Jakiej fasoli użyć do fasolki po bretońsku? Wybierzcie ten rodzaj, a skrócicie czas gotowania do minimum
Flickr
Newsy

Jakiej fasoli użyć do fasolki po bretońsku? Wybierzcie ten rodzaj, a skrócicie czas gotowania do minimum

Fasolka po bretońsku to jednogarnkowe danie, idealne na chłodniejsze dni. Jest bardzo sycąca i pyszna. Sprawdźcie, jakie rodzaje warzyw strączkowych najlepiej sprawdzą się w tej potrawie.

To jedno z ulubionych dań Polaków. Potrawa jest szybka i prosta w przygotowaniu, a przede wszystkim nie potrzeba większej ilości kuchennych przyrządów, wystarczy garnek. To jeden z plusów tej potrawy, gdyż nie spędza się czasu na porządkowaniu kuchni po gotowaniu. Pozostałe korzyści to wartości odżywcze potrawy i smak.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego dania z fasoli są zdrowe?

Rośliny strączkowe mają wiele cennych właściwości i są polecane przez dietetyków. Warto włączyć je do codziennej diety. Jedną z głównych zalet strączków jest to, że mają niski indeks glikemiczny i nie powodują szybkiego wzrostu glukozy we krwi. Ponadto stanowią dobre źródło białka. Są szczególnie zalecane dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Dostarczają sporo węglowodanów oraz błonnika, który skutecznie usprawnia trawienie.

Już jedna porcja roślin strączkowych dziennie, może pomóc w obniżeniu cholesterolu. 100 g białej fasoli zawiera ok. 127 kcal. Strąki są dobrym źródłem białka. W 100 g produktu znajdziemy 8,76 g białka.

Fasola zawiera też sporo błonnika, niewiele cukrów prostych, a także następujące witaminy:

  • Witaminę A
  • Witaminę C
  • Witaminę E
  • Witaminę K
  • Tiaminę
  • Ryboflawinę
  • Niacynę
  • Witaminę B5
  • Kwas foliowy
Zobacz także

Ekspresowa fasolka po bretońsku z przepisu babci. Zrobicie ją bardzo szybko 

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku będzie idealna, gdy zastosujecie te 2 triki. To takie proste 

Proste składniki na fasolkę po bretońsku

Jak sama nazwa potrawy wskazuje, głównym składnikiem dania jest fasola. To twarde nasiona, które przed ugotowaniem wymagają namoczenia. Dlatego planując przygotowanie fasolki po bretońsku, pamiętajcie dzień wcześniej o namoczeniu na noc fasoli.

Szybszym sposobem przygotowania dania, jest użycie gotowej fasoli z puszki. Poza fasolą, do dania należy przygotować mięso, najlepiej sprawdzi się kiełbasa oraz boczek. Składnikami fasolki po bretońsku jest też cebula i czosnek, a do przygotowania niezastąpionego sosu potrzebny będzie koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy lub passata. Wszystko zależy od tego, jaką gęstość sosu chcecie uzyskać.

Przyprawy charakterystyczne dla fasolki po bretońsku są 2, to:

  • liście laurowe
  • ziele angielskie

Proste przyprawy, które spowodują, że potrawa będzie miała klasyczny, polski smak.

Jaka fasola do fasolki po bretońsku i kiedy ja solić?

Jak już powiedzieliśmy, do przygotowywania potrawy możecie wykorzystać zarówno fasolę suchą, jak i tę z puszki. Jeśli jednak zdecydujecie się na pierwszy wariant, to najlepiej sprawdzą się fasole w białym kolorze. Najpopularniejszą odmianą jest Piękny Jaś, Aura bądź Igołomska.

Namoczoną fasolą należy przepłukać, zalać świeżą, zimną wodą i gotować do miękkości. Fasolę solimy pod koniec gotowania. Dzięki temu szybciej zmięknie podczas gotowania.

Źródło: medonet.pl

Przepis na fasolkę po bretońsku jak u babci. Wspaniały smak
nulkaa22/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na fasolkę po bretońsku jak u babci. Wspaniały smak
Ta przepyszna fasolka po bretońsku to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Przyrządzicie ją z tego prostego przepisu.

Smaczna fasolka po bretońsku to jedno z klasycznych dań polskiej kuchni. Choć do jej przygotowania potrzeba nieco cierpliwości, to naprawdę warto poczekać! Fasolka z aromatycznym mięsem w pomidorowym sosie smakuje po prostu obłędnie, a do tego jest bardzo sycąca. Przyrządzicie ją z przepisu autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Sposoby na fasolkę po bretońsku Jeśli jesteście miłośnikami tego dania, przyda się wam kilka trików, dzięki którym fasolka po bretońsku będzie smakowała jeszcze lepiej. Ważny jest wybór odpowiedniej fasoli do fasolki po bretońsku , a także sposób jej zagęszczenia . Nie bez znaczenia jest również metoda przyrządzania fasoli – wy gotujecie ją w wodzie, w której się moczyła, czy w świeżej? Przepis na fasolkę po bretońsku Do przygotowania klasycznej fasolki po bretońsku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram fasoli Jaś 1 kilogram mięsa wieprzowego 1 kilogram kiełbasy 800 g boczku 2 puszki koncentratu pomidorowego 4 cebule Przyprawa do fasoli Majeranek Olej do smażenia lub smalec Sól Pieprz Przygotowanie: Wsypcie fasolę do dużego garnka i zalejcie zimną wodą tak, by powierzchnia wody znajdowała się kilka centymetrów nad fasolą. Odstawcie do namoczenia na 8-12 godzin. Następnego dnia wylejcie wodę z garnka, przepłuczcie fasolę i ponownie zalejcie wodą. Postawcie garnek na kuchence, zagotujcie i gotujcie fasolę do miękkości – może to potrwać nawet kilkadziesiąt minut, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość. Pokrójcie mięso wieprzowe w kostkę i podsmażcie na tłuszczu. Cebule pokrójcie w kostkę i wrzućcie je do podsmażonego mięsa. Smażcie, mieszając od czasu do czasu. Boczek pokrójcie w kostkę, a kiełbasę w plastry....

Fasolka po bretońsku
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Newsy
Fasolka po bretońsku będzie idealna, gdy zastosujecie te 2 triki. To takie proste 
To jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Znana również we Francji i Wielkiej Brytanii, może być przyrządzana na różne sposoby.

Na pewno jedliście chociaż raz fasolkę po bretońsku. Szczególnie, że składniki do jej wykonania dostaniecie w każdym sklepie. Smakuje wyśmienicie podana osobno, ale i z dodatkiem bułki paryskiej. Fasolka po bretońsku ulubionym daniem Polaków Polacy mają kilka dań, po które sięgają na co dzień i od święta. Jednym z nich jest fasolka po bretońsku. To pyszne i pożywne danie, które zachwyca od lat swoją wyrazistością. Ze względu na częstotliwość, z jaką potrawa pojawia się na waszych stołach, warto poznać kilka trików, które ułatwią jej przyrządzenie.  Cenne właściwości fasoli Fasola jest rośliną i ma liczne właściwości oraz wartości odżywcze. Wszystkie jej odmiany zawierają dużo białka roślinnego. Jest trzecim po soi i grochu jego największym źródłem. Ma go więcej niż mięso! Jest też bogatym dostawcą witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie i poprawia pamięć. Fasolka po bretońsku na obiad po ciężkim dniu pracy Łatwość przygotowania dodatkowo wpływa na jej przystępność i wygodę. Jeśli nie posiadacie wiedzy eksperckiej na temat gotowania, nie musicie się przejmować. Dzięki znajomości kilku prostych metod jej gotowanie już nigdy nie przysporzy wam najmniejszych problemów.  Do ugotowania dania można wykorzystać dwa rodzaje fasoli, czarną lub czerwoną. Dla tych, którym się spieszy, sprawdzi się także fasola konserwowa. Najsmaczniejsze efekty uzyskacie jednak wybierając fasolę białą, której duże fasolki sprawiają największą frajdę podczas jedzenia. Moczenie fasoli To pierwszy z etapów, którego nie można pominąć! To proste, ale skuteczne zalecenie. Wybrany rodzaj fasoli wsypujecie do dużego naczynia i zalewacie wodą. Tak przygotowane jedzenie odkłada się na bok...

Jecie ten popularny produkt? Uważajcie. Nieodpowiednio przygotowany może was nawet zabi
AdobeStock
Newsy
Jecie fasolę? Uważajcie. Nieodpowiednio przygotowana może nawet zabić
Wiedzieliście, że ten produkt może mieć takie właściwości? Jeden błąd i może być naprawdę nieciekawie...

Jest wiele produktów spożywczych, które wydają się być zdrowe, a w praktyce wystarczy jeden mały błąd lub niedopatrzenie i mogą być bardzo szkodliwe. Wszyscy wiecie o tym, że nie można jeść na przykład surowych ziemniaków. Mogą powodować na przykład bóle brzucha czy gorączkę. Czy słyszeliście jednak o tym, że szkodliwa może być czerwona fasola? Fasola powoduje więcej niż wzdęcia Jeśli nie ugotujecie odpowiednio fasoli, możecie narazić się na nieprzyjemności. Surowa fasola zawiera bowiem lektyny. To jeden z produktów spożywczych o najwyższym stężeniu lektyn! Przy długotrwałym spożywaniu lektyny mogą prowadzić do powstania zaburzeń układu odpornościowego, bo rozregulowują proces dojrzewania limfocytów. To prosta droga do poważnej choroby, która może skończyć się źle. Lektyny to związki, które jedzone na surowo, mogą powodować takie objawy jak: Bóle brzucha Wymioty Biegunka Nudności Bóle głowy i osłabienie To wszystko objawy, na które możecie się narazić, jedząc niedogotowaną fasolę. Wystarczą już 4 ziarna surowej fasoli, by odczuć te dolegliwości. Jak przygotowywać fasolę, by była bezpieczna? Pamiętajcie, żeby fasolę gotować zawsze przed spożyciem. Możecie też kupić już ugotowaną fasolę konserwową w zalewie. Pod wpływem temperatury lektyny rozkładają się, ugotowaną fasolę można więc jeść bez najmniejszych obaw o zdrowie. Jeśli bardzo obawiacie się lektyn, dodatkowo płuczcie fasolę przed gotowaniem i opłuczcie ją zawsze po wyjęciu z puszki. Jak ugotować fasolę? Jeśli macie suchą fasolę, zalejcie ją najpierw wodą. Możecie wykorzystać proporcje: 4 objętości wody do 1 objętości fasoli. Zostawcie ją do namoczenia (najlepiej na noc). Odlejcie wodę i opłuczcie fasolę. Zalejcie...

Kiedy dodać pomidory do fasolki po bretońsku? To ma wpływ na konsystencję
Wikipedia Commons
Newsy
Kiedy dodać pomidory do fasolki po bretońsku? To ma wpływ na konsystencję
Fasolka po bretońsku wbrew pozorom niewiele ma wspólnego z kuchnią francuską. W jaki sposób dodanie pomidorów wpływa na smak tego przepysznego polskiego dania?

Istnieją przynajmniej dwie szkoły dodawania pomidorów do fasolki po bretońsku. Nie będziemy wspominać już o rozróżnieniu na fanów świeżych pomidorów i tych z puszki czy mielonych na postać passaty. Zasadniczo największy wpływ na konsystencję fasolki ma czas dodania pomidorów. Jeśli chcecie, żeby wasza fasola po bretońsku miała bardziej rozgotowaną konsystencję – pomidory dodajcie na końcu. Jeśli lubicie bardziej suchą, „fasolową” konsystencję dania, pomidory możecie dodać nieco wcześniej, by płyn z pomidorów zdążył wyparować podczas krótkiego gotowania. Przepis na fasolkę po bretońsku Składniki: 5 dag fasoli Piękny Jaś 30 dag boczku 40 dag kiełbasy 2 cebule 5 ząbków czosnku Puszka pomidorów krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziarna ziela angielskiego 2-3 liście laurowe Łyżka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli Pieprz Słodka papryka wędzona w proszku Przygotowanie: Fasolę namoczcie w wodzie dzień przed przystąpieniem do gotowania. Włóżcie fasolkę do dużego garnka. Zalejcie ją ok. litrem wody z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujcie fasolkę do miękkości, na koniec gotowania dodajcie łyżeczkę soli. Boczek pokrójcie w kostkę i podsmażcie na patelni. Dodajcie na patelnię także pokrojoną drobno kiełbasę. Obierzcie cebulę, pokrójcie w kostkę i dodajcie do smażącego się mięsa. Podobnie postępujcie z czosnkiem, który pokrójcie w plasterki. Przełóżcie podsmażone warzywa i mięso do garnka z ugotowaną fasolą. Dodajcie do garnka puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy. Doprawcie danie majerankiem, papryką, pieprzem i gotujcie jeszcze przez ok. 10-15 min na średnim ogniu bez przykrycia. Podawajcie z pieczywem...