
Majówka oznacza jedno, początek sezonu grillowego. Wiele osób wówczas nie wyobraża sobie nieprzygotowania dania z rusztu. Smak i aromat są nie do podrobienia, to zdecydowanie jeden z symboli rozpoczynającego się lata.
Dania z grilla
Trzeba przyznać, że wiele dań smakuje pysznie tylko i wyłącznie z grilla. Przygotowane w piekarniku czy na patelni nie są już tak samo dobre. Z tego też powodu, wiele osób czeka na pierwsze grillowanie. Na ruszcie nie może zabraknąć takich rzeczy jak:
- karkówka w marynacie
- skrzydełka
- kaszanka
- szaszłyki
- ziemniaczki z masłem i przyprawami
- czy żeberka.
Zobacz także
Bogaty asortyment w sklepach na grilla
Wraz z nadejściem cieplejszych dni, a także przed zbliżającą się majówką, wiele sklepów wprowadza do sprzedaży szereg produktów do grillowania. Są to między innymi jednorazowe grille, podpałki, brykiet, jednorazowe sztućce czy naczynia, a także różnego rodzaju mięsa. Najczęściej w lodówkach są już pakowane kiełbasy specjalnie przeznaczone na ruszt, a także zestawy karkówek, żeberek bądź innych mięsnych dań w marynacie. Wystarczy wówczas takie mięso jedynie umieścić na grillu i upiec. To zdecydowanie ułatwienie dla wielu osób, które nie mają czasu bądź smykałki do przyrządzania takich rzeczy.
Takiej kiełbasy nie kupujcie na grilla
Późniejszą wiosną oraz latem, półki sklepowe w lodówkach wręcz uginają się od towaru przeznaczonego na grillowanie. Szeroki asortyment nieraz wprowadza w zagubienie, co utrudnia odpowiedni wybór właściwego produktu. Wszystkie wyroby mięsne wyglądają dobrze, ale nie każdy z nich jest odpowiednim wyborem. Kiełbasy, jakiej zdecydowanie nie należy wybierać, to ta pakowana hermetycznie w folię. Niestety zazwyczaj nie ma ona dobrego składu. Jest pełna chemicznych dodatków, ulepszaczy i wypełniaczy, a mięso stanowi niewielką część. Można przyznać, że to produkt mięsopodobny.
Odpowiedni wybór kiełbasy na grilla
Kupowanie mięsa na grilla powinno być kierowane tymi samymi zasadami, co na co dzień. Przede wszystkim kiełbasę należy kupować bezpośrednio u rzeźnika bądź w sprawdzonych sklepach mięsnych. Wówczas będziecie mieć pewność, iż w jej składzie nie ma zbędnych dodatków i ulepszaczy, które jedynie pogarszają jej jakość. Jeśli kupujcie ją w sklepach to zwróćcie uwagę na skład, by był jak najkrótszy i przejrzysty. Dziwne oznaczenia czy długa lista składników to oznaka wysoko przetworzonego produktu.
Czytaj także: