Jaka jest ulubiona zupa Aleksandra Kwaśniewskiego? Zdradzamy przepis
ONS.pl/AdobeStock
Newsy

Jaka jest ulubiona zupa Aleksandra Kwaśniewskiego? Jako prezydent się nią zajadał. Mamy przepis!

Pamiętacie słynną dietę prezydencką? Opiera się w dużym stopniu o jedzenie tej zupy. Poznajcie przepis.
Anna Urbańska
maj 22, 2021

Aleksander Kwaśniewski to jeden z najbardziej rozpoznawalnych polskich polityków. Przez 10 lat pełnił funkcję Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. Aleksander Kwaśniewski może poszczycić się wieloma odznaczeniami i nagrodami i naprawdę bogatą karierą polityczną.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dieta prezydenta Kwaśniewskiego

Poza niektórymi posunięciami politycznymi, Kwaśniewski został zapamiętany z uwagi na stosowanie diety kapuścianej, która została nawet nazwana dietą prezydencką. Nigdy nie potwierdził on oficjalnie tego, że stosował tę dietę, jednak informacje na ten temat pochodzą z wielu niezależnych źródeł i można uznać je za wiarygodne.

Głównym założeniem tej diety jest jedzenie dużej ilości warzyw w ugotowanej postaci. Dieta ma ułatwić odchudzanie, czego żywym przykładem miał być kilkanaście lat temu prezydent Kwaśniewski.

Aleksander Kwaśniewski na zawsze zostanie więc kojarzony z zupą z diety kapuścianej. Znamy przepis na tę kultową potrawę, którą zajadał się prezydent.

Przepis na zupę Aleksandra Kwaśniewskiego

Zupa kapuściana nie ma tak naprawę ustalonych stałych proporcji. Chodzi o to, żeby składała się głównie z gotowanych warzyw, z których jednym z nich ma być kapusta. Unika się kalorycznych dodatków do zupy. Nie dodaje się do niej raczej ziemniaków, kasz, makaronu i ryżu. Przykładowy przepis na zupę z diety kapuścianej zamieszczamy poniżej.

Składniki na zupę kapuścianą:

  • Pół główki białej lub włoskiej kapusty
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • 4 cebule
  • Zielona i czerwona papryka
  • Pół pęczka selera naciowego
  • Kilka świeżych pomidorów lub puszka pomidorów bez dodatków oleju
  • Czosnek
  • Pieprz i chili

Zobacz także

Przygotowanie zupy kapuścianej

  1. Warzywa umyjcie. Pokrójcie je w równą kostkę. Pomidory sparzcie, obierzcie ze skórki.
  2. Na patelnię wylejcie łyżkę oliwy. Nie dodawajcie jej więcej.
  3. Wszystkie warzywa (oprócz cebuli) podsmażcie na głębokiej patelni do miękkości.
  4. Pod koniec dodajcie cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Przełóżcie wszystkie warzywa do garnka i zalejcie je wodą. Gotujcie, aż staną się jeszcze bardziej miękkie.
  6. Dodajcie dodatkowo czosnek, chili i pieprz. Nie używajcie soli! To zabronione w diecie prezydenckiej.

Czytaj także:

Komentarze
zupa z soczewicą przepis
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy Prosta i sycąca warzywna zupa, która wspaniale rozgrzewa w zimne dni
Masz na sobie sweter i zimową kurtkę, a mimo to marzniesz? Spróbuj więc rozgrzać swój organizm od środka. Talerz pożywnej, sycącej i prostej zupy z soczewicą zjedzony zaraz przed wyjściem z domu sprawi, że od razu poczujesz różnicę!
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

W okresie jesienno-zimowym wielu zapomina, jak ważne jest rozgrzewanie organizmu nie tylko od zewnątrz, ale również od wewnątrz. Syte posiłki i ostre przyprawy to klucz do sukcesu. Ten prosty przepis na zupę z soczewicą powinien więc na stałe zagościć w twojej kuchni. Przepis na zupę z soczewicą Będziesz potrzebować 1 litr bulionu 300 gramów soczewicy gotowanej (może być z puszki) 1 marchew 3 duże ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ papryczki chili 2 łyżki oliwy Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, kminek, suszona pietruszka, ostra papryka Przygotowanie Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, a następnie umieść w garnku z rozgrzaną oliwą i zeszklij. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost do garnka z cebulą. Papryczkę chili pokrój drobno i również umieść w garnku. Soczewice odsącz z wody, a następnie dodaj do smażących się warzyw. Całość dopraw solą, pieprzem, kurkumą, ostrą papryką oraz kminkiem. Wymieszaj i duś pod pokrywką przez ok. 7 minut. Marchewkę obierz i pokrój tak jak lubisz (mogą być talarki albo kosteczka). Następnie dodaj ją do soczewicy, wymieszaj i duś jeszcze przez kolejne 5 minut.  Po upływie tego czasu całość zalej gorącym bulionem i gotuj na wolnym ogniu, pod pokrywką, aż do miękkości warzyw, przez ok. 15 – 20 minut. W tym czasie obierz ziemniaki, a następnie pokrój je w niewielką kostkę i ugotuj. Tak przygotowane dodaj do gotującej się zupy. Na koniec posyp zupę suszoną lub, jeśli wolisz, świeżą pietruszką. Gotowe!

Przeczytaj
Lech Wałęsa
Paweł Kibitlewski/ons.pl
Newsy Lech Wałęsa chudnie w oczach. Jakiś czas temu przeszedł na tajemniczą dietę cud
Były prezydent wiedzie ostatnio spokojne życie emeryta. W czasach koronawirusa prezydent Wałęsa postanowił zadbać bardziej o swoje zdrowie.
Hubert Rój
grudzień 22, 2020

W ostatnich miesiącach naszego prezydenta jakby coraz mniej… Wszystko to jest zasługą zmiany nawyków żywieniowych i pobytu na zdrowotnym turnusie. Lech Wałęsa z powodu pandemii udziela ostatnio mniej wywiadów. Podobnie mniej z oczywistych przyczyn jest podróży po świecie i okolicznościowych wykładów. Tak właśnie do niedawna wyglądała codzienność 77-letniego polityka. Dzisiaj nie ma już po niej niemalże śladu. W nową, koronawirusową rzeczywistość Wałęsa wszedł z mocnym postanowieniem poprawy swojego stanu zdrowia. Prezydencka dieta-cud Były przywódca „Solidarności” postanowił po prostu wziąć się za siebie i zrzucić zbędne kilogramy. Do tego wszystkiego potrzebny był dobry plan i ogromna siła woli. Czego jak czego, ale charakteru prezydentowi Wałęsie nigdy nie brakowało. Była głowa naszego państwa przeszła na tajemniczą dietę dr Ewy Dąbrowskiej. Zalecenia dr Dąbrowskiej stały się ostatnio modne wśród celebrytów. Wałęsa przykład wziął pewnie od innego byłego prezydenta. Na podobnej diecie był bowiem także ostatnio prezydent Bronisław Komorowski. Prezydent co prawda na początku z żalem przyznawał mediom, że dieta nie za bardzo przypadła mu do gustu. Spójrzcie sami: Jajecznica z kalafiora, krem z selera, surówki z marchewki, leczo z dyni… Cóż, taki zestaw na pewno nie zalicza się do marzeń żadnego z mięsożerców. Efekty diety Lecha Wałęsy Efekty diety widać jednak na wadze. Prezydent zrzucił już kilka dobrych kilogramów, a ponadto udało mu się skutecznie powalczyć z cukrzycą, na którą cierpiał od wielu lat. Wałęsa po długim okresie po raz pierwszy nie musiał przyjmować insuliny. Zobaczcie, czym pan Lech pochwalił się na swoim Facebook’u

Przeczytaj
anna lewandowska przepisy
ONS
Przepisy Obłędna pomidorowo-marchewkowa zupa krem od Ani Lewandowskiej! Ten przepis bije na głowę!
Wiemy, że lubicie przepisy Ani Lewandowskiej, dlatego mamy dla was coś specjalnego - spróbujcie tej pysznej, rozgrzewającej zupy na jesień, a nie będziecie chcieli jeść nic innego!
Katarzyna Wyborska
listopad 15, 2020

Znana z wielu sukcesów sportowych i małżeństwa z piłkarzem Robertem Lewandowskim, Anna cały czas rozwija swoją osobistą markę. Już nie tylko prowadzi treningi, ale także sprzedaje własną zdrową żywność i przepisy. Sportsmenka bowiem słynie ze świetnych dań dla sportowców, które przygotowuje dla siebie i Roberta. Dlatego właśnie jesteśmy przekonani, że ta zupa pomidorowo-marchewkowa autorstwa Ani nie tylko jest przepyszna, ale także da wam mnóstwo energii na cały dzień! Sprawdźcie przepis! Jedzenie jesienią? Tylko na ciepło! Ania wyznaje zasadę, że jesienią i zimą spożywane przez nas posiłki powinny być ciepłe. Dlatego właśnie w tym czasie przygotowuje więcej zup. Sezon jesienny aż się o to prosi! Właśnie teraz mamy dostęp do wielu warzyw, jak pomidory (w postaci przetworów), dynie i marchewki, które świetnie nadają się do robienia zup krem. Niedawno Anna podzieliła się autorskim przepisem na taką kremową i rozgrzewającą zupę, idealną na jesień. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu! Pomidorowo-marchewkowa zupa krem – przepis Do przygotowania tej pysznej zupy potrzebujecie: 3-4 pomidory lub jedną puszkę krojonych pomidorów 2 marchwie Kawałek korzenia pietruszki Ćwierć korzenia selera Ćwierć cebuli 1 ziemniaka Pół ząbka czosnku 1 łyżeczkę masła Tymianek Kurkumę Sól Pieprz Cukier Kilka liści świeżej bazylii Przygotowanie Sparz pomidory i obierz ze skórki. Jeśli korzystasz z krojonych pomidorów z puszki, to pomiń ten krok. Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło i zeszklij na nim pokrojony czosnek i cebulę. Wrzuć resztę warzyw, wlej wodę, dodaj przyprawy i gotuj, aż zmiękną. Gdy warzywa będą już miękkie, poczekaj...

Przeczytaj
Święto Niepodległości
Adobe Stock
Przepisy Dziś Święto Niepodległości. Aby uczcić ten dzień ugotujmy w domu wspaniałą, patriotyczną zupę krem w kolorach flagi Polski
Święto Niepodległości to szczególny dzień dla każdego patrioty. Niestety przez pandemię marsze w całej Polsce zostały odwołane. Tę niezwykle ważną datę można jednak uczcić na wiele sposobów.
Weronika Kępa
listopad 11, 2020

Niech biało-czerwone barwy zagoszczą dziś w twojej kuchni! Spróbuj przyrządzić przepyszną, a do tego imponująco wyglądającą zupę stworzoną z dwóch kremów – pomidorowego i kalafiorowego. Do czerwonego kremu będziesz potrzebować 700 ml bulionu 5 dużych i dojrzałych pomidorów 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, bazylia Olej Przygotowanie Cebule i czosnek obierz, pokrój drobno (czosnek możesz przecisnąć przez praskę) i podsmaż na rozgrzanym oleju. Marchewki obierz i pokrój na cienkie plasterki, a następnie dodaj do smażącej się cebuli i czosnku. Pomidory włóż w całości do miski odpornej na wysoką temperaturę, a następnie zalej je wrzątkiem. Po 5 minutach wyjmij warzywa i obierz je ze skórki (powinna ładnie odchodzić). Następnie usuń wszystkie szypułki i pokrój na drobną kostkę. Tak przygotowane pomidory dodaj do marchewki, cebuli i czosnku. Całość smaż przez ok. 5 minut. W tym czasie podgrzej swój bulion. Po upływie 3 minut wlej na patelnie gorący bulion i dodaj łyżkę koncentratu. Całość przypraw solą, pieprzem, papryką słodką i bazylią suszoną. Zupę gotuj przez ok. 20 minut pod przykryciem, tak aby warzywa całkowicie zmiękły. Tak przygotowaną pomidorówkę umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Jeśli bardzo chcesz możesz dodać do zupy trochę śmietany jednak wtedy straci swój intensywny kolor i na talerzu nie będzie wyglądać już tak dobrze. Do białego kremu będziesz potrzebować 700 ml bulionu Cebula 2 ząbki czosnku 1 kalafior 1 por (tylko jego biała część) 2 pietruszki 2 ziemniaki 1 łyżka masła Przyprawy: pieprz biały, sól, imbir, gałka muszkatołowa...

Przeczytaj