Jaka kara grozi za zabicie karpia na oczach dziecka? Lepiej tego nie róbcie
AdobeStock
Newsy

Jaka kara grozi za zabicie karpia na oczach dziecka? Lepiej tego nie róbcie

Kupiliście żywego karpia i zamierzacie go uśmiercić? Pod żadnym pozorem nie róbcie tego w towarzystwie dzieci. Dlaczego?

W wielu polskich domach kupowanie żywego karpia na święta to wielopokoleniowa tradycja. Zabijanie ryby nie należy jednak do zbyt przyjemnych czynności. Czy wiecie, że za zabicie karpia na oczach dziecka grozi wam surowa kara?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co grozi za zabicie karpia na oczach dziecka?

Kupiliście żywego karpia i trzymacie go w wannie w oczekiwaniu na święta? Na pewno zdajecie sobie sprawę z tego, że prędzej czy później będziecie musieli go zabić. Nigdy jednak nie róbcie tego na oczach dziecka.

Taki widok może być dla waszych pociech traumatyczny. Poza tym, może was za to czekać surowa kara. Za zabicie karpia na oczach dziecka lub co gorsza - kazanie dziecku, aby to ono uśmierciło rybę, grozi wam kara pozbawienia wolności do roku, ograniczenie wolności lub kara grzywny do 500 zł.

Co zrobić z żywym karpiem w domu?

Przynieśliście do domu żywego karpia? Napuśćcie do wanny wodę i włóżcie go do środka. Pamiętajcie, by woda była odpowiednio zimna i nie przekraczała 10 stopni Celsjusza. Nie trzymajcie też karpia w ciasnej misce, bo może mu tam być bardzo niewygodnie. Postarajcie się zapewnić mu przed śmiercią jak najwięcej spokoju.

Zobacz także

Co zrobić z resztek karpia? To danie nie tylko wspaniale smakuje, ale też poprawia trawienie

Co zrobić ze skórą, która została z karpia? Chyba nie planowaliście jej wyrzucać, może być przysmakiem

Co zrobić ze skórą, która została z karpia? Chyba nie planowaliście jej wyrzucać, może być przysmakiem

Jak humanitarnie zabić karpia?

Jeżeli chcecie samodzielnie zabić karpia, zróbcie to humanitarnie - tak, by nie cierpiał. Jak to zrobić? Wystarczy, że na początku uderzycie go w głowę, żeby go ogłuszyć. Ryba straci wtedy świadomość a wy będziecie mogli odciąć jej głowę. Tak potraktowany karp nawet się nie zorientuje, że właśnie go uśmiercono.

Ile kosztuje w tym roku karp?

Filety karpia są w tym roku rekordowo drogie. Za świeże filety pakowane na tackach, które dostaniecie w dyskontach, będziecie musieli zapłacić ok. 40 zł za kg:

- Ceny karpi są wysokie, a podaż mniejsza niż w ostatnich latach - powiedział prezes Towarzystwa Promocji Ryb „Pan Karp" Zbigniew Szczepański.

- Nacinane płaty to najdroższa forma karpia, jaka jest. Wliczając robociznę i inne koszty, takie elementy ryby mogą być nawet trzy razy droższe niż cała ryba - dodał. 

A wy zwykle kupujecie żywego czy zabitego karpia? 

Źródło: tvn24.pl, beszamel.se.pl

cena karpia
Adobe Stock
Newsy
Ile zapłacimy w tym roku za karpia? Będziecie zaskoczeni
Choć do Bożego Narodzenia jeszcze ponad 2 tygodnie, mnóstwo sklepów już rozpoczęło sprzedaż świątecznych produktów z karpiem na czele. W tym roku w większości z nich nie kupimy jednak żywych ryb, co sprawia, że o niższą cenę będzie o wiele trudniej.

Karp to typowo świąteczna ryba, której nie powinno zabraknąć na żadnym wigilijnym stole. Mimo że do produktu mamy dostęp przez cały rok, to jednak najchętniej kupujemy go właśnie pod koniec grudnia. Wtedy też przedsiębiorcy podnoszą jego cenę. Czy tak będzie również i tym razem? Jak zmieniały się ceny karpia? W 2019 roku za kilogram żywego karpia w sklepie rybnym trzeba było zapłacić 18–24 złote, z kolei w markecie lub dyskoncie nieco mniej, 15–16 złotych. W tym roku przed świętami żywe karpie sprzedawano zazwyczaj po 18 złotych za kilogram. Można więc powiedzieć, że cena trzymała się raczej dolnej granicy, czego powodem z pewnością była pandemia. Gospodarstwa rybackie podały już świąteczne ceny Na święta ceny karpia zawsze nieznacznie rosły o około 1 złotówkę. W tym roku okazuje się jednak, że sytuacja jest zupełnie odwrotna. Choć póki co trudno oszacować średnią cenę świątecznej ryby w marketach, gospodarstwa rybackie podały już swoje kwoty. Te wahają się od 12 do 16 złotych za kilogram żywego karpia.  W większości marketów nie będzie żywego karpia Choć w marketach zawsze jest taniej, w tym roku wiele z nich wycofało się ze sprzedaży żywego karpia. Do tej grupy zalicza się między innymi Auchan, Lildl, Aldi, Biedronka oraz Selgros. W ich ofercie znajdziemy tylko świeżego karpia, po obróbce. Jednak takie mięso potrafi kosztować niemało. Ile za kilogram świeżego karpia? W Auchan, za kilogram tuszy karpia zapłacimy bowiem 24 złote , z kolei za filety ze skórą już 35 złotych . Najtańszą opcją okazuje się karp patroszony. Jego cena wynosi 19 złotych za kilogram. W Kauflandzie kwoty również są wywindowane. Bowiem za 100 gramów świeżego karpia w tuszach zapłacimy tam aż 2,69 zł  co w przeliczeniu daje 26,90 zł/kg....

Karp ma podrożeć aż o 50%. Kupcie go wcześniej i zamroźcie
AdobeStock
Newsy
Karp ma podrożeć aż o 50%. Kupcie go wcześniej i zamroźcie na wigilię
Już za nieco ponad miesiąc święta, tymczasem producenci mówią o możliwym gigantycznym wzroście cen karpia. Może warto kupić go już teraz?

Szalejące ceny wprawiają w osłupienie Polaków. Niedługo święta. Czy to oznacza, że dla wielu z nas będą one skromniejsze niż zazwyczaj? Jak pokazują ostatnie prognozy, podrożeć ma dosłownie wszystko - nawet karp. Może warto kupić go o wiele wcześniej i zamrozić w oczekiwaniu na Wigilię? Inflacja odbije się na cenach karpia Karp jest jednym z nieodłącznych elementów każdej Wigilii. Zwykle przygotowujemy go w formie smażonej, ale ryba ta świetnie też smakuje w galarecie oraz w postaci zupy z karpia. Rozpędzona do szaleństwa inflacja nie oszczędziła nawet słynnej świątecznej ryby. Już teraz mówi się, że w okolicach świąt ceny karpia mogą wzrosnąć nawet o 50%. Ile będzie kosztować w tym roku karp? Jeden ze sklepów rybnych w Opolu negocjuje już cenę żywego karpia. Niestety, dziś wiadomo, że być może zapłacimy za niego nawet 50% więcej niż przed rokiem. Ile może kosztować w tegoroczne święta kilogram żywego karpia? - Dokładnej ceny jeszcze nie znamy, ale to może być powyżej 22 złotych za kilogram żywego karpia – spekuluje Grzegorz Zapotoczny, współwłaściciel Rybexu w Opolu. W sklepie możemy kupić zarówno świeżego, jak i wypatroszonego już karpia. Cena wypatroszonego karpia kosztuje obecnie aż 29 złotych za kilogram i niestety, może jeszcze wzrosnąć. Jak wyglądały ceny przed rokiem? W 2020 roku na Opolszczyźnie ceny za kilogram żywego karpia wynosiły o wiele mniej - od 12 do 15 zł. - Ceny są o wiele wyższe niż w poprzednich latach – mówi Zbigniew Mirowski, kierownik komórki organizacyjnej w Gospodarstwie Rybackim Niemodlin. - Ale koszty hodowli wzrosły, no i paliwo jest drogie, to wpływa na cenę. Nasz karp karmiony jest tylko zbożem od rolników, od ikry po ubój u nas wszystko odbywa się ekologicznie – dodaje....

Jak łatwo wyfiletować karpia? Zastosujcie trik z cytryną a pozbędziecie się najmniejszych ości
AdobeStock
Newsy
Jak pozbyć się ości z karpia? Zastosujcie trik z cytryną, a pozbędziecie się nawet najmniejszych
Nie chcecie, aby wasi goście samodzielnie wydłubywali z karpia ości, których nie udało wam się usunąć? Znamy na to pewien genialny sposób!

Czy planujecie podać w tym roku na Wigilię karpia? Jeśli tak, to koniecznie sprawdźcie nasz trik na pozbycie się z niego ości. Dzięki tej prostej metodzie, pozbędziecie się nawet najmniejszych kawałków. Jak pozbyć się ości z karpia? Karp to ryba, bez której trudno sobie nawet wyobrazić Wigilię. Zwykle gości na naszych stołach w formie smażonej, ale podajemy go też w galarecie a nawet w zupie. Jak pozbyć się ości z karpia, żeby nasi goście nie musieli robić tego samodzielnie na talerzu? Znamy pewien sprytny i łatwy sposób. Instrukcja usuwania ości z karpia krok po kroku: Przygotujcie stalowy, dobrze naostrzony nóż. Połóżcie karpia na suchej desce przykrytej ścierką (powinien leżeć grzbietem do was). Powoli natnijcie karpia w miejscu łuku skrzelowego na głębokości kręgosłupa. Przesuwajcie powoli nóż w stronę ogona, ciągle na tej samej głębokości (właśnie tak oddziela się mięso karpia od kręgosłupa). Przełóżcie karpia na drugą stronę, aby jego głowa była zwrócona odwrotnie (ale nadal grzbietem do was). Powtórzcie cięcie na pozostałej części karpia. Otrzymane filety oddzielcie od resztek krwi i ewentualnych grubych ości. Filety z karpia połóżcie na desce mięsem do góry (skóra powinna przylegać do deski). Szerokim nożem natnijcie karpia w pionowe paski o milimetrowej głębokości, nie dotykając skóry ryby. Natrzyjcie karpia sokiem ze świeżej cytryny i włóżcie go do lodówki na noc (cytryna doskonale zmiękczy maleńkie ości, których nie da się ręcznie usunąć). Pamiętajcie, że ości i kręgosłup karpia są bardzo twarde, więc ruchy nożem powinny być zdecydowane, ale wolne. Jak podać karpia na Wigilię? Jeżeli zastanawiacie się, jak podać w tym roku karpia,...

Czym najlepiej przyprawić karpia? Sól i pieprz to za mało
AdobeStock
Newsy
Czym najlepiej przyprawić karpia? Sól i pieprz to za mało
Sól i pieprz to przyprawy, których nie może zabraknąć podczas przyprawiania świątecznego karpia. Co powiecie, aby dodać do nich coś jeszcze?

Czym powinno się przyprawić świątecznego karpia? Odważcie się w tym roku na małą odmianę i użyjcie czegoś więcej niż tylko tradycyjnej soli i pieprzu. Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak karpia? Czym najlepiej przyprawić karpia? W waszej lodówce czeka już świąteczny karp? Sprawdźcie, czym najlepiej go przyprawić, by wydobyć pełnię jego smaku. W wielu polskich domach do przyprawienia tej ryby używa się tylko soli i pieprzu. To błąd.  Nie bójcie się przyprawić tej ryby mieszanką suszonych ziół. Weźcie tuszkę, dzwonki lub filety z karpia i oprószcie je delikatnie solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami, takimi jak np. bazylia, tymianek i oregano. Świetnie się tu również sprawdzą specjalne mieszanki przypraw do ryb oraz zioła prowansalskie. Tak przygotowany karp będzie miał przyjemny i o wiele bardziej wyrazisty smak niż karp przyprawiony jedynie solą i pieprzem. Ponadto obfite przyprawienie ryby sprawi, że uda się przyćmić i zagłuszyć mulisty nieraz smak tej ryby. Jak prawidłowo wypatroszyć karpia? Najlepszy karp to karp, który jest świeży i nie leżał tygodniami w sklepowej lodówce. Niestety, wypatroszenie takiej ryby nie należy do zbyt łatwych zadań. Ale jeśli zależy wam na smaku, kupcie świeżego karpia i samodzielnie wypatroszcie go w domu. Jak to zrobić? Trzymajcie się poniższych kroków. Na początku wykonajcie nacięcie tuż za linią głowy w brzuchu (ryba zacznie tracić krew, dlatego użyjcie dużej deski do krojenia). Nóż przeciągnijcie w kierunku ogona i zróbcie szeroki otwór w brzuchu ryby. Następnie delikatnie wyjmijcie wnętrzności (uważajcie na woreczek żółciowy, ponieważ jeśli go uszkodzicie, a jego zawartość wypłynie do wnętrza ryby - karp będzie gorzki i nie będzie się nadawał do zjedzenia)....