Świeżonka, świeżyzna, a może świeżynka – różnie nazywa się w różnych częściach naszego kraju, mięsną potrawę ze świeżo ubitej świni. Jak zwał, tak zwał. Istotne jest to, że smak tej potrawy niemal zawsze jest perfekcyjny. To zasługa nie tylko mięsa, ale i dodatków.

Doświadczeni rzeźnicy i wiejscy gospodarze dobrze wiedzą, że świeża wieprzowina musi „wystygnąć” i odparować. „Stygnięcie”, czyli nic innego jak po prostu ochładzanie świeżo ubitej świni jest konieczne, by zatrzymać procesy życiowe w komórkach mięsa, a także uniknąć psucia się mięsa.

Tradycja świniobicia przewiduje jednak przygotowywanie posiłku ze świeżej wieprzowiny. Dawniej był nim choćby smażony z jajkiem móżdżek świni.

Jakie mięso wybrać do smażenia świeżonki?

Obecnie w nie wszystkich gospodarstwach szykuje się jeszcze takie rarytasy. Przetrwała za to tradycja smażenia świeżonki.

Zobacz także:

To nic innego jak kilka gatunków mięs – podgardle, karkówka, łopatka, boczek – a wszystko to solidnie wysmażone na kawałku słoniny. Kluczem jest właśnie odpowiedni wybór rodzajów mięs do tak zwanej chłopskiej smażenicy.

Ten smak jest po prostu obłędny. Koniecznie dodajcie do mięsa również pokrojoną cebulę i czosnek, a potem poduście chwilę całość pod przykryciem.

Świeżonka – przepis

Składniki:

  • Kawałek łopatki – ok. 50 dag
  • Kawałek karkówki, podgardla – ok. 50 dag
  • Kawałek boczku – ok. 30-40 dag
  • Niewielki kawałek słoniny do smażenia
  • 2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Majeranek
  • Pieprz ziołowy
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie, wysuszcie, pokrójcie na niewielkie kawałki.
  2. Doprawcie łopatkę, karkówkę i boczek pieprzem, solą i majerankiem.
  3. Na patelni rozpuście świeżą słoninę i smażcie na niej kawałki mięsa na złoty kolor.
  4. Następnie dodajcie na patelnię pokrojoną cebulę.
  5. Kiedy cebula puści nieco wody, dodajcie na patelnię pokrojony czosnek i przykryjcie naczynie.
  6. Duście do miękkości pod przykryciem, często mieszając.
  7. Podawajcie ze świeżym pieczywem.

Źródło: gotujmy.pl