Kiszona kapusta do bigosu
Pixabay
Newsy

Jaka jest najlepsza kapusta na bigos? Świeża czy kiszona? Zdania Polaków są mocno podzielone

Bigos to kultowe danie! Okazuje się jednak, że Polacy przygotowują je w różny sposób! Zobacz, jaką kapustę na bigos najlepiej wybrać.

Szykujecie się do przygotowania bigosu i zastanawiacie się jaką kapustę wybrać? Czy oryginalna receptura na bigos to taka z kapustą kiszoną, czy świeżą? A może kapustę do bigosu trzeba najpierw opłukać? Sprawdzamy, jakie są różnice.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bigos historycznie

Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, ale potrawę podobną do bigosu przygotowują też na Litwie i na Białorusi. W XVII i XVIII wieku przygotowywano bigos z naprawdę ekskluzywnych składników! Była to potrawa z siekanego mięsa ssaków, ale też ryb, a nawet raków. Do mięsa dodawało się zakwaszające produkty takie jak sok z cytryn lub ocet.

Kapusta w bigosie dawniej

Bigos, który znamy, w którym główną rolę odgrywa kapusta, powstał jako próba naśladownictwa tej ekskluzywnej potrawy. Zaczęto wymieniać wtedy drogie mięsa na tańszą i bardziej dostępną kapustę. Początkowo nazywano go więc „bigosem z kapustą”, gdyż samo powiedzenie „bigos” nie gwarantowało faktu, że w potrawie będzie obecna kapusta.

Przepis jednak ewoluował przez lata i obecnie myśląc o bigosie, każdy z nas wyobraża sobie ciepłą potrawę z aromatyczną kapustą.

Zobacz także
kapusta kiszona

Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej? Jeden szczegół i już nigdy nie pomylicie się na zakupach

ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Jaka kapusta w bigosie?

Jedni twierdzą, że do bigosu należy dodawać jedynie kapustę kiszoną, inni robią to z mieszanką kapusty kiszonej i świeżej, aby zmniejszyć intensywność kwaśnego smaku. Według staropolskiej kuchni składnikami bigosu jest mieszanka szatkowanej kapusty świeżej i kiszonej.

Mało kto będzie robił bigos jedynie z kapusty świeżej, prawie każda receptura zakłada dodanie kapusty kiszonej. Najlepiej zrobić bigos z domowej kiszonej kapusty, ale jeśli jej nie macie, smaczny będzie też taki z wykorzystaniem kupnej. Wybierzcie kapustę dobrej jakości, najlepiej z beczki lub glinianego naczynia.

Jeśli nie lubicie zbyt kwaśnego bigosu, możecie wypłukać kapustę kiszoną przed dodaniem do potrawy. Pozbędziecie się części smaku, ale przynajmniej wasz bigos nie będzie zbyt kwaśny. Rozważcie wymieszanie dwóch rodzajów kapusty: świeżej i kiszonej zamiast płukania.

Typ kapusty w bigosie będzie zależał głównie od waszych upodobań. Jeśli kochacie kwaśny bigos, przygotujcie go tylko z kapusty kiszonej. Jeśli zbyt intensywny kwaśny smak wam przeszkadza, wymieszajcie dwa rodzaje kapusty w dobranych do swoich upodobań proporcji.

Pozostałe składniki bigosu

Dla uzyskania pysznego smaku bigosu dodajcie też te składniki. Niektóre z nich mogą wydawać się dziwne, ale spróbujcie dodać je do bigosu, by uzyskać niebanalny smak.

  • Suszone grzyby
  • Mięsa i wędliny
  • Suszone lub wędzone śliwki
  • Cebula
  • Przyprawy: kminek, majeranek, ziele angielskie
  • Koncentrat pomidorowy
  • Miód
  • Czerwone wino lub kieliszek wódki
  • Rodzynki
Kiedy dodać sól do bigosu? Nie popełnijcie tego błędu, bo będzie okropny w smaku
Adobe Stock
Newsy
Kiedy dodać sól do bigosu? Nie popełnijcie tego błędu, bo będzie okropny w smaku
Solenie bigosu powinno odbywać się na samym końcu jego przygotowania albo nawet wcale. Jeśli nie macie doświadczenia w jego przygotowaniu, lepiej uważajcie z dodawaniem soli do tej potrawy.

Sztandarowa potrawa kuchni polskiej, czyli tradycyjny bigos wymaga od osoby gotującej sporo uwagi i skupienia. Błąd można popełnić już na etapie solenia potrawy. Coś tak naturalnego i zwykłego w przypadku innych dań, jest nieraz zupełnie zbyteczne w przypadku bigosu. Jak nie przesolić bigosu? Wszystko za sprawą kwaśnej i słonej kapusty kiszonej, która jest podstawowym składnikiem polskiego bigosu. W zależności od upodobań, w bigosie może znaleźć się sama kapusta kiszona, można użyć mieszanki kapusty kiszonej i białej albo też w sezonie samej młodej, białej kapusty. Wszystkie te dania różnią się od siebie w dużej mierze właśnie poziomem kwaśności i słoności ze względu na obecność kapusty kiszonej. Dlatego też, jeżeli przygotowujecie bigos złożony głównie z kiszonki, sprawdźcie wcześniej dokładnie jej smak. Zbyt kwaśna kapusta kiszona może sprawić, że gotowy bigos będzie po ugotowaniu zbyt cierpki i nieprzyjemny w smaku. Podobny problem może stanowić zbyt duże zasolenie kapusty kiszonej. W tym celu przed gotowaniem bigosu warto kapustę kiszoną po prostu wypłukać i odcisnąć. Kiedy powinno się solić bigos? O soleniu bigosu w pierwszym etapie gotowania nie ma nawet mowy! Dodanie soli na początku duszenia kapusty może zepsuć cały bigos. Jeden błąd i przesolony bigos będzie nadawał się tylko do wyrzucenia. Poniżej przedstawiamy specjalnie dla początkujących kucharzy krótką rozpiskę na temat kolejności postępowania z kapustą do bigosu. Wymoczcie i odciśnijcie kapustę kiszoną jeżeli podejrzewacie, że może być zbyt kwaśna. Mięso podsmażcie na patelni. Kapustę zalejcie odrobiną wody i duście na wolnym ogniu. Potrawę kosztujcie i doprawiajcie dopiero po połączeniu kapusty, mięsa, grzybów i innych dodatków do bigosu. Na smak bigosu wpływa także...

Pyszny bigos
ziutula/gotujmy.pl
Triki kulinarne
Zawsze dodawajcie ten składnik do bigosu. Nie uwierzycie, jak niesamowicie podkręci jego smak
Na pewno macie swój sprawdzony sposób na bigos. Jeśli nie dodajecie do niego tego składnika, nie wykorzystujecie potencjału tego dania! Przeczytajcie, co koniecznie musicie dodać następnym razem do bigosu.

Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, jadany jest też na Litwie i Białorusi. Ta tradycyjna potrawa od lat rozgrzewa w zimowe wieczory mieszkańców Polski i zachwyca swoim głębokim smakiem odwiedzających nasz kraj turystów.  Tradycyjne składniki bigosu Istnieje bardzo wiele różnych odmian i sposobów przygotowania bigosu. Przepisy różnią się nieznacznie w zależności od regionu Polski, w którym powstają. Niektórzy mają też swoje sekretne składniki, którymi zawsze podkręcają smak tego dania. W tradycyjnym staropolskim bigosie znajdziemy: Kiszoną kapustę Świeżą, poszatkowaną kapustę Różnorodne mięsa, wędliny i kiełbasy Suszone grzyby Suszone (i czasem wędzone) śliwki Cebulę Czym doprawić bigos? Tradycyjnie do przyprawienia bigosu używa się najczęściej: • majeranku, który jest typowo polskim ziołem i sprawdza się w tradycyjnych potrawach kuchni polskiej • kminku (choć nie każdy jest jego fanem). Zmienia on nieznacznie smak bigosu, ale nie tylko! Kminek wspomaga też proces trawienia, co w wypadku tak ciężkiej potrawy, bywa zbawienne ziela angielskiego ziarenek pieprzu liści laurowych Niektórzy przyprawiają bigos powidłami śliwkowymi, koncentratem pomidorowym lub czerwonym winem. Żaden z wymienionych składników, nie jest jednak tym sekretem, którym koniecznie chcieliśmy się z wami podzielić. Koniecznie dodajcie do bigosu ten składnik Uważamy, że wszyscy powinniście zacząć dodawać do bigosu ten składnik: miód. Łyżka miodu dodana do bigosu potrafi skutecznie uszlachetnić jego smak. Najczęstszym problemem w bigosie jest to, że jest on za kwaśny. Aby pozbyć się nadmiernej kwasowości, niektórzy przepłukują kiszoną kapustę pod bieżącą wodą albo wstępnie ją gotują. Te...

Bigos, jak przyprawić bigos
Flickr/Eugene Kim
Newsy
Aromatyczna przyprawa do bigosu? Nie kupujcie - zróbcie ją sami. To dziecinnie proste
Bigos to jedna z 12 tradycyjnych potraw, którą będziemy się rozkoszować podczas Wigilii. Przyprawianie bigosu to nie lada wyzwanie. Podpowiadamy, jak zrobić to w łatwy sposób, żeby smakowało wszystkim domownikom.

Bigos można przygotowywać na wiele sposobów. Już same jego odmiany to pokaźna grupa dań. Wszystkie opierają się na podobnych składnikach, którym towarzyszą różne dodatki i kolejność ich dodawania. Podstawowe składniki bigosu Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża, różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy. Sekret dobrego bigosu polega na jego możliwie długim duszeniu. Najlepiej robić to nawet kilka dni! Skończony bigos powinien mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor. Wyciekanie wody z kapusty na talerzu to zły znak. Może to oznaczać, że gotował się zbyt krótko. Potrawa powinna też mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy smak i mieć silną woń wędzonki. Bigos z czerwonym winem Jeśli lubicie aromatyczne potrawy, czerwone wino przyjdzie wam z pomocą. Podniesie smak waszego bigosu, kiedy dodacie je podczas duszenia. Dobrym winem do podlewania bigosu będzie słodka i aromatyczna malaga. Uszlachetni smak dania i będzie świetnym uzupełnieniem tradycyjnego przepisu. Od czego zależy smak bigosu? W dużej mierze zależy od ilości, jakości i różnorodności gatunków dodanych mięs i wędlin. Co więcej, w bigosie staropolskim niezwykle ważne było przygotowywanie go bez zasmażki. Niektórzy dodają również do niego koncentrat pomidorowy, a inni dorzucają miód lub powidła śliwkowe.  Idealny wigilijny bigos Kapusta na święta powinna być przede wszystkim naturalna, oparta na znanych składnikach i sprawdzonych recepturach. Mamy dla was pewne porady, z którymi poradzą sobie nawet osoby zaczynające swoją przygodę z gotowaniem. Jedną z najważniejszych zasad są odpowiednie proporcje kapusty kiszonej i świeżej. Ta pierwsza nie powinna być zakwaszana octem....

bigos za kwaśny
lemieszek1@wp.pl / gotujmy.pl
Newsy
Bigos wyszedł zbyt kwaśny? Dodajcie do niego ten składnik, błyskawicznie uratuje jego smak
Zdarza się, że najbardziej klasyczne potrawy po prostu nie wyjdą. Na szczęście wiele z nich można jeszcze uratować - także bigos.

Choć bigos kojarzy się głównie ze świętami, to świetnie pasuje na inne okazje! To smaczne i sycące danie sprawdza się zawsze wtedy, gdy macie wielu gości. Bigos można bez obaw mrozić. Odmrożony jest cały czas bardzo smaczny, dlatego dobrze jest trzymać go trochę w zapasie na wypadek niespodziewanej wizyty rodziny lub znajomych. Do tego pasuje zarówno na obiad, jak i kolację i wszystkim smakuje. Jak zrobić smaczny bigos? O przepisach na pyszny bigos pisaliśmy wielokrotnie. Możecie wypróbować na przykład ten szybki i podstawowy przepis . Warto wypróbować też bigos z kapusty pekińskiej  albo bigos z wędzoną kiełbasą . Jeżeli przygotujecie za dużo bigosu, to zawsze możecie go z łatwością przechować!  O tym sposobie  pisaliśmy przed świętami, ale przyda się wam zawsze, gdy zrobicie wielki gar bigosu! A jeśli nadal nie jesteście przekonani co do tego, czy warto go zjeść, to może przekona was ten artykuł . Jak uratować zbyt kwaśny bigos? Zdarzy się, że mimo najszczerszych chęci bigos nie wyjdzie. Nie wiadomo dlaczego czasami tak się dzieje, że choć składniki i proporcje są te same, to potrawy się nie udają. Podobno to może być kwestia pogody, wielu spraw na głowie kucharza, a niektórzy wierzą, że to wina faz księżyca albo siły wyższej. Na szczęście zbyt kwaśny bigos można jeszcze uratować! Wypróbujcie poniższe sposoby: Świeża kapusta – do zbyt kwaśnego bigosu dodajcie poszatkowaną, świeżą kapustę. Powinna złagodzić smak potrawy. Woda – podobno przepłukanie wodą już gotującego się bigosu może poprawić jego zbyt kwaśny smak! Należy wlać świeżej wody, zamieszać i odlać. Następnie bigos można podlać winem, dodać rodzynki i suszone śliwki i gotować. Dzięki temu będzie mniej kwaśny i nieco słodszy. Soda oczyszczona – przed gotowaniem bigosu posypcie...