Jaką kaszę podać do gulaszu i dlaczego wcale nie trzeba w kółko jeść gryczanej?
Adobe Stock
Newsy

Jaką kaszę podać do gulaszu i dlaczego wcale nie trzeba w kółko jeść gryczanej?

Wyjaśniamy, jakie każde pasują do mięsnych gulaszy tak samo, jak nieoceniona kasza gryczana.

Kto powiedział, że gdy na obiad jest gulasz, to trzeba do niego koniecznie podać kaszę gryczaną? To prawda, że smak mięsnego gulaszu, kaszy gryczanej palonej i ogórka kiszonego, to doskonałe trio. Ale przecież schabowych też nie jecie wyłącznie z ziemniakami. Te z frytkami czy po prostu z chlebem, są również smaczne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego gulasz pasuje do kaszy?

Zanim zastanowimy się, jakich innych kasz użyć do gulaszu, pomyślmy, dlaczego gulasz tak dobrze pasuje do kaszy gryczanej: 

  • Najważniejszym łącznikiem tych składników dania są smaki. Prażona kasza gryczana ma charakterystyczny, intensywnie orzechowy smak i zapach. Z kolei smak mięsistego, gulaszu z samego mięsa czy mięsa z warzywami, dobrze wpasowuje się w smak tej orzechowej kaszy.
  • Kolejnym jest konsystencja składników potrawy. Sypka kasza, dobrze łączy się z gęstym sosem z gulaszu. Kasza przykleja się do sosu i łatwo przenosi na widelec.
  • „Comfort food". Gulasz i kasza to tradycyjne połączenie, któremu przypisywana jest wartość sentymentalna. To połączenie smaków pamiętamy z dzieciństwa i jedząc je dziś, czujemy się dobrze, bezpiecznie, po prostu komfortowo.

Wymienione argumenty, nie oznaczają, że gulaszu nie można podawać z innymi dodatkami – jecie go przecież często z ziemniakami czy makaronem, ani, że do gulaszu nie można podawać innych kasz.

Zobacz także
Ta kasza wzmacnia serce poprawia pracę mózgu i koi nerwy.

Ta kasza wzmacnia serce, poprawia pracę mózgu i koi nerwy. Podpowiadamy jak ją jeść

Jakiej kaszy używać do krupniku? Sprawdźcie, czym można zastąpić kaszę jęczmienną

Jakiej kaszy używać do krupniku? Zastąpcie tym kaszę jęczmienną, a efekt przekroczy wasze oczekiwania

Jakie kasze można podawać do gulaszu?

Kasze powstają z ziaren zbóż, które są pozbawiane łusek i rozdrabniane. Mogą być drobniejsze lub grubsze, bardziej przetworzone, lub mniej. Wszystkie jednak są bogatym źródłem węglowodanów, a także witamin i minerałów.

Oto, kasze, które także pasują do gulaszu:

  • Kasza jęczmienna. Znamy ją przede wszystkim z krupników. Jest najbardziej popularną polska kaszą, stanowi nawet 70% kasz sprzedawanych na rynku.
  • Pęczak. To także kasza jęczmienna, sprzedawana w postaci niełamanego ziarna, pozbawionego tylko łusek.
  • Kasza bulgur. To nietypowy rodzaj kaszy i kasza jest właściwie tylko z nazwy. Wytwarzano ją od tysiącleci na Bliskim Wschodzie i w północnej Afryce. Powstaje z pszenicy durum. Jej ziarna są gotowane, a następnie suszone. Pasuje do wszelkich sosów, tez mięsnych jak gulasze, warzyw, oraz farszów.
  • Kasza kuskus. To rozdrobnione, twarde ziarna pszenicy durum). Dużą zaletą tej kaszy jest to, że nie trzeba jej gotować. Wystarczy zalać gorącą wodą i po 5 minutach danie jest gotowe do jedzenia.

Źródło: bioking.com.pl

To zboże obniża cholesterol, ryzyko nowotworów i cukrzycy, sprzyja odchudzaniu. Używajcie go do sosów,  zup i na kotlety.
Adobe Stock
Newsy
Ta kasza jest najlepsza na odchudzanie i obniża cholesterol. Doskonała do sosów, zup i na kotlety
Najpopularniejsza: perłowa, najzdrowsza: pęczak. Kasze zrobione z tego zboża jadamy średnio tylko kilka razy w roku. To za mało. Poprawią sylwetkę, wzmocnią zdrowie. Zrobicie z nich mnóstwo potraw.

Kasze, to jadalne nasiona zbóż. Lekko rozdrobnione, ale nie tak jak mąka i pozbawione łupiny. Zawierają dużo błonnika, skrobi oraz wartości odżywczych. Te kasze powstają z jęczmienia i mają wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną? Kasza jęczmienna jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, szczególnie B1, B2 B3 i B6. Zawiera także witaminy A, E i K, a z minerałów: mangan, selen, magnez, żelazo, cynk, miedź i wapń. Wartości odżywcze zawarte w kaszy jęczmiennej poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, reakcje immunologiczne organizmu, usprawniają przemiany metaboliczne. Uczestniczą w tworzeniu czerwonych krwinek i rozszerzaniu naczyń krwionośnych. Hamują napływ toksyn do organizmu pochodzących np. z leków. Zalety błonnika zawartego w kaszy Duża ilość błonnika usprawnia perystaltykę jelit, dlatego kasze są polecane osobom odchudzającym się czy mających problemy z zaparciami Szybkie przejście treści pokarmowej przez jelita, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów dzięki temu, że skraca się czas kontaktu toksyn i szkodliwych składników przemiany materii ze ścianami jelita Obecność błonnika pomaga też obniżyć poziom złego cholesterolu Kto powinien jeść kaszę jęczmienną? Osoby z podwyższonych cholesterolem Osoby chorujące na miażdżycę Osoby z problemami układu krążenia Diabetycy Osoby z nadwagą i te, które chcę zrzucić wagę Osoby żyjące w stresie Jakie dania przygotować z kaszy jęczmiennej? Gotując z użyciem kaszy jęczmiennej pamiętajcie, że kasza ta zawiera gluten, nie mogą jej więc jeść chorzy na celiakię. Najpopularniejsze dania z kaszą jęczmienną: Krupnik. Do krupniku można dodać każdy rodzaj kaszy jęczmiennej. Najpopularniejsze są te średniej wielkości Gołąbki....

jak zrobić gołąbki?
Gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie do farszu na gołąbki te 2 składniki. Ta mieszanka zaskoczy i zachwyci najbardziej wybrednych
Gołąbki z ryżem czy z kaszą gryczaną? Mamy ciekawe rozwiązanie tego odwiecznego dylematu - gołąbki z dwoma gatunkami kaszy.

Gołąbkowa teoria jest nieubłagana – klasyczne danie polskiej kuchni o tej nazwie to upieczony lub ugotowany, zawinięty w liść kapusty, farsz złożony z mięsa i z ryżu. Ludzka inwencja nie zna jednak granic. Dzisiaj większość Polaków już nawet nie pamięta, że pierwowzorem dzisiejszych gołąbków z mięsem były gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Czy można zrobić gołąbki z kaszą i mięsem? Dzisiaj przetrwały one niemal tylko na naszych stołach w okresie Bożego Narodzenia. Niesłusznie. Kasza gryczana w gołąbku, świetnie sprawdzi się także w duecie z mięsem. Żeby jeszcze bardziej podkręcić smak gołąbków, możecie wykorzystać patent naszej czytelniczki, pani Joli. Chodzi o wykorzystanie do farszu na gołąbki aż dwóch kasz w miejsce ryżu. Kasza gryczana nada farszowi zdecydowany, palony posmak, z kolei kasza jęczmienna sprawi, że będą odrobinę delikatniejsze. By jeszcze poprawić smak farszu, można dodać do niego odrobinę pokrojonych drobno suszonych pomidorów. Przepis na gołąbki z 2 kaszami Składniki: Ok. 70 dag łopatki wieprzowej 10 dag kaszy gryczanej 10 dag kaszy jęczmiennej Opcjonalnie - suszone pomidory w oleju Jajko Cebula Smalec Średnia główka kapusty Sól Pieprz Szklanka bulionu Przygotowanie: Z kapusty ściągnijcie wierzchnie, twarde liście, a także wytnijcie z niej głąb. Obgotujcie kapustę w wodzie i oddzielajcie kolejne liście na talerz. Z miękkich liści odkrawajcie twarde, białe części z wierzchu liści. W dwóch garnkach ugotujcie kasze. Należy je przed ugotowaniem posolić. Podczas gotowania nie mieszajcie obu kasz – pozwólcie, by spokojnie wchłonęły wodę w czasie gotowania pod przykryciem i stały się miękkie. Mięso zmielcie w razie potrzeby w maszynce. Obraną i pokrojoną...

Kaszka manna z sokiem malinowym
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy
Nie czas na sentymenty. Prosty przepis na kaszkę mannę z sokiem malinowym przypomni wam smak dzieciństwa
Jest jedną z najbardziej popularnych kasz, ze względu na lekkostrawność często stosowana w dietach małych dzieci oraz osób z nadwrażliwością układu pokarmowego.

Kasza manna, zwana potocznie grysikiem to drobnoziarnista kasza otrzymywana z pszenicy zwyczajnej. Powstaje dzięki odsiewaniu i przemiału jej ziaren na mąkę. Poproszę kaszę Oczyszczona kaszka o ustalonej wielkości ziarna stanowi produkt handlowy o nazwie kasza manna. W obrocie produktów spożywczych można spotkać kaszę mannę oraz kaszę mannę preparowaną. Kasza manna preparowana podlega w procesie produkcji wstępnej obróbce termicznej. Dzięki temu można ją przygotować znacznie szybciej. Obydwie mają podobne wartości kaloryczne. Lekko żółta Dobra jakościowo kasza manna powinna być biała z odcieniem żółtawym. Kasza nie powinna być natomiast zbytnio zamączona. Od chwili wyprodukowania nadaje się do spożycia przez kilka miesięcy. Współcześnie znaną nam z tradycji kaszę urozmaicono o różne jej odmiany. Obecnie produkowane są również: kasza manna razowa, kasza manna orkiszowa oraz kasza manna orkiszowa razowa. Kasza to przede wszystkim łatwe danie o delikatnym smaku. Można ją podawać jako potrawę z sokiem lub przyrządzać z niej zupę mleczną, mus czy kisiel. Kaszy manny nie płucze się, ponieważ kasze drobne mocno nasiąkają wodą. W ten sposób możemy też usunąć rozdrobnione cząstki ziarna, które są cenne we właściwości odżywcze. Składniki na kaszkę mannę z sokiem malinowym: 3 łyżki ulubionej kaszy 1,5 szklanki mleka cukier kryształ maliny Sposób przygotowania Do garnka wlewamy mleko. Może być pełnotłuste, jeśli wolicie - bez laktozy. Kiedy zacznie się gotować wsypujemy kaszę i cukier (jedną lub dwie łyżeczki). Od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy aż zrobi się gęsta. Kaszę przelewamy do miseczek. Maliny blendujemy z cukrem, aż całość będzie gładka i...

Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki
Adobe Stock
Newsy
Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że prawidłowe ugotowanie kaszy jest poważnym przedsięwzięciem. Źle ugotowana będzie niestety niesmaczna i zbita w bryły. Aby uniknąć takiej wpadki, należy pamiętać o pewnym patencie!

Węglowodany to część składników odżywczych w dobrze zbilansowanej diecie. Są głównym paliwem do energii, dlatego nie może zabraknąć ich w jadłospisie. By ich wyborze warto zwrócić uwagę na wartościowość takich produktów. Idealnie sprawdza się pełnoziarniste pieczywo, ciemne makarony, ryż czy kasza. Trzy ostatnie idealnie pasują do obiadowych propozycji.  Rodzaje kasz w sprzedaży Rodzaje kasz, jakie są dostępne w sprzedaży, jest dość szeroki. Można wybierać w zależności od potrzeb i smaku. Każda z nich wyróżnia się pewnymi aspektami, jak i również walorami aromatycznymi. Mimo to wszystkie bez wyjątku są zdrowe oraz zalecane do włączenia do codziennej diety. Wśród dostępnych na rynku kasz można wyróżnić, takie jak: kasza jaglana, kasza jęczmienna, kasza gryczana, kasza kuskus, kasza owsiana, kasza bulgur, czy kasza manna. Wszystkie posiadają odpowiednie właściwości przysługujące się organizmowi. Ponadto stanowią świetne źródło węglowodanów w diecie, dzięki czemu dają sporą ilość energii do działania. Kasza w woreczku czy solo  Wiele osób często ma problem z właściwym ugotowaniem kaszy, by była idealnie sypka. Aby uniknąć wpadki, wówczas decydują się na gotowanie produktu już poporcjowanego w woreczkach. Taki wybór ciągnie ze sobą wiele negatywnych aspektów, gdyż poddawanie wysokiej temperaturze plastiku udziela jedzeniu chemicznych związków, które szkodzą zdrowiu. Zdecydowanie bardziej zaleca się przygotowywanie takich składników solo. Wtedy można odmierzyć dokładną ilość kaszy i jednocześnie uniknąć marnowania jedzenia, jakiego się nie zjadło.  Poprawne gotowanie kaszy Często gotowanie kaszy solo bez woreczka producenta kończy się niesmacznym produktem i grudkami,...