kotlet
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy

Jaką grubość powinien mieć idealny schabowy? Jeśli rozbijecie go za cienko, straci cały smak

Z kością czy bez? Obecnie częściej jest spotykany drugi wariant, jednak to wersja kotleta schabowego z kostką jest smaczniejsza. Szpik w kości jest nośnikiem smaku, to on nadaje aromat całemu daniu. jak przygotować idealne schabowe? Sprawdźcie!

Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu i tradycyjnego kotleta schabowego z ziemniakami i surówką. Może nie jest to zbyt wykwintne danie, ale jedne z najpopularniejszych. Często swoim smakiem, zapachem przywraca czasy dzieciństwa, kiedy mama w niedzielne przedpołudnie krzątała się po kuchni, klepała tłuczkiem mięso, a aromat potrawy unosił się po całym domu podczas smażenia. Na samą myśl o schabowym, aż ślinka cieknie po brodzie. 

Zobacz także
suche mielone

Jak zrobić pyszne i soczyste mielone? Dodajcie do mięsa wieprzowego odrobinę tego składnika

rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Magda Gessler odpowiada na pytania

Schabowy z kością czy bez?

Dla części osób prawdziwym kotletem schabowym jest tylko ten z kością. Uważają, że ma on znacznie lepszy smak, który nadaje mu kostka. Wybór mięsa w tym przypadku zależy już od preferencji. Jednak należy pamiętać, aby taki schab odpowiednio wysmażyć, aby kotlet przy kostce nie był surowy. Można również je po usmażeniu dopiec w piekarniku. Przy rozbijaniu kotletów z kością, pamiętajcie, że to ona wyznacza ich grubość. Natomiast, jeśli zdecydujecie się na opcję bez kości, to kotlet powinien być pokrojony na plastry o grubości od 1,5 cm do maksymalnie 2 cm. Ważny jest także sposób klepania mięsa tłuczkiem. Należy to robić do połowy grubości, zaczynając od środka do brzegów schabu. Sprawdźcie przepis na idealne kotlety schabowe z kością! Nikt obok nich nie przejdzie obojętnie.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe z kością
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mąki
  • bułka tarta do panierowania
  • smalec
  • olej
  • sól 
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Plastry mięsa powinny mieć grubość od 1,5 cm do 2, rozbijcie je dokładnie zaczynając od środka (lub kości) do brzegów schabu.
  2. Tak przygotowane mięso przyprawcie solą oraz pieprzem, a później odstawcie na chwilę do przejścia się smaków.
  3. W międzyczasie przygotujcie składniki do panierki i rozgrzejcie tłuszcz na patelni.
  4. Kotlety zanurzajcie kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Jeśli chcecie, aby panierka była intensywniejsza, możecie powtórzyć proces panierowania pomijając mąkę. Następnie układajcie mięso na dobrze rozgrzanej patelni. Kotlety powinny być delikatnie zanurzone w tłuszczu.
  5. Smażcie je na złoty kolor z obu stron.
  6. Idealnie będą smakować z ugniecionymi ziemniakami okraszonymi tłuszczem ze smażenia oraz mizerią. Smacznego!
Schabowy z kością
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Schabowy z kością czy bez? Jeden z nich rozpływa się w ustach
Czas rozwiać wątpliwości. W tym artykule podpowiemy wam jaki kotlet schabowy jest lepszy – ten z kością czy ten bez.

Nasze sklepy oferują głównie plastry schabu pozbawione kości. Również te zapakowane próżniowo najczęściej  sprzedawane są bez kości. Inaczej sprawa wygląda, gdy mamy dostęp do mięsa rozbieranego w tradycyjny sposób. Wiele smaży więc wciąż schabowe z kostką z wieprzowiny domowej. Schabowe z kością Zwolennicy takiego rozwiązania utrzymują, że kość nadaje schabowemu nieco smaku i aromatu. Ma to być zasługą zawartego w nich szpiku. Fani schabowych z kością uważają także, że takie właśnie kotlety będą znacznie bardziej soczyste od standardowych „schaboszczaków”. Musimy z przykrością stwierdzić, że kość bardziej przyda się waszemu psu, niż wam podczas smażenia kotletów na patelni. Tak uważają szefowie kuchni. W ich opinii kość nie ma prawa oddać aromatu ani smaku do smażonego mięsa. Taki proces może odbywać się tylko podczas wolnego gotowania kości w wodzie. Dlatego właśnie kości zalecane są do gotowania zup, a w szczególności rosołów. Po kilku godzinach „mrugania” w wodzie kość rzeczywiście oddaje swoje związki smakowe na zewnątrz. Na patelni, podczas szybkiego smażenia, nie ma na to szans. Kotlety schabowe równo wysmażone Podobnie sprawa prezentuje się z drugim mitem dotyczącym schabowego z kością. A więc z owianą legendą soczystością „schaboszczaków” z kostką. Kość w żaden sposób nie przyczynia się do zwiększenia soczystości mięsa. Chyba, że w ten sposób traktuje się nierównomierne smażenie. Mięso przy kości smaży się po prostu ciut wolniej niż pozostała powierzchnia schabowego. Stąd być może wynika przesąd o wspomnianej soczystości. Smażenie schabowych z kością powoduje jeszcze jeden kłopot. Tak przygotowany kotlet będzie nierówno przylegał do powierzchni patelni. To...

Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne
Adobe Stock
Newsy
Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne
Kotlety schabowe to najczęściej pojawiające się danie na polskim stole. Gości na nim zarówno na co dzień, jak i od święta. Przygotowane w wersji pikantnej z musztardą, są wręcz przepyszne. Przygotujcie je według tego przepisu, a wasi bliscy z pewnością poproszą o dokładkę!

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego. Nic dziwnego, gdyż to pyszne mięso z odpowiednimi przyprawami. Zresztą jest uwielbiany nie tylko przez Polaków, ale również przez turystów odwiedzających Polskę.  Klasyczny kotlet schabowy Według tradycji kotlet schabowy jest przygotowywany ze schabu. Najlepiej jest zaopatrzyć się w mięso bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym, wówczas będziecie mieć pewność iż jest dobrej jakości. Poza tym należy przygotować sól, pieprz czarny, jajko, mąkę i bułkę tartą. Krótka lista dodatków to klucz do sukcesu. Schabowe są same w sobie pyszne, dlatego też nie potrzebują wielu zbędnych dodatków. W tej kwestii zdecydowanie wygrywa minimalizm. Pikantne schabowe z musztardą Kotlety są przyrządzane według tradycyjnego przepisu przez większość gospodyń domowych, jednak czasem warto urozmaicić menu. Aby schabowe miały inny, ciekawy posmak, warto przed smażeniem posmarować je cienką warstwą musztardy. Nada ona mięsu pewnej pikantności oraz nowego smaku. To ciekawe połączenie, które z pewnością zachwyci waszych bliskich. W takiej wersji najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami i świeżą surówką. Przepis na pikantne kotlety schabowe w musztardzie Składniki: 5 plastrów schabu bez kości musztarda sól pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyjcie i delikatnie osuszcie ręcznikiem papierowym.  Plastry schabu umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie delikatnie rozbijcie je tłuczkiem do mięsa. Schab oprószcie solą, pieprzem oraz posmarujcie delikatnie musztardą z obu stron. Tak przygotowane mięso schowajcie na minimum godzinę do lodówki, aby smaki mogły się połączyć. W międzyczasie...

Przepis na bitki schabowe z cebulką. Tani obiad dla całej rodziny
Gotujmy.pl/Joana30
Newsy
Przepis na bitki schabowe z cebulką. Tani obiad dla całej rodziny
Znudziły wam się tradycyjne schabowe w panierce? Przygotujcie na obiad pyszne i delikatne bitki schabowe. Danie jest niezwykle proste i tanie. Najlepiej smakuje z ziemniaczkami i surówką, np. mizerią. Jak je przygotować?

Kotlety schabowe w klasycznej panierce z bułki tartej to podstawa naszej rodzimej kuchni. Jadamy je zarówno na co dzień, jak i od święta. Co powiecie na schabowe w zupełnie innym wydaniu, a mianowicie na bitki schabowe z cebulką? Spróbujcie ich, a na pewno nie pożałujecie. Przepis na bitki schabowe z cebulką Bitki schabowe z cebulką to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych w panierce . Wszystko, czego potrzebujecie do ich przygotowania to kilogram schabu w plastrach, 2 duże cebule, czosnek oraz przyprawy. Przygotujcie na obiad takie bitki, a wasza rodzina oszaleje na punkcie ich smaku. Podajcie je z tłuczonymi ziemniakami i mizerią . Ten smak powali was na kolana! Składniki: ok. 1 kg schabu 2 duże cebule 2 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony pieprz przyprawa do mięsa wieprzowego 3 łyżki oleju po kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego 3 liście laurowe mąka do oprószenia mięsa Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć i usunąć błonki. Pokroić w 1,5 cm plastry, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Bitki oprószyć mąką i usmażyć po kilka w większym rondlu na oleju na złotobrązowy kolor. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Dodać mięso, zalać ok. 1/2 l gorącej wody. Dodać resztę przypraw i dusić ok. 50 min do miękkości. Smacznego! źródło: gotujmy.pl Czytaj też: Najlepszy schabowy to ten z kością czy bez? Różnica w smaku jest kolosalna, jeżeli robi się je… Polacy nagminnie dodają to do schabowych. Tym składnikiem nieświadomie trujecie siebie i swoją rodzinę Doprawiacie schabowe czy panierkę do schabowych przed smażeniem? Jedna z tych metod niekorzystnie wpływa...

Gracjan Roztocki pokazał, jak zrobić schabowe na obiad. Receptura bije na głowę tę od Justyny Żyły
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Gracjan Roztocki pokazał, jak zrobić schabowe. Receptura bije na głowę tę od Justyny Żyły
Swoim przepisem na kotlety schabowe postanowił podzielić się Gracjan Roztocki. Cały sekret tych genialnych kotletów tkwi w tłuszczu, na którym je smaży.

Kotlety schabowe to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i świeżej surówki bądź marchewki z groszkiem. Ich przygotowanie jest banalnie proste, nic więc dziwnego, że tak chętnie je jadamy. Gracjan Roztocki pokazał, jak on robi schabowe - i jeden szczegół wydaje się wart skopiowania! Gotuj z Gracjanem Gracjan Roztocki rozpoczął swoją działalność w Internecie od wykonywania specyficznych utworów muzycznych. Jego kanał na YouTube zaczął się prężnie rozwijać. Dziś youtuber publikuje filmy o różnej treści,  także kulinarne. Chętnie dzieli się ze swoimi fanami przepisami na tradycyjne polskie dania. Pyszne schabowe według Roztockiego Kotlety schabowe z przepisu Gracjana Roztockiego są przepyszne w smaku, niezwykle aromatyczne i soczyste w środku. Cały sekret dania tkwi w tłuszczu do smażenia. Roztocki zamiast klasycznego oleju, wykorzystuje smalec. To właśnie dzięki niemu mięso zachowuje delikatność. Smalec nie pozostawia nieprzyjemnego aromatu, ale dodaje smaku. To najlepszy wybór do smażenia kotletów schabowych. Przepis na kotlety schabowe Gracjana Roztockiego Składniki: 5 plastrów schabu bez kości mąka pszenna 1 jajko bułka tarta sól smalec do smażenia Przygotowanie: Plastry schabu delikatnie rozbijcie za pomocą tłuczka do mięsa na grubość około 0,5 cm. Mięso przyprawcie solą.  Na jeden talerz wsypcie mąkę pszenną, a na drugi bułkę tartą.  Natomiast na trzeci talerz wbijcie jajko i dobrze je roztrzepcie.  Na patelnię dodajcie smalec, dobrze go rozgrzejcie. Przyprawione solą plastry schabu obtoczcie w mące pszennej, następnie jajku i bułce tartej. Panierowane mięso układajcie na dobrze rozgrzanej patelni....