Nie ma nic lepszego, niż domowe soki ze świeżych owoców i warzyw. Do ich przygotowania nie jest konieczna wyciskarka ani sokowirówka! Wystarczy, że macie w domu sprawny blender kielichowy lub ręczny. Sprawdźcie przepis na domowy sok z użyciem blendera!
Zalety domowych soków
Świeże, domowe soki są przede wszystkim pozbawione barwników, aromatów, konserwantów i innych dodatków, które znajdują się w sokach ze sklepu. A do tego domowy sok składa się w 100 procentach z warzyw i owoców, których użyliście. Nie ma tam miejsca na dodatki cukru lub słodkich syropów. A ponadto regularne picie domowych soków wspaniale wpływa na organizm:
- Uzupełniają niedobory witamin i minerałów
- Wspomagają koncentrację
- Oczyszczają organizm
- Spowalniają procesy starzenia się
- Dodają energii
- Redukują stres
Przepis na domowy sok Kubuś
Do zrobienia domowego soku typu Kubuś potrzebny wam będzie jedynie blender (ręczny lub kielichowy) oraz poniższe składniki:
Składniki:
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza
- 1 duża marchewka
- Woda
Przygotowanie:
- Obierzcie jabłko, gruszkę, pomarańczę i marchewkę.
- Owoce pokrójcie w kostkę, a marchew zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach - ostrza blendera mogą sobie nie poradzić z twardą marchewką. Jeżeli jednak macie wytrzymały blender o dużej mocy, marchew też możecie pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki wsypcie do kielicha blendera lub do wysokiego naczynia (jeżeli używacie blendera ręcznego).
- Wlejcie wodę i zmiksujcie wszystkie składniki na gładką masę.
I gotowe! Tak przygotowany sok możecie podawać od razu lub przecedzić go na sitku, jeśli nie przepadacie za kawałkami owoców w soku.
Zobacz także:
Dlaczego warto robić soki samemu?
W owocach i warzywach znajduje się mnóstwo witamin, minerałów, zdrowych cukrów oraz błonnika. Wszystkie te składniki mają dobroczynny wpływ na wasz organizm i warto włączyć soki do swojej diety. Zwłaszcza jeżeli się odchudzacie i nie możecie wytrzymać bez słodyczy – domowy, owocowy sok to świetny zamiennik czekolady i ciasteczek. I o wiele zdrowszy!
Czytaj także: