Jaka kiełbasa najbardziej pasuje do bigosu? Ta świetnie wzbogaci jego smak
Adobe Stock
Newsy

Jaka kiełbasa najbardziej pasuje do bigosu? Przepis na pyszny, mięsny bigos

Smak bigosu w dużej mierze zależy właśnie od mięsa. Przede wszystkim, powinno być ono dobrej jakości, ale to nie jest jedyny warunek.
Aleksandra Zaborowska
kwiecień 19, 2021

Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która bazuje głównie na mięsie i kapuście. Okazuje się jednak, że to, jakiej jakości mięso wybierzecie, ma ogromne znaczenie dla smaku potrawy. Receptura na bigos często przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, a w różnych domach przyrządza się go na różne sposoby. To, jakie mięso jest najlepsze do bigosu, zależy w dużej mierze od upodobań. Bardzo często dodaje się do niego boczek czy inną wieprzowinę, a czasem również kiełbasę. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaką kiełbasę dodać do bigosu?

Entuzjaści kulinariów i kucharze polecają np. kiełbasę jałowcową, myśliwską a także polską surową i pieczoną. Najważniejsza zasada: nie można na niej oszczędzać. Musi być dobrej jakości i aromatyczna. Oczywiście, można użyć także kilku gatunków kiełbasy, jeśli zależy wam na tym, aby smak bigosu był jeszcze bardziej oryginalny. 

Zobacz także

Przepis na bigos z kiełbasą

Składniki:

  • ok. 1,5 kg kiszonej kapusty
  • ok. 350-400 g kiełbasy jałowcowej
  • garść suszonych grzybów
  • 3-4 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 6-7 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • szczypta ziaren kminku

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka włóż kapustę i pokrojoną w plasterki lub półplasterki kiełbasę oraz suszone grzyby.
  2. Dodaj przyprawy i dolej tyle wody, by jej poziom był równy z poziomem pozostałych składników.
  3. Gotuj na średnim ogniu przez 3-4 godziny mieszając od czasu do czasu i w razie konieczności uzupełniając odparowaną wodę. Nie przejmuj się, że na tym etapie bigos przypomina zupę – gotuje się go długo i nadmiar płynu z pewnością się zredukuje.
  4. Po 2-3 godzinach spróbuj bigosu i zastanów się, czy czegoś mu nie brakuje, dopraw odrobinę w razie potrzeby.
  5. Zostaw do wystudzeniu do następnego dnia, przed planowany posiłkiem gotuj go jeszcze przynajmniej godzinę.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Czytaj też:

Komentarze