jaka mąka do ciasta drożdżowego?
Adobe Stock
Newsy

Jaka mąka nadaje się do ciasta drożdżowego? Dodajcie taką, a ciasto pięknie wyrośnie

Zastanawialiście się kiedyś, co oznaczają liczby przy typie mąki pszennej? Spieszymy z wytłumaczeniem. Pomożemy wam z wyborem mąki do drożdżowego ciasta.

Trzycyfrowa liczba nie znalazła się na żadnym opakowaniu mąki przypadkowo. Oznacza ona ilość popiołu…

Tak, to nie żart. Termin „popiół” oznacza w piekarskim żargonie nic innego jak ilość składników mineralnych w mące.

Magda Gessler odpowiada na pytania

O czym mówi oznaczenie liczbowe na opakowaniach mąki?

Ta nietypowy nazwa ma związek jedynie ze sposobem badania zawartości wspomnianych składników w mące właśnie poprzez jej spalanie.

Wraz ze wzrostem wartości liczby oznaczającej ilość składników mineralnych w mące, zmienia się także jej kolor.

Mąka tortowa typ 450 będzie znacznie bielsza i jaśniejsza od mąki chlebowej typu 750. Jednak mąka chlebowa lepiej nadaje się do wypieku drożdżowych ciast.

Ma to związek z większa ilością białka w mące. Ilość białka wiąże się z ilością glutenu w mące, co z kolei wpływa na lepsze rośnięcie ciasta.

Z jaką mąką powinno się piec drożdżowe ciasta?

W opinii ekspertów najlepsza do drożdżowych, domowych wypieków jest mąka luksusowa typ 550.

Warto pamiętać, że im więcej „popiołu” w mące, tym więcej czasu będzie potrzebowało ciasto z niej wyrobione do wyrośnięcia.

Oto krótka lista najpopularniejszych typów mąki pszennej sprzedawanej w sklepach i supermarketach wraz z zastosowaniem:

  • Mąka tortowa typ 450 – nadaje się do wypieku biszkoptów, tortów itp.
  • Mąka krupczatka typ 500 – przyrządza się z niej ciasto na pierogi, makarony oraz słodkie ciasta drożdżowe
  • Mąka wrocławska typ 500 – stosuje się ją pieczenia kruchych ciast, naleśników, omletów czy pizzy
  • Mąka poznańska typ 500 – świetnie sprawdza się do przygotowywania lanych klusków i domowych makaronów
  • Mąka luksusowa typ 550 – doskonale pasuje do smażonych mącznych słodkości, takich jak faworki, pączki i racuchy, a także do słodkich domowych wypieków drożdżowych
  • Mąki chlebowe typ 750 i 850 – to właśnie dzięki nim świetnie wyrosną chleby, bułki i inne pieczywo drożdżowe
  • Mąka sitkowa 1400, graham 1850, razowa 2000 – wykorzystuje się je w piekarniach do wypieku pieczywa
  • Mąka typ 3000 – czyli mąka z pełnego przemiału do zastosowania w razowym pieczywie
placki z jabłkami przepis
Adobe Stock
Przepisy
Pyszne placuszki z jabłkami za mniej niż 5zł! Wychodzą puszyste dzięki 1 prostemu trikowi
Kuchenne triki bywają całkiem proste. Dzielimy się jednym z nich i smażymy genialne puszyste placuszki z jabłkami.

Puszyste placuszki jabłkowe na kefirze, to niezawodna propozycja na każdy rodzaj głodu. Podczas ich przygotowywania koniecznie jednak pamiętajcie, żeby przesiać mąkę! Ta niepozorna czynność napowietrzy ciasto i sprawi, że będą niebiańsko lekkie i puszyste. Na śniadanie, obiad czy kolację – tak naprawdę to danie idealnie sprawdzi się w każdej roli, ale to nie koniec jego zalet. Przede wszystkim jest bajecznie proste i tanie! Większość składników na pewno macie w domu, na resztę wydacie nie więcej niż 5 złotych! Jakiej maki użyć na puszyste placki z jabłkami? Gdy na liście zakupów pojawia się pozycja „mąka”, zwykle bierzemy z półki w sklepie dowolną, nie zastanawiając się nadmiernie, którą torebkę wybrać. Mąki mają na opakowaniach symbole liczbowe, oznaczające stopień rozdrobnienia. Poziom zmielenia odpowiada przeznaczeniu do jakiego jest stosowana. Czasem producenci ułatwiają nam zadanie i poza symbolami dołączają opisy „tortowa", „na naleśniki czy „na pierogi". Popularne typy mąk: Typ 450: mąka tortowa Typ 550: mąka luksusowa Typ 750: chlebowa Typ 1400: sitkowa Typ 1850: graham Typ 2000: razowa Na placki, podobnie jak na naleśniki, najlepiej używać mąk drobno mielonych, typu 450 do 550. Dodatkowo zawsze warto przesiać ją przez sito, żeby odpowiednio napowietrzyć, dzięki czemu placki będą zawsze miękkie i puszyste. Przepis na placuszki z jabłkami na kefirze Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 400 ml kefiru 1 duże jajko 2 jabłka 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier puder Olej do smażenia Przygotowanie: Zacznijmy od najważniejszego, czyli od przesiania sypkich składników: mąki pszennej, proszku do pieczenia oraz dwóch łyżeczek...

Która mąka jest najzdrowsza?
Adobe Stock
Newsy
Która mąka jest najzdrowsza? Sprawdźcie czy jej używacie
W polskich kuchniach króluje przede wszystkim mąka pszenna typu 550. Produkt jest uważany za najbardziej uniwersalny, stosunkowo tani i smaczny. Okazuje się jednak, że nie jest zbyt zdrowy.

Na sklepowych półkach roi się od różnego rodzaju mąk. Mimo to, Polacy najczęściej sięgają po pszenną typu 450 lub 550. Okazuje się jednak, że jej uniwersalność ma niewiele wspólnego ze zdrowiem. Rodzaje i typy mąk. Która jest najzdrowsza? Mąki można podzielić na glutenowe oraz bezglutenowe. Z pewnością zdajecie sobie sprawę, która grupa lepiej wpływa na wasz organizm. Jeśli nie, podpowiadamy – druga. Pozostaje więc jeszcze kwestia liczb określających ich typ. Okazuje się, że im wyższa numerologia, tym produkt jest bogatszy w składniki mineralne. Popularna mąka pszenna 450, zawiera jedynie 0,45 proc. składników mineralnych w każdych 100 gramach produktu, z kolei mąka żytnia typ 2000 ma ich aż 2 proc. Okazuje się również, że im wyższy typ, tym ciemniejszy kolor i grubsza granulacja mąki. Bogata w gluten mąka pszenna Mąka pszenna, którą tak powszechnie wykorzystujecie w kuchni, to niekwestionowana królowa glutenu. Oczywiście, zawiera również kilka cennych składników odżywczych, jednak w bardzo małych ilościach. Wykonane z niej ciasto, szybko rośnie i jest bardzo pulchne, natomiast niekoniecznie zdrowe. Glutenowa mąka orkiszowa Mąka orkiszowa to nieco zdrowszy odpowiednik mąki pszennej. Produkt wciąż zawiera mnóstwo glutenu, który negatywnie wpływa na wasze zdrowie. Jednak trzeba przyznać, że ma w sobie również znacznie więcej minerałów i witamin oraz niemal dwukrotnie niższy indeks glikemiczny. Możecie ją wykorzystać do wypieku ciast, chleba, naleśników, pierogów. Mąka żytnia z glutenowej rodziny Mąka żytnia zawiera nieco mniej glutenu oraz skrobi niż mąka pszenna, z kolei więcej minerałów – magnezu, wapnia, cynku, manganu i potasu. Sprawdzi się do przyrządzenia makaronu, pieczywa oraz pierników....

ciasto drożdżowe bardziej żółte
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe było bardziej żółte? Utrzyjcie jajka z odrobiną 1 produktu. Kolor będzie idealny
Kolor wypieku sprawia, że apetyt domowników od razu rośnie. Razem z nami przekonacie się, że wcale nie tak trudno go uzyskać.

Piękne żółte drożdżowe ciasto to połowa sukcesu podczas pieczenia wielkanocnych bab czy efektownych chałek. Tylko jak osiągnąć oczekiwane efekty bez rujnowania domowego budżetu ilością dodanych jajek do ciasta? I jak sprawić, by większa ilość jajek nie obciążyła za bardzo waszego drożdżowego wypieku? Są na to sposoby. Kolor ciasta drożdżowego a jego przeznaczenie Często to właśnie kolor ciasta drożdżowego zdradza, jakie jest jego przeznaczenie. Bladożółte lub wręcz szare wypieki kojarzą się po prostu z bułkami czy ze zwykłym chlebem. To właśnie wszelkiego rodzaju babki ,chałki, rogaliki i inne słodkie ciasta na bazie ciasta drożdżowego, powinny mieć elegancką żółtą barwę. Żółty, jajeczny kolor świetnie współgra w cieście drożdżowym z rodzynkami – na pewno znacie to choćby z efektownych babek wielkanocnych. Jak pieką drożdżowe ciasta we Włoszech? W wypieku wspaniałych drożdżowych bab specjalizują się nie tylko w Polsce. Babka o nazwie panettone to regionalny, tradycyjny wyrób z włoskiej Lombardii. Co ciekawe, Włosi przygotowują swoje panettone i chętnie kupują je w cukierniach nie na Wielkanoc, a na Boże Narodzenie. Włosi do swojego ciasta dodają same żółtka, zamiast całych jaj. I wydaje się, że właśnie tutaj należy szukać sekretu pięknej barwy ich wypieku. Unikajcie wypieków ze sztucznymi barwnikami Wróćmy do polskich wypieków. Niestety duża część dostępnych do zakupu produktów jest barwiona innymi barwnikami. Zwykle są to naturalne dodatki, typu – kurkuma. Gorzej, gdy jednak traficie na drożdżowe wypieki barwione sztucznymi dodatkami. By uniknąć tego za wszelką cenę, możecie zadbać o odpowiedni kolor własnych ciast drożdżowych. Nie będzie to trudne. Jak sprawić, by ciasto drożdżowe było...

ciasto drożdżowe wyrabianie
Flickr
Newsy
Jak prawidłowo wyrabiać ciasto drożdżowe? Wyjaśniamy krok po kroku. Znaliście tę metodę?
Wyrabianie ciasta drożdżowego wymagają wiedzy, doświadczenia i przede wszystkim cierpliwości. Oto nasze wskazówki.

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego to właśnie drożdżowe wypieki waszych babć są najbardziej pulchne, najdelikatniejsze? Wydaje się, że odpowiedź jest prosta. Panie domu z długim stażem, po prostu spełniają siłą rzeczy trzy podstawowe warunki powodzenia drożdżowego wypieku. O cieście drożdżowym nasze babunie wiedzą wszystko. To oczywiście bierze się z tego, ile już razy przyszło im je wyrabiać. Ciasto drożdżowe bez obaw To z kolei przekłada się na stoicki spokój i olbrzymie pokłady cierpliwości. Babcie wiedzą, że ciasto potrzebuje czasu i ten czasu mu zapewniają. Nie oznacza to jednak, że młodzi adepci sztuki piekarskiej, są z góry skazani na niepowodzenie, jeśli chodzi o pieczenie ciast drożdżowych. Jeśli będziecie wypełniali wszystkie wskazówki, które poniżej przedstawimy, ciasto powinno udać się bez problemu. Pieczenie „drożdżówek” to nie fizyka kwantowa czy jądrowa. Wszystkie tajniki pieczenia ciast na drożdżach prędzej czy później będą do przyswojenia. Kilka zastrzeżeń Przed tym jak opowiemy wam co nieco o tym, jak prawidłowo wyrabiać ciasto drożdżowe, potrzebnych będzie parę zastrzeżeń. Po pierwsze. Ciasto drożdżowe nierówne drugiemu ciastu drożdżowemu. Wiele zmienia się w zakresie przygotowania w zależności od tego, czy pieczemy np. wypieki słodkie czy wytrawne. Po drugie. Nie ma z góry określonych proporcji na ciasto drożdżowe. Składniki będą się od siebie różniły w zależności od przeznaczania ciasta. To z kolei oznacza, że różniła się będzie także ilość drożdży. Ciasto bardziej „naładowane” składnikami będzie wymagało dodania większej ilości drożdży. Po trzecie. Ilość drożdży, a także ilość mąki i innych składników będzie zależała od tego, ile ciasta chcecie przyrządzić,...