Jeżeli dotychczas tylko wyjadaliście zapasy ogórków ze spiżarni babci, czas nauczyć się zrobić je samodzielnie – a przygotowanie ogórków kiszonych jest naprawdę banalnie proste. Poznajcie przepis na idealną zalewę do ogórków kiszonych.
Jakie ogórki wybrać do kiszenia?
Do kiszenia należy używać tylko ogórków gruntowych – podłużne, zielone ogórki o gładkiej skórce kompletnie nie nadają się do kiszenia, ponieważ zawierają za dużo wody. Ważne też, by wybierać do kiszenia ogórki o podobnej wielkości, najlepiej w średnim rozmiarze. Dzięki temu wszystkie zakiszą się równomiernie.
Jak długo ogórki powinny się kisić?
Ogórki kiszone będą dobre po około 2-3 tygodniach od przygotowania, choć oczywiście im dłużej poczekacie, tym będą one smaczniejsze. Ogórki małosolne natomiast nadają się do jedzenia już po 2-3 dniach.
Jak zrobić zalewę do ogórków?
Przyrządzenie zalewy jest banalnie proste, a jej sekret tkwi w proporcjach – zawsze wsypujcie 1 łyżkę soli na 1 litr wody. Pamiętajcie o tym, że woda musi być ciepła!
Zobacz także:
Przepis na idealne ogórki kiszone
Do przygotowania klasycznych ogórków kiszonych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 1 kilogram ogórków gruntowych
- 1 korzeń chrzanu
- Kilka ząbków czosnku
- Ziele angielskie
- Liście laurowe
- Cały koper z kwiatostanami
- Gorczyca
- Woda
- Sól
Przygotowanie:
- Umyjcie ogórki i namoczcie je w wodzie – co najmniej 30 minut. Dzięki temu będą sprężyste i chrupiące po ukiszeniu.
- Następnie przełóżcie ogórki do wyparzonych słoików, układając je ciasno jeden obok drugiego.
- Pomiędzy ogórki włóżcie kawałki obranego chrzanu, liście laurowe, ząbki czosnku, koper, gorczycę i ząbki czosnku (polecamy je przekroić na pół – dzięki temu ogórki będą jeszcze bardziej aromatyczne). Możecie też dodać do nich liście dębu albo porzeczki.
- Przygotujcie zalewę do ogórków w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Rozpuśćcie sól w ciepłej wodzie i wlejcie zalewę do słoików z ogórkami. Zakręćcie słoiki i odstawcie.
- Słoiki powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Po kilku dniach, gdy w słoikach widoczna będzie już piana, przenieście je w ciemne i chłodne miejsce. Po 2-3 tygodniach ogórki będą już ukiszone. Smacznego!
Czytaj także: