Jeżeli lubicie urządzać w ogrodzie grilla i nieustannie poszukujecie nowych, ciekawych pomysłów na potrawy, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na żeberka z grilla w stylu tajskim.

Jak zrobić żeberka z grilla?

Żeberka z grilla w egzotycznym, tajskim wydaniu, to coś, obok czego trudno jest przejść obojętnie. Tak przygotowane mięso ma iście ognisty temperament – jest soczyste, pikantne i pięknie pachnie, a wszystko to za sprawą prostej i naprawdę smacznej słodko-ostrej marynaty z dodatkiem miodu, chili oraz sosu sojowego.

Przepis na żeberka z grilla w stylu tajskim

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • sól
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu

Marynata:

  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki ostrego ketchupu,
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej,
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Żeberka dzielimy na porcję.
  2. Wkładamy je do większego garnka.
  3. Zalewamy zimną wodą, dodajemy kilka ziaren czarnego pieprzu, szczyptę soli i gotujemy je do miękkości (około 1,5 h).
  4. Po ugotowaniu studzimy je.
  5. W tym czasie przygotowujemy marynatę.
  6. W miseczce umieszczamy wszystkie składniki (czosnek przeciskamy przez praskę) i dokładnie mieszamy aż do połączenia składników.
  7. Marynatę doprawiamy do smaku.
  8. Ugotowane żeberka przekładamy do miski i zalewamy przygotowaną marynatą.
  9. Odstawiamy je na noc do lodówki.
  10. Następnego dnia grillujemy kilka minut, aż się zarumienią. Podajemy z pieczywem. 

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: 

Zobacz także: