Trzycyfrowa liczba nie znalazła się na żadnym opakowaniu mąki przypadkowo. Oznacza ona ilość popiołu…
Tak, to nie żart. Termin „popiół” oznacza w piekarskim żargonie nic innego jak ilość składników mineralnych w mące.
O czym mówi oznaczenie liczbowe na opakowaniach mąki?
Ta nietypowy nazwa ma związek jedynie ze sposobem badania zawartości wspomnianych składników w mące właśnie poprzez jej spalanie.
Wraz ze wzrostem wartości liczby oznaczającej ilość składników mineralnych w mące, zmienia się także jej kolor.
Zobacz także:
Mąka tortowa typ 450 będzie znacznie bielsza i jaśniejsza od mąki chlebowej typu 750. Jednak mąka chlebowa lepiej nadaje się do wypieku drożdżowych ciast.
Ma to związek z większa ilością białka w mące. Ilość białka wiąże się z ilością glutenu w mące, co z kolei wpływa na lepsze rośnięcie ciasta.
Z jaką mąką powinno się piec drożdżowe ciasta?
W opinii ekspertów najlepsza do drożdżowych, domowych wypieków jest mąka luksusowa typ 550.
Warto pamiętać, że im więcej „popiołu” w mące, tym więcej czasu będzie potrzebowało ciasto z niej wyrobione do wyrośnięcia.
Oto krótka lista najpopularniejszych typów mąki pszennej sprzedawanej w sklepach i supermarketach wraz z zastosowaniem:
- Mąka tortowa typ 450 – nadaje się do wypieku biszkoptów, tortów itp.
- Mąka krupczatka typ 500 – przyrządza się z niej ciasto na pierogi, makarony oraz słodkie ciasta drożdżowe
- Mąka wrocławska typ 500 – stosuje się ją pieczenia kruchych ciast, naleśników, omletów czy pizzy
- Mąka poznańska typ 500 – świetnie sprawdza się do przygotowywania lanych klusków i domowych makaronów
- Mąka luksusowa typ 550 – doskonale pasuje do smażonych mącznych słodkości, takich jak faworki, pączki i racuchy, a także do słodkich domowych wypieków drożdżowych
- Mąki chlebowe typ 750 i 850 – to właśnie dzięki nim świetnie wyrosną chleby, bułki i inne pieczywo drożdżowe
- Mąka sitkowa 1400, graham 1850, razowa 2000 – wykorzystuje się je w piekarniach do wypieku pieczywa
- Mąka typ 3000 – czyli mąka z pełnego przemiału do zastosowania w razowym pieczywie