W sklepach można dziś kupić wiele rodzajów mąki. Zastanawiacie się pewnie, czy nadadzą się one do przygotowania ciasta na placki ziemniaczane. Byście nie musieli eksperymentować, zebraliśmy dla was informacje o tym, jaka mąka sprawdzi się najlepiej przy przygotowywaniu placków.

Nie ma znaczenia, czy zdecydujecie się placki ziemniaczane z sosem leśnym, placki ziemniaczane po mazursku, placki ziemniaczane z serem camembert czy placki ziemniaczane z dynią z tą mąką zawsze będą smakowały wyśmienicie.

Najlepsza mąka do placków ziemniaczanych

Jeżeli decydujecie się jednak na dodanie mąki do placków, na pewno zastanawiacie się nad tym, jaka będzie najlepsza. Pszenna, ziemniaczana? A może kukurydziana albo ryżowa? Sprawdziliśmy, jak zachowają się placki z użyciem różnych rodzajów mąki. Który wy wybierzecie?

Mąka kukurydziana

To dobry wybór dla osób przestrzegających zasad diety bezglutenowej, ponieważ mąka kukurydziana nie zawiera w sobie ani grama glutenu. Podobnie jak mąka pszenna sprawi, że placki będą miękkie. Jeśli użyjecie mąki kukurydzianej, wasze placki wyjdą dość żółte i o lekkim, kukurydzianym zapachu.

Zobacz także:

Mąka ziemniaczana

Może się przydać wówczas, gdy macie za mało ziemniaków do zrobienia placków i potrzebujecie nieco zagęścić ciasto. Lepiej stosować ją jako dodatek do innej mąki niż używać samodzielnie, ponieważ placki z dodatkiem mąki ziemniaczanej wychodzą bardzo twarde i niesmaczne.

Mąka gryczana

Po ten rodzaj mąki coraz częściej sięgają ludzie, którzy szukają zdrowszych alternatyw dla mąki pszennej. Jednak mąka gryczana nie jest najlepszym wyborem do placków ziemniaczanych. Lepiej dodawać ją do innej mąki i mieszać, ponieważ placki z dodatkiem samej mąki gryczanej wyjdą gumowate.

Mąka ryżowa

Jeśli użyjecie do placków tylko mąki ryżowej, ciasto może wyjść bardzo lepkie. Dlatego ten rodzaj mąki sprawdza się wówczas, gdy mieszacie go z innym rodzajem, na przykład z mąką pszenną. Zaletą mąki ryżowej jest jej bardzo delikatny, neutralny smak, który nie zmieni smaku placków.

Mąka pszenna

Najlepsza do placków ziemniaczanych. Zawiera dużo glutenu, który działa jak spoiwo do placków i dzięki niemu nie rozpadają się podczas smażenia, a do tego są mięciutkie. Nie można jednak przesadzić z mąką, ponieważ placki wyjdą zbyt twarde! Dobrze sprawdza się mąka pszenna typu 400 lub 500.

Po co dodawać mąkę do placków ziemniaczanych?

Czy dodawanie mąki do placków jest konieczne? Większość tradycyjnych przepisów zaleca, by dosypać do masy ziemniaczanej nieco mąki. Ma ona sprawić, że placki będą bardziej zbite i nie będą się rozpadały. Niestety, przez to danie jest bardzo ciężkie. Czy da się usmażyć placki bez mąki? Oczywiście!

Wystarczy dodać do nich więcej jajek i smażyć je na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu – wtedy na pewno nie będą się rozpadać. Pamiętajcie też o tym, by bardzo dokładnie odcisnąć ziemniaki z nadmiaru wody.