Niskie ciśnienie, zwane też hipotonią, ma miejsce, kiedy na ciśnieniomierzu naszym oczom ukazuje się wynik ciśnienia skurczowego i rozkurczowego na mniejszym poziomie niż 100/60.
Choć wciąż więcej słyszy się o nadciśnieniu tętniczym, niskie ciśnienie także pozostaje poważnym problemem zdrowotnym, którego w żadnym wypadku nie można lekceważyć – takie postępowanie może doprowadzić do fatalnych skutków.
Jeśli regularne pomiary ciśnienia wskazują w waszym wypadku na objawy niskiego ciśnienia, koniecznie udajcie się do lekarza. Oprócz tego przyjrzyjcie się temu, co jecie i co pijecie. Ma to duży związek z waszym stanem zdrowia także i w przypadku tej dolegliwości.
Jak powinny się odżywiać osoby z niskim ciśnieniem tętniczym?
Zacznijmy od podstaw, czyli od odpowiedniego nawodnienia. Kawa wcale nie jest najlepszym wyborem do podniesienia ciśnienia. Pamiętajcie o piciu ok. 1,5 l płynów dziennie, a w okresie letnim i w czasie wzmożonego wysiłku i ekspozycji na słońce nawet dużo więcej.
Zobacz także:
Do podstaw zalicza się także konieczność pamiętania o obowiązkowej aktywności fizycznej – spacery, przysiady w przerwach między pracą. To także wpływa na odpowiednią pracę układu krwionośnego waszego organizmu.
Wróćmy do jedzenia. Pierwszym przykazaniem osób z niskim ciśnieniem powinno być przerzucenie się na większą ilość małych posiłków dziennie zamiast jednego wielkiego obiadu przez cały dzień i głodówki przez resztę dnia.
Dlaczego osoby z niskim ciśnieniem powinny spożywać więcej soli?
Drugim punktem, który warto sobie wziąć do serca w przypadku problemów ze zbyt niskim ciśnieniem, jest spożywanie większych ilości soli, niż te, które powinny przyjmować dziennie osoby z ciśnieniem w normie.
Dzienna dawka spożycia soli powinna wynosić ok. 5-6 g. W tej dawce zawiera się cała sól, którą przyjmuje się dziennie np. z chleba, warzyw, mięsa, a nie tylko za pośrednictwem solniczki. Osoby z niskim ciśnieniem powinny zwiększyć do ok. 10 g dziennie. Ważne, by jednak przyjmować sól ze zdrowych źródeł.
Po co większa ilość soli w organizmie? Badania dowiodły, że nawet kilka gramów soli w organizmie więcej pozwala w krótkim czasie podwyższyć ciśnienie tętnicze krwi w organizmie.
Poza większym „zasoleniem organizmu”, niskociśnieniowcy powinni wpisać do swojego jadłospisu także takie pozycje:
- Wędzone wędliny i sery
- Orzechy
- Kiszona kapusta i ogórki
- Płatki kukurydziane
- Pieczywo razowe
Czytaj także: