Jaka jest jakość mięsa drobiowego w supermarketach? Uwaga, od tego może przejść ochota na obiad
Adobe Stock
Newsy

Jaka jest jakość mięsa drobiowego w supermarketach? Uwaga, od tego może przejść ochota na obiad

Drób to synonim chudego mięsa i pełnowartościowego białka. Czy sprzedawany obecnie kurczak, rzeczywiście taki jest? Sprawdziło to Stowarzyszenie Otwarte Klatki. 

Badanie przeprowadzono w pięciu znanych sieciach handlowych. Poddane mu zostały filety z piersi kurczaka, które były produktami marek własnych. Wyniki nie napawają optymizmem. Okazuje się, że mięso drobiowe jedynie w teorii jest zdrowe. A to nie wszystko. 

99 proc. filetów z piersi kurczaka ma białe przerosty 

Sięgając po filety drobiowe, zazwyczaj nie zwraca się uwagi na ten drobny szczegół. Może dlatego, że dotknięte nim są prawie wszystkie produkty. Jak ustaliło badanie, syndrom białych włókien dotyczy 99,1% wszystkich sprawdzanych filetów drobiowych. 

W raporcie stowarzyszenia można przeczytać: 

- Występowanie choroby białych włókien wiąże się z niższą jakością mięsa pod względem jego wartości odżywczych, walorów estetycznych i smakowych - napisało Stowarzyszenie Otwarte Klatki.

Głównym powodem występowania tego zjawiska jest gwałtowny, nienaturalny wzrost masy kurczaków. Taki rozrost objętości mięśnia piersiowego ma na celu jak najszybsze wyprodukowanie, jak największej ilości mięsa, a tym samym zwiększenie obrotów firm. Kryje się za tym ogromne cierpienie zwierząt, jak również negatywny wpływ na zdrowie człowieka.  

Rozwój choroby białych włókien podzielono na trzy stopnie zaawansowania. W którym ostatni oznacza, że na filetach znajdują się liczne, łatwe do zauważenia, grube białe włókna powstałe z tkanki tłuszczowej. W raporcie czytamy: 

- Najczęściej obserwowanym stopniem zaawansowania choroby było jej najwyższe możliwe stadium, które stwierdzono w przypadku ponad ⅓ filetów (34,6%). 

Zobacz także
Skrzydełka z kurczaka

Pyszne skrzydełka z kurczaka w fenomenalnej marynacie. Jeszcze tak dobrych nie chrupaliście 

Tomasz Strzelczyk pichci soczysty filet z kurczaka z bomem. Wypróbujcie ten prosty i smakowity przepis

Tomasz Strzelczyk pichci soczysty filet z kurczaka z bobem. Wypróbujcie ten prosty i smakowity przepis 

Jak syndrom białych włókien wpływa na jakość mięsa? 

Białe paski tłuszczu to nie tylko mankament natury estetycznej. Choroba ta ma ogromny wpływ na jakość mięsa i jego wartość odżywczą. Stowarzyszenie Otwarte Klatki tak opisuje tę zależność: 

- Wraz z występowaniem choroby białych włókien zmniejsza się wartość odżywcza mięsa z kurczaka — zwiększa się zawartość tłuszczu śródmięśniowego oraz wzrasta stosunek kolagenu do białka całkowitego. Badania wykazały wzrost zawartości tłuszczu o 224%, spadek białka o 9% i wzrost kolagenu o 10% w porównaniu z mięsem kurczaka niedotkniętego opisywaną chorobą.  

Tak więc kupując potencjalnie chude i bogate w białko mięso, dostajecie produkt o całkowicie zmienionych wartościach. Dodatkowo taki kurczak jest również trudniejszy w obróbce: 

- Mięso dotknięte chorobą białych włókien ma również bardziej miękką konsystencję i mniejszą zdolność zatrzymywania wody niż mięso bez tej wady. Podczas gotowania wpływa to na jego zdolność pobierania wszelkich marynat i zachowania mniejszej wilgotności. 

Źródło: otwarteklatki.pl, portalspozywczy.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Podczas smażenia kurczaka wydziela się biała piana? Wiecie, co to jest?
AdobeStock
Newsy
Podczas smażenia kurczaka wydziela się biała piana? Wiecie, co to jest?
Zastanawiacie się czym jest biała piana w kurczaku? Czy oznacza ona, że kurczak był szprycowany antybiotykami lub hormonami i jest niezdrowy? Przeczytajcie, co oznacza wydobywająca się biała piana z kurczaka podczas smażenia.

Kurczak i ogólnie mówiąc drób, to jedno z popularniejszych mięs, które jest wprost uwielbiane przez Polaków. To dobrze, bo oprócz tego, że tani i dość prosty w przyrządzeniu, drób jest też dość zdrowym mięsem. Drób nie zawiera zbyt wiele tłuszczu, jest niskokaloryczny, a za to bogaty w białko. Pewnie często robicie sałatki z piersią kurczaka, pieczonego kurczaka , smażycie pierś w kostkach, robicie potrawki z kurczaka , albo schabowe z piersi z kurczaka. Biała piana w kurczaku Być może zaobserwowaliście kiedyś wydzielającą się białą pianę z kurczaka, którą można zobaczyć na przykład podczas smażenia. Może byliście tym nawet zaniepokojeni. Wiecie, co to jest? Okazuje się, że nie musicie obawiać się o świeżość lub wartość zdrowotną takiego kurczaka. Biała piana, która pojawia się przy smażeniu, jest całkiem naturalna. To nic innego jak białko. Mięso kurczaka składa się naprawdę w dużym stopniu z białka. Białko znajduje się przede wszystkim w mięśniach, ale jest też w pewnym stopniu w płynach mięsa z kurczaka. Podczas smażenia lub innego ogrzewania, płyny wyparowują, a białko ujawnia się jako biały nalot lub biała piana. W przypadku gotowania pojawiają się słynne szumowiny . Nie ma więc żadnych obaw o wartość zdrowotną takiego kurczaka. Nie można dodawać do drobiu (ani innych mięs sprzedawanych w Unii Europejskiej) dodatkowych antybiotyków lub hormonów, więc to na pewno nie one. Możecie bez obaw zjeść kurczaka z którego wydaliła się taka piana. Wartości odżywcze mięsa z kurczaka Jeśli chcecie jeść mięso, kurczak to jeden z lepszych wyborów pod względem zdrowotnym. Może być codziennym składnikiem zdrowej diety. 100 g mięsa z kurczaka dostarcza: 120 kcal 26 gram białka Zaledwie 2 g tłuszczu Tryptofan...

mięso w sklepie
AdobeStock
Newsy
Dlaczego mięso w supermarketach jest takie tanie? Prawda odbierze wam apetyt
Wiedzieliście, co znajduje się w mięsie sprzedawanym w supermarketach? Aż ciarki przechodzą!

Zastanawiacie się czasem, skąd bierze się tak tanie mięso, które można kupić za bezcen w popularnych supermarketach? W końcu gdzieś trzeba trzymać zwierzęta, karmić je, a później oprawić mięso. Nie mówiąc już o pensji wszystkich ludzi biorących udział w procesie produkcji. Jakim cudem więc można znaleźć w sklepach mięso, które kosztuje mniej niż wynosi wynagrodzenie za godzinę pracy? Ostrzegamy – po przeczytaniu tego artykułu jest wielce prawdopodobne to, że więcej nie kupicie już mięsa w supermarkecie. Mniej składników odżywczych w mięsie z supermarketów? Choć mięso jest coraz tańsze, a porcje większe, to niestety nie ma się z czego cieszyć. Sprzedawane w sklepach piersi z kurczaka, pochodzą ze specjalnie wyhodowanej na ubój odmiany kurczaków, które zabijane są po 6 tygodniach od wyklucia. W tym czasie ptaki są tuczone, by jak najszybciej urosły i przybrały na wadze. Przeprowadzono nawet badanie, które wykazało, że sprzedawane dziś mięso drobiowe ma ponad 260% tłuszczu więcej i o 30% białka mniej niż to, które można było kupić 40 lat temu.  W dodatku kurczaki przeznaczone na ubój, karmione są tanimi paszami, składającymi się z soi i kukurydzy – oczywiście modyfikowanych genetycznie. Woda w mięsie Pewnie nie raz zwróciliście uwagę na to, że wrzucone na patelnię mięso z kurczaka, zaczyna pod wpływem temperatury wydzielać tyle wody, że nawet nie trzeba podlewać już mięsa. Wstrzykiwanie wody do mięsa z kurczaka to nie mit! Takie działanie jest w pełni legalne i niestety praktykowane w Polsce. Przepisy wymagają, by ostrzykiwane mięso było oznaczone na opakowaniu jako „surowy wyrób mięsny”, ponieważ tak należy określać mięso „doprawione” wodą. Następnym razem zwróćcie na to uwagę...

Lubicie piersi z kurczaka? Takich lepiej nie kupujcie. Wyróżnia je 1 szczegół
Pixabay.com
Newsy
Lubicie piersi z kurczaka? Takich lepiej nie kupujcie. Wyróżnia je 1 szczegół
Pierś z kurczaka to świetny pomysł na szybki, tani i smaczny obiad. Przy wyborze mięsa zwróćcie jednak uwagę na pewien kluczowy szczegół. Nie kupujcie piersi, jeśli widzicie takie kreski.

Pierś z kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs, po które Polacy sięgają nie tylko na co dzień, ale i od święta. I nic w tym dziwnego, w końcu jest smaczne, tanie i zawiera spore ilości chudego białka oraz niską ilość tłuszczu. Istnieje wiele różnych ciekawych przepisów na przyrządzenie piersi z kurczaka. Możemy usmażyć pierś drobiową na patelni , upiec w cieście francuskim , zrobić z niej przepyszne kotlety , ugrillować,  a nawet przyrządzić pierś z kurczaka w galarecie . Zanim jednak przejdziemy do przygotowania przepysznej piersi z kurczaka , zastanówmy się nad wyborem odpowiedniego mięsa. Jak wygląda zdrowa i wartościowa pierś z kurczaka? Zdrowa pierś z kurczaka Pierś z kurczaka ma wysoką zawartość białka oraz duże ilości witamin, przede wszystkim z grupy B (pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 nawet w 85%, a na B3 - w ponad 100%). Zawiera też wiele składników mineralnych, takich jak selen, fosfor, cynk, potas, niacyna i żelazo. Jest też z reguły niskokaloryczna (100 g piersi kurczaka bez skórki dostarcza ok. 100 kcal), ale nie zawsze tak jest. Zdrowa pierś z kurczaka ma kolor jasnoróżowy, jest jasna, połyskująca i nie ma na sobie nalotu. Sygnałem, który powinien nas zaniepokoić są poprzeczne paski, znajdujące się na środku piersi. Mięso jest o wiele mniej wartościowe Jakość mięsa w sklepach z roku na rok spada. Przyczynia się do tego m.in. zwiększone zapotrzebowanie m.in. na mięso z kurczaka Jeżeli planujecie w najbliższym czasie kupić pierś z kurczaka, dobrze przyjrzyjcie się jej w sklepie i kupujcie rozważnie. Co powinno nas zaniepokoić? Kiedy już weźmiecie w dłoń pierś z kurczaka, sygnałem ostrzegawczym z pewnością powinny być poprzeczne paski na piersiach, które do złudzenia przypominają rozstępy. Wiecie, co to jest? To nic innego,...

Ćwiartki z kurczaka za 2,99 zł za 1 kg w Biedronce. Co za promocje! Taniej nie kupicie nigdzie
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Biedronka kusi cenami. Zestaw rosołowy z kurczaka z wolnego wybiegu tylko za 7,49 zł
Nowe trendy i tradycyjnie polska żywność. W tym tygodniu, w Biedronce stawiają na zdrowie. Kurczak jest z wolnego wybiegu, a kiszonki do picia kosztują tylko 2,99 zł.

Biedronka w gazetce zaczyna promować żywność, której największą zaletą jest to, że jest zdrowa. Wybierajcie sok z kiszonych ogórków, zamiast słodkich soków owocowych, gdy chcecie coś wypić na miejscu. Z kolei kurczaki z wolnego wybiegu nie zawierają GMO i nie były szpikowane antybiotykami. Ten rodzaj żywności ma coraz więcej zwolenników także z innych powodów. Oto dlaczego kolejne sieci wprowadzają kurczaki z wolnego wybiegu i za ile można je kupić? Nowe trendy w sieci Biedronka Biedronka jest jedną z największych sieci handlowych w Polsce. W swoim Raporcie Zrównoważonego Rozwoju zobowiązała się do wycofania jaj klatkowych i stopniowego zastąpienia szybkorosnących bojlerów, kurczakami hodowanymi na wolnym wybiegu. Sieć podjęła zobowiązania zmian, które będą wprowadzane do 2025 roku i już teraz intensywnie dąży do celu, wprowadzając jaja i kurczaki z wolnego wybiegu. Sprzedaż tych produktów zaczyna dochodzić do poziomu 20% wszystkich jak i kurczaków sprzedawanych w sklepie. To pokazuje jak dużym zainteresowaniem klientów cieszy się ten rodzaj żywności. Wprowadzana nowa, zdrowsza żywność jest specjalnie znakowana. Na opakowaniach można przeczytać, że produkty są wolne od GMO, a prowadzony chów odbywa się bez użycia antybiotyków. Takie informacje znajdziecie, na przykład na produktach: Jajach z wolnego wybiegu Kurczakach z wolnego wybiegu z Krainy mięs Nature Majonezach Madero, Makaronach Szlacheckich, zawierających w składzie żółtka od kur pochodzących z wolnego wybiegu Kurczaki z wolnego wybiegu są droższe od ich masowych odpowiedników. Wyższa cena spowodowana jest tym, że takie kurczaki dłużej rosną i są hodowane droższymi metodami np. bez tanich antybiotyków stosowanych profilaktycznie, które przenikają od...