Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która bazuje głównie na mięsie i kapuście. Okazuje się jednak, że to, jakiej jakości mięso wybierzecie, ma ogromne znaczenie dla smaku potrawy. Receptura na bigos często przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, a w różnych domach przyrządza się go na różne sposoby. To, jakie mięso jest najlepsze do bigosu, zależy w dużej mierze od upodobań. Bardzo często dodaje się do niego boczek czy inną wieprzowinę, a czasem również kiełbasę. 

Jaką kiełbasę dodać do bigosu?

Entuzjaści kulinariów i kucharze polecają np. kiełbasę jałowcową, myśliwską a także polską surową i pieczoną. Najważniejsza zasada: nie można na niej oszczędzać. Musi być dobrej jakości i aromatyczna. Oczywiście, można użyć także kilku gatunków kiełbasy, jeśli zależy wam na tym, aby smak bigosu był jeszcze bardziej oryginalny. 

Przepis na bigos z kiełbasą

Składniki:

  • ok. 1,5 kg kiszonej kapusty
  • ok. 350-400 g kiełbasy jałowcowej
  • garść suszonych grzybów
  • 3-4 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 6-7 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • szczypta ziaren kminku

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka włóż kapustę i pokrojoną w plasterki lub półplasterki kiełbasę oraz suszone grzyby.
  2. Dodaj przyprawy i dolej tyle wody, by jej poziom był równy z poziomem pozostałych składników.
  3. Gotuj na średnim ogniu przez 3-4 godziny mieszając od czasu do czasu i w razie konieczności uzupełniając odparowaną wodę. Nie przejmuj się, że na tym etapie bigos przypomina zupę – gotuje się go długo i nadmiar płynu z pewnością się zredukuje.
  4. Po 2-3 godzinach spróbuj bigosu i zastanów się, czy czegoś mu nie brakuje, dopraw odrobinę w razie potrzeby.
  5. Zostaw do wystudzeniu do następnego dnia, przed planowany posiłkiem gotuj go jeszcze przynajmniej godzinę.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Czytaj też: