Jaka mąka do placków ziemniaczanych?
Adobe Stock
Newsy

Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące

Kukurydziana, ziemniaczana, pszenna, gryczana czy ryżowa? Wyjaśniamy, która mąka jest najlepsza do placków ziemniaczanych.

W sklepach można dziś kupić wiele rodzajów mąki. Zastanawiacie się pewnie, czy nadadzą się one do przygotowania ciasta na placki ziemniaczane. Byście nie musieli eksperymentować, zebraliśmy dla was informacje o tym, jaka mąka sprawdzi się najlepiej przy przygotowywaniu placków.

Nie ma znaczenia, czy zdecydujecie się placki ziemniaczane z sosem leśnym, placki ziemniaczane po mazursku, placki ziemniaczane z serem camembert czy placki ziemniaczane z dynią z tą mąką zawsze będą smakowały wyśmienicie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najlepsza mąka do placków ziemniaczanych

Jeżeli decydujecie się jednak na dodanie mąki do placków, na pewno zastanawiacie się nad tym, jaka będzie najlepsza. Pszenna, ziemniaczana? A może kukurydziana albo ryżowa? Sprawdziliśmy, jak zachowają się placki z użyciem różnych rodzajów mąki. Który wy wybierzecie?

Mąka kukurydziana

To dobry wybór dla osób przestrzegających zasad diety bezglutenowej, ponieważ mąka kukurydziana nie zawiera w sobie ani grama glutenu. Podobnie jak mąka pszenna sprawi, że placki będą miękkie. Jeśli użyjecie mąki kukurydzianej, wasze placki wyjdą dość żółte i o lekkim, kukurydzianym zapachu.

Mąka ziemniaczana

Może się przydać wówczas, gdy macie za mało ziemniaków do zrobienia placków i potrzebujecie nieco zagęścić ciasto. Lepiej stosować ją jako dodatek do innej mąki niż używać samodzielnie, ponieważ placki z dodatkiem mąki ziemniaczanej wychodzą bardzo twarde i niesmaczne.

Mąka gryczana

Po ten rodzaj mąki coraz częściej sięgają ludzie, którzy szukają zdrowszych alternatyw dla mąki pszennej. Jednak mąka gryczana nie jest najlepszym wyborem do placków ziemniaczanych. Lepiej dodawać ją do innej mąki i mieszać, ponieważ placki z dodatkiem samej mąki gryczanej wyjdą gumowate.

Mąka ryżowa

Jeśli użyjecie do placków tylko mąki ryżowej, ciasto może wyjść bardzo lepkie. Dlatego ten rodzaj mąki sprawdza się wówczas, gdy mieszacie go z innym rodzajem, na przykład z mąką pszenną. Zaletą mąki ryżowej jest jej bardzo delikatny, neutralny smak, który nie zmieni smaku placków.

Mąka pszenna

Najlepsza do placków ziemniaczanych. Zawiera dużo glutenu, który działa jak spoiwo do placków i dzięki niemu nie rozpadają się podczas smażenia, a do tego są mięciutkie. Nie można jednak przesadzić z mąką, ponieważ placki wyjdą zbyt twarde! Dobrze sprawdza się mąka pszenna typu 400 lub 500.

Zobacz także
Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Oto co się stanie, gdy z niej zrezygnujecie

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Oto co się stanie, gdy z niej zrezygnujecie

placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

Po co dodawać mąkę do placków ziemniaczanych?

Czy dodawanie mąki do placków jest konieczne? Większość tradycyjnych przepisów zaleca, by dosypać do masy ziemniaczanej nieco mąki. Ma ona sprawić, że placki będą bardziej zbite i nie będą się rozpadały. Niestety, przez to danie jest bardzo ciężkie. Czy da się usmażyć placki bez mąki? Oczywiście!

Wystarczy dodać do nich więcej jajek i smażyć je na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu – wtedy na pewno nie będą się rozpadać. Pamiętajcie też o tym, by bardzo dokładnie odcisnąć ziemniaki z nadmiaru wody.

przechowywanie mąki
Adobe Stock
Newsy
Przechowujecie tak mąkę? Lepiej jak najszybciej wstawcie ją do…
Mąka, bez względu na jej odmianę i rodzaj, stanowi podstawę wielu róznych dań. Powszechnie wykorzystywana do przyrządzania ciast, deserów, naleśników, ale również klusków, pierogów czy placków, musi być dobrze przechowywana. Choć dla niektórych to dziwne, mąka łatwo się psuje.

Mąka to produkt powstający w wyniku rozdrabniania ziaren zbóż. W Polsce jest powszechnie wykorzystywana nie tylko do produkcji pieczywa czy wyrobów cukierniczych, ale również między innymi do przyrządzania makaronów.  W zależności od tego, z jakich ziaren powstaje i ile ma substancji mineralnych dzieli się ją na rodzaje i typy. I tak do mąk chlebowych zalicza się przede wszystkim mąki pszenne i żytnie . Z kolei do niechlebowych – zbożowe i roślinne , takie jak mąka kukurydziana, ryżowa, ziemniaczana, gryczana, kokosowa czy migdałowa. Większość Polaków nie wie, jak przechowywać mąkę Polacy najczęściej sięgają jednak po mąkę pszenną typu 450 lub 650, niestety nie mając przy tym zbyt dużego pojęcia na temat wymaganych warunków jej przechowywania. Bowiem większość gospodarzy trzyma ją wraz z innymi produktami, w zbyt wysokiej temperaturze. Na dodatek, kupowana w papierowych torebkach mąka najczęściej, nawet po otwarciu, zostaje w nich do samego końca. Wszystko to niestety prowadzi do pojawienia się w produkcie pleśni i zalęgnięcia pasożytów , które w tym przypadku naprawdę trudno zidentyfikować. Dzięki tym trikom przedłużycie datę przydatności mąki Okazuje się, że mąka nie lubi wysokich temperatur. Toteż powinno się ją przechowywać w miejscu, które nie przekracza 15 st. C. Najlepiej więc będzie schować produkt do piwniczki, zaciemnionej spiżarki lub innego miejsca, w którym zazwyczaj, nawet latem jest dosyć chłodno i sucho. Z racji, że przyczyną pleśni w mące jest oczywiście wilgoć, po rozpieczętowaniu oryginalnego opakowania produkt powinien zostać przesypany do innego szklanego lub plastikowego, czystego pojemnika. Warunkiem koniecznym jest to, aby dało się go szczelnie zamknąć. Pamiętajcie również, że mąka nie powinna być...

pilne
Newsy
GIS ostrzega: ta mąką jest wyjątkowo niebezpieczna dla zdrowia. Sprawdź, czy masz ją w swojej kuchni
Za chwilę zaczniemy świąteczne wypieki. Niektórzy już zaczęli piec swoje pierniki. Warto przy tym uważać, by nie użyć do swoich ciast trefnej mąki amarantusowej.

Dieta bezglutenowa podbija serca konsumentów. Jedni rezygnują z produktów zawierających gluten ze względu na zdrowie. Drudzy unikają mąki pszennej, żytniej i jęczmiennej, a także produktów pochodnych na przykład po to, by zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Bez względu na to, Polacy coraz chętniej używają w swoich kuchniach innego rodzaju mąk, niż te tradycyjne. Desery, naleśniki, placki – to wszystko można przygotować z pomocą takich produktów jak choćby mąka kokosowa, mąka ryżowa czy mąka kukurydziana. Do grona alternatywnych mąk należy również ta wyprodukowana z nasion amarantusa, czyli szarłatu. Ta pochodząca z Ameryki Środkowej roślina zawiera w sobie wiele wartościowych mikroelementów. Wadliwa partia Nie przez przypadek podbiła podniebienia wegan, wegetarian i innych zwolenników zdrowego odżywiania. Ale w tym momencie mamy dla nich niezbyt dobrą wiadomość. Okazuje się, że nie wszystko złoto, co się świeci. Główny Inspektorat Sanitarny podał 14 grudnia informację, że na polski rynek trafiła groźna dla zdrowia partia mąki amarantusowej. Felerny produkt przybył do Polski z Holandii. Do kraju sprowadziła go firma Bio Planet sp. zoo. Przedsiębiorstwo zamówiło 1000 kg mąki, którą następnie przepakowano do 400 gramowych opakowań. Tego unikajmy! W amarantusie wykryto groźny dla zdrowia ludzi tlenek etylenu. Nie udało się zapobiec dopuszczenia opakowań produktu do obrotu, stąd apel GIS o unikanie spożywania mąki. Należy wystrzegać się opakowań,  których 9-cio cyfrowe numery partii rozpoczynają się od cyfr „791” i są skonstruowane w następujący sposób: 791-xxxxxx. Wadliwy produkt wygląda tak: Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

stare ziemniaki przepisy
AdobeStock
Newsy
To niewiarygodne, co możesz zrobić ze starych ziemniaków. Nigdy więcej nie wyrzucisz ich do kosza
Masz stare ziemniaki w piwnicy? Nie wyrzucaj ich! Możesz je wykorzystać do wielu pysznych dań.

Ziemniak to baza większości polskich dań. Króluje na polskich stołach od kilkuset lat i jest uwielbiany przez wszystkich. Dlatego mamy mnóstwo sposobów na wykorzystanie tych warzyw do różnych potraw! To pomocne zwłaszcza wtedy, gdy ziemniaki robią się zleżałe i nie nadają się już na aromatyczne puree. Co można zamiast tego z nich zrobić? Pomysły na ziemniaki Zdarza się, że kupimy ziemniaki w sklepie z myślą o jutrzejszym obiedzie, a podczas gotowania już widzimy, że warzywa są „mączne”. Nie pachną zbyt ładnie i zdecydowanie nie będą dobrze smakować przyprawione jedynie solą i odrobiną masła. Na całe szczęście w polskiej kuchni jest mnóstwo potraw, do których można wykorzystać nawet zleżałe i niezbyt świeże ziemniaki! Oczywiście nie mamy na myśli zepsutych bulw, bo ich miejsce znajduje się tylko w koszu. Co można zrobić ze starych ziemniaków? Placki ziemniaczane – zleżałe ziemniaki są wręcz wskazane w przypadku placków ziemniaczanych, ponieważ zawierają mało wody i lepiej się smażą! Wystarczy je obrać, zetrzeć na tarce, dodać jajka, mąkę, cebulę i doprawić, a następnie usmażyć na oleju. Palce lizać! Talarki – czyli plastry ziemniaków smażone na patelni. Ziemniaki obieramy, gotujemy, a następnie kroimy w plastry i smażymy. Najlepiej doprawić je solą i naszymi ulubionymi przyprawami, np. papryką albo aromatycznymi ziołami. Zapiekanka warzywna – do zapiekanki najczęściej trafiają te warzywa, które już nie są pierwszej świeżości. Zapieczone smakują bardzo dobrze i co najważniejsze – nie zawierają dużo wody, więc upieczone będą chrupiące, a nie rozgotowane. Domowe chipsy – robi się je podobnie jak talarki, tylko zamiast smażyć je na patelni, pieczemy plastry ziemniaków w piekarniku. Kluski śląskie i kopytka...

Kimchi
Wikipedia commons
Newsy
Jest lepsza od ogórków kiszonych i kapusty. Banalnie prosta w wykonaniu kiszonka. Podajemy przepis
Polacy uwielbiają kiszonki i przetwory zimowe. Niektóre gospodynie eksperymentują na przykład z ogórkami w zalewie na ostro. A czy słyszeliście o kimchi?

Nie tylko nad Wisłą jada się kiszone warzywa. Tego typu specjały przygotowuje się nawet w dalekiej Azji! Dzisiaj przedstawimy wam nieco bliżej kimchi. Co to takiego? Kimchi to absolutna podstawa koreańskiej kuchni. Dosłownie oznacza po prostu sfermentowane warzywa. Jednak kimchi to także różnego rodzaju kiszonki. Do przygotowania tego koreańskiego przysmaku wykorzystuje się różne warzywa. Tradycyjnie była to rzepa, a także ogórki czy kapusta pekińska. I to właśnie tę ostatnią polecamy wam do przygotowania w koreański sposób. Podróż do Seulu Nieodłącznym elementem azjatyckiej kiszonki jest ostra papryka. Oczywiście sami ostatecznie zdecydujemy, jak ostra będzie nasza kapusta, jednak bez niej nie osiągniemy tradycyjnego smaku z okolic dalekiego Seulu. W obiegu funkcjonuje cała masa różnych przepisów na kimchi. Do wielu z nich potrzeba będzie trudnych do zdobycia składników, takich jak sos rybny. By kimchi smakowało dokładnie tak jak w egzotycznym, koreańskim barze, potrzebny będzie przynajmniej jeden z tych dodatków, a więc mąka ryżowa. Znajdziecie ją w dobrych sklepach. A teraz czas na przepis na łatwe kimchi z kapusty pekińskiej: Składniki: 0,5 kg kapusty pekińskiej 1 łyżka mąki ryżowej Pół łyżki cukru 2 łyżki soli Mała cebulka (opcjonalnie szczypiorek) Ząbek czosnku 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej Pół małej marchewki Przygotowanie: Kapustę kroimy na dość małe kawałki. Marchewkę kroimy zaś na bardzo cienkie paski. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, cebule kroimy w kostkę. Czas na przygotowanie pasty kimchi. Gotujemy 200 ml wody z mąką ryżową i cukrem. Po powstaniu gęstego kleiku, odstawiamy do ostudzenia. Pokrojoną kapustę zalewamy w...