Jeżeli lubicie urządzać w ogrodzie grilla i nieustannie poszukujecie nowych, ciekawych pomysłów na potrawy, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na żeberka z grilla w stylu tajskim.
Jak zrobić żeberka z grilla?
Żeberka z grilla w egzotycznym, tajskim wydaniu, to coś, obok czego trudno jest przejść obojętnie. Tak przygotowane mięso ma iście ognisty temperament – jest soczyste, pikantne i pięknie pachnie, a wszystko to za sprawą prostej i naprawdę smacznej słodko-ostrej marynaty z dodatkiem miodu, chili oraz sosu sojowego.
Przepis na żeberka z grilla w stylu tajskim
Składniki:
- 1 kg żeberek
- sól
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
Marynata:
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki ostrego ketchupu,
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki musztardy rosyjskiej,
- 3 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- sok z 1/2 pomarańczy
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Żeberka dzielimy na porcję.
- Wkładamy je do większego garnka.
- Zalewamy zimną wodą, dodajemy kilka ziaren czarnego pieprzu, szczyptę soli i gotujemy je do miękkości (około 1,5 h).
- Po ugotowaniu studzimy je.
- W tym czasie przygotowujemy marynatę.
- W miseczce umieszczamy wszystkie składniki (czosnek przeciskamy przez praskę) i dokładnie mieszamy aż do połączenia składników.
- Marynatę doprawiamy do smaku.
- Ugotowane żeberka przekładamy do miski i zalewamy przygotowaną marynatą.
- Odstawiamy je na noc do lodówki.
- Następnego dnia grillujemy kilka minut, aż się zarumienią. Podajemy z pieczywem.
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: