Farsz do uszek
gotujmy.pl/bogusia82
Newsy

Przepis na błyskawiczny i pyszny farsz grzybowy do uszek. Twoja rodzina będzie zachwycona

Magdalena Kieblesz
grudzień 12, 2020

Ciężko jest  wyobrazić sobie Wigilię bez tradycyjnego, pachnącego czosnkiem barszczu z uszkami. To postne danie przygotowywane na wywarze z warzyw i grzybów. Nie tylko rozgrzewa w ten zimowy wieczór.

Według ludowych wierzeń wigilijny barszcz dzięki zawartości buraków ma zapewnić powodzenie i pomyślność oraz zdrowie i urodę na cały, nadchodzący Nowy Rok. Buraki bowiem symbolizują długowieczność i piękno.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Od kiedy jemy na Wigilię barszcz czerwony?

Tradycja podawania barszczu czerwonego na wigilijnym stole jest znacznie dłuższa niż nam się wydaje. Pierwsza wzmianka o nim pojawia się w XVI wieku dzięki Mikołajowi Rejowi, który wspomniał tę potrawę w jednym ze swoich dzieł „Żywot człowieka poczciwego”.

Uszka to najpopularniejszy dodatek do tego kultowego dania. W niektórych regionach Polski do barszczu dodawane są kołduny, pieczone pierogi lub smaczny krokiet. Najczęściej jednak podje się go z uszkami, które najczęściej są nadziewane farszem grzybowym. Ten dodatek doskonale uzupełnia smak barszczu czerwonego.

Zrobienie uszek nie jest trudne. Ich lepieniem mogą zająć się wszyscy domownicy, co może sprawić wiele radości. 

Przepis na farsz grzybowy do uszek

Przygotowanie uszek rozpoczynamy od farszu. Nie jest on pracochłonny. Kilka godzin wcześniej trzeba namoczyć grzyby, następnie je ugotować a później drobno posiekać. Do lepienia uszek wigilijnych trzeba wykorzystać farsz już ostudzony. Ciepły farsz może nie kleić się do ciasta.

Składniki:

  • 2-3 szklanki suszonych grzybów
  • olej do smażenia
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz ziołowy
  1. Suszone grzyby wsypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem. 
  2. Odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 
  3. Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły około 30 minut.
  4. Ugotowane odcedzamy i drobno siekamy.
  5. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. 
  6. Na rozgrzanym oleju z masłem smażymy cebulę do zeszklenia, po kilku chwilach dodajemy ugotowane grzyby i dokładnie mieszamy.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym aby farsz nie był za delikatny w smaku. 
  8. Farsz odstawiamy do wystudzenia. Można go jeszcze zmielić w maszynce do mielenia. 

Posiekany, zmielony i ostudzony farsz jest już gotowy do wypełniania uszek. Smacznego!
 

Komentarze
pierogi z mięsem przepis
Adobe Stock
Newsy Przepyszne pierogi z mięsem. Przygotujesz je dzięki kilku sprytnym sposobom
Jeśli po ugotowaniu rosołu znowu zostało ci mięso i kompletnie nie wiesz, co z nim zrobić, spieszymy z pomocą. Jednym z wielu wspaniałych dań, które sprawią, że w twojej kuchni nic się nie zmarnuje, są oczywiście pierogi. Koniecznie postępuj według tego przepisu!
Weronika Kępa
grudzień 12, 2020

Aby pierogi wyszły idealnie musisz poznać kilka sposobów, które ci to zagwarantują. Przede wszystkim do przygotowania ciasta zawsze używaj wrzątku, a po wyrobieniu masy daj jej chwilę odpocząć pod ściereczką. Kiedy już przejdziesz do przyrządzania farszu, nie zapomnij o podlewaniu mięsa wrzątkiem w czasie smażenia. To sprawi, że stanie się delikatne i pulchne. Powodzenia! Przepis na pierogi z mięsem Do zrobienia ciasta będziesz potrzebować 370 gramów mąki pszennej 1 żółtka 2 łyżek oleju Gorącej wody Szczypty soli Do zrobienia farszu będziesz potrzebować 400 gramów mięsa z rosołu Oliwa Warzyw: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula Przypraw: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir Przygotowanie Przygotowanie pierogów zacznij od zrobienia ciasta. W tym celu na stolnicy umieść mąkę, a następnie, mniej więcej po środku kupki zrób wgłębienie.  Do tak przygotowanej mąki bardzo powoli dolej wrzątku. Pod żadnym pozorem nie dotykaj tego rękami, inaczej się poparzysz. Do zagniatania użyj noża.  Gdy z mąki zaczną tworzyć się grudki dodaj żółtko, olej i szczyptę soli. Całość wyrób gołymi rękoma, aż do powstania zwartej, elastycznej masy.  Tak przygotowaną przykryj ściereczką na ok. 20 minut i daj jej odpocząć. Dopiero po upływie tego czasu zacznij rozwałkowywać ciasto, a następnie wycinać w nim kółeczka. Teraz zajmij się farszem. Ugotowane mięso z rosołu starannie oddziel od kości, a następnie umieść w maszynce do mielenia. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kosteczkę i zeszklij na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do smażącej się cebuli. Całość smaż aż do miękkości warzyw. Po kilku...

Przeczytaj
Czernina
gotujmy.pl/kniejson
Newsy Staropolski przepis na czerninę. Niepowtarzalny smak zyska dzięki 2 dodatkom
Czernina to bez wątpienia najstarsza polska zupa. Choć kiedyś była podawana na znak odmowy zaręczyn, dzisiaj nie kryje w sobie żadnych podtekstów. Z powodzeniem możesz ją więc serwować przy każdej okazji. Przepis jest banalnie prosty!
Weronika Kępa
grudzień 12, 2020

Czarna polewka lub, jak kto woli, czernina to najstarsza polska zupa przyrządzana na bazie krwi kaczki, gęsi lub królika. Choć do dziś uchodzi za bardzo kontrowersyjne danie, w rzeczywistości jest niesamowicie apetyczna! Swój charakterystyczny, słodko-kwaśny smak zawdzięcza dodatkowi cukru i octu. Przepis na czerninę Będziesz potrzebować 1 porcja rosołowa z kaczki 4 litry wody 250 ml krwi kaczej lub gęsiej (świeżej lub mrożonej) Warzywa: 1 cebula, 3 marchewki, 2 pietruszki, ½ selera, 1 por 200 gramów ulubionych suszonych owoców (na przykład śliwek) 120 gramów wiśni bez pestek 40 gramów śmietany 20 gramów mąki pszennej 20 ml octu ½ łyżeczki cukru Przyprawy i zioła: pieprz, sól, majeranek, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, gałązka lubczyku Przygotowanie W dużym garnku umieść mięso z kaczki, a następnie zalej je zimną wodą i zagotuj. Kiedy woda zacznie bulgotać zmniejsz ogień. Marchewkę, pietruszkę, pora oraz selera obierz, a następnie umieść w garnku z mięsem. Cebulę obierz, opal i również umieść w wodzie. Do tak przygotowanego wywaru dodaj przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Po upływie tego czasu przecedź rosół, tak aby pozbyć się z niego wszystkich warzyw i pływających dodatków. W rondelku umieść ulubione suszone owoce, na przykład śliwki czy morele, a następnie zalej je wodą i odstaw do namoczenia na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu dodaj wiśnie. Całość zagotuj do miękkości i dodaj do rosołu. Teraz zajmij się krwią, która powinna być w temperaturze pokojowej. Umieść płyn w dowolnym naczyniu, a następnie dodaj do niego ocet, cukier oraz mąkę rozdrobnioną wcześniej w śmietanie. Całość...

Przeczytaj