Jaką dietę stosować przy niskim ciśnieniu? Praktyczne rady i wskazówki
Adobe Stock
Newsy

Jaką dietę stosować przy niskim ciśnieniu? Praktyczne rady i wskazówki

Co jeść i pić w obliczu problemów z niskim ciśnieniem? Osoby w grupie ryzyka powinny dobrze poznać potrzeby swojego organizmu.

Niskie ciśnienie, zwane też hipotonią, ma miejsce, kiedy na ciśnieniomierzu naszym oczom ukazuje się wynik ciśnienia skurczowego i rozkurczowego na mniejszym poziomie niż 100/60.

Choć wciąż więcej słyszy się o nadciśnieniu tętniczym, niskie ciśnienie także pozostaje poważnym problemem zdrowotnym, którego w żadnym wypadku nie można lekceważyć – takie postępowanie może doprowadzić do fatalnych skutków.

Jeśli regularne pomiary ciśnienia wskazują w waszym wypadku na objawy niskiego ciśnienia, koniecznie udajcie się do lekarza. Oprócz tego przyjrzyjcie się temu, co jecie i co pijecie. Ma to duży związek z waszym stanem zdrowia także i w przypadku tej dolegliwości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak powinny się odżywiać osoby z niskim ciśnieniem tętniczym?

Zacznijmy od podstaw, czyli od odpowiedniego nawodnienia. Kawa wcale nie jest najlepszym wyborem do podniesienia ciśnienia. Pamiętajcie o piciu ok. 1,5 l płynów dziennie, a w okresie letnim i w czasie wzmożonego wysiłku i ekspozycji na słońce nawet dużo więcej. 

Do podstaw zalicza się także konieczność pamiętania o obowiązkowej aktywności fizycznej – spacery, przysiady w przerwach między pracą. To także wpływa na odpowiednią pracę układu krwionośnego waszego organizmu.

Wróćmy do jedzenia. Pierwszym przykazaniem osób z niskim ciśnieniem powinno być przerzucenie się na większą ilość małych posiłków dziennie zamiast jednego wielkiego obiadu przez cały dzień i głodówki przez resztę dnia.

Zobacz także
Czy chorując na nadciśnienie można pić kawę? Zaskakujące fakty

Czy chorując na nadciśnienie, można pić kawę? Zaskakujące fakty

Ten tani produkt rozprawi się z nadciśnieniem. Pijcie go regularnie

Ten tani produkt rozprawi się z nadciśnieniem. Pijcie go regularnie

Dlaczego osoby z niskim ciśnieniem powinny spożywać więcej soli?

Drugim punktem, który warto sobie wziąć do serca w przypadku problemów ze zbyt niskim ciśnieniem, jest spożywanie większych ilości soli, niż te, które powinny przyjmować dziennie osoby z ciśnieniem w normie.

Dzienna dawka spożycia soli powinna wynosić ok. 5-6 g. W tej dawce zawiera się cała sól, którą przyjmuje się dziennie np. z chleba, warzyw, mięsa, a nie tylko za pośrednictwem solniczki. Osoby z niskim ciśnieniem powinny zwiększyć do ok. 10 g dziennie. Ważne, by jednak przyjmować sól ze zdrowych źródeł.

Po co większa ilość soli w organizmie? Badania dowiodły, że nawet kilka gramów soli w organizmie więcej pozwala w krótkim czasie podwyższyć ciśnienie tętnicze krwi w organizmie.

Poza większym „zasoleniem organizmu”, niskociśnieniowcy powinni wpisać do swojego jadłospisu także takie pozycje:

Czytaj także:

Jedzcie codziennie rano ten tani produkt. Zapomnicie o nadciśnieniu tętniczym
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie codziennie rano ten tani produkt. Zapomnicie o nadciśnieniu tętniczym
Miewacie problemy z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi? Zacznijcie jeść te suszone owoce, a wasze wyniki się poprawią.

Powszechnie uważa się, że problem z nadciśnieniem tętniczym jest powodowany przez siedzący tryb życia, niezdrowe odżywianie, a także np. przez zbyt duże spożycie soli. To wszystko prawda. Niestety rzadziej mówi się o tym, jak zapobiec temu nieszczęściu. W końcu nie od dziś wiadomo, że lepiej zapobiegać, niż leczyć! Z tego względu postanowiliśmy polecić wam włączenie do swojej diety jednego produktu, który na pewno macie w kuchennej półce. Co powinno się jeść, by zapomnieć o nadciśnieniu tętniczym? Chodzi o skromne, niepozorne i często niedoceniane rodzynki. Wystarczy niewielka garstka rodzynek z samego rana każdego dnia, a efekty przyjdą same. Dlaczego akurat rodzynki? Chodzi o dużą zawartość potasu w ich składzie. Jest to ok. 749 mg na 100 g. A to właśnie ten pierwiastek gra decydującą rolę w rozgrywce o odpowiedni stan ciśnienia tętniczego każdego z nas. Inną, prozaiczną przyczyną wyboru akurat rodzynek jest to, że nie są one szczególnie drogie. Na zjedzenie kliku rodzynek dziennie może sobie pozwolić dosłownie każdy. Dlaczego potas jest tak ważny w kontekście właściwego ciśnienia tętniczego krwi? Pomaga w pozbywaniu się z organizmu sodu przez nerki, który z kolei ma wpływ na wyższe ciśnienie krwi – pomiędzy tymi dwoma pierwiastkami musi być w organizmie odpowiednia równowaga Potas spełnia także wiele ważnych funkcji fizjologicznych w organizmie Wykazuje bezpośredni wpływ naczyniowo rozkurczowy na komórki organizmu człowieka Pomaga w procesach regulacji krwi Jego obfitość w diecie wg badań zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgowego aż o 22% Warto pamiętać, że ilość potasu w swoich posiłkach powinny kontrolować i odpowiednio uzupełniać szczególnie osoby, które przyjmują lęki moczopędne. Wiąże się to z...

Tych warzyw unikajcie po 50-tce. Mogą powodować wzrost ciśnienia
Adobe Stock
Newsy
Tych warzyw unikajcie po 50-tce. Mogą powodować wzrost ciśnienia
Dieta jest warunkowana między innymi przez wiek. Po ukończeniu pięćdziesięciu lat, należy szczególnie uważać na te warzywa, gdyż mogą wpływać na wzrost ciśnienia.

Odpowiednie zdrowe odżywianie oraz regularna aktywność fizyczna to czynniki, które przyczyniają się nie tylko do zgrabnej sylwetki, ale również lepszego samopoczucia i zdrowia. Należy o to dbać w każdym wieku, a szczególnie w starszych latach. Zbilansowana dieta pozwala ustrzec się przed wieloma poważnymi schorzeniami.  Pełnowartościowe odżywianie  Żywienie to jeden z głównych aspektów życia człowieka. Dodaje nie tylko energii do działania, ale także może wspomóc organizm w zmniejszeniu ryzyka pojawienia się pewnych chorób jak i zminimalizować ich skutki. Dlatego też warto zwrócić uwagę na wybierane produkty podczas codziennych zakupów. Artykuły spożywcze powinny być: nieprzetworzone, bez zbędnych dodatków, ulepszaczy i wzmacniaczy smaku, bez dodatku cukru,  z prostym składem.  Im mniej przetworzone produkty, tym dieta jest bardziej wartościowa.  Źródła witamin i mikroelementów Aby stosowana dieta była w pełni urozmaicona oraz bogata we wszelkiego rodzaju składniki, nie wolno zapominać o włączeniu do żywienia warzyw i owoców. Najlepiej jest kupować dane produkty sezonowo, wówczas będziecie mieć pewność, iż nie są z chemicznymi dodatkami. Świeże warzywa i owoce są świetnym źródłem wielu witamin, mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu.  Znaczące aspekty w diecie Termin „dieta” dla wielu nie kojarzy się zbyt dobrze, ale jest to po prostu sposób żywienia, jaki jest stosowany przez daną jednostkę. Zazwyczaj zależy ona od wielu czynników. Inne odżywianie stosuje dziecko, inne osobą chcąca zrzucić zbędne kilogramy, a jeszcze inne ktoś, kto chciałby przybrać na masie mięśni. Różnice w dietach...

herbata z mlekiem
Pixabay
Newsy
Dodajecie to do herbaty? Lepiej przestańcie. Taka kombinacja doprowadzi do ruiny wasze zdrowie
Pijecie codziennie herbatę? Jeden popularny dodatek do tego napoju sprawia, że herbata ma destrukcyjny wpływ na wasze zdrowie.

Kiedyś Polacy pili głównie kawę – koniecznie czarną! Pojawienie się herbaty na rynku, nie spotkało się początkowo z dużym entuzjazmem. Do tego, jedną z pierwszych herbat sprowadzanych do naszego kraju, była herbata zielona, która znana jest z charakterystycznej goryczki. Nie przypadła ona do gustu Polakom! Jednak z czasem picie herbaty było coraz popularniejsze. Niektórzy zaczęli dodawać do niej różne dodatki, takie jak miód, cytryna, cukier czy mleko. Właśnie ten ostatni przyczynia się do różnych problemów, które powoduje nadmierne picie takiej herbaty! Wszystko przez to, że mleko łagodzi smak i cierpkość czarnej herbaty, więc w efekcie pije się jej więcej. A to prowadzi do różnych nieprzyjemnych dolegliwości, a nawet może być niebezpieczne dla zdrowia! Skutki picia herbaty z mlekiem Choć niektórzy bardzo lubią pić bawarkę, trzeba być świadomym tego, jaki ma ona wpływ na nasze zdrowie! A niestety, skutki picia herbaty z mlekiem nie są pozytywne. Wypicie jej od czasu do czasu, nie powinno wam zaszkodzić. Jednak jeśli jesteście smakoszami bawarki, to możecie zacząć odczuwać różne nieprzyjemne dolegliwości. Oto niektóre z nich: Wypryski na twarzy – nieestetyczne pryszcze i grudki na policzkach, kojarzą się raczej z okresem dojrzewania, dlatego każdy dorosły jest zaskoczony, gdy nagle patrząc w lustro, dostrzeże wypryski na swojej twarzy. Jest to jeden ze skutków picia herbaty w bardzo dużych ilościach. Napój ten ma właściwości rozgrzewające i jeżeli go nadużywacie, to równowaga w waszym organizmie zostaje zachwiana. Jednym z jej objawów są właśnie pryszcze. Wypryski spowodowane nadmiernym spożyciem herbaty, pojawiają się na twarzy, szyi i dekolcie. Skoki ciśnienia – czy czasami, zupełnie bez powodu, czujecie się nagle słabo i...

Słyszeliście, że w upały trzeba jeść dużo słonego? Sprawdziliśmy, czy to prawda
AdobeStock
Newsy
Słyszeliście, że w upały trzeba jeść dużo słonego? Sprawdziliśmy, czy to prawda
Wiele osób sądzi, że w upalne dni trzeba jeść więcej soli niż zazwyczaj. To fakt czy mit? Sprawdziliśmy, czy zapotrzebowanie na sól zmienia się w zależności od temperatury otoczenia.

Wiele stron internetowych i powtarzanych z ust do ust teorii głosi, że najlepszy napój na upalne dni, to woda ze szczyptą soli. To prawda? Okazuje się, że wszystko zależy od sytuacji. Spożycie soli w ciepłe dni powinno ulec zmianie? Sól w diecie Polaków Znaczna większość Polaków jada codziennie zdecydowania za dużo soli . Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje, by jadać dziennie maksymalnie 5 g soli. Niestety przeciętny Polak jada codziennie ponad dwa razy więcej soli i posiłków zawierających ten składnik . Prowadzi to do poważnych problemów zdrowotnych. Nie ma wątpliwości, że nadmierne spożycie sodu (głównego składnika soli) przyczynia się do podwyższania ciśnienia krwi . Ograniczanie podaży soli to jedna z ważniejszych strategii poprawy zdrowia, szczególnie w kontekście zdrowia układu krwionośnego. Sprawa ta nie zmienia się przy upałach. Spożycie soli a upały Wiele osób w trakcie ciepłych dni dodaje do wody szczyptę soli mając nadzieję, że płyn będzie lepiej nawadniał. Dla większości osób nie jest to dobra strategia. Faktycznie, sól jest wydalana z potem. Jeśli więcej się pocicie, organizm usunie więcej sodu w ten sposób. Jak już wspominaliśmy, przeciętny Polak i tak jada tej soli za dużo, więc nie ma sensu nadrabiać tych strat poprzez dodatkowe zwiększanie spożycia soli! Inna sytuacja ma miejsce u sportowców. W tym przypadku stosowanie napojów izotonicznych lub po prostu zwiększenie spożycia różnych minerałów (w tym sodu obecnego w soli) ma większy sens. Sportowcy czynnie uprawiający sport taki jak: Bieganie Jazda na rowerze Jazda na rolkach I inne aktywności o długiej intensywności trwającej ponad 60 minut, powinni faktycznie uzupełniać dietę o elektrolity w czasie upałów. Większość z was nie...