To jedno z ulubionych dań Polaków. Potrawa jest szybka i prosta w przygotowaniu, a przede wszystkim nie potrzeba większej ilości kuchennych przyrządów, wystarczy garnek. To jeden z plusów tej potrawy, gdyż nie spędza się czasu na porządkowaniu kuchni po gotowaniu. Pozostałe korzyści to wartości odżywcze potrawy i smak.

Dlaczego dania z fasoli są zdrowe?

Rośliny strączkowe mają wiele cennych właściwości i są polecane przez dietetyków. Warto włączyć je do codziennej diety. Jedną z głównych zalet strączków jest to, że mają niski indeks glikemiczny i nie powodują szybkiego wzrostu glukozy we krwi. Ponadto stanowią dobre źródło białka. Są szczególnie zalecane dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Dostarczają sporo węglowodanów oraz błonnika, który skutecznie usprawnia trawienie.

Już jedna porcja roślin strączkowych dziennie, może pomóc w obniżeniu cholesterolu. 100 g białej fasoli zawiera ok. 127 kcal. Strąki są dobrym źródłem białka. W 100 g produktu znajdziemy 8,76 g białka.

Fasola zawiera też sporo błonnika, niewiele cukrów prostych, a także następujące witaminy:

Zobacz także:

  • Witaminę A
  • Witaminę C
  • Witaminę E
  • Witaminę K
  • Tiaminę
  • Ryboflawinę
  • Niacynę
  • Witaminę B5
  • Kwas foliowy

Proste składniki na fasolkę po bretońsku

Jak sama nazwa potrawy wskazuje, głównym składnikiem dania jest fasola. To twarde nasiona, które przed ugotowaniem wymagają namoczenia. Dlatego planując przygotowanie fasolki po bretońsku, pamiętajcie dzień wcześniej o namoczeniu na noc fasoli.

Szybszym sposobem przygotowania dania, jest użycie gotowej fasoli z puszki. Poza fasolą, do dania należy przygotować mięso, najlepiej sprawdzi się kiełbasa oraz boczek. Składnikami fasolki po bretońsku jest też cebula i czosnek, a do przygotowania niezastąpionego sosu potrzebny będzie koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy lub passata. Wszystko zależy od tego, jaką gęstość sosu chcecie uzyskać.

Przyprawy charakterystyczne dla fasolki po bretońsku są 2, to:

  • liście laurowe
  • ziele angielskie

Proste przyprawy, które spowodują, że potrawa będzie miała klasyczny, polski smak.

Jaka fasola do fasolki po bretońsku i kiedy ja solić?

Jak już powiedzieliśmy, do przygotowywania potrawy możecie wykorzystać zarówno fasolę suchą, jak i tę z puszki. Jeśli jednak zdecydujecie się na pierwszy wariant, to najlepiej sprawdzą się fasole w białym kolorze. Najpopularniejszą odmianą jest Piękny Jaś, Aura bądź Igołomska.

Namoczoną fasolą należy przepłukać, zalać świeżą, zimną wodą i gotować do miękkości. Fasolę solimy pod koniec gotowania. Dzięki temu szybciej zmięknie podczas gotowania.

Źródło: medonet.pl