Jaka kiełbasa najbardziej pasuje do bigosu? Ta świetnie wzbogaci jego smak
Adobe Stock
Newsy

Jaka kiełbasa najbardziej pasuje do bigosu? Przepis na pyszny, mięsny bigos

Smak bigosu w dużej mierze zależy właśnie od mięsa. Przede wszystkim, powinno być ono dobrej jakości, ale to nie jest jedyny warunek.

Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która bazuje głównie na mięsie i kapuście. Okazuje się jednak, że to, jakiej jakości mięso wybierzecie, ma ogromne znaczenie dla smaku potrawy. Receptura na bigos często przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, a w różnych domach przyrządza się go na różne sposoby. To, jakie mięso jest najlepsze do bigosu, zależy w dużej mierze od upodobań. Bardzo często dodaje się do niego boczek czy inną wieprzowinę, a czasem również kiełbasę. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaką kiełbasę dodać do bigosu?

Entuzjaści kulinariów i kucharze polecają np. kiełbasę jałowcową, myśliwską a także polską surową i pieczoną. Najważniejsza zasada: nie można na niej oszczędzać. Musi być dobrej jakości i aromatyczna. Oczywiście, można użyć także kilku gatunków kiełbasy, jeśli zależy wam na tym, aby smak bigosu był jeszcze bardziej oryginalny. 

Zobacz także
kapusta kiszona przepis

Ekspresowy sposób na kiszenie kapusty do bigosu. Jest gotowa już po 7 dniach i zawsze się udaje

bigos

Fatalny błąd podczas przygotowywania bigosu. Kapusta traci swoje cenne właściwości

Przepis na bigos z kiełbasą

Składniki:

  • ok. 1,5 kg kiszonej kapusty
  • ok. 350-400 g kiełbasy jałowcowej
  • garść suszonych grzybów
  • 3-4 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 6-7 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • szczypta ziaren kminku

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka włóż kapustę i pokrojoną w plasterki lub półplasterki kiełbasę oraz suszone grzyby.
  2. Dodaj przyprawy i dolej tyle wody, by jej poziom był równy z poziomem pozostałych składników.
  3. Gotuj na średnim ogniu przez 3-4 godziny mieszając od czasu do czasu i w razie konieczności uzupełniając odparowaną wodę. Nie przejmuj się, że na tym etapie bigos przypomina zupę – gotuje się go długo i nadmiar płynu z pewnością się zredukuje.
  4. Po 2-3 godzinach spróbuj bigosu i zastanów się, czy czegoś mu nie brakuje, dopraw odrobinę w razie potrzeby.
  5. Zostaw do wystudzeniu do następnego dnia, przed planowany posiłkiem gotuj go jeszcze przynajmniej godzinę.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Czytaj też:

bigos magdy gessler
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Magda Gessler często zachwala swój bigos. Jego smak jest wyjątkowy dzięki zmieszaniu tych 2 składników
Jak gotuje swój bigos Magda Gessler? O takich proporcjach kapusty kiszonej i kapusty świeżej jeszcze nie słyszeliście!

Magda Gessler to nie tylko telewizyjna showmanka. Jej udział w programie „Kuchenne rewolucje” opiera się nie tylko na charyzmie, ale też na dużej wiedzy. Kontrowersyjna gwiazda TVN-u dzieli się kulinarnymi radami i sztuczkami na różne dania nie tylko w telewizji. Na jednym ze swoich profili społecznościowych restauratorka opublikowała długo wyczekiwany przez fanów przepis na bigos. Ile kapusty kiszonej dodaje do bigosu Magda Gessler? Na dzień dobry przepis Magdy Gessler na bigos zaskakuje proporcjami kapusty kiszonej do kapusty białej. Klasyczne przepisy zakładają zwykle mieszankę w stosunku 1:1. Dzięki temu bigos zyskuje odpowiedni balans słodyczy kapusty świeżej i kwasu kapusty kiszonej. Wiele jest gospodyń domowych, które do tematu podchodzą nieco inaczej. By bigos był bardziej „zdecydowany” i silny w smaku, stawiają wyłącznie na kapustę kiszoną. Magda Gessler stawia na jeszcze inne rozwiązanie tego problemu. W jej wydaniu bigos powinien zawierać 3/4 kapusty kiszonej i zaledwie 1/4 kapusty świeżo poszatkowanej. Jakie mięso do bigosu? Jeśli chodzi o mięso i jego rodzaje, słynna restauratorka jest mniej ortodoksyjna. Zgodnie z jej zaleceniami do bigosu można dodać naprawdę różne rodzaje mięsa. Mięso z rosołu, resztki z niedzielnej pieczeni, wędzonki, kiełbasa, a przede wszystkim dziczyzna. W bigosie Gessler jest miejsce na wszystkie te gatunki mięsa. Co z przyprawami? Oprócz klasycznego dla bigosu kminku, Magda Gessler stawia jeszcze na dodatek w postaci jałowca. Poniżej znajdziecie dokładne wskazówki w kwestii gotowania bigosu autorstwa Magdy Gessler. Przepis na bigos Magdy Gessler Składniki: Ok. 75 dag kapusty kiszonej Ok. 25 dag kapusty białej świeżej Różne rodzaje mięsa – wędzonka, boczek, kiełbasa, mięso z pieczeni,...

Pyszny bigos
lalunia/gotujmy.pl
Newsy
Kiedy powinno się dodać kiełbasę do bigosu? Wielu popełnia błąd, przez co danie jest do niczego
Pyszny i sycący bigos z dodatkiem kiełbasy to doskonała alternatywa na chłodniejsze dni. Jak się okazuje, kolejność dodawania dodatków ma tu ogromne znaczenie. Sprawdźcie, czy i wy nie popełniacie tego błędu!

Bigos to tradycyjna polska potrawa, która jest również niekiedy przygotowywana na Litwie czy Białorusi w nieco zmodyfikowanych formach. W naszym kraju chyba nie ma osoby, która by nie lubiła tego dania. Bigos jest aromatyczny, smaczny, sycący, a także rozgrzewa nas w chłodniejsze dni. Polacy zajadają się nim na co dzień, jak i od święta. Jak przygotowuje się tradycyjny bigos? Sposobów przyrządzenia tego dania jest mnóstwo. Każdy ma swój patent na idealny bigos. Mimo pewnych różnic w przygotowaniu, każdy składa się z podstawowej bazy. W skład tradycyjnego bigosu wchodzą takie składniki jak: kiszona kapusta świeża słodka kapusta różnego rodzaju wędliny bądź mięsa cebula suszone grzyby śliwki zioła przyprawy Wiele osób ma również swoje sekretne produkty, którymi podkręca się smak całego dania. Niektórzy podczas gotowania dodają przykładowo wino, a nawet rodzynki. Cały proces gotowania bigosu jest powolny, gdyż potrawa musi połączyć ze sobą wszystkie smaki, aby całość nabrała odpowiedniego aromatu. Tutaj idealnie sprawdza się powiedzenie, że im dłużej tym lepiej. Dłuższy czas duszenia kapusty z innymi produktami sprawi, iż danie będzie jeszcze lepsze. Długie gotowanie bigosu sprawia, że kiełbasa powinna trafić do garnka dopiero pod koniec gotowania, by nie rozpaść się na drobne kawałeczki. Zanim jednak przejdziemy do kiełbasy, zastanówmy się, czy warto jeść bigos ze zdrowotnego punktu widzenia. Czy bigos jest zdrowy? Bigos ze względu na swoje składniki, może być potrawą w miarę dietetyczną, gdyż jedynie w 100 g potrawy jest 119 kcal. Poza tym będąca w składzie kiszona kapusta nadaje całemu daniu odpowiednich wartości odżywczych. Jest ona przede wszystkim źródłem witamin oraz mikroelementów, takich jak:...

Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na obiad
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na wiosenny obiad
Bigos z młodej kapusty, pomidorów i marchewki jest lżejszy od tradycyjngo bigosu z kapusty kiszone. Ten przepis posmakuje wszystkim miłośnikom dań z młodej kapusty.

Bigos ze słodkiej, młodej kapusty to bardzo ciekawa propozycja na rodzinny obiad. Do kapusty wystarczy dodać smaczne, popularne warzywa, takie jak marchew, paprykę i pomidora, oraz przyprawy typowe dla bigosu – kminek, liście laurowe i ziele angielskie. Do tego podsmażona kiełbasa, świeży koperek i bigos z młodej kapusty gotowy! Wypróbujcie przepis na to danie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na bigos z młodej kapusty Do przygotowania wyjątkowego bigosu z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka młodej kapusty 200 g cienkiej kiełbasy 1 pomidor 1 marchewka 1 pęczek koperku 1 cebula 1 papryka czerwona 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej Oliwa Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie kapustę i zdejmijcie wierzchnie liście. Wytnijcie głąb i ostrym nożem drobno poszatkujcie kapustę. Przełóżcie ją do dużego garnka i zalejcie wodą. Posólcie i zaraz po tym, gdy kapusta się zagotuje, odcedźcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie drobno. Do garnka z kapustą dodajcie łyżkę masła i cebulę. Gdy masło się rozpuści, całość podsmażajcie co chwilę mieszając. Podlejcie wodą, dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę uniwersalną, łyżeczkę kminku, posiekany koperek i obraną, pokrojoną w półplasterki marchewkę. Przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez 15 minut. Pokrójcie kiełbasę w plasterki i podsmażcie na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Gotową kiełbasę dodajcie do garnka z bigosem. Umyjcie paprykę, przekrójcie na pół i wytnijcie gniazda nasienne. Pokrójcie w kostkę. Umytego pomidora pokrójcie w plasterki i dodajcie wraz z...

bigos przepis
Wikimedia
Newsy
Ten składnik świetnie dopełni smak bigosu. Nigdy byście nie wpadli na to, żeby go dodać
Bigos to danie, które większość Polaków spożywa tylko dwa razy do roku – w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Na szczęście jedne z nich zbliżają się wielkimi krokami.

Kiszona kapusta, przepyszne mięso i aromatyczne przyprawy – to właśnie te składniki tworzą idealny bigos, którego smak na przestrzeni lat pokochała zdecydowana większość Polaków. Niektórzy dodają do niego suszonego śliwki, inni grzyby, pozostali sięgają po miód, ale są też tacy, którzy uwielbiają, gdy w środku znajdują się… rodzynki. Przepis na bigos z rodzynkami  Choć z początku pomysł ten może wydawać wam się nieco dziwny, kiedy skosztujecie tak przygotowanego bigosu, z pewnością zrozumiecie, dlaczego zachęcaliśmy was do umieszczenia w nim rodzynek. Zaufajcie nam, świetnie dopełniają smak potrawy. Będziecie potrzebować: 1 kilograma kapusty kiszonej 300 gramów wędzonego boczku 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1 kilograma kiełbasy 1 słoiczka przecieru pomidorowego 5 łyżek rodzynek 2 cebul 2 ząbków czosnku Przypraw: soli, pieprzu, jałowca, liści laurowych, słodkiej papryki Przygotowanie: Boczek pokrójcie w paseczki i umieśćcie na rozgrzanej patelni (nie dodawajcie żadnego tłuszczu, wytopi się z boczku).  Cebule obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i dodajcie do boczku. Kiełbasę pokrójcie w półplasterki i również umieśćcie na patelni. Całość zamieszajcie, doprawcie słodką papryką i smażcie aż do zarumienienia kiełbasy. Tak przygotowane składniki przełóżcie do dużego garnka, dodajcie pokrojoną wcześniej kiszoną kapustę oraz szklankę wody i dokładnie wymieszajcie. Do powstającego bigosu dodajcie również przecier pomidorowy, rodzynki, sól oraz jałowca. Potrawę duście na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu dodajcie do bigosu wino, wymieszajcie i gotujcie jeszcze przez ok. 2 godziny. Na koniec do bigosu dodajcie...