuszcz wytopiony z mięsa – nadają one potrawie wyjątkowy aromat! Z kolei jeśli przygotowujecie bigos w wersji jarskiej, to użyjcie olejów roślinnych. Świetnie sprawdzi się zwykły olej rzepakowy lub słonecznikowy. Jakie przyprawy dodać do bigosu? Żaden bigos nie może się obejść bez odpowiednich przypraw i ziół. By wyszedł smaczny i aromatyczny, dodajcie do niego: Ziele angielskie Kminek Liście laurowe Ziarna jałowca Majeranek Pieprz Jakie...

Wołowina ma taki kolor? To znak, że zwierzę było stare lub schorowane
Pixabay
Newsy
Wołowina ma taki kolor? To znak, że zwierzę było stare lub schorowane
Unikajcie jak ognia mięsa o takim wyglądzie!

Wołowina to obok wieprzowiny i drobiu, jedno z częściej spożywanych w Polsce mięs. Pewnie robicie z wołowiny gulasz, może dodajecie ją do wywaru na rosół, albo przygotowujecie z niej steki lub burgery. Kupujecie zatem wołowinę całkiem często. Czy wiecie jednak jak wybrać najlepsze okazy mięsa wołowego? Na pewno unikajcie mięsa, które ma taki kolor! Jak wybrać świeżą wołowinę? Przy kupowaniu wołowiny, ale też innych mięs, musicie być dość uważni. Jeśli kupicie nieświeże mięso, nie będzie miało ono tylu witamin i wartości odżywczych. Będzie też mniej smaczne, a w najgorszym wypadku może doprowadzić do zatrucia! Wybierając mięso kierujcie się wszystkimi zmysłami. Powąchajcie je, obejrzyjcie bardzo dokładnie zwracając uwagę na barwę, ilość tłuszczu i ewentualne występowanie śluzu. Świeże, dobre mięso powinno być lekko wilgotne i połyskujące. Sprzedawcy wiedzą jednak, że wypatrujecie takich oznak, nie dajcie się więc nabrać na mięso posmarowane olejem lub umyte ze śluzu. Właściwy kolor wołowiny Surowe mięso dobrej jakości, ma zazwyczaj czerwony kolor. Są to odcienie czerwieni od jasnoróżowego przez czerwony, aż do ciemnoczerwonego. Nie ma jednej reguły na temat tego, jaki kolor powinna mieć dobra wołowina. Barwa zależy bowiem od razy zwierzęcia, ale też od jego wieku. Barwa starej wołowiny Uważajcie na mięso, które ma ciemny, brązowawy kolor z ciemnymi plamami. Jeśli przy mięsie zobaczycie żółtobrązowy tłuszcz, też raczej się go wystrzegajcie. Oznacza to, że zwierzę było chore lub stare. Najlepsze rasy krów na mięso Jeśli jesteście prawdziwymi pasjonatami, może będziecie chcieli zwrócić tez uwagę na rasę bydła. Najlepsze rasy bydła hodowane na mięso to: Charolaise Wagyu Hereford Limousin Black Angus Czy wołowina jest zdrowa?...