
Nie ma nic lepszego, niż domowe soki ze świeżych owoców i warzyw. Do ich przygotowania nie jest konieczna wyciskarka ani sokowirówka! Wystarczy, że macie w domu sprawny blender kielichowy lub ręczny. Sprawdźcie przepis na domowy sok z użyciem blendera!
Zalety domowych soków
Świeże, domowe soki są przede wszystkim pozbawione barwników, aromatów, konserwantów i innych dodatków, które znajdują się w sokach ze sklepu. A do tego domowy sok składa się w 100 procentach z warzyw i owoców, których użyliście. Nie ma tam miejsca na dodatki cukru lub słodkich syropów. A ponadto regularne picie domowych soków wspaniale wpływa na organizm:
- Uzupełniają niedobory witamin i minerałów
- Wspomagają koncentrację
- Oczyszczają organizm
- Spowalniają procesy starzenia się
- Dodają energii
- Redukują stres
Przepis na domowy sok Kubuś
Do zrobienia domowego soku typu Kubuś potrzebny wam będzie jedynie blender (ręczny lub kielichowy) oraz poniższe składniki:
Składniki:
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza
- 1 duża marchewka
- Woda
Przygotowanie:
- Obierzcie jabłko, gruszkę, pomarańczę i marchewkę.
- Owoce pokrójcie w kostkę, a marchew zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach - ostrza blendera mogą sobie nie poradzić z twardą marchewką. Jeżeli jednak macie wytrzymały blender o dużej mocy, marchew też możecie pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki wsypcie do kielicha blendera lub do wysokiego naczynia (jeżeli używacie blendera ręcznego).
- Wlejcie wodę i zmiksujcie wszystkie składniki na gładką masę.
I gotowe! Tak przygotowany sok możecie podawać od razu lub przecedzić go na sitku, jeśli nie przepadacie za kawałkami owoców w soku.
Dlaczego warto robić soki samemu?
W owocach i warzywach znajduje się mnóstwo witamin, minerałów, zdrowych cukrów oraz błonnika. Wszystkie te składniki mają dobroczynny wpływ na wasz organizm i warto włączyć soki do swojej diety. Zwłaszcza jeżeli się odchudzacie i nie możecie wytrzymać bez słodyczy – domowy, owocowy sok to świetny zamiennik czekolady i ciasteczek. I o wiele zdrowszy!
Czytaj także:

Choć w święta można się najeść bez wyrzutów sumienia, to bardzo szybko organizm zaczyna się odzywać i dokuczają mu różne dolegliwości. Senność, niestrawność, ból brzucha i wzdęcia to typowe oznaki przejedzenia. Na co dzień pewnie się pilnujecie i staracie się nie przejadać, ale w święta naprawdę trudno jest sobie odmówić! W efekcie w każde Boże Narodzenie wielu z was pewnie w trakcie świątecznych obiadów dyskretnie odpina guzik w spodniach, a w drugi dzień świąt marzycie o lekkim posiłku. Nic dziwnego – tradycyjne bożonarodzeniowe dania są bardzo ciężkostrawne i niejeden z nas przynajmniej raz w życiu święta odchorował. By temu zapobiec, należałoby się trzymać żelaznej zasady – mniej jeść! Tylko jak to zrobić w trakcie świąt? Misja niemożliwa do spełnienia, więc pozostają inne sposoby. Można wspomóc zmęczony ciągłym trawieniem organizm i między posiłkami pić napój, który polepszy pracę układu trawiennego i złagodzi przykre dolegliwości. Naturalny sok oczyszczający Sok z tego przepisu pomoże oczyścić układ trawienny i wspomóc jego pracę. A to się bardzo przyda po świętach! Do jego przygotowania potrzebujecie jedynie: 1 jabłko 1 gruszkę 25 dag szpinaku 1 marchew Sok z pomarańczy Wodę Przygotowanie Jabłko, gruszkę i marchew umyjcie i obierzcie ze skórki, a następnie pokrójcie w kostkę. Szpinak umyjcie dokładnie wodą. Do blendera wsypcie wszystkie składniki. Wlejcie szklankę wody i trochę soku pomarańczowego. W zależności od tego jak gęsty lub słodki ma być wasz sok, możecie zmieniać proporcje soku i wody. Włączcie blender i zmieszajcie dokładnie wszystkie składniki. I gotowe! Jeżeli nie przepadacie za drobinkami owoców w soku, możecie przecedzić go do osobnego naczynia....

Jesienna aura nas nie rozpieszcza. Zimno, wilgotno i ponuro – ten czas to prawdziwe wyzwanie dla naszego układu odpornościowego. Jak wzmocnić organizm jesienią i ustrzec się przed przeziębieniem? Wypróbuj ten banalnie prosty przepis na sok warzywny! Domowe soki na wzmocnienie odporności Na odporność i zdrowy organizm nie ma nic lepszego niż witaminy prosto ze świeżych warzyw i owoców. Nie ma sensu łykać multiwitaminy w tabletkach – wszystkie znajdziecie w pobliskim warzywniaku! Wystarczy wrzucić wybrane warzywa i owoce do blendera, zmiksować i już – domowy zastrzyk witamin gotowy! Dziś mamy dla was świetny i prosty przepis na witaminowy sok, idealny na jesień. Domowy sok na odporność – przepis Do przygotowania tego soku potrzebujecie: 2-3 garści świeżego szpinaku 2 duże pomarańcze 2 łodygi selera Kawałeczek imbiru (ok. 2 cm) Pomarańcze i imbir obierz, umyj seler i pokrój wszystko na kawałki. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj. Możesz dolać odrobinę wody lub mleka. I gotowe! Jeśli konsystencja gęstej papki ci nie odpowiada, to możesz wlać więcej wody do blendera lub wycisnąć mieszankę na sitku do kubka. I gotowe!

Święta jeszcze się nie skończyły, a wy już macie dość jedzenia? Nic dziwnego! Podczas świąt niestety wiele osób ma tendencję do przejadania się. Trudno im się dziwić – na stole kusi tyle pyszności, że trzeba naprawdę silnej woli, żeby wszystkiego nie zjeść. Ale niestety, takie obżarstwo ma swoje konsekwencje. Bóle brzucha, uczucie przelewania w żołądku, wzdęcia i zgaga to tylko niektóre z objawów przejedzenia się. By nieco je złagodzić, warto sięgnąć po naturalne sposoby! Właściwości oczyszczające soków Nawet jeśli nie jesteście miłośnikami owoców i warzyw, spróbujcie pić przygotowane z nich soki. Dzięki temu dostarczycie organizmowi wszystkie drogocenne składniki, które wspaniale wspomogą wasz układ trawienny i przyniosą ulgę po świątecznym obżarstwie! Poniżej podajemy wam przepis na sok z buraka, jabłka i selera naciowego. Wszystkie te składniki mają doskonałe właściwości: Ochrona wątroby Regulacja poziomu cukru we krwi Oczyszczanie z toksyn Ulga przy zaparciach Usprawnienie pracy układu pokarmowego Przepis na oczyszczający sok owocowo-warzywny Sok z warzyw i owoców zdecydowanie przyniesie wam ulgę po świątecznym obżarstwie. By jak najlepiej wykorzystać jego właściwości, pijcie go co najmniej pół godziny przed pierwszym posiłkiem, na czczo. Do przygotowania pysznego, oczyszczającego soku z warzyw i owoców potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 jabłko 1 burak 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka oleju tłoczonego na zimno Przygotowanie: Umyjcie wszystkie warzywa i owoce. Obierzcie jabłko i buraka ze skórki. Przekrójcie jabłko na pół i usuńcie gniazda nasienne. Umieśćcie jabłko, buraka i jedną łodygę selera w...

Gdy zaczyna się sezon na różne warzywa, owoce i zioła, warto je włączyć do swojej codziennej diety. To właśnie w tych produktach znajduje się najwięcej witamin, gdy są świeże! Na przykład pokrzywy – młode okazy to prawdziwa bomba witaminowa. Zróbcie z nich pyszny i bardzo zdrowy sok! Właściwości młodej pokrzywy Pokrzywy przez większość ludzi traktowane są jako pospolity i mocno uciążliwy chwast. Kto choć raz poparzył się pokrzywą ten dobrze wie, o czym mowa! Jednak poddane odpowiedniej obróbce pokrzywy przestają parzyć i nadają się do zjedzenia – warto to zrobić, ponieważ zawierają mnóstwo witamin! W pokrzywach znajduje się witamina A, C, E i K, a także krzem, magnez i żelazo. Picie soku z młodej pokrzywy oczyści wasz organizm i pomoże w przypadku problemów z cerą, słabymi włosami i paznokciami. Uważajcie tylko z ilością, ponieważ pokrzywa działa bardzo moczopędnie! Dania z pokrzywą Sok to nie jedyny sposób na wykorzystanie pokrzywy. Można też zrobić z niej wiele smacznych dań, jak choćby jajecznicę z pokrzywą , drobiowe roladki czy wiosenny omlet . Warto spróbować! Przepis na sok z młodej pokrzywy Do przygotowania soku potrzebna wam będzie przede wszystkim młoda pokrzywa, która obecnie rośnie praktycznie wszędzie. Uważajcie jednak, by podczas zbierania się nie poparzyć! Koniecznie załóżcie wcześniej rękawiczki – będą wam potrzebne również do wypłukania i sparzenia pokrzyw. Składniki: 2 szklanki liści młodej pokrzywy 1 średnie jabłko 1 limonka Przygotowanie: Dokładnie umyjcie pokrzywę w zimnej wodzie, by pozbyć się kurzu i piasku z liści. Następnie ułóżcie liście pokrzywy na sitku i polejcie wrzącą wodą. Przełóżcie pokrzywę od razu do zimnej wody na minutę, a następnie odcedźcie....